Εύρεση

Αγωνιστικές Κινήσεις
Προκήρυξη των Αγωνιστικών Κινήσεων για τις προτάσεις συγκρότησης πανεπιστημιακής αστυνομίας (10/4/2014)
Προκηρύξεις - Από τις Σχολές

Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ...

Τον τελευταίο καιρό έχουν φουντώσει τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για την ανάγκη δημιουργίας πανεπιστημιακής αστυνομίας. Από τη μια το υπουργείο παιδείας και η κυβέρνηση ανοίγουν τη συζήτηση «για να αντιμετωπιστούν», όπως λένε, «φαινόμενα βίας και ανομίας μέσα στα πανεπιστήμια» κατά τα πρότυπα των πανεπιστημίων του εξωτερικού. Από την άλλη, σύγκλητοι, πρυτάνεις και συμβούλια ιδρύματος τοποθετούνται για το πόσο αναγκαίο είναι αυτό το μέτρο για τη «διασφάλιση της ακαδημαϊκής λειτουργίας» του κάθε ιδρύματος. Από κοντά και η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ με τις περίφημες προτάσεις της στο ΠΑΙΔΕΙΑ 2020 στηρίζει ξεκάθαρα αυτή την επιλογή του συστήματος σαν γνήσια καθεστωτική δύναμη.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του προέδρου της Νομικής, Φορτσάκη, ο οποίος αναφερόμενος στις αρμοδιότητες της πανεπιστημιακής αστυνομίας δηλώνει ότι «όταν κάποιος προσπαθεί να εισέλθει στο χώρο του ιδρύματος χωρίς να είναι μέλος του (φοιτητής, καθηγητής κλπ) και δεν υπάρχει συνεννόηση εκ των προτέρων, οι πανεπιστημιακοί φύλακες θα ειδοποιούν την  αστυνομία για να συλλαμβάνεται»(!), θεωρώντας ότι δεν είναι λογικό «επειδή το πανεπιστήμιο είναι χώρος ελεύθερης διδασκαλίας (του συστήματος θα προσθέταμε εμείς) να συνεπάγεται ότι μπορεί να μπαίνει όποιος θέλει...». Πόσο βολικά έρχονται να προστεθούν όλα αυτά στην ανακοίνωση της συγκλήτου της ΑΣΟΕΕ που βρήκε τη λύση στο πρόβλημα των «βίαιων γεγονότων» γύρω από την σχολή στην ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας..;;

Σε μια περίοδο που η επίθεση στη νεολαία και συγκεκριμένα στα ΑΕΙ-ΤΕΙ δίνει σάρκα και οστά στο πανεπιστήμιο του Μνημονίου, το σύστημα θέλει να διαμορφώσει συνθήκες τρομοκρατίας και φόβου μέσα στις σχολές. Θέλει να διαμορφώσει εκείνους τους όρους που θα του εξασφαλίσουν τόσο ότι η επίθεση θα περνάει και θα προχωράει ανεμπόδιστη όσο και ότι θα τσακιστούν άμεσα και γρήγορα οι όποιες αντιστάσεις των φοιτητών πάνε να εκδηλωθούν. Και αυτός ο σκοπός κατευθύνεται και στο ζήτημα του Ασύλου και την πλήρη εμπέδωση της έννοιας του κατά πως το εννοεί το σύστημα. Πόσο «ουδέτερος» θα ήταν ο ρόλος της πανεπιστημιακής αστυνομίας στην περίπτωση της ΑΣΟΕΕ στο έργο καταστολής και τρομοκρατίας των ΜΑΤ; Πόσο εύκολα θα εμπέδωνε το σύστημα στους φοιτητές το δόγμα ότι το Άσυλο είναι το αμφιθέατρο που κάνει μάθημα ο καθηγητής αλλά όχι το αμφιθέατρο που κάνει Γενική Συνέλευση ο Φοιτητικός Σύλλογος; Ότι το Άσυλο υπάρχει για να προστατεύει «την ελευθερία διδασκαλίας» κατά Φορτσάκη αλλά όχι τις μαζικές διαδικασίες του φοιτητικού κινήματος; Πόσο άμεσα θα καταπνίγεται κάθε φωνή αντίστασης όταν το σύστημα θα μπορεί να την καταστέλλει εκ των έσω; Ενώ ο λαός στενάζει κάτω από τα μέτρα που έχει επιβάλει ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, ενώ κόβονται μια σειρά από φοιτητικά δικαιώματα, η σίτιση, η στέγαση, τα συγγράμματα  και ολοένα εντείνονται οι ταξικοί φραγμοί με όχημα και την υποχρηματοδότηση, το σύστημα μια χαρά «προσπερνάει» τους οικονομικούς δείκτες όταν πρόκειται για την καταστολή των νεολαιίστικων αντιστάσεων.

Σύμμαχος του συστήματος σε αυτή την προσπάθεια πέρα από το καθηγητικό κατεστημένο είναι και η «υπεύθυνη» δύναμη των φοιτητών.. Η ΔΑΠ καιρό τώρα έχει ταχθεί υπέρ της δημιουργίας πανεπιστημιακής αστυνομίας προσπαθώντας από τη μεριά της να θολώσει τα νερά μιλώντας για «μειοψηφίες που κρατούν όμηρους» φοιτητές και καθηγητές και να λασπολογήσει για τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος και των εργαζομένων (βλέπε φοιτητικό κίνημα '06-'07, σχέδιο Αθηνά αλλά και πρόσφατη απεργία των διοικητικών). Παράλληλα -όπου μπορεί- προωθεί ακόμα περισσότερο την αποσυγκρότηση των Φοιτητικών Συλλόγων με την πρόταση για «Συλλόγους έξω από κόμματα» που θα... λογοδοτούν στο κράτος και το σύστημα για τις διαδικασίες τους. Η «ακομμάτιστη» ΔΑΠ και η «ανεξάρτητη» ΠΑΣΠ, παρά τις -ποιες άραγε;- διαφωνίες τους, που έχουν καταφέρει να απαξιώσουν στα μάτια των φοιτητών τις συλλογικές διαδικασίες και την πάλη του φοιτητικού κινήματος, από κοινού συναγωνίζονται για αυτό το σκοπό.

Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, οι δυνάμεις που αναφέρονται στο κίνημα, που πασχίζουν να οργανώσουν την πάλη των φοιτητών, μα πάνω από όλα οι ίδιοι οι φοιτητές, θα πρέπει να σηκώσουν ανάστημα! Να μην υποταχθούμε στην τρομοκρατία του συστήματος! Να μην θεωρήσουμε «φυσιολογική» την αστυνομοκρατία μέσα στις σχολές μας! Ο μόνος αρμόδιος για την υπεράσπιση του Ασύλου είναι το φοιτητικό κίνημα! Οι Σύλλογοί μας δεν έχουν διακοσμητικό ρόλο! Είναι τα κύτταρα της πάλης μας! Μόνο το ξαναζωντάνεμά τους μπορεί να συμβάλει στην ανατροπή της επίθεσης κόντρα στην κρατική τρομοκρατία!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΕΙ-ΤΕΙ

 

 
«Σύλλογοι πέρα από κόμματα»… με την ευγενική χορηγία της ΔΑΠ (1/4/2014)
Προκηρύξεις - Εκπαιδευτικά

«Σύλλογοι πέρα από κόμματα»... με την ευγενική χορηγία της ΔΑΠ

Την ώρα που συνεχίζεται η επίθεση στο λαό και τους εργαζόμενους με το νέο πολυνομοσχέδιο που επιβάλλει η τρόικα και δρομολογούνται ακόμα περισσότερες απολύσεις, κατάργηση των τριετιών και συνέχιση του μεσαίωνα ανεργίας, την ώρα που ο φοιτητικός κόσμος βιώνει την πιο ξέφρενη επίθεση στις σπουδές του και τα δικαιώματά του με τις διαγραφές, που ήδη ξεκίνησαν και δρομολογούνται δεκάδες χιλιάδες ακόμα, έρχεται και η ΔΑΠ να κάνει την «καινούρια» της πρόταση για την «αναδιάρθρωση των φοιτητικών συλλόγων».

Η «νέα» πρόταση για «νέους συλλόγους πέρα από κόμματα», για  «ανανέωση του φοιτητικού κινήματος», για αλλαγές στο φοιτητικό συνδικαλισμό(Γενικές Συνελεύσεις,κλπ) μακριά δήθεν από «μικροπολιτικά συμφέροντα». Πρόταση της ΔΑΠ που όλα αυτά τα χρόνια ήταν ο ορισμός της παράταξης που υπηρετούσε μικροπολιτικά συμφέροντα, το βασικό στήριγμα της κυβερνητικής πολιτικής μέσα στις σχολές και επίσημη παράταξη της Νέας Δημοκρατίας. Είναι αυτή που μιλάει για μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Είναι η παράταξη που χρόνια τώρα βάζει πλάτη για να περάσει η επίθεση του συστήματος στους φοιτητές και εδώ και δεκαετίες έχει την κύρια ευθύνη για την αποσυγκρότηση και τον αφοπλισμό του φοιτητικού κινήματος.

Μιλάει για «ενδυνάμωση των φοιτητικών συλλόγων» η παράταξη που χρόνια τώρα λασπολογεί τις Γενικές Συνελεύσεις και τα όργανα του κινήματος και απομακρύνει τους φοιτητές από τις διαδικασίες των συλλόγων τους. Η δύναμη που βάφτιζε «μειοψηφίες» τη συμπαράσταση χιλιάδων φοιτητών στον αγώνα των διοικητικών, ενώ έκανε αντισυγκεντρώσεις στα Προπύλαια 200 φοιτητών με το «ανοιχτές σχολές». Όπως «μειοψηφίες» ήταν και οι δεκάδες χιλιάδες φοιτητές που έπαιρναν αγωνιστικές αποφάσεις στις συνελεύσεις-καταλήψεις του '06-'07, όπου η ΔΑΠ δεν μπορούσε να πάρει μισή συνέλευση.

Είναι η ίδια δύναμη που δεκαετίες σέρνεται στη συνδιαλλαγή με το καθηγητικό κατεστημένο στα συνδιοικητικά όργανα, όπου διαπραγματεύεται το ξεπούλημα των φοιτητικών κατακτήσεων, σε διαδικασίες μακριά από αυτές των φοιτητικών συλλόγων, σε συνδιαλλαγή με το κράτος και τους πρυτάνεις. Δείγμα για το πως θέλει να κάνει και τους συλλόγους, όργανα εξαρτημένα από το κράτος και την εκάστοτε κυβέρνηση, κάτι που, άλλωστε, φαίνεται ξεκάθαρα και στις θέσεις της για διεξαγωγή φοιτητικών εκλογών με την παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου, για κατάργηση του Ασύλου, στο πρόγραμμα «Παιδεία 2020», στις προτάσεις για το «Εθνικό Συμβούλιο Φοιτητών», ένα γραφειοκρατικό υπέρ-όργανο το οποίο θα είναι και ο επίσημος συνομιλητής του υπουργείου, καταστέλλοντας περαιτέρω τη λειτουργία των συλλόγων.

Με όλα αυτά βέβαια προσφέρει μεγάλη υπηρεσία στο σύστημα, όταν αυτό χτυπάει τους συλλόγους και την οργανωμένη πάλη των φοιτητών. Γι' αυτό και το σύστημα βάζει τη ΔΑΠ να κάνει τη βρώμικη δουλειά, να δυσφημεί τα όργανα του φοιτητικού κινήματος και τους συλλόγους και να συμβάλει στην αποσυγκρότηση των διαδικασιών. Διότι οι σύλλογοι είναι αγωνιστική παρακαταθήκη του κινήματος και το μοναδικό όπλο στα χέρια των φοιτητών για να οργανωθούν, να παλέψουν και να εκφράσουν την οποιαδήποτε μορφή αντίστασης.

Το σύστημα όλο το προηγούμενο διάστημα πλάσαρε το ιδεολόγημα «έξω τα κόμματα», ένα ιδεολόγημα που προετοίμαζε την επίθεση στις δημοκρατικές ελευθερίες των φοιτητών. Τώρα έρχεται και η ΔΑΠ, για να αποκαλύψει την πραγματική φύση αυτού του ιδεολογήματος.  Ένα ιδεολόγημα που φορτώνει όλα τα «δεινά» των πανεπιστημίων στους συλλόγους, στις συνελεύσεις και γενικά στις προοδευτικές-αριστερές δυνάμεις που παρεμβαίνουν στις σχολές. Αποκρύπτοντας τα πραγματικά προβλήματα και τους πραγματικούς υπαίτιους, το ίδιο το σύστημα και τις παρατάξεις του. Είναι ένα ιδεολόγημα βαθιά συστημικό, που στόχος του είναι η συλλογική και οργανωμένη πάλη. Παρόλα αυτά, είναι «αξιοπερίεργο» το ότι το υιοθέτησε η αριστερά και η αναρχία σε πολλές περιπτώσεις, με χαρακτηριστική περίπτωση τον ξεσηκωμό του λαού στο Σύνταγμα και στις πλατείες, όπου στο όνομα του «έξω τα κόμματα» απαγορεύτηκε να παρέμβουν οργανώσεις, συνδικάτα και συλλογικότητες, δίνοντας πάτημα σε φασιστικά μορφώματα, όπως η Χρυσή Αυγή, να χύνουν «ακομμάτιστα» και ανώνυμα το φασιστικό τους δηλητήριο σε πλατιές μάζες του λαού.

Απάντηση στην επίθεση του συστήματος και της ΔΑΠ στα όργανα του φιτητικού κινήματος, είτε αυτή είναι ανοιχτή, είτε συγκαλυμμένη και με τον αέρα του «νέου», μπορεί να είναι μόνο η υπεράσπιση αυτών των οργάνων. Η απόκρουση των συστημικών ιδεολογημάτων για «έξω τα κόμματα» και «σχολές χωρίς παρατάξεις» είναι αναγκαία. Όπως αναγκαίο είναι να καταλάβουμε ότι η αποσυγκρότηση των συλλόγων μας απαντιέται πολιτικά και οι λόγοι για τους οποίους οι σύλλογοί μας εκφυλίζονται έχουν όνομα και δεν είναι καθόλου «μακριά από κόμματα». Είναι η ίδια η ύπαρξη των καθεστωτικών δυνάμεων στους συλλόγους και η επίθεση του συστήματος σε αυτούς. Αυτοί είναι που πρέπει να πολεμηθούν από τους φοιτητές, καθώς και η αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετούν και εξωραΐζουν. Και η πολιτική αυτή θα πολεμηθεί με μόνο όπλο τους συλλόγους συγκροτημένους σε αγωνιστική κατεύθυνση.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΕΙ-ΤΕΙ

 

 
Μαζικός αγώνας ενάντια στις διαγραφές φοιτητών! (24/3/2014)
Προκηρύξεις - Εκπαιδευτικά

Αυτοί που μας πήραν το βιβλίο απ' το χέρι, μας βάφτισαν «τεμπέληδες» και «αιώνιους»

Στα πλαίσια της ταξικής επίθεσης, που βιώνει όλο και πιο έντονα τα τελευταία χρόνια ο λαός και οι εργαζόμενοι, έρχεται να διαμορφωθεί και στις σχολές, μία καθημερινότητα, που κάθε άλλο παρά προσιτή είναι για την πλειοψηφία των φοιτητών. Η αντιλαϊκή  πολιτική των απολύσεων, της φτώχειας και της εξαθλίωσης, που επιβάλει το ξένο και ντόπιο κεφάλαιο δεν θα μπορούσε να μας αφήσει «έξω απ' το χορό», αφού έχει άμεση αντανάκλαση στο χώρο των πανεπιστημίων.

Ως φοιτητές καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε σε ένα ασφυκτικό και δυσβάστακτο περιβάλλον, που αποτυπώνεται τόσο με την εφαρμογή του νόμου πλαίσιο, που προωθείται μέσα απ' τον Πρότυπο Εσωτερικό Κανονισμό, όσο και με την πλήρη εντατικοποίηση των σπουδών μας, έτσι όπως έχει προκύψει και «εδραιωθεί» ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα.

ΟΙ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ!

Είναι φανερό, ότι το σύστημα θέλει σιγά σιγά να «καθαρίζει» με τη σπουδάζουσα νεολαία. Έτσι, ξεκινώντας από το ΤΕΙ Αθήνας με τη διαγραφή 1.500 φοιτητών και τις λίστες για όσους διαγράφονται σε διάφορα άλλα ιδρύματα, έχει σκοπό να συνεχίσει με όλους εμάς. Εξ' ου και τα σενάρια για τις διαγραφές 180.000 σπουδαστών, που πέρασαν στις σχολές τους έως το 2006 και που σύμφωνα με δημοσιεύματα, τον Ιούνιο θα διαγράφεται ο αριθμός μητρώου τους.

Η αρχή θα είναι αυτή και στη συνέχεια στο στόχαστρο θα μπούμε όλοι οι υπόλοιποι!

ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΒΑΦΤΙΣΕΙ "ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ" ΚΑΙ "ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ"

Το σύστημα έχει επιλέξει να βαφτίσει «αιώνιους» και «τεμπέληδες» όσους φρόντισε να τους κάνει να καθυστερήσουν τις σπουδές τους.

Αναρωτιέται μήπως κανείς, ποιοί φοιτητές μπορούν να πληρώνουν για τις σπουδές τους, όταν στα 6 χρόνια κόβεται το δωρεάν βιβλίο, η σίτιση και η στέγαση;

Είναι τουλάχιστον γελοίο, αυτοί που προωθούν την κυβερνητική πολιτική και μας απομακρύνουν όλο και περισσότερο απ' την κατάκτηση του πολυπόθητου πτυχίου, να ρίχνουν το φταίξιμο σε εμάς τους ίδιους.

Ρώτησε κανείς πόσο τεμπέλης είναι κάποιος, που αναγκάζεται να βρει δουλειά για τον ίδιο και την οικογένειά του; Άραγε πόσοι από εμάς θα έχουμε τη δυνατότητα να συνεχίσουμε τις σπουδές μας σαν να μην τρέχει κάστανο, ειδικά όταν κλιμακώνεται καθημερινά η επίθεση για εμάς και τις οικογένειές μας;

Μήπως κόπτονται όλοι αυτοί, που καταδικάζουν μια ολόκληρη γενιά στην ανεργία και την εξαθλίωση, για το ποιος είναι συνεπής φοιτητής και ποιος «τεμπέλης»; Ή μήπως για την τεράστια ανεργία ευθύνονται οι "αιώνιοι" και η "ανεπαρκής γνώση" όσων πήραν πτυχίο;

Πραγματικός τους στόχος είναι να χτυπήσουν συνολικά τη σπουδάζουσα νεολαία! Γιατί μας θέλουν φτηνά εκμεταλλεύσιμους, να περιπλανιόμαστε από την ημιαπασχόληση στην ανεργία, ώστε να φορτωθούμε εμείς στις πλάτες μας την κρίση τους!

ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΚΟΣΤΙΖΟΥΜΕ

Προσπαθούν να μας πείσουν, ότι όσοι ξεπερνούν τα ν+2 χρόνια κοστίζουν!

Τι κοστίζουν άραγε, όταν καταργείται κάθε φοιτητικό δικαίωμα; Όταν μετά τα ν+2 χρόνια κόβεται η σίτιση, η στέγαση και το πάσο; Όταν τα βιβλία τα παίρνεις μια φορά;

Μήπως το κόστος που επικαλούνται αφορά τις κόλλες αναφοράς στις εξεταστικές (όταν φυσικά αυτές παρέχονται) και τη μνήμη του υπολογιστή από τα bytes του ονόματός μας;

Πρόσφατα, μπήκαν και τα σενάρια ότι τη θέση της διαγραφής θα την πάρουν τα δίδακτρα. Απ' ότι φαίνεται, το σύστημα έχει έτοιμες τις ατζέντες του, έτσι που αν δεν του βγει η μία, να εφαρμόσει την άλλη. Το σίγουρο είναι, ότι σε κάθε περίπτωση, αυτοί που θα πληρώσουν τη νύφη, είμαστε εμείς!

Είτε με διαγραφές, είτε με δίδακτρα, η επίθεση, που ήδη βιώνουμε θα ενταθεί ακόμα περισσότερο μέχρι να φτάσει τον τελικό της στόχο, τη διαμόρφωση δηλαδή σχολών - ελίτ για «λίγους και εκλεκτούς», όπου δεν θα χωράνε τα παιδιά των φτωχών και λαϊκών οικογενειών.

Ακόμα και με τα δίδακτρα το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο: Να μας πετάξουν έξω από τις σχολές! Γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι κανείς δε θα μπορεί να πληρώσει!

Οι ίδιοι, που καθημερινά «ξεζουμίζουν» εμάς και τις οικογένειές μας, με φορομπηξίες, μειώσεις μισθών κι ένα σωρό άλλα μέτρα, λένε ότι «κοστίζουμε» ;!

Ε, λοιπόν όχι! Δεν κοστίζουμε στο κεφάλαιο και στο κράτος του ΤΙΠΟΤΑ! Υπάρχουν επειδή εκμεταλλεύονται εμάς! Εκμεταλλεύονται την εργασία των γονιών μας και τη δική μας (αν ήδη δουλεύουμε), μας ληστεύουν καθημερινά με τους φόρους τους! Δε θα τους λυπηθούμε και δε θα χαρίσουμε τίποτα!

ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕ ΘΑ ΤΗ ΓΛΙΤΩΣΕΙ!

Είναι βέβαιο, πως με βάση τις πτυχές του νόμου πλαίσιο, ορισμένες εκ των οποίων ήδη έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται, ο δρόμος προς το πτυχίο γίνεται όλο και πιο δύσκολος. Ο φόβος της διαγραφής, που μοιάζει όλο και πιο κοντινός, ιδιαίτερα με τη μείωση του ορίου σπουδών από 2ν σε ν+2 χρόνια (μέσα απ' το νόμο πλαίσιο του 2011), οδηγεί πολλούς συμφοιτητές μας σε αδιέξοδο και παραίτηση.

Για όσους από μας συνεχίζουμε τις σπουδές μας, προσπαθούν να μας μετατρέψουν σε ρομποτάκια, που θα μπαινοβγαίνουμε από αμφιθέατρο σε αμφιθέατρο και από αίθουσα σε αίθουσα. Που στον "ελεύθερο" χρόνο μας θα είμαστε με σκυμμένο το κεφάλι πάνω από ένα βιβλίο, μπας και καταφέρουμε να βγάλουμε τη σχολή μας, είτε θα παρατήσουμε εντελώς τις σπουδές μας.

Πώς θα μπορέσουμε να τελειώσουμε με όλα αυτά τα μέτρα; Μιλούν για διαγραφές και όρια όταν ο  μέσος όρος αποφοίτησης σε πολλές σχολές είναι κατά πολύ μεγαλύτερος του ν+2 ή 2ν!
Και για να μας "διευκολύνουν" να τελειώσουμε, φέρνουν αλυσίδες μαθημάτων, ετοιμάζουν διαγραφές αν κοπούμε 3 φορές σε ένα μάθημα, μας αναγκάζουν να πληρώνουμε από την τσέπη μας τα πάντα.

Μας "διευκολύνουν" να τελειώσουμε με τα τεστάκια, τις υποχρεωτικές παρακολουθήσεις και τις εξεταστικές-σφαγείο...!!!

Να μην έχουμε καμία αυταπάτη ότι προλαβαίνουμε, ή ότι ατομικά θα τη σκαπουλάρουμε! Γιατί αν δεν αγωνιστούμε τώρα, αύριο θα είναι αργά.

Μας καλούν να πειθαρχήσουμε και να μείνουμε αμέτοχοι σε ό,τι συμβαίνει γύρω μας! Θέλουν να μας κάνουν να καταπιούμε όσα μας φέρνουν!

Ή θα είμαστε όλοι μαζί νικητές, ή ο καθένας μόνος του χαμένος!

ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΓΡΑΦΗ! ΚΑΝΕΝΑ ΟΡΙΟ ΣΠΟΥΔΩΝ!

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, δεν μπορούμε ως φοιτητές και συνολικά ως νεολαίοι να μένουμε στη γωνία. Για μας είναι ξεκάθαρο, ότι είναι δικαίωμα και κατάκτηση να μπορεί ο καθένας να τελειώνει τη σχολή, όποτε το επιλέξει. Δεν ψαρώνουμε στη λογική, που θέλει να μας περάσει το υπουργείο, περί "τεμπέληδων" φοιτητών, για να ενεργοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό, στρέφοντας μας ενάντια στο διπλανό μας. Δεν ψαρώνουμε επίσης στην προσπάθεια των πρυτάνεων να παρουσιαστούν ως σύμμαχοι των φοιτητών. Αυτοί είναι άλλωστε, που επί της ουσίας ζήτησαν "λιγότερες διαγραφές", με τη "σωστή εφαρμογή του νόμου". Είναι οι ίδιοι, που ανέκαθεν λειτουργούσαν σαν το μακρύ χέρι του υπουργείου μέσα στα πανεπιστήμια.

Είναι αυτοί που στο παρελθόν μας πούλησαν με την πρώτη ευκαιρία όταν τα βρήκαν με το υπουργείο!

Είναι οι ίδιοι που καθημερινά δυσκολεύουν το δρόμο μας για το πτυχίο και ψηφίζουν ένα σωρό μέτρα εναντίον μας!

ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΑ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΑ! ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ!

Για να μην "σπαταλάμε" τα χρόνια μας σε μια ζωή "χωρίς προοπτική", έχουμε χρέος να παλέψουμε ενάντια στην πολιτική των ταξικών φραγμών, που εντείνουν η κυβέρνηση, η ΕΕ και το ΔΝΤ.

Έχουμε χρέος να υπερασπιστούμε μέχρι τέλους το δικαίωμά όλων των φοιτητών στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Να μην επιτρέψουμε την εφαρμογή των διαγραφών και των διδάκτρων.

Ειδικά, σήμερα, γίνεται όλο και πιο επιτακτική η ανάγκη να μαζικοποιήσουμε τις γενικές μας συνελεύσεις και να πάρουμε αποφάσεις αγώνα ενάντια στην πολιτική, που μας εξαθλιώνει, ενάντια στην πολιτική, που μας "διαγράφει" το μέλλον. Με όπλα τους συλλόγους να συμβάλλουμε στην οικοδόμηση μαζικού και ανυποχώρητου φοιτητικού κινήματος, ανεξάρτητο από το κράτος και τους μηχανισμούς του.

Ένα φοιτητικό κίνημα αντίστασης, διεκδίκησης και ανατροπής, που θα βαδίσει στο πλευρό των λαϊκών αγώνων και αντιστάσεων!

 

 • Καμία διαγραφή φοιτητή
 • Καμία σκέψη για δίδακτρα
 • Όχι στους ταξικούς φραγμούς
 • Δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους
 • Αγώνας για σπουδές - δουλειά - ελευθερίες
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΕΙ-ΤΕΙ


 

 
Προκήρυξη των Αγωνιστικών Κινήσεων για την εντατικοποίηση και τις διαγραφές στα ΤΕΙ (24/3/2014)
Προκηρύξεις - Εκπαιδευτικά

ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ!

Έχουν περάσει τρία χρόνια από τη ψήφιση του νόμου πλαίσιο, ένας νόμος ο οποίος έβαζε διαγραφές, δίδακτρα, διάλυση των πτυχίων, εναρμόνιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις ευρωπαϊκές επιταγές διάλυσης των δικαιωμάτων και άλλα. Φυσικά στα τρία αυτά χρόνια μεσολάβησαν και άλλα, όπως  η ψήφιση του σχεδίου «Αθηνά», που συγχώνευε και καταργούσε τμήματα και ιδρύματα, με ένα ειδικό βάρος ως προς αυτό στα ΤΕΙ.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΤΕΙ

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται  χειροτέρευση των όρων σπουδών στις σχολές μας. Αρχικά οι διοικήσεις χρησιμοποιώντας  το νόμο για τα ΤΕΙ του 2007 αλλά και με όχημα την μείωση της χρηματοδότησης και του εκπαιδευτικού προσωπικού,  προχώρησαν στην εφαρμογή των μονών-ζυγών εξαμήνων, το κόψιμο της μιας εξεταστικής του Φλεβάρη και συνολικά σε μια άνευ προηγουμένου εντατικοποίηση. Αυτό πρακτικά σημαίνει τη δημιουργία μιας ασφυκτικής κατάστασης σε εργαστήρια και θεωρίες. Πιο συγκεκριμένα , πολλές θεωρίες τις μετατρέπουν σε σεμινάρια ή ασκήσεις-πράξεις με υποχρεωτική παρακολούθηση, που αν δεν έχεις τις απαραίτητες παρουσίες αποκλείεσαι ακόμα και από την εξεταστική . Στα εργαστήρια αυτό εκφράζεται με τη  μείωση των εργαστηριακών τμημάτων έχοντας ως αποτέλεσμα το συνωστισμό φοιτητών μέσα και έξω από τα εργαστήρια, την εμφάνιση λιστών αναμονής είτε ακόμα και το φαινόμενο ένα εργαστήριο να γίνεται κάθε τρείς βδομάδες. Και όλα αυτά αν φυσικά είσαι από τους τυχερούς που θα βρουν μία θέση και δεν πεταχτείς απ' έξω περιμένοντας ένα  χρόνο για να το ξαναδηλώσεις. Που οδηγούν όλα αυτά; Δεν είναι και τόσο δύσκολο να το φανταστεί κάποιος, στο πέταγμα ενός μεγάλου κομματιού των φοιτητών, ιδιαίτερα από πιο φτωχά και λαϊκά στρώματα,  που αναγκάζεται είτε να παρατήσει τις σπουδές πριν πάρει πτυχίο είτε να περιμένει πότε θα του έρθει η διαγραφή, σύμφωνα με αυτά που θέτει ο νόμος πλαίσιο.

ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

Έχει ανοίξει πολύ έντονα το τελευταίο διάστημα το ζήτημα της διαγραφής 180.000 φοιτητών. Οι διαγραφές αυτές θα εφαρμοστούν σε λίγους μήνες, και αφορούν τους φοιτητές με έτος εγγραφής ως το 2006. Μια συζήτηση που τροφοδοτείται είτε από διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης είτε από δηλώσεις του υπουργού παιδείας. Για να θέσουμε λοιπόν τα ζητήματα στην σωστή τους βάση! Οι διαγραφές έχουν ως στόχο να αποτελέσουν το επιστέγασμα μιας διαδικασίας σε σύνδεση και με την εντατικοποίηση, αποκλεισμού ενός μεγάλου αριθμού φοιτητών από την απόκτηση πτυχίου και εργασιακών δικαιωμάτων. Φοιτητές που με κόπο και χρήματα πέρασαν από το εξεταστικό-σφαγείο των πανελλαδικών και τώρα καλούνται να αποδεχτούν μια κατάσταση που όλα αυτά τα θεωρεί μάταια. Σε αντίθεση με όσα ακούγονται, οι διαγραφές δεν έχουν σχέση με την εξοικονόμηση χρημάτων καθώς μετά το 6Ο έτος δεν δικαιούνται καμία φοιτητική παροχή (σίτιση, στέγαση, πάσο, βιβλία κτλ). Η μόνη δαπάνη που έχει το κράτος για αυτούς τους φοιτητές είναι οι κόλλες που γράφουν στην εξεταστική και το μελάνι των καθηγητών στη διόρθωση των γραπτών. Δεν έχουν σχέση με την απελευθέρωση θέσεων για περισσότερους φοιτητές αφού την ίδια στιγμή μειώνονται οι εισακτέοι και κλείνουν ιδρύματα με βάση το σχέδιο «Αθηνά» και το σχέδιο «Αθηνά 2» όταν και όπως έρθει. Επειδή είναι μια συζήτηση που έχει αρχίσει, η λογική αποδοχής της διαγραφής φοιτητών μεγάλων εξαμήνων ανοίγει την πόρτα για εφαρμογή συνολικά των διαγραφών, με όριο μάλιστα τα ν+2 χρόνια. Επίσης θα πρέπει να αντιπαρατεθούμε στο ψευτοδίλημμα του να διαλέξουμε ανάμεσα σε διαγραφές ή δίδακτρα. Αυτό που επιδιώκεται είναι η δημιουργία ενός πανεπιστημίου για λίγους και εκλεκτούς. Ενός πανεπιστημίου που θα βγάζει υποταγμένους φοιτητές, κατάλληλους να δουλέψουν στις διαλυμένες εργασιακές σχέσεις που υπάρχουν στην αγορά εργασίας.

ΜΟΝΗ ΕΛΠΙΔΑ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

Να μην τους κάνουμε τη χάρη! Να σηκώσουμε κεφάλι και να αντισταθούμε στο παρόν και το μέλλον, που μας ετοιμάζουν. Δεν θα επιτρέψουμε καμιά διαγραφή φοιτητή! Θα παλέψουμε για το δικαίωμα της νεολαίας στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Θα αγωνιστούμε για σπουδές, δουλειά και ελευθερίες, χωρίς να έχουμε τίποτα να περιμένουμε από «δήθεν συμμάχους», όπως οι μεγαλοκαθηγητάδες και οι πρόεδροι, που δεν είναι τίποτα παραπάνω από το μακρύ χέρι του υπουργείου στα πανεπιστήμια. Χωρίς, επίσης, να έχουμε να περιμένουμε τίποτα από τις  καθεστωτικές δυνάμεις της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, ούτε τις δυνάμεις εκείνες της αριστεράς, που περιμένουν να έρθει η μεγάλη ανατροπή στην κάλπη, εναποθέτοντας τα πάντα στις επικείμενες εκλογές.

Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Να μαζικοποιήσουμε τα συλλογικά μας όργανα και να πάρουμε αποφάσεις αγώνα. Να εναντιωθούμε στις διαγραφές, που έρχονται, καθώς και συνολικά στο νόμο πλαίσιο. Να συγκρουστούμε με το εντατικοποιημένο και απάνθρωπο περιβάλλον, που έχει διαμορφωθεί στις σχολές και να διεκδικήσουμε σπουδές με ανθρώπινους ρυθμούς.

 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΕΙ-ΤΕΙ

 

 

 
Προκήρυξη των Αγωνιστικών Κινήσεων για την ΑΣΟΕΕ (17/3/2014)
Προκηρύξεις - Άσυλο

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ...

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΣΤΑΜΑΤΑ!

Πεδίο μάχης θυμίζει ο προαύλιος χώρος του πανεπιστημίου της ΑΣΟΕΕ τις τελευταίες μέρες. Οι φοιτητές έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με χημικά και δακρυγόνα που χρησιμοποιούνται από τις δυνάμεις καταστολής κατά τη διάρκεια των λεγόμενων επιχειρήσεων «πάταξης του παρεμπορίου»...

Η αφορμή και οι πραγματικοί στόχοι!

Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες της επίθεσης αυτής, τόσο απέναντι στους μετανάστες, όσο και απέναντι στο λαϊκό Άσυλο και τους αγώνες που εκπροσωπεί. Αν και οι αστυνομικές δυνάμεις επικαλούνται την «πάταξη του παρεμπορίου» για να μπορούν να περικυκλώνουν και βομβαρδίζουν καθημερινά το χώρο του πανεπιστημίου, όλοι αντιλαμβάνονται πως αυτό αποτελεί καθαρά... ΑΦΟΡΜΗ...

Πραγματικοί ΣΤΟΧΟΙ;;; Από την μια μεριά το χτύπημα των μεταναστών, όπου αφού το σύστημα τους χρησιμοποίησε για το χτίσιμο των «μεγάλων έργων» του παρελθόντος και τους χρησιμοποιεί και σήμερα στις διάφορες... Μανωλάδες ανά την χώρα, έρχεται να τους φορτώσει όλα τα δεινά της κρίσης. Σπέρνοντας την ξενοφοβία, θέλει να μας πείσει πως για την ανεργία και το κλείσιμο των μαγαζιών φταίνε οι μετανάστες και όχι η πολιτική που έχει φέρει τον λαό στην εξαθλίωση. Ενόψει των διπλών εκλογών, η κυβέρνηση θέλει να εμφανίσει «έργο». Στοχοποιεί, λοιπόν, μια κοινωνική ομάδα, που βιώνει την εξαθλίωση και προσπαθεί να επιβιώσει πωλώντας μικροεμπορεύματα, παίζοντας την ζωή τους κορώνα-γράμματα καθώς όποιοι συλληφθούν από την αστυνομία, βρίσκονται μπρος στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και πίσω στο να επιστρέψουν στις κατεστραμμένες και βομβαρδισμένες από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις πατρίδες τους.

Από την άλλη, το χτύπημα στο φοιτητικό κίνημα και η βίαια καταστολή οποιασδήποτε φωνής αντίστασης στην επίθεση που δέχεται σήμερα ο λαός και η νεολαία, από τη λαίλαπα αντιλαϊκών μέτρων που εφαρμόζει η κυβέρνηση, υπό τις επιταγές ξένου κεφαλαίου ΕΕ και ΔΝΤ. Καταπατώντας το  ΑΣΥΛΟ και τρομοκρατώντας τους φοιτητές, το σύστημα θέλει να εμπεδώσουμε πως αυτά θα έχουμε απέναντί μας, κάθε φορά που θα προσπαθούμε να αντισταθούμε και να αντιδράσουμε στην καταπάτηση των δικαιωμάτων μας, κάθε φορά που θα υψώνουμε ανάστημα απέναντι στην βαρβαρότητα και την εξαθλίωση. Θέλει τους φοιτητές, να «συνηθίσουν» στην παρουσία και τις επεμβάσεις των δυνάμεων καταστολής στους χώρους του Ασύλου, χτυπώντας μια κατάκτηση που έχει δώσει πνοή στους αγώνες του λαού και της νεολαίας. Εντείνοντας την φασιστικοποίηση της δημόσιας και πολιτικής ζωής, ακολουθεί πιστά την πολιτική του «μαστιγίου», όπως κάνει σε όποιον χώρο προσπαθεί να σηκώσει το κεφάλι.

Το ζήτημα είναι πολιτικό...

Κανείς δεν θα παλέψει για μας... Απάντηση να δώσει το φοιτητικό κίνημα.

Καμία αυταπάτη δεν πρέπει να έχουμε για το ρόλο του ΠΡΥΤΑΝΗ στο παραπάνω σκηνικό. Ενώ στο πανεπιστήμιο καλέστηκε Γενική Συνέλευση για την Πέμπτη 13/3, ώστε να μπορέσουν οι φοιτητές να συζητήσουν για την κατάσταση που επικρατεί, ο κ. Πρύτανης (που τόσες μέρες που εξελισσόταν η κατάσταση αυτή, παρέμενε άφαντος) έκλεισε την σχολή προκειμένου να αποτρέψει την διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης. Προσπαθεί έτσι να αποφύγει οποιαδήποτε περίπτωση να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις οι φοιτητές, για την υπεράσπιση του ΑΣΥΛΟΥ και των δικαιωμάτων τους. Για μια ακόμη φορά οι πρυτανικές αρχές μας δείχνουν ότι δεν είναι στο πλευρό των φοιτητών αλλά ΑΠΕΝΑΝΤΙ! Αυτό δείχνουν οι ανακοινώσεις της Πρυτανείας, και της Συγκλήτου που εξισώνουν «την αστυνομία τους ασκούντες το παρεμπόριο και τους υποστηρικτές τους», αλλά και ιδιαίτερα της Συγκλήτου, που ζητάει την δημιουργία «πανεπιστημιακής» αστυνομίας, για να επιλύνει τα θέματα αυτά αντί για τα ΜΑΤ. Γίνεται σαφές λοιπόν ότι το σύστημα με όπλο την κρατική καταστολή και έχοντας ως συμμάχους του τις πρυτανικές αρχές και το καθηγητικό κατεστημένο προχωράει όλο και περισσότερο  στην καταπάτηση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών μας. Επιπλέον λαμβάνοντας υπόψιν και την πλήρη εντατικοποίηση των σπουδών μας και τα όρια σπουδών, καταλαβαίνουμε πως το σύστημα θέλει το φοιτητή σκυμμένο πάνω από ένα βιβλίο, πειθήνιο, μη αφήνοντας του κανένα περιθώριο για καμία αντίδραση. Αν και στα παραπάνω προσθέσουμε την εφαρμογή και του Πρότυπου Εσωτερικού Κανονισμού, αλλά και τις διαγραφές που έρχονται κιόλας από τον Ιούνιο στρώνοντας το έδαφος για τα δίδακτρα, έχουμε μια εικόνα για το Πανεπιστήμιο του μνημονίου, το Πανεπιστήμιο των λίγων και εκλεκτών.

Η απάντηση βρίσκεται μόνο στις συλλογικές διαδικασίες μέσα στους συλλόγους μας και στους μαζικούς αγώνες των φοιτητών. Το παρελθόν έχει δείξει πως το Φοιτητικό Κίνημα, μπορεί να αντισταθεί, αλλά και να ανατρέψει αυτή τη βάρβαρη πολιτική που εναντιώνεται στις λαϊκές μάζες και την νεολαία. ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ μπορούμε να ανατρέψουμε το μαύρο μέλλον που μας ετοιμάζουν, ένα μέλλον που έχει να υποσχεθεί μόνο ανεργία, φτώχεια, εξαθλίωση και καταστολή και αυτό θα γίνει με αγώνες στο ΠΑΡΟΝ! Ας βγούμε λοιπόν οι φοιτητές στο προσκήνιο σε αγωνιστική κατεύθυνση μέσα από συνελεύσεις στο Φοιτητικό μας Σύλλογο!

 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΕΙ-ΤΕΙ

 

 
Ανακοίνωση των Αγωνιστικών Κινήσεων για τη διήμερη αναστολή λειτουργίας των ΤΕΙ (11/3/2014)
Προκηρύξεις - Από τις Σχολές

Ανακοίνωση για τη διήμερη αναστολή λειτουργίας των ΤΕΙ

Σαν συνέχεια της συνόδου το διήμερο 8-9/2, που έκαναν  οι πρόεδροι των ΤΕΙ, αλλά και της συνάντησης με το υπουργείο την Τετάρτη 12/2, που όπως ανακοινώθηκε έγινε σε καλό κλίμα, έρχεται και η τελευταία απόφαση της συνόδου την Παρασκευή 7/3 για διήμερη αναστολή λειτουργίας  των ιδρυμάτων τις 12-13/3 Και θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος. Μήπως τελικά οι πρόεδροι είναι πιο αγωνιστές από ότι έδειχναν και νοιάζονται για τα δικαιώματα των φοιτητών; Σίγουρα όχι θα απαντάγαμε εμείς, αφού ακόμα και το ίδιο το περιεχόμενο των ανακοινώσεων τους δεν δείχνουν να τους προβληματίζουν ιδιαίτερα ούτε τα δικαιώματα των φοιτητών αλλά ούτε και οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στα ιδρύματα. Για αρχή θα μπορούσαμε να σημειώσουμε δύο βασικά πράγματα για τις συνόδους.

1. Είναι παραπάνω από οφθαλμοφανές ότι τους προέδρους δεν απασχολούν  καθόλου βασικά προβλήματα των φοιτητών όπως, η εφαρμογή του «σχεδίου Αθηνά», η εντατικοποίηση που εξαναγκάζει πολλούς φοιτητές να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους ή το ζήτημα της στέγασης που σε πολλά ΤΕΙ είναι ανύπαρκτη. Εξάλλου αυτοί είναι που εφαρμόζουν τις διατάξεις που φέρνουν  τα παραπάνω.

2. Αυτό που ζητάει η σύνοδος είναι η πρόσληψη και άλλου έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού. Έτσι βλέπουμε να προσπαθούν να συνταχθούν με το υπουργείο πριν ακόμα λήξει η υποτιθέμενη διαπραγμάτευση που κάνουν μαζί του. Και αυτό γιατί ζητάνε έκτακτο προσωπικό (με ότι συνεπάγεται αυτό σε επίπεδο εργασιακών σχέσεων) την στιγμή που οι ανάγκες που πρέπει να καλυφτούν είναι κάτι παραπάνω από μόνιμες. Αυτό που κάνουν στην ουσία είναι να παρατείνουν το πρόβλημα μέχρι το επόμενο εξάμηνο που θα ξαναεμφανιστεί.

Ενώ αν θυμηθούμε και τον ρόλο που παίζουν οι πρόεδροι γενικά στα ιδρύματα θα καταλάβουμε ότι δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από αυτούς. Καθώς αυτοί ήταν που μαζί με το υπουργείο υπέγραφαν μειωμένους προϋπολογισμούς και μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού. Και μάλιστα δεν σταματούσαν εκεί, αλλά με όχημα την μείωση του προσωπικού  προχωρούσαν σε μια άνευ προηγουμένου εντατικοποίηση των σπουδών, κάνοντας πολλά μαθήματα υποχρεωτικά, κόβοντας εργαστηριακά δίωρα, εφαρμόζοντας τα μονά-ζυγά εξάμηνα, κόβοντας την μία έξτρα εξεταστική του Φλεβάρη και άλλα. Τελευταία τους «επιτυχία» αποτελεί το γεγονός πως περνάνε ο ένας μετά τον άλλο, ακόμα και στα κρυφά, τους νέους κανονισμούς λειτουργίας που εφαρμόζουν το νόμο πλαίσιο και περιλαμβάνουν διαγραφές.

ΜΟΝΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΑΓΩΝΕΣ

Δεν θα πρέπει να υπάρχει καμιά αυταπάτη πως τα κολπάκια των προέδρων θα λύσουν τα προβλήματα μας, αυτό που κάνουν στην ουσία είναι να προσπαθούν να διαπραγματευτούν με το υπουργείο τα δικά τους προνόμια, αδιαφορώντας είτε για τους φοιτητές είτε για τους εργαζόμενους. Οι μόνοι πραγματικοί αγώνες που μπορούν να βάλουν φραγμό στην επίθεση είναι οι φοιτητικοί αγώνες που θα θέσουν τα πραγματικά επίδικα, τα φοιτητικά δικαιώματα, τους όρους σπουδών και συνολικά τα δικαιώματα σε σπουδές δουλειά ελευθερίες. Και είναι σίγουρο πως όπως και στο παρελθόν τέτοιοι αγώνες θα βρουν απέναντί τους το υπουργείο και τους εντολοδόχους του στις σχολές, το καθηγητικό κατεστημένο. Γιατί μια τέτοια κατεύθυνση μπορεί να ξεκινάει από κάποια φοιτητικά αιτήματα, στην εξέλιξή της όμως έχει την προοπτική σύγκρουσης με την κυβερνητική πολιτική και συμπόρευσης με άλλα αγωνιζόμενα κομμάτια του εργαζόμενου λαού.

ΜΕ ΟΠΛΑ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ

Είναι πιο αναγκαίο από ποτέ λοιπόν να μπούμε στις γενικές συνελεύσεις, σπάζοντας το κλίμα αναμονής εν' όψη των διπλών εκλογών  (δημοτικές-ευρωεκλογές), να πάρουμε αποφάσεις αγώνα και να βάλουμε φραγμό σε όλα αυτά που ετοιμάζονται να μας σερβίρουν. Το σίγουρο είναι πως αν δεν το κάνουμε εμείς δεν θα το κάνει κανείς για εμάς.

 • Όχι στον νόμο πλαίσιο και τον ΠΕΚ
 • Κάτω το σχέδιο «Αθηνά»
 • Όχι στην εντατικοποίηση-πειθάρχηση
 • Σίτιση και στέγαση για όλους
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΕΙ-ΤΕΙ

 

 

 
Ανακοίνωση των Αγωνιστικών Κινήσεων Ιατρικής για τις εξετάσεις για ειδικότητα (10/3/2014)
Προκηρύξεις - Γενικές

ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ!

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ!

Είναι παραπάνω από φανερό ότι εδώ και καιρό έχουμε μπει για τα καλά σε μια φάση, κατά την οποία οι δυνάμεις του συστήματος επιχειρούν μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της βάρβαρης επίθεσής τους στο χώρο της περίθαλψης. Η κυβέρνηση Σαμαρά, με εκτελεστικό βραχίονα τον υπουργό-βιβλιοπώλη Γεωργιάδη, προωθεί την κατεύθυνση συρρίκνωσης των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, μετακύλισης του κόστους στους ασθενείς και απολύσεων-διαθεσιμοτήτων εργαζομένων, στα πλαίσια των γενικότερων απαιτήσεων και υπαγορεύσεων των ιμπεριαλιστών της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Προηγήθηκαν τα λουκέτα σε όλα τα νοσοκομεία του ΙΚΑ, η επιβολή του χαρατσιού των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία, καθώς και τα κλεισίματα 8 νοσοκομείων σε Αττική και Θεσσαλονίκη, με τις χιλιάδες διαθεσιμότητες υγειονομικών που τα συνόδευσαν. Ακολούθησε η επέλαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, με το νομοσχέδιο για την «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας», τα κλεισίματα μονάδων του ΕΟΠΥΥ, η μετατροπή του από «πάροχο» σε «αγοραστή υπηρεσιών υγείας», δηλαδή σε διαμεσολαβητή που θα ρίχνει το κόστος στις πλάτες των ασθενών, ενώ, παράλληλα, ο απολογισμός για το υγειονομικό προσωπικό είναι γύρω στις 10.000 απολύσεις-διαθεσιμότητες, με τους περισσότερους γιατρούς ήδη να έχουν πεταχτεί έξω οριστικά και αμετάκλητα. Και το μόνο σίγουρο είναι πως όλα αυτά είναι μόνο η αρχή. Γιατί η διπλή επίθεση, αφενός στο δικαίωμα του λαού στην περίθαλψη και αφετέρου στο δικαίωμα των εργαζόμενων υγειονομικών στη δουλειά , θα συνεχιστεί και θα βαθύνει.

Μέσα σε αυτό κλίμα, για άλλη μια φορά επανέρχονται στο προσκήνιο οι προθέσεις του υπουργείου για την επιβολή ενιαίων πανελλαδικών εξετάσεων στους αποφοίτους ιατρικής, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στην ειδικότητα. Όσο και αν γίνεται προσπάθεια να κρατηθεί η όλη συζήτηση στο επίπεδο της «φημολογίας», των «μυστικών συναντήσεων» και των «σεναρίων», δε χωράει αμφιβολία ότι μιλάμε για την επαναφορά σχεδίων που εδώ και δεκαετίες πέφτουν στο τραπέζι, με την πιο πρόσφατη απόπειρα να αποτελεί η διαβόητη πρόταση των «σοφών» του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας το 2011, επί υπουργίας Λοβέρδου. Πρόταση που συνάντησε την αντίδραση όλων των φοιτητικών συλλόγων ιατρικής, αλλά και μεγάλης μερίδας του ιατρικού κόσμου, κάτι που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόσυρσή της.

Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν να προωθούνται τέτοια σχέδια, το σύστημα φρόντιζε να τα «ντύσει» με την κατάλληλη επιχειρηματολογία. Έτσι, ακούγεται και λέγεται πολύ συχνά ότι οι εξετάσεις για ειδικότητα θα μειώσουν δραστικά τον χρόνο αναμονής. Δεν υπάρχει, όμως, τίποτε πιο παράλογο και ψευδές από αυτό, αφού θα συνεχίσουν να υπάρχουν συγκεκριμένες θέσεις ειδικότητας (οι οποίες συνεχώς βαίνουν μειούμενες)  για τον ίδιο αριθμό γιατρών, απλώς αυτές θα καλύπτονται με εξετάσεις. Ενώ κάθε χρόνο, ακόμα περισσότεροι θα στοιβάζονται στην αναμονή, αφού στους αποφοίτους θα προστίθενται και οι «αποτυχόντες» των προηγούμενων εξετάσεων. Αλλά ακόμα και αυτοί που θα τα βγάλουν πέρα επιτυχώς, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα ενταχθούν στην ειδικότητα της επιλογής τους, μιας και αυτό θα γίνεται με σειρά βαθμολογίας. Κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι μπορεί να βρεθούν σε μια από τις πολλές ειδικότητες του μηχανογραφικού τους, όπως ακριβώς γίνεται και με τις πανελλήνιες εξετάσεις μετά το σχολείο.

Και πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, άλλωστε, όταν οι θέσεις ειδικότητας διαρκώς περικόπτονται, σαν αποτέλεσμα των συγχωνεύσεων-κλεισιμάτων νοσοκομείων, των καταργήσεων κλινών, των αλλαγών στα οργανογράμματα, των μνημονιακών νόμων για 1 πρόσληψη ανά 5 αποχωρήσεις. Αυτό είναι στην πραγματικότητα ο λόγος που οδηγούνται στις ουρές της αναμονής οι απόφοιτοι ιατρικής, κάτι που οδηγεί πολλούς στην απόγνωση και στην αναγκαστική μετανάστευση. Τίποτε από όλα αυτά δεν μπορούν να λύσουν οι εξετάσεις, ίσα-ίσα όλα αυτά τα προβλήματα θα γιγαντωθούν ακόμα περισσότερο!

Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι η ειδικότητα για τους γιατρούς είναι το κύριο επαγγελματικό τους δικαίωμα. Χωρίς αυτήν δε μπορούν πλέον να δουλέψουν. Μέχρι τώρα με την απόκτηση του πτυχίου, οι γιατροί είχαν το δικαίωμα να διεκδικήσουν όλοι μαζί συναδελφικά δουλειά και ειδικότητα για όλους.  Αυτό που γίνεται με τις εξετάσεις είναι η ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ του πτυχίου από τα επαγγελματικά δικαιώματα και η αποδέσμευση του κράτους από την υποχρέωσή του να αποκαταστήσει επαγγελματικά τους απόφοιτους, οι οποίοι πλέον θα είναι ο καθένας μόνος του στην αρένα του ανταγωνισμού. Πράγμα που παράλληλα με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, έρχεται να φέρει τον εργασιακό μεσαίωνα και στην περίθαλψη. Οι αναλογίες με την κατάσταση που δημιούργησε στην εκπαίδευση η κατάργηση της επετηρίδας και η προώθηση του ΑΣΕΠ, όπου πλέον ηχεί σαν ανέκδοτο ο διορισμός σε μόνιμη και σταθερή θέση εργασίας, είναι κάτι παραπάνω από οφθαλμοφανείς.

Μπορεί να γίνει λόγος, λοιπόν, για έναν ακόμη ταξικό φραγμό στο δικαίωμα του γιατρού στην εργασία, που θα δημιουργήσει γιατρούς διαφορετικών ταχυτήτων και δικαιωμάτων και τα μόνα που θα μειώσει θα είναι ο αριθμός των γιατρών που θα προσπαθεί (μιας και είναι γνωστό τοις πάσι ότι οι ειδικευόμενοι σηκώνουν το κύριο βάρος της δουλειάς) , η ποιότητα της περίθαλψης και η ψυχική ισορροπία των εν αναμονή ιατρών. Ταυτόχρονα, το σύστημα θέλει να εμπεδώσει ο ίδιος ο απόφοιτος την αντίληψη ότι είναι όλο δικό του το φταίξιμο η ανεργία ή η δουλειά σε συνθήκες γαλέρας χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα , μιας και «απέτυχε» στις εξετάσεις.

Για να μην αναφέρουμε τα όσα προέβλεπε η πάλαι ποτέ πρόταση του ΚΕΣΥ, για τις επιστημονικές εταιρείες που θα είναι αρμόδιες για τις εξετάσεις ή για την δια βίου εκπαίδευση και την υποχρεωτική παρακολούθηση σεμιναρίων και συνεδρίων από τους ειδικευμένους γιατρούς, με στόχο το κυνήγι των εκπαιδευτικών ωρών (μόρια), με βάση τα οποία θα συνάπτουν συμβάσεις με δημόσιους φορείς και ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Απέναντι στο τσουνάμι που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ ενάντια στην περίθαλψη και το εργασιακό μας μέλλον, πρέπει να ορθώσουμε όλοι το ανάστημά μας! Μέσα από τους συλλόγους μας να οργανώσουμε την πάλη μας για να μην περάσουν τα σχέδια του υπουργείου, συμπορευόμενοι με τους αγώνες του υπόλοιπου ιατρικού κλάδου, των ειδικευομένων και των εργαζόμενων στην περίθαλψη. Μόνο με κοινό ΜΕΤΩΠΟ ΠΑΛΗΣ υγειονομικών και όλου του λαού, μπορεί να πάρει απάντηση ο οδοστρωτήρας του συστήματος στο δικαίωμα μας στη δουλειά, στο δικαίωμα στην περίθαλψη και την ίδια τη ζωή!

 • Καμία σκέψη για εξετάσεις για την έναρξη ειδικότητας
 • Ενιαίο πτυχίο, με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτό
 • Άνοιγμα θέσεων ειδικότητας
 • Ίση, πλήρης, δωρεάν περίθαλψη για όλους

 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ Ιατρικής

 

 

 
Ανακοίνωση των Αγωνιστικών Κινήσεων για τη φασιστική επίθεση στη Νομική Κομοτηνής (9/3/2014)
Προκηρύξεις - Από τις Σχολές

Ανακοίνωση για την εμφάνιση φασιστικής ομάδας στη Νομική Κομοτηνής

Τα ξημερώματα της Πέμπτης 6/3/2014 έκανε την εμφάνισή της φασιστική ομάδα (3 άτομα) στην άδεια από φοιτητές Νομική σχολή, στην Κομοτηνή. Οι φασίστες μουτζούρωσαν πανό με σβάστιγκες  και σκόρπισαν κείμενο με απόσπασμα του Χίτλερ, διαμηνύοντας ουσιαστικά πως ήρθαν να «βάλουν τάξη» μετά από δύο χρόνια αναμονής, όπως έγραψαν. Η υπογραφή .. Εθνικοσοσιαλιστική Φοιτητική Κίνηση.

Το έδαφος της δραστηριοποίησης τέτοιων φασιστικών ομάδων στρώνεται καθημερινά με την ένταση της φασιστικοποίησης της δημόσιας και πολιτικής ζωής. Απαγόρευση διαδηλώσεων, καταστολή κινητοποιήσεων, κλίμα τρομοκρατίας και φόβου, για τη δουλειά, για το μέλλον, για τη ζωή είναι αυτό που βιώνει ο λαός και η πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση. Με τη σειρά τα φασιστικά μορφώματα, έρχονται να υπηρετήσουν αυτήν την πολιτική και να ενισχύσουν το σάπιο και απάνθρωπο αυτό σύστημα.

Το κάδρο της φασιστικοποίησης στα πανεπιστήμια σκιαγραφείται από τους αυταρχικούς καθηγητές και την πειθάρχηση και υποταγή που επιβάλλουν έως το φόβο και το άγχος των οικονομικών προβλημάτων και τις διαγραφές. Σε αυτό το πλαίσιο βρίσκουν πάτημα και φιλοδοξούν να παίξουν ρόλο στις σχολές κάθε λογής φασιστοειδή. Ο ρόλος τους στο πανεπιστήμιο είναι ανάλογος με αυτόν που έχουν στους εργασιακούς χώρους και στην κοινωνία γενικότερα: αποτελούν το μαύρο χέρι του συστήματος, προσπαθώντας με όπλα τη βία και τον εκφοβισμό να αποτρέψουν και να διαλύσουν κάθε κίνηση αντίστασης και διεκδίκησης από την πλευρά των φοιτητών, των εργαζομένων και του λαού αντίστοιχα.

Οι φιλοδοξίες αυτές θα τους βγουν ξινές. Το φοιτητικό κίνημα, το οποίο ανέκαθεν αποτελούσε ένα από τα πιο ζωντανά, προοδευτικά και μαχητικά κομμάτια της κοινωνίας, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Αποτελεί εδώ και δεκαετίες κεκτημένο του φοιτητικού κινήματος (ενσωματωμένο μέχρι και στα καταστατικά των συλλόγων) το γεγονός ότι οι φασίστες δεν έχουν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν μέσα στις σχολές. Γι' αυτό και τόσο καιρό όλο αυτό το ρεύμα μισο-εκφραζόταν, όπου και όπως μπορούσε, μέσω της ΔΑΠ. Οι φασιστικές απόψεις δεν έχουν θέση μέσα στις διαδικασίες του φοιτητικού κινήματος και όποιος ακολουθεί ανοιχτά τέτοιες πρακτικές θέτει αυτόματα εαυτόν εκτός συλλόγου και διαγράφεται (τουλάχιστον αυτό είναι το δέον). Και αυτό το κεκτημένο θα υπερασπιστούμε κάνοντας τα πάντα για να αποκλείσουμε κάθε ενδεχόμενο εμφάνισής τους μέσα στους συλλόγους. Πολεμάμε την εντατικοποίηση και το κλίμα φόβου και αγωνίας που αυτή καλλιεργεί. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα όλων στη δημόσια και δωρεάν παιδεία, το άσυλο, το πτυχίο και τη δουλειά. Βγαίνουμε αγωνιστικά στο δρόμο, πλάι στο λαό και την εργατική τάξη, για την αναχαίτιση της επίθεσης των ιμπεριαλιστών και των εγχώριων υπηκόων τους.

Έξω οι φασίστες από τις σχολες!

Το φασισμό τσακίζουν αγώνες λαϊκοί!

 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΕΙ-ΤΕΙ

 

 

 
Κανένας φοιτητής δεν θα διαγραφεί! (5/3/2014)
Προκηρύξεις - Εκπαιδευτικά

ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ!

Φούντωσαν τα δημοσιεύματα σε ένα σωρό αστικές φυλλάδες (π.χ. Έθνος) για τις επερχόμενες διαγραφές του Ιουνίου. Τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ πιστά στο ρόλο τους ως τσιράκια των κυβερνήσεων και της ΕΕ έσπευσαν να προετοιμάσουν το κλίμα για τις 180.000 συνολικά διαγραφές, που θα εφαρμοστούν σε λίγους μήνες. Σύμφωνα με αυτά που ακούγονται λοιπόν, θα σβήνεται ο αριθμός μητρώου για τους φοιτητές, που πέρασαν στις σχολές πριν από το 2006.

Το έδαφος που ετοιμάζει κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ έρχεται να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός πανεπιστημίου για λίγους και εκλεκτούς, στο οποίο δεν θα χωρά η πλατιά μάζα των φοιτητών. Εξ'  ου και οι διαγραφές και τα δίδακτρα, εξ' ου και το πλήρως εντατικοποιημένο περιβάλλον, που έχει διαμορφωθεί στα πανεπιστήμια. Είναι σίγουρο, ότι αυτές τις διαγραφές θα ακολουθήσουν κι άλλες, για να μείνουν στις σχολές οι «λίγοι και καλοί», που θα μπορούν να πληρώνουν για τις σπουδές τους, ενώ απ' την άλλη δεν θα μπορούν να σπουδάζουν τα παιδιά των φτωχών και λαϊκών οικογενειών.

Η μείωση του ορίου σπουδών από 2ν έτη σε ν+2, σε συνδυασμό και με τις υπόλοιπες πτυχές του νέου νόμου πλαίσιο (δίδακτρα, μαθήματα αλυσίδες, πιστωτικές μονάδες κ.λπ.), δημιουργεί ένα ακόμα πιο ασφυκτικό περιβάλλον για τη σπουδάζουσα νεολαία, η οποία υπό το φόβο της διαγραφής, τρέχει από μάθημα σε μάθημα κι από αμφιθέατρο σε αμφιθέατρο μπας και καταφέρει να πάρει το ρημάδι το πτυχίο. Τέτοιους φοιτητές θέλει να έχει το σύστημα. Πιστούς και υπάκουους, στη γωνιά, με το κεφάλι σκυμμένο πάνω απ' το βιβλίο.

Να μην τους κάνουμε τη χάρη! Να σηκώσουμε κεφάλι και να αντισταθούμε στο παρόν και το μέλλον, που μας ετοιμάζουν. Δεν θα επιτρέψουμε καμιά διαγραφή φοιτητή! Θα παλέψουμε για το δικαίωμα της νεολαίας στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Θα αγωνιστούμε για σπουδές, δουλειά και ελευθερίες, χωρίς να έχουμε τίποτα να περιμένουμε από «δήθεν συμμάχους», όπως οι μεγαλοκαθηγητάδες και οι πρυτάνεις, που δεν είναι τίποτα παραπάνω από το μακρύ χέρι του υπουργείου στα πανεπιστήμια. Χωρίς, επίσης, να έχουμε να περιμένουμε τίποτα από τις  καθεστωτικές δυνάμεις της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, ούτε τις δυνάμεις εκείνες της αριστεράς, που περιμένουν να έρθει η μεγάλη ανατροπή στην κάλπη, εναποθέτοντας τα πάντα στις επικείμενες εκλογές.

Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Να μαζικοποιήσουμε τα συλλογικά μας όργανα και να πάρουμε αποφάσεις αγώνα. Να εναντιωθούμε στις διαγραφές, που έρχονται, καθώς και συνολικά στο νόμο πλαίσιο. Να συγκρουστούμε με το εντατικοποιημένο και απάνθρωπο περιβάλλον, που έχει διαμορφωθεί στις σχολές και να διεκδικήσουμε σπουδές με ανθρώπινους ρυθμούς.

Οι φοιτητές στην πάλη, στο πλευρό του λαϊκού κινήματος!

Καμιά διαγραφή φοιτητή!

Δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους!

 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΕΙ-ΤΕΙ


 

 
Προκήρυξη των Αγωνιστικών Κινήσεων για τις εξελίξεις στην Ουκρανία (5/3/2014)
Προκηρύξεις - Γενικές

Οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν... και στην Ουκρανία!

Όλο και πιο επικίνδυνη τροπή παίρνουν κάθε μέρα που περνάει οι εξελίξεις στην Ουκρανία. Τα επεισόδια που παρακολουθεί τις τελευταίες μέρες συγκλονισμένος όλος ο κόσμος- οι αιματηρές συγκρούσεις στο Κίεβο, η εκδίωξη της κυβέρνησης, οι χειραψίες των διαφόρων επιτελών της Δύσης με ανθρώπους που πριν από λίγο χαιρετούσαν ναζιστικά, η ρωσική επέμβαση στην Κριμαία- δεν είναι παρά στιγμές από μια άγρια ενδοϊμπεριαλιστική αναμέτρηση που βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη. Αναμέτρηση που άμεσα απειλεί να συνθλίψει τον ουκρανικό λαό, αλλά και τους λαούς της Ευρώπης και ολόκληρης της υφηλίου...

Έτσι, από τη μια μεριά βρίσκεται η Δύση, αποτελούμενη από τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και της ΕΕ, οι οποίοι παρά τις μεταξύ τους κόντρες και προστριβές, στην προκειμένη περίπτωση ενώνονται και παρεμβαίνουν από κοινού, επιδιώκοντας να θέσουν την Ουκρανία κάτω από τον οικονομικό και πολιτικό τους έλεγχο. Αυτοί υποκίνησαν την ανατροπή του προηγούμενου καθεστώτος, με στόχο να προσδέσουν τη χώρα στο άρμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, αυτοί πυροδότησαν και τις διαμάχες με νεκρούς στην πρωτεύουσα, όσο και αν αυτές πάτησαν σε ένα βαθμό πάνω σε πραγματικά προβλήματα των λαϊκών μαζών. Από την άλλη μεριά, υπάρχει η σαφής ανάμειξη της ιμπεριαλιστικής Ρωσίας, η οποία αποβλέπει στη διατήρηση της γειτονικής της χώρας στη δικιά της σφαίρα επιρροής και την ένταξή της στους σχεδιασμούς για την Ευρασιατική Ένωση.

Αυτό είναι το πραγματικό υπόβαθρο των γεγονότων στην Ουκρανία, που δεν έχουν καμία μα καμία σχέση με μια γνήσια λαϊκή εξέγερση. Απεναντίας, ο λαός της καλείται να χύσει ποτάμια αίματος για συμφέροντα αντιπαραθετικά με τα δικά του, για τις στοχεύσεις των ιμπεριαλιστικών αρπακτικών που εκμεταλλεύονται και ξεζουμίζουν τόσο αυτόν, όσο και τους λαούς όλης της γης, σαρώνοντας πολλές φορές τα πάντα στο διάβα τους, σπέρνοντας τον πολεμικό όλεθρο και τη δυστυχία.

Οι κινήσεις αυτές των μεγάλων παικτών της παγκόσμιας σκακιέρας βρίσκουν, βέβαια, την αντανάκλασή τους και στις υπαρκτές και οξυνόμενες σε αυτή τη φάση αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της άρχουσας τάξης της χώρας αυτής, ενός πέρα για πέρα διεφθαρμένου και σάπιου κατεστημένου. Όμως, σε καμία περίπτωση δεν θα αρκούσαν μόνο οι εσωτερικοί όροι για την εμφάνιση όλων αυτών των καταιγιστικών εξελίξεων των οποίων γινόμαστε μάρτυρες, χωρίς την έξωθεν παρέμβαση. Σε καμία περίπτωση, κατ' επέκταση, δεν μπορούν να περιορίζονται οι ερμηνείες για τα γεγονότα  στην Ουκρανία μέσα στο δίπολο φασισμός-δημοκρατία, οπτική που θα μπορούσε μέχρι και να αθωώσει την επαπειλούμενη εισβολή της Ρωσίας.

Είναι, όμως, πέρα γα πέρα σοβαρό ζήτημα και τεράστια πρόκληση για το λαϊκό κίνημα της Ουκρανίας και όχι μόνο, η άνοδος φασιστικών και νεοναζιστικών δυνάμεων, με παραστρατιωτική δομή και ένοπλη δράση, οι οποίες συμμετέχουν στη νέα κυβέρνηση και παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα γεγονότα, με τη στήριξη και την αξιοποίησή τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους Αμερικάνους. Οι εκπρόσωποι της «πολιτισμένης» Δύσης, οι δήθεν θεματοφύλακες της «δημοκρατίας» και της «νομιμότητας», ανέχτηκαν και πριμοδότησαν την πραξικοπηματική ανατροπή ενός καθεστώτος και τη δράση φασιστικών αποβρασμάτων, που αυτή τη στιγμή μέσα και από κυβερνητικές θέσεις νομοθετούν την απαγόρευση κομμάτων και οργανώσεων που αναφέρονται στην αριστερά, εξαπολύουν μαζικές διώξεις σε μειονότητες και σπέρνουν τον τρόμο στο λαό της Ουκρανίας. Απέδειξαν για άλλη μια φορά πόσο αδίστακτοι είναι! Να, λοιπόν, ποιες είναι οι «αξίες» και τα «ιδανικά» της «Ευρώπης των λαών», για τα οποία θα πασχίζουν όλο και πιο επίμονα να μας πείσουν ενόψει των ευρωεκλογών!

Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο του καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού συστήματος. Τα ιμπεριαλιστικά αφεντικά, χωρίς κανένα έλεος και δισταγμό, επιδίδονται σε έναν ανελέητο ανταγωνισμό για το ξαναμοίρασμα του κόσμου, κομματιάζοντας χώρες και μακελεύοντας λαούς. Η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Κριμαία, σαν απάντηση από την πλευρά της στην επιθετική διείσδυση της Δύσης, είναι εξέλιξη που κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση στη χώρα. Οι ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις διαμελισμού της Ουκρανίας πρέπει να βρουν μπροστά τους τη σθεναρή αντίσταση των λαϊκών μαζών!

Ο μόνος δρόμος για το λαό της Ουκρανίας δεν είναι άλλος από την ανάπτυξη της πάλης του για εθνική ανεξαρτησία, από τη σύγκρουσή του με τους ιμπεριαλιστές κάθε λογής και τους ντόπιους υποτακτικούς τους. Την ίδια ζωτική ανάγκη έχουν και οι λαοί όλου το κόσμου, οι οποίοι είναι οι μόνοι που μπορούν να βάλουν φραγμό στη σκοτεινή εποχή που διαμορφώνουν οι ισχυροί αυτού του πλανήτη. Είναι καθήκον του λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος της χώρας μας να καταγγείλει τις αντιδραστικές μεθοδεύσεις των ιμπεριαλιστών στην Ουκρανία, όπως και την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, που συντάσσεται πλήρως με αυτές!

Η προοπτική μας βρίσκεται στην πάλη ενάντια στην ιμπεριαλιστική εξάρτηση και την καπιταλιστική εκμετάλλευση!

Οι λαοί δεν έχουν ανάγκη από προστάτες!

 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΕΙ-ΤΕΙ

 

 
Να υψώσουμε ανάστημα! Οι φοιτητές στην πάλη! (5/2/2014)
Προκηρύξεις - Εκπαιδευτικά

ΝΑ ΥΨΩΣΟΥΜΕ ΑΝΑΣΤΗΜΑ! ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΗ!

Παρά τα γνωστά σενάρια περί "ανάκαμψης", η άγρια πολιτική Κυβέρνησης και ιμπεριαλιστών Αμερικανών και Ευρωπαίων (ΔΝΤ, ΕΕ) αποδεικνύει καθημερινά πως είναι μια στρατηγική θύελλα με βάθος και ένταση. Όσο δε βρίσκει απέναντί της οργανωμένο, μαζικό και ανυποχώρητο λαϊκό κίνημα που να αντιστέκεται, συνεχίζει να σαρώνει καταχτήσεις δεκαετιών.  Συνεχίζει να εξαφανίζει θέσεις εργασίας, να ξεπουλά, να γκρεμίζει ότι χτίστηκε με αγώνες, να βάζει τις υπογραφές του μέλλοντος πάνω σε έναν κοινωνικό και εργασιακό μεσαίωνα που κινείται ορμητικά κατά πάνω μας.

Μέσα στον γενικό ορυμαγδό, οι φοιτητές δεχόμαστε σκληρότατη επίθεση. Με την εφαρμογή του ν. Διαμαντοπούλου και τον τελευταίο Πρότυπο Εσωτερικό Κανονισμό που αναμένεται να περάσει από κάθε ίδρυμα, ο δρόμος του μαζικού αποκλεισμού της νεολαίας απ' τις σπουδές ανοίγει πια διάπλατα. Αιτία, αλλά και αποτέλεσμα, η χρόνια οπισθοχώρηση του φοιτητικού κινήματος. Η "φοιτητική μέριμνα" που ξηλώνεται εδώ και χρόνια (τέρμα τα βιβλία, εστίες, λέσχες φαγητού) τώρα διαλύεται "και με τη βούλα" για να τελειώνουν γρήγορα με όσους δε σηκώνει η τσέπη τους το κόστος σπουδών. Ας αδειάζουν στα σκουπίδια τα τσουκάλια από το περίσσιο φαγητό της λέσχης, αρκεί να μη δικαιούται κάθε φοιτητής να φάει. Ας προχωράνε στις εξώσεις φοιτητών από τις εστίες ενώ υπάρχουν κενά δωμάτια, αρκεί να μη δικαιούται κάθε φοιτητής να στεγαστεί. Ας απολύονται χιλιάδες διοικητικοί υπάλληλοι ενώ υπάρχουν τραγικές ελλείψεις, ας μένουν οι αίθουσες κρύες και άθλιες τρώγλες πνιγμένες στη βρωμιά. Άλλωστε, στα σκαριά είναι το σχέδιο Αθηνά Β' για να τα "εξυγιάνουν" όλα αυτά, μοιράζοντας λουκέτα. Και θα συνεχίσουν να στρίβουν το μαχαίρι της υποχρηματοδότησης και να ποδοπατούν κεκτημένα, ώστε να εμπεδώσουμε -ιδιαίτερα όσοι ανήκουν σε φτωχές εργαζόμενες και άνεργες οικογένειες- ότι οι σπουδές δεν είναι δικαίωμα, αλλά προνόμιο μόνο για λίγους.

Μέσα στις σχολές μας η κατάσταση είναι ασφυκτική. Οι αφόρητοι ρυθμοί σπουδών, οι συρρικνωμένες εξεταστικές, οι ολοένα αυστηρότερες απαιτήσεις, σπρώχνουν κάθε χρόνο και περισσότερους στην "εγκατάλειψη" των σχολών. Και όχι μόνο αυτό. Η εντατικοποίηση των σπουδών γίνεται όπλο και τιμωρία στα χέρια της κυβέρνησης πάνω σε όποιον τολμήσει να σηκώσει κεφάλι. Η πειθάρχηση του φοιτητικού σώματος  δοκιμάζεται αυτή τη στιγμή εκδικητικά στους φοιτητές του ΕΜΠ και του ΕΚΠΑ που όλο το προηγούμενο διάστημα στάθηκαν στο πλευρό των απεργών διοικητικών και υπερασπίστηκαν τη δημόσια δωρεάν παιδεία και το δικαίωμα στη δουλειά.

Αν όλα τα παραπάνω ήταν η έμμεση οδός, όπου να 'ναι επιστρατεύεται το βαρύ πυροβολικό. Το Σεπτέμβριο του 2014 σχεδιάζονται οι πρώτες διαγραφές χιλιάδων φοιτητών κατά εφαρμογή του ν. Διαμαντοπούλου. Η απειλή κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας και για αρκετούς είναι ήδη πολύ κοντά. Στόχος, οι μελλοντικοί νέοι άνεργοι του 70% να σπρωχθούνε μια ώρα αρχύτερα να συναντήσουνε "τη μοίρα" του υπόλοιπου ενός εκατομμυρίου "επίσημης" ανεργίας στην Ελλάδα. Και χωρίς πολλές απαιτήσεις παρακαλώ, χωρίς επαγγελματικό δικαίωμα, με κόπους χρόνων πεταμένους στα σκουπίδια. Και για να μην διαψεύδονται έτσι βάρβαρα από δω και πέρα οι ελπίδες των νέων εισακτέων, στα σκαριά βρίσκονται και τα δίδακτρα. Για να το πάρουνε χαμπάρι από νωρίς ότι η τρίτη βαθμίδα ...δεν είναι για τα μέτρα τους.

ΩΣ ΕΔΩ!

Αυτή η κατάσταση δε μπορεί να πάει παραπέρα. Εκεί έξω οι οικογένειές μας χτυπιούνται, το μέλλον μας τσακίζεται, η οργή πλημμυρίζει τον κόσμο. Αναζητά έκφραση σε κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα που ξεσπάει. Η θέση της νεολαίας δεν είναι στο παρασκήνιο, αλλά στην πρώτη γραμμή. Να βγει στα αμφιθέατρα των γενικών συνελεύσεων, να κάνει όπλο την κοινή δράση και να υπερασπιστεί τα κεκτημένα της. Να δώσει και να πάρει δυνάμεις από κάθε αγωνιζόμενο κομμάτι του λαού που αντιστέκεται και δείχνει το δρόμο (από τους εκπαιδευτικούς και τους αγρότες, μέχρι τους απεργούς της Κόκα Κόλα 3Ε). Οι χιλιάδες φοιτητές που έχουμε μπει στο στόχαστρο, είμαστε ο μοναδικός ζωντανός φραγμός που μπορεί να μπει σε όλα όσα ετοιμάζουν σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Δοκιμάζουμε την πραγματική μας δύναμη, μόνο όταν ο κάθε ένας απλός φοιτητής, ο "διπλανός" μας, υψώνει το ανάστημά του στην κατεύθυνση της αντίστασης και παίρνει την κατάσταση στα χέρια του. Χωρίς αυταπάτες ότι καμιά κυβέρνηση και κανένας σωτήρας θα υπερασπιστεί ποτέ για λογαριασμό μας όλα όσα μας ανήκουν και καταχτήσαμε γενιές και γενιές. Με μαζικό και ανυποχώρητο αγώνα κρατήθηκαν για χρόνια, και μπορούν να παραμείνουν ζωντανά τα κεκτημένα μας. Έτσι όπως πέτυχαν φέτος οι φοιτητές στην ιατρική Αλεξανδρούπολης να μπλοκάρουν την εισαγωγή προαπαιτούμενων μαθημάτων στο πρόγραμμα σπουδών τους. Έτσι έχουμε δυνατότητα και χρέος να ξαναζωντανέψουμε τους συλλόγους μας. Έτσι έχουμε δυνατότητα και χρέος να ξαναγνωρίσουμε νίκες.

 

 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΕΙ-ΤΕΙ

 

 

 
Καταγγελία των Αγωνιστικών Κινήσεων για την επίθεση των δυνάμεων καταστολής στην κινητοποίηση της ΑΡΕΝ (30/1/2014)
Προκηρύξεις - Καταστολή

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΑΡ.ΕΝ.

 

Για άλλη μια φορά φανερώνεται με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο το βίαιο πρόσωπο του συστήματος της φτώχειας, της ανεργίας και της τρομοκρατίας. Για άλλη μια φορά χτυπιέται βάναυσα μια ειρηνική παράσταση διαμαρτυρίας απέναντι στην πολιτική που γεννά τα καραβάνια των μεταναστών, που τροφοδοτεί το φασισμό και δολοφονεί.

Η κινητοποίηση που πραγματοποίησαν σήμερα, έξω από το γραφείο του υπ. ναυτιλίας Βαρβιτσιώτη, μέλη της Αριστερής Ενότητας (ΑρΕν) και της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, ενάντια στη δολοφονία μεταναστών στο Φαρμακονήσι, δέχτηκε άγρια καταστολή. Ομάδες καταστολής χτύπησαν φοιτητές με γκλοπ και στη συνέχεια προέβησαν σε 47 προσαγωγές (με τον ένα εκ των προσαχθέντων να είναι εργαζόμενος σε κοντινό μαγαζί) και με τη μία από αυτές να μετατρέπεται σε σύλληψη με κατηγορίες για «αντίσταση κατά της αρχής» και «εξύβριση».

Η επίθεση αυτή εντάσσεται στα πλαίσια της φασιστικοποίησης της δημόσιας και πολιτικής ζωής και μόνο στόχο έχει να τρομοκρατήσει όποιον αντιστέκεται και να "κουκουλώσει" τις δολοφονίες. Η κρατική καταστολή είναι το μόνο που έχει απομείνει για να συνεχιστεί η προώθηση της πολιτικής που χτυπά τα δικαιώματά μας, προς όφελος της αστικής τάξης και του ιμπεριαλισμού. Δε δείχνουν καμία απολύτως ανοχή ακόμα και σε κινήσεις "ακτιβίστικου" χαρακτήρα, που δεν αποτελούν σοβαρή απειλή για αυτούς.

Είναι όμως γελασμένοι αν νομίζουν ότι η νεολαία και ο λαός θα μείνουν με το στόμα κλειστό απέναντι στο μαύρο μέλλον που μας ετοιμάζουν! Οι αντιστάσεις μας δεν κάμπτονται! Θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν απέναντι σε αυτή την πολιτική!

Όσο και αν προσπαθούν να κρύψουν τα αίτια της μετανάστευσης, να βαφτίσουν "λάθος" τη δολοφονία στο Φαρμακονήσι και να χαρακτηρίσουν "κατάληψη γραφείου" μια διαμαρτυρία ...έξω από το γραφείο του κάθε Βαρβιτσιώτη, αυταπατώνται αν νομίζουν ότι το λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα θα σταματήσει να αντιστέκεται και να παλεύει.

Καταδικάζουμε την οποιαδήποτε κίνηση τρομοκράτησης αγώνων και αγωνιστών, όπως ήταν η σημερινή. Η μόνη απάντηση απέναντι στη βία του συστήματος θα είναι ένα μαζικό και ανυποχώρητο κίνημα απέναντι στην πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματά μας και σπέρνει την εξαθλίωση.

 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΕΙ-ΤΕΙ

 

 
Οι πόλεμοι και οι βόμβες των ιμπεριαλιστών, γεννούν τα καραβάνια των μεταναστών! (30/1/2014)
Προκηρύξεις - Γενικές

ΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΒΟΜΒΕΣ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ

ΓΕΝΝΟΥΝ ΤΑ ΚΑΡΑΒΑΝΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ!

Νωπές οι μνήμες της τραγωδίας στο Φαρμακονήσι, όπου το μικρό αλιευτικό στο οποίο επέβαιναν πρόσφυγες με προορισμό τη χώρα μας μετατράπηκε σε τόπο θανάτου για 12 από αυτούς, με αποκαλυφθείσες τις δολοφονικές πρακτικές των ανδρών του λιμενικού και κατά των υπολοίπων 16. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που φαρμάκι στάζει πάνω στα ταλαιπωρημένα κορμιά των μεταναστών. Είχαν προηγηθεί το Πάλαιρο της Λευκάδας, η Λαμπεντούζα και πιο πριν τα φραουλοχώραφα στη Μανωλάδα. Τη στιγμή που άλλωστε αποτελούν καθημερινότητα στο κέντρο της Αθήνας οι προσαγωγές-συλλήψεις, διώξεις, εξευτελισμοί και ξυλοδαρμοί των «παρανόμων», των «λαθραίων», από τα όργανα του «νόμου και της τάξης»...

Κι όμως, δε λείπουν δίπλα από κάθε θάνατο τα κροκοδείλια δάκρυα των εκπροσώπων του κεφαλαίου, των κονδυλοφόρων και των παπαγαλακίων τους. Είτε μιλάμε για τους «δικούς μας» Σαμαράδες, Βενιζέλους και σία, που μπροστά στη γενική κατακραυγή και οργή, δίνουν ρεσιτάλ συγκίνησης και λύπης. Είτε μιλάμε για τους ξένους προστάτες μας Αμερικάνους και Ευρωπαίους, με τους ιθύνοντες της ΕΕ να πρωτοστατούν, στο ίδιο έργο, κάθε φορά που η Μεσόγειος των φρακτών, των συνόρων, των ναρκών γίνεται νεκροθάφτης ανθρώπινων ζωών. Κι αυτά τα δάκρυα αποτελούν την καλύτερη περίπτωση, αφού δε διστάζουν ενίοτε να προβούν και σε ωμές, επαίσχυντες δηλώσεις υπεράσπισης της πολιτικής της εξαθλίωσης και δολοφονίας των μεταναστών, βλ. Βαρβιτσιώτη, Δένδια, Καμίνη, Πρετεντέρη, προκαλώντας ακόμα περισσότερο τα δημοκρατικά αισθήματα του λαού μας.

Περισσή η υποκρισία τους και η ξεδιαντροπιά τους, όταν μέρα με τη μέρα οι ίδιοι, με τη βοήθεια των φασιστικών μορφωμάτων τους, προσθέτουν ένα νέο κομμάτι στο πάζλ της φασιστικοποίησης της δημόσιας και πολιτικής ζωής. Πρόκειται για την πολιτική που θέλει τους μετανάστες αντικείμενα της πιο σκληρής εκμετάλλευσης, μέσα στην καπιταλιστική κρίση να φυλακίζονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και να απελαύνονται. Να πνίγονται στο αίμα από μεγαλοτσιφλικάδες και μερικοί να πνίγονται στο Αιγαίο από λιμενικούς, για παραδειγματισμό... Εν συνοδεία της πιο σιχαμερής ρατσιστικής υστερίας, του φορτώματος σε αυτούς όλων των δεινών, κι εκείνης της δικιάς τους κρίσης, μήπως και ντόπιοι και ξένοι κυρίαρχοι καταφέρουν να κρύψουν και να προωθήσουν παραπέρα τα βρώμικα εγκλήματά τους και τη λυσσαλέα αντιλαϊκή τους πολιτική.

Πρόκειται για την πολιτική που επιτάσσει τις συλλήψεις και επιστρατεύσεις αγωνιστών και απεργών, τις παραβιάσεις ασύλου, τις απαγορεύσεις συγκεντρώσεων, την τρομοκράτηση καθένα που συζητά, οργανώνεται, αντιστέκεται, ανεξαρτήτως εθνικότητας και φύλου, με μοναδικό κριτήριο την ταξικότητα. Με σημερινό κομμάτι του πάζλ τις 45 προσαγωγές μελών της ΑΡΕΝ που συγκεντρώθηκαν και διαμαρτυρήθηκαν το πρωί στο γραφείο του Βαρβιτσιώτη, για να καταγγείλουν τα γεγονότα του Φαρμακονησίου. Μια νέα επίδειξη κρατικής καταστολής την οποία απερίφραστα καταδικάζουμε. Πόσο μάλλον όταν γίνεται φανερό, ότι είναι τέτοια η βιαιότητα των μνημονίων και η ανάγκη πάση θυσία εφαρμογής τους, που ακόμα και ακτιβίστικες ενέργειες με χαρακτήρα εντυπωσιασμού δε μένουν στο απυρόβλητο από την επίσημη πλέον πολιτική της φασιστικοποίησης.

Να τος λοιπόν ο «νόμος» που επικαλούνται και προσπαθούν να εδραιώσουν! Είναι ο νόμος της διηνεκούς καταπίεσης Ελλήνων και ξένων εργαζομένων και νεολαίων. Και η «παρανομία», η λαθραιότητα, το θανατηφόρο λάθος των μεταναστών, του πιο εξαθλιωμένου κομματιού της εργατικής μας τάξης; Μα η «μοίρα τους» η μετανάστευση, το προϊόν δηλαδή των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και σχεδιασμών, που ξεριζώνει λαούς από την πατρίδα τους, τους βυθίζει στην ανέχεια, διαλύει και καταστρέφει χώρες. Γιατί οι Αμερικάνοι, Ευρωπαίοι- αλλά και Ρώσοι και Κινέζοι- ιμπεριαλιστές και οι εκπρόσωποί τους μπορεί να παρουσιάζουν στα τηλεοπτικά πάνελ και στις συνόδους όπου γράφουν τα success story την αιτία τάχα του προβλήματος, τα παράνομα κυκλώματα διακίνησης. Μπορεί να αναδεικνύουν παράλληλα και τη «λύση», την αναβάθμιση των frontex και των κάθε frontex και την «επανεισδοχή». Δεν μπορούν ωστόσο να σβήσουν την πραγματικότητα: την ακόρεστη δίψα τους για κέρδος και τα οικονομικά, στρατιωτικά, γεωπολιτικά τους συμφέροντα, στο φόντο της επανακοιοποίησης του κόσμου και του ξεζουμίσματος των λαών διεθνώς. Γιατί όσοι φράχτες κι αν φτιαχτούν και όσες «επαναπροωθήσεις» κι αν γίνουν, οι πάτρωνές μας δε ξεδιψούν, δε σταματούν τις επεμβάσεις σε Συρία και Μ. Ανατολή, Λιβύη και Αίγυπτο, Παλαιστίνη. Όπως δεν παύουν και οι ντόπιοι υποτακτικοί τους να ελπίζουν σε  ξεροκόμματα από την πίτα, καθιστώντας τη χώρα ορμητήριο για κάθε είδους φιλοπόλεμα σχέδια, δίνοντας το ΟΚ στο άδειασμα των χημικών για τη Συρία στις θάλασσές μας, έχοντας εδώ και δεκαετίες παραχωρήσει γη και αέρα στα ξένα αρπακτικά και καταληστεύσει τον δικό μας λαό συγχρόνως... Για να αναρωτιούνται εν τέλει όλοι αυτοί, γιατί τα καραβάνια των μεταναστών όχι απλά υπάρχουν αλλά πολλαπλασιάζονται, γιατί υπάρχουν θύματα στους πολέμους που διεξάγουν, τις τοπικές συγκρούσεις που υποδαυλίζουν, την κατοχή και τον φασισμό που επιβάλλουν, γιατί 1+1 κάνει 2, ενώ πασχίζουν να μας πείσουν ότι κάνει 3!

Φυσικά, το πράγμα έχει και συνέχεια. Γιατί άλλο πράγμα οι «καημένοι» νεκροί μετανάστες και άλλο οι περιθωριοποιημένοι ζωντανοί «λαθρο»-μετανάστες! Για δες πώς αλλάζουν οι όροι για όσους καταφέρνουν και φτάνουν στους νέους τόπους διαμονής τους, στην Ευρώπη και αλλού...  Πράγματι, τα βάσανα των ξεριζωμένων αυτής της γης δεν έχουν τελειωμό. Από την εκμετάλλευση, τις βόμβες και τη διάλυση της παραγωγικής βάσης της χώρας τους από τους ιμπεριαλιστές, καταλήγουν να γίνονται φτηνά και ανασφάλιστα εργατικά χέρια, για να αβγατίζουν τα κέρδη τους οι καπιταλιστές. Με τη γνωστή μάλιστα σε μας περίπτωση της ολυμπιάδας και των «μεγάλων έργων» του 2004, φαίνεται πώς οι κυβερνώντες χρησιμοποιούν τους μετανάστες, συμπιέζοντας τελικά συνολικά τα εργασιακά δικαιώματα και τους μισθούς των εργαζομένων. Κι αυτά χωρίς να λαβαίνουμε υπόψη πώς το κράτος τους μετακινεί μαζικά σε συγκεκριμένες περιοχές, αξιοποιώντας την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου τους και την πτώση των τιμών των οικοπέδων, για να θησαυρίζει από τις αγορές και τις πωλήσεις. Πώς, σε περιόδους κρίσης, διώκονται και δολοφονούνται γιατί δεν είναι απαραίτητοι... Όσο για το «ελληνικό λαό» στο όνομα του οποίου μιλούν οι από πάνω, σπεύδουν να τον δηλητηριάσουν με τη ξενοφοβία. Τρίβουν μάλιστα τα χέρια στον καβγά που στήνουν οι από κάτω, καθόσον η βάρβαρη πολιτική συνεχίζεται αλώβητη, με μόνες πληγές τις δικές μας, ντόπιων και μεταναστών.

Δε χάνουν, λοιπόν, χρόνο να βαφτίσουν εχθρό τον μετανάστη που δεν έχει χαρτιά, που βρίσκεται υπό τη μόνιμη απειλή της απέλασης, χωρίς δικαιώματα. Και πράγματι είναι εχθρός, ο ΔΙΚΟΣ ΤΟΥΣ εχθρός, όπως είμαστε κι εμείς εχθροί ΤΟΥΣ. Όπως είναι ο στόχος των πετσοκομμένων δικαιωμάτων η εργατική τάξη συνολικά, χωρίς χαρτί και εγγύηση για μια αξιοπρεπή ζωή, υπό τη μόνιμη απειλή της απόλυσης και την τσάκιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών της. Και αναδεικνύεται ακριβώς στη βάση της ταξικής ενότητας και αλληλεγγύης, η ανάγκη από κοινού αγώνα ντόπιων και μεταναστών ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα και την ιμπεριαλιστική επέλαση, για ίσα δικαιώματα, για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, σίτισης, στέγασης.

Κι η νεολαία άλλωστε του πτυχίου που καταργήθηκε, υπό τη μόνιμη απειλή των διαγραφών και της ποινικοποίησης των αγώνων της είναι ακριβώς η νεολαία που προορίζεται να επανδρώσει τις στρατιές δούλων που απαιτεί ο εργοδότης. Γι' αυτό και πρέπει να καταδικάσει κάθε είδους δολοφονικές πρακτικές απέναντι σε μετανάστες και αγωνιστές, μέσα από τους συλλογικούς της αγώνες για σπουδές- δουλειά- ελευθερίες, ενάντια σε ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, καταγγέλλοντας φασισμό και φασιστικοποίηση στο πλευρό των μεταναστών.

Χιλιάδες οι βάρκες που αναποδογυρίζουν τα τελευταία χρόνια μεταφέροντας δεκάδες και εκατοντάδες μετανάστες. Ας γίνουν η δική μας απάντηση οι χιλιάδες φωνές της αντίστασης των καταπιεσμένων λαών, εργατών και νεολαίων, απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε!

-Όχι στα πογκρόμ και τις απελάσεις- Κάτω η φασιστικοποίηση

-Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών χωρίς προϋποθέσεις

-Ίσα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα για όλους, μετανάστες και Έλληνες

-Κοινός αγώνας ενάντια στην ιμπεριαλιστική εξάρτηση και την καπιταλιστική βαρβαρότητα

 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΕΙ-ΤΕΙ

 

 
Προκήρυξη των Αγωνιστικών Κινήσεων για το Φαρμακονήσι (27/1/2014)
Προκηρύξεις - Γενικές

ΣΤΙΣ ΝΑΡΚΕΣ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ, ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥ!

Πριν δύο μήνες ήταν στο Πάλαιρο της Λευκάδας, αργότερα στη Λαμπεντούζα, χθες στο Φαρμακονήσι, που για ακόμη μία φορά πρόσφυγες που προσπαθούν να εισέλθουν σε ευρωπαϊκό έδαφος χάνουν με τον πιο αποτρόπαιο τρόπο τη ζωή τους. Ο απολογισμός των τελευταίων θυμάτων: 3 γυναίκες και 9 παιδιά. Στο σύνολό τους 28 άτομα (25 Αφγανοί και 3 Σύριοι) που επέβαιναν σε μικρό αλιευτικό στα ανοιχτά του Αιγαίου χρειάστηκαν, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν, επέμβαση διάσωσης του λιμενικού, η οποία εξελίχθηκε σε επιχείρηση αποτροπής εισόδου! Μαρτυρίες προσφύγων που γλίτωσαν από την κόλαση του πνιγμού δείχνουν ότι οι άντρες του λιμενικού όχι μόνο δεν προσπάθησαν να σώσουν αυτούς τους ανθρώπους, αλλά έσπρωχναν μάλιστα τα γυναικόπαιδα από τη σωσίβια λέμβο, εξωθώντας τα τελικά στον πάτο της θάλασσας.

Το ελληνικό κράτος και οι μηχανισμοί του έδειξαν για ακόμη μία φορά το αποκρουστικό τους πρόσωπο! Πιστοί στις κατευθύνσεις της απάνθρωπης πολιτικής και των αντιμεταναστευτικών διατάξεων της ΕΕ, είναι οι συνυπεύθυνοι για το χαμό εκατοντάδων μεταναστών στην περιοχή των ελληνικών συνόρων τα τελευταία χρόνια. Στο πλευρό των φονιάδων τάσσεται με τον πιο έκδηλο τρόπο όλο το αστικό επιτελείο των κυβερνώντων και των παρατρεχάμενων τους στα ΜΜΕ, που κάνουν λόγο για «αναμενόμενο»(!!!) συμβάν καλλιεργώντας παράλληλα κλίμα ενάντια στην «λαθρομετανάστευση».

Οι δηλώσεις Δένδια, Πρετεντέρη και υπολοίπων μόνο οργή και αηδία μας προκαλούν!

Οι πολιτικοί εκφραστές των Μνημονίων και της αντιλαϊκής πολιτικής δεκάρα δε δίνουν για τον άδικο χαμό αυτών των ανθρώπων, αλλά αντίθετα στηρίζουν την πολιτική της εξαθλίωσης. Είναι η ίδια πολιτική που ευθύνεται για την υποβάθμιση των ζωών μας και το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, Ελλήνων και μεταναστών, τα τελευταία χρόνια. H πολιτική που δίνει πάτημα στους φασίστες της Χρυσής Αυγής και αποπροσανατολίζει το λαό με την έξαρση της ρατσιστικής-εθνικιστικής υστερίας.

Παράλληλα, τσιμουδιά δε βγάζουν για τα σχέδια και τα κάθε λογής παιχνίδια των ιμπεριαλιστών (μεταξύ αυτών και οι Ευρωπαίοι εταίροι τους) στις χώρες προέλευσης των προσφύγων. Σ'αυτό το ξαναμοίρασμα των εδαφών, των πεδίων επιρροής και κερδοφορίας, δημιουργούνται εμπόλεμες ζώνες και υποκινούνται οι πιο αποκρουστικές δικτατορίες που ξεβράζουν πρόσφυγες ανθρώπους.

Πολλές φορές τους ακούμε στα κανάλια να κάνουν λόγο για «υπεράριθμο» πλήθος μεταναστών που «παρανόμως» μπαίνουν και διαμένουν στη χώρα μας, η οποία «δεν είναι σε θέση να θρέψει ούτε τον ντόπιο πληθυσμό της». Άραγε ποιος άλλος ευθύνεται γι'αυτό εκτός από την ακολουθούμενη πολιτική κυβερνήσεων-ΕΕ-κεφαλαίου που αφαιμάσσει τα λαϊκά δικαιώματα και τις κατακτήσεις καταδικάζοντας την κοινωνική πλειοψηφία να ζει στα όρια της φτώχειας, ενώ χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως «αποδιοπομπαίους τράγους» του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος ως υπαίτιους για την οικονομική κρίση που δημιούργησε το κεφάλαιο και τα κέρδη του. Οι μετανάστες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εργατικής τάξης κάθε χώρας στην οποία βρίσκονται, αποτελώντας ένα από τα πιο εξαθλιωμένα στρώματά της, βιώνουν με την ίδια ένταση την επίθεση του συστήματος. Όσο τα καραβάνια προσφύγων ξεριζώνονται από τις πατρίδες τους, τα σκλαβοπάζαρα δίνουν και παίρνουν, η υποτίμηση της ανθρώπινης εργατικής δύναμης φτάνει σε εξευτελιστικά επίπεδα. Όσο η ζωή χάνει την αξία της και μετατρέπεται σε ένα καθεστώς μόνιμης ομηρίας, η αντίσταση και ο αγώνας  γίνονται όρος επιβίωσης.

Μπροστά σ'αυτό το γεγονός, η νεολαία εκφράζει τη βαθιά συγκίνησή της για το χαμό των γυναικών και των μικρών παιδιών στο Φαρμακονήσι. Καταδικάζουμε με τον πιο απερίφραστο τρόπο τις πολιτικές κατευθύνσεις των ιμπεριαλιστών της ΕΕ και δηλώνουμε ότι δε θα ανεχτούμε παρόμοια γεγονότα! Η νεολαία στο πλευρό του λαού, στο πλευρό των μεταναστών, σαν μια γροθιά απέναντι στον αντίπαλο, αγωνίζεται ενάντια στο σύστημα που στερεί τα δικαιώματά μας στην εργασία, στη δωρεάν περίθαλψη, στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, ενάντια στην πολιτική που σκοτώνει!

 • ΚΑΤΩ Η ΒΑΡΒΑΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΕΞΑΘΛΙΩΝΕΙ ΚΑΙ ΑΦΑΙΡΕΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ
 • ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
 • ΚΑΤΩ ΟΙ ΕΥΡΩΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΕΝΓΚΕΝ ΚΑΙ ΔΟΥΒΛΙΝΟ 2
 • ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΥΠΟΥ FRONTEX
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΕΙ-ΤΕΙ

 

 

 
Προκήρυξη των Αγωνιστικών Κινήσεων για τη φοιτητική μέριμνα (24/1/2014)
Προκηρύξεις - Εκπαιδευτικά

Η ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ...ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ...

Με την έναρξη του νέου ακαδημαικού έτους, ήρθαμε αντιμέτωποι με απολύσεις διοικητικού προσωπικού, πράγμα που άνοιξε έναν δυναμικό αγώνα. Σε αυτό τον αγώνα βρεθήκαμε και εμείς, αναδεικνύοντας από την μεριά μας τη συνολική επίθεση που θα δεχτεί η σπουδάζουσα νεολαία  σε όλα τα επίπεδα, με κάθε είδους προφάσεις από την πλευρά του υπουργείου, όπως ο «υπερπληθυσμός» στα πανεπιστήμια και η «υποχρηματοδότηση» τους. Ήδη το έδαφος για την επίθεση έχει αρχίσει να στρώνεται, με την εφαρμογή του Π.Ε.Κ. (Πρότυπου Εσωτερικού Κανονισμού), που αφορά την ουσιαστική εφαρμογή όλων των αντιδραστικών διατάξεων του νόμου πλαίσιο. Είναι ολοφάνερο πως το πανεπιστήμιο των λίγων και εκλεκτών έχει αρχίσει βίαια να οικοδομείται, πόσο μάλλον όταν με την έναρξη του εξαμήνου έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον αποκλεισμό όλο και περισσότερων φοιτητών από ζητήματα φοιτητικής μέριμνας.

Η δωρεάν σίτιση, στέγαση και δωρεάν σύγγραμμα στο στόχατρο...

Ήδη, οι φοιτητές αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα με την πρόσβαση τους στη δωρεάν σίτιση, όπου η κατάσταση γίνεται όλο και πιο ασφυχτική πόσο μάλλον στο πλαίσιο της περαιτέρω εισόδου ιδιωτικοοικονομικών κριτηριών λειτουργίας σε αυτή. Από πέρυσι κιόλας, έχουν θεσπιστεί μια σειρά από οικονομικά κριτήρια-φραγμοί στο ΕΚΠΑ, για να έχει το δικαίωμα ένας φοιτητής να καταθέσει αίτηση, ώστε να προμηθευτεί την «πολυπόθητη» κάρτα σίτιτης. Ακόμα και αν κάποιος ανταπεξέλθει σε αυτό το κυνήγι και καταφέρει να αποκτήσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά,  θα πρέπει να στηθεί με τις ώρες σε ουρές στα γραφεία της λέσχης στην Ιπποκράτους, και να αντιμετωπίσει μια απίστευτη γραφειοκρατία. Και ενώ θα νομίζει ότι τα βάσανα του θα έχουν τελειώσει, θα βιώσει μια χαοτική κατάσταση στο εστιατόριο της λέσχης, όπου πολλοί φοιτητές περιμένουν στις ουρές για να εξυπηρετηθούν, λόγω έλλειψης υποδομών και προσωπικού, και όπου τους ζητάνε εκβιαστικά να δώσουν 4 ευρώ για να μπορούν να φάνε, αν δεν έχουν κάρτα σίτισης.

Τα πράγματα δεν είναι και πολύ διαφορετικά όσον αφορά την πρόσβαση των φοιτητών στη δωρεάν στέγαση. Ήδη τα οικονομικά όρια για τη δωρεάν στεγασή γίνονται όλο και πιο χαμηλά, ώστε για να μπορείς να έχεις πρόσβαση στις εστίες θα πρέπει να είσαι στα όρια της απόλυτης φτώχειας.Όσον αφορά τις εγκαταστάσεις, αυτές είναι τόσο ανερπακείς, καθώς αρκετές από αυτές έχουν κλείσει, ώστε η πλειοψηφία των φοιτητών, που αιτούνται την πρόσβαση σε αυτές, αποκλείονται και αναγκάζονται να νοικιάσουν σπίτι με δικά τους έξοδα. Ήδη έχουν αρχίσει και οι συζητήσεις για ενοίκιο στις εστίες, που θα κάνει ακόμα πιο ασφυχτική την κατάσταση.

Το δωρεάν σύγγραμμα έχει μπει και αυτό στο στόχαστρο και έχει αρχίσει να εφαρμόζεται η κατάργηση του. Η διαδικασία αυτή είχε αρχίσει να δρομολογείται ήδη από τη θέσπιση των λιστών συγγραμμάτων, όπου οι φοιτητές, μέσα από αλλεπάλληλες ηλεκτρονικές δηλώσεις, που ελέγχονται αυστηρά (μιλάνε ακόμα και για πειθαρχικά σε περίπτωση μη σωστής δήλωσης), αντιμετωπίζουν ένα χάος. Αφού ανάμεσα στις λίστες, μπορεί να επιλέξουν και βιβλία που δεν συμπεριλαμβάνουν όλη την ύλη του μαθήματος, ενώ δεν δικαιούνται και τον 2ο τόμο συγγράμματος! Άρα το κόστος των συγγραμμάτων όλο και περισσότερο μετακυλίεται στις πλάτες των φοιτητών, που αφορά τεράστια ποσά για την απόχτηση αυτών σε κάθε εξάμηνο. Υπάρχουν μάλιστα και φωνές, που βρίσκονται στην κατεύθυνση της εξολοκλήρου κατάργησης του, όπως προτάσεις της ΔΑΠ για τη θέσπιση του ηλεκτρονικού βιβλίου.

Θα γίνουμε η γενιά των χαμένων δικαιωμάτων ή η γενιά της νικηφόρας αντίστασης;

Η δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και όλες οι πτυχές  της φοιτητικής μέριμνας (δωρεάν σίτιση, στέγαση, δωρεάν σύγγραμμα), δεν χαρίστηκαν από το κράτος, αλλά ως κοινωνικά δικαιώματα κατακτήθηκαν από μακροχρόνιους αγώνες του λαού και της νεολαίας. Οι αγώνες αυτοί ουσιαστικά εξασφάλισαν τη δυνατότητα των εργατικών, λαικών στρωμάτων να μπορούν να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, να συγκρούονται με τα προνόμια των αστικών στρωμάτων. Το να μην μετακυλίεται το κόστος της φοιτητικής μέριμνας στα παιδια λαικών-εργατικών οικογενειών, ήταν η δυνατότητα τους  να συγκρούονται με αυτούς που τάσσονται με τον κόσμο της εκμετάλλευσης, που απομυζούν κέρδη από τον ιδρώτα του κόσμου της δουλειάς, και που έτσι και αλλιώς κλέβουν τον πλούτο που παράγει. Σε συνθήκες βίαιης επίθεσης, όπου το κεφάλαιο παίρνει τη ρεβάνς του απέναντι στο εργατικό-λαικό κίνημα, δωρεάν υγεία και παιδεία τσακίζονται και μια προς μια κατακτήσεις του κινήματος ξεριζώνονται. Ετσι και στην εκπαίδευση οι ταξικοί φραγμοί υψώνονται, ώστε παιδιά λαικών-εργατικών στρωμάτων να αποκλείονται βίαια. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται το τσάκισμα της φοιτητικής μέριμνας.

Όταν όλες οι αιχμές της επίθεσης, που δρομολογούνται από όλους τους αντιλαικούς νόμους, ακόμα και στην εκπαίδευση, αρχίζουν να εφαρμόζονται, εμείς δεν πρέπει να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Τα δικαιώματα μας δεν παζαρεύονται. Πρέπει να παλέψουμε να τα κατακτήσουμε στα πλαίσια της συλλογικής και οργανωμένης πάλης των φοιτητών. Είναι λοιπόν ανάγκη  να συνδέσουμε κάθε δικαίωμα μας που τσακίζεται με την γενικότερη ταξική επίθεση, να ενεργοποιήσουμε τους συλλόγους τους, να ξεσηκώσουμε φοιτητικό κίνημα  και να συστρατευθούμε στις γραμμές του εργατικού-λαικού κινήματος.

Απαιτούμε:

 • Δημόσια και Δωρεάν εκπαίδευση για όλους
 • Δωρεάν σίτιση, στέγαση για όλους χωρίς οικονομικά κριτήρια
 • Δωρεάν συγγράμμα για όλους

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΕΙ-ΤΕΙ

 

 
Προκήρυξη των Αγωνιστικών Κινήσεων για την εντατικοποίηση (12/1/2014)
Προκηρύξεις - Από τις Σχολές

ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ = ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΜΟΣ ΣΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ

Το προηγούμενο διάστημα βρήκε τα περισσότερα ιδρύματα της χώρας σε μία κατάσταση πλήρους αποδιάρθρωσης, χωρίς προσωπικό, πόρους και με τους ίδιους τους φοιτητές να αγωνιούν για τις σπουδές τους, αλλά και για την ίδια την ύπαρξη του πανεπιστημίου.

Σαν να μην έφτανε αυτό, η νέα ακαδημαϊκή χρονιά ξεκινάει στις περισσότερες σχολές με νέα ωρολόγια (στην κυριολεξία non-stop) προγράμματα που στιβάζουν 8ωρα και 10ωρα εργαστηρίων και διαλέξεων με εξετάσεις μαθημάτων την ίδια μέρα ή τα Σαββατοκύριακα (Το μοντέλο αυτό προτάθηκε στο μαθηματικό και ακολούθησαν ντόμινο οι υπόλοιπες σχολές). Δεν μας εκπλήσσει καθόλου αυτή η κίνηση. Στην πραγματικότητα, η εντατικοποίηση αυτή αποτελεί συμπλήρωμα της κινδυνολογίας και της παραφιλολογίας περί "χαμένων" εξαμήνων που γνωρίσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα των κινητοποιήσεων. Το νέο μοντέλο έρχεται να προταθεί ως η μόνη "ρεαλιστική" λύση, που ενσωματώνοντας πτυχές του νόμου-πλαίσιο όπως το μίνιμουμ όριο των 13 εβδομάδων,θα επιβάλλει ασφυκτική πραγματικότητα και εξοντωτικούς ρυθμούς φοίτησης, εξετάσεων και σπουδών.

Αναγνωρίζουμε από τη μεριά μας ότι η όλη προσπάθεια να "σωθεί" μ'αυτούς τους όρους το εξάμηνο, δυσχεραίνει τη θέση μας και προσδοκά να πατήσει πάνω στα πτώματα των φοιτητών. Τελείως ρεβανσιστικά και με εκδικητική λογική για όλο το προηγούμενο διάστημα των κινητοποιήσεων ,η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ και τμήματα σχολών αποφάσισαν την επέκταση των μαθημάτων μέχρι τις 9 Αυγούστου αλλά και την παρεμβολή τους σε περιόδους διακοπών.

Η περίοδος την οποία διανύουμε, με αιχμή την εντατικοποίηση, δεν αποτελεί για μας κάτι νεοσύστατο. Η εντατικοποίηση των όρων σπουδών (τροποποίηση προγραμμάτων, υποχρεωτικοί πρόοδοι, μαθήματα-αλυσίδες) αποτελούν στην ουσία τους κομμάτια του ίδιου παζλ που λέγεται Νόμος- Αρβανιτόπουλου. Στοχεύει στην εμπέδωση μιας κατάστασης συστηματικής και αναμφισβήτητης επιβολής του συστήματος στον φοιτητή, την μετατροπή του σε πειθήνιο εκπαιδευόμενο, αλλά και την προετοιμασία του ως μελλοντικό εργαζόμενο. Συμβάλλει μάλιστα η εντατικοποίηση στη φυσική εξόντωση του φοιτητικού πληθυσμού,που μεταφράζεται σε αδυναμία να ανταπεξέλθει  στους φρενήρεις ρυθμούς και τελικά σε παραίτηση από το δικαίωμα στις σπουδές, κάνοντας τα τείχη των ταξικών φραγμών απροσπέλαστα για τη φοιτώσα νεολαία, ειδικά όσο προχωράμε προς τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα. Μ'αυτό τον τρόπο δεν περισσεύει πια ούτε χρόνος για ενασχόληση με τα ζητήματα του Συλλόγου, τη συμμετοχή στις διαδικασίες του, αλλά και τη διεκδίκηση των συλλογικών μας δικαιωμάτων.

Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείψει ο Μάης απ'τη Σαρακοστή! Απόψεις που θεωρούν μόνη εφικτή λύση "εδώ που φτάσαμε" να χαθεί το εξάμηνο αποφεύγουν τη σύγκρουση με το Νόμο πλαίσιο και στρέφονται ενάντια στο συμφέρον των φοιτητών που θέλουν να σπουδάσουν. "Κροκοδείλια" δάκρυα καθηγητών για εξάμηνο-παρωδία και έκπτωση στην παρεχόμενη γνώση, δεν φτάνουν για να κρύψουν την αναισθησία και την αδιαφορία τους για το δικαίωμα των φοιτητών σ'ένα εξάμηνο με ανθρώπινους όρους. Ο εναπομείναν χρόνος προφανώς δεν είναι επαρκής για τους "φωστήρες" των Υπουργείων και των Σχολών μας που μετά από επιστημονικούς υπολογισμούς ανακάλυψαν τη φόρμουλα των 13 βδομάδων (Νταν όμως!) που εξασφαλίζουν την ... "ποιότητα" και την επιστημονική πληρότητα. Έτσι λοιπόν, μ'αυτές τις "φόρμουλες" προσπαθούν να βάλουν τρικλοποδιά στους φοιτητές, ζητώντας τους να παραιτηθούν ουσιαστικά από τη διεκδίκηση του εξαμήνου, να δεχτούν την ήττα και να κοιτάξουν πως θα τα βγάλουν πέρα από δω και στο εξής.

Μπροστά σ'αυτά τα ψευτοδιλήμματα και την επικείμενη εντατικοποίηση, οι φοιτητές πρέπει να δράσουμε με γνώμονα το συμφέρον μας κι όχι με αυτά που θέλουν να μας επιβάλλουν! Να καταστήσουμε σαφές σε όλους τους τόνους και σε όσους καμώνονται πως νοιάζονται για την εκπαίδευση μας, ότι θα διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας στις σπουδές μέχρι τέλους και ότι δεν αναγνωρίζουμε και δεν ενσωματώνουμε καμία πτυχή του Πρότυπου Εσωτερικού Κανονισμού και του Νόμου-Πλαίσιο, απαιτώντας παράλληλα την μόνη εφικτή και κατορθώσιμη για μας λύση: τα εξάμηνα της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς να διεξαχθούν σε ένα λογικά καθορισμένο χρονικό πλαίσιο μαζί με τα μαθήματα και τις εξετάσεις τους με ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών και ύλη.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΕΙ-ΤΕΙ

 

 

 
Προκήρυξη των Αγωνιστικών Κινήσεων Φυσικού Αθήνας για το ζήτημα του εξαμήνου (10/1/2014)
Προκηρύξεις - Από τις Σχολές

ΜΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΧΑΜΕΝΑ ΕΞΑΜΗΝΑ-ΣΦΑΓΕΙΑ...ΔΕ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Βρισκόμαστε ύστερα από εναν πολύμηνο αγώνα εργαζομένων στα πανεπιστήμια, όπου ο φοιτητικός μας σύλλογος μπήκε δυναμικά, και με κινητοποιήσεις και καταλήψεις, τον στήριξε με όλες του τις δυνάμεις. Μετά από μια τέτοια κινηματική περίοδο, οι φοιτητές τώρα  βρίσκόμαστε  αντιμέτωποι με την  πιο μαύρη και δυσβάστακτη πραγματικότητα που διαγράφεται στα πανεπιστήμια, όπου επιβάλλονται οι πιο εξαντλητικοί όροι σπουδών σε βαθμό ξεζουμίσματος των φοιτητων, και μία προς μία οι πιο αντιδραστικές κατευθύνσεις του νόμου-πλαίσιο, αρχίζουν να εφαρμόζονται.

 

Η πρόταση της συνέλευσης τμήματος και καποια συμπεράσματα ...

Ο πρόεδρος του τμήματος και οι καθηγητές,  μας ανακοίνωσαν στις 9/1 στη συνέλευση τμηματος, την πρόταση τους για το εξάμηνο. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα υπερεντατικοποιημένων σπουδών, 13 βδομάδων μαθημάτων, με πέρας του εαρινού  εξαμήνου τον Αύγουστο, μαθήματα στις διακοπές του Πάσχα, με εξεταστικές- σφαγεία διάρκειας 2,5-3 εβδομάδων, και εξεταστική σεπτεμβρίου  2 εβδομάδων, όπου θα διεξάγεται απογεύματα την ίδια περίοδο που θα πραγματοποιούνται μαθήματα και εργαστήρια!

Είναι χαρακτηριστικό πως η συνέλευση τμήματος, πιστή στην υπεράσπιση των διατάξεων του νόμου, προσπέρασε όλες τις παρεμβάσεις των φοιτητών και δεν τις έλαβε καθόλου υπόψη της στη διαμόρφωση της τελικής πρότασης. Αποδείχτηκε για άλλη μια φορά πως, ο ρόλος των συνδιοικητικών οργάνων, ως κρατικά όργανα στην κατεύθυνση εφαρμογής των αντιλαικών κατευθύνσεων του υπουργείου στα πανεπιστήμια. Όργανα που ουσιαστικά θέλουν να βάλουν τους φοιτητές στο ίδιο τραπέζι διαλόγου με το υπουργείο, όπου τελικά εφαρμόζονται οι πιο αντιδραστικές διατάξεις με την «σφραγίδα» των φοιτητών.

Ολοφάνερη ήταν και η στάση βολεμένων μεγαλοκαθηγητάδων που το απαρτίζουν, που προσπαθούσαν με κάθε είδους «επιστημονική» μπαρούφα, να στηρίξουν το βέτο των 13 βδομάδων. Έγινε ξεκάθαρο πως μας ωθούν στην παραίτηση από τις σπουδές, ενώ μπαίνουν ανάχωμα στην παραπέρα οργάνωση του αγώνα των φοιτητών. Αφού αυτό  το πρόγραμμα εξαμήνου μόνο σαν εκδίκηση απέναντι στον αγώνα που δώσαμε τους προηγούμενμους μήνες φαντάζει, ώστε κανένας μας να μην μπορεί να σηκώνει κεφάλι από εδώ και πέρα.

 

Η στάση των δυνάμεων που παρεμβαίνουν στο σύλλογο και τα τραγελαφικα της συνέλευσης 8/1...

Παρά την απουσία των δυνάμεων του συστήματος στη σχολή μας, δε σημαίνει καθόλου πως έχουμε ξεμπερδέψει με την αστική ιδεολογία και προπαγάνδα. Ίσα ίσα αυτή συνεχίζει να αναπαράγεται, πόσο μάλλον όταν δυνάμεις που θέλουν να αναφέρονται στο κίνημα και στην αριστερά, ενισχύουν κάθε λογής αστικά ιδεολογήματα περί ολοκληρωμένης γνώσης και επιστημόνων, που νομιμοποιουν την εντατικοποίηση των σπουδών, και βάζουν στην άκρη τα δικαιώματα μας. Όταν αποφεύγουν την ευθεία σύγκρουση με το νόμο πλαίσιο και την εντατικοποίηση που έρχεται να εφαρμοστεί.

Χαρακτηριστική ήταν η στάση του Μ.Α.Σ., που στη συνέλευση των φοιτητών στις 8/1 προκειμένου να αποφύγει να πάρει απόφαση ο σύλλογος για το εξάμηνο και προσπαθώντας να απογυμνώσει το ζήτημα από τη σοβαρή πολιτική του διάσταση, πρότεινε να γίνουν 2 κύκλοι συζητήσεων και ψηφοφορίες. Αυτή η πρόταση αποδείχτηκε άκρως διαλυτική για το σύλλογο, με αποτέλεσμα η 2η ψηφοφορία που αφορούσε το εξάμηνο να μην έχει καθόλου απαρτία. Φέροντας σοβαρότατες ευθύνες που ο σύλλογος πήγε σε μια συνέλευση τμήματος χωρίς απόφαση για το εξάμηνο, δεν υπέγραψε την πρόταση μας στο Δ.Σ. για τη διεξαγωγή εκ νέου γενικής συνέλευσης στις 10/1, δηλώνοντας πως δε διαφωνεί με την τελική πρόταση-εκτρωμα του τμήματος! Είναι χαρακτηριστικό πως έσπευσε μάλιστα να βρει και επιχειρήματα για να στηριχτεί αυτή η πρόταση, λέγοντας πως δεν μπορούμε να αποφανθούμε εμείς οι φοιτητές για τον αριθμό εβδομάδων, καθώς μόνο οι καθηγητές μπορούν να ορίσουν το πόση γνώση χρειάζεται για να γίνουμε «ολοκληρωμένοι επιστήμονες». Έβαζε βούτυρο στο ψωμί των καθηγητών που  άνετα είχαν βρει «επιστημονικά κριτήρια» για να στηρίξουν το απάνθρωπο όριο των 13 βδομάδων.

Στην βάση αυτών των «επιστημονικών κριτηρίων» και της «βέλτιστης γνώσης», έβαζε και η Ε.Α.Α.Κ. το ζήτημα των εβδομάδων του εξαμήνου, κάτι το οποίο από την πλευρά των καθηγητών είναι το επιχείρημα της εντατικοποίησης των σπουδών. Την ίδια στιγμή που οι προτάσεις της ήταν ημίμετρα κοντά στα όρια των 13 βδομάδων, αφού στη συνέλευση τμήματος πρόταθηκαν από την πλευρά της 12 βδομάδες εξαμήνου.

Η ΑΡ.ΕΝ., η passim και το Αυτόνομο Σχήμα προσπαθώντας να μας πείσουν ότι το μόνο που έχει σημασία σε αυτή τη φάση είναι η υλοποίηση της κατάληψης, έβαλαν σε δεύτερη μοίρα το ζήτημα της εντατικοποίησης που ήδη έχει ανοίξει σε πολλές σχολές και θα άνοιγε και στη δική μας και στήριξαν την πρόταση του Μ.Α.Σ. για 2 κύκλους συζήτησης. Το Αυτόνομο Σχήμα, θέτοντας σαν αυτοσκοπό στην απόφαση της συνέλευσης την κατάληψη, δε συμμετείχε καν στον 2ο κύκλο για το εξάμηνο, παρουσιάζοντας αυτή την αποχώρηση του μάλιστα σαν μια «υπερεπαναστατική» πράξη, συνδράμοντας όμως ταυτόχρονα στο να μην παρθεί απόφαση.

Η ΑΡ.ΕΝ. και η passim εμφανίστηκαν με μια πρόταση, που ουσιαστικά αφορούσε το να μην δοθεί καθόλου η μάχη ενάντια στην εντατικοποίηση  και να μην συγκρουστούμε στο να εξασφαλίσουμε το εξάμηνο. Η πρόταση τους   να χαθεί το εξάμηνο, ήταν ουσιαστικά να αποδεχτούμε την ήττα και να αφήσουμε δηλαδή ένα κακό προηγούμενο για το κίνημα, όπου κάθε αγώνας από εδώ και πέρα θα έχει να αντιμετωπίζει την σκληρή απειλή του χαμένου εξαμήνου.

 

Αναρωτιόμαστε και εμείς λοιπόν...

Γιατί επιμένουν τόσο πολύ στο όριο των 13 βδομάδων μαθημάτων;

 

Είναι γεγονός πως κάθε νόμος που ψηφίζεται έχει μια τάση αύξησης των εβδομάδων που οριοθετούνται για την ολοκλήρωση του εξαμήνου. Ο τελευταίος θεσπίζει τις 13 βδομάδες ενώ ο Πρότυπος Εσωτερικός Κανονισμός μιλά για 14 βδομάδες! Το ζήτημα φυσικά δε γίνεται για την υπεράσπιση κάποιου ανώτατου επιστημονικού σκοπού, ούτε για την  καλυτέρευση όπως λένε της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Αυτοί που έκαναν λιγότερες βδομάδες παλιότερα, ακόμα και όλο αυτό το συφερτό από μαγαλοκαθηγητάδες- παπαγαλάκια του υπουργείου, γινόντουσαν λιγότερο επιστήμονες άραγε;

Το όριο 13 βδομάδων εντάσσεται ξεκάθαρα στην κατεύθυνση εντατικοποίησης των σπουδων (προαπαιτούμενα, αλυσίδες μαθημάτων, υποχρεωτικές παρακολουθήσεις  που έχουν ήδη θεσπιστεί),  και ξεκάθαρος στόχος είναι να μπει με αυτό τον τρόπο το λιθαράκι στο πανεπιστήμιο των λίγων και εκλεκτών. Καθώς οι περισσότεροι φοιτητές, τα παιδιά εργατικών-λαικών στρωμάτων, εξωθούνται στην παραίτηση των σπουδών μέσα από αυτούς τους εξαντλητικούς ρυθμούς  και κάτω από την απειλή της διαγραφής. Ταυτόχρονα, δε δίνεται η δυνατότητα σε κανένα φοιτητή που εξαναγκάζεται να τρέχει από μάθημα σε μάθημα, να συμμετέχει σε συλλογικές διαδικασίες, να σηκώσει λίγο το κέφάλι να αγωνιστεί. Εξάλλου, οι 13 βδομάδες μαθήματος έχουν και ως σκοπό να αποτελέσουν φραγμό για την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων και καταλήψεων, καθώς τότε οι φοιτητές θα έρχονται αντιμέτωποι με την απειλή του να χαθεί το εξάμηνο.

Είναι ζήτημα γνώσης λοιπόν;Γνώση για ποιον;Ποιος ορίζει πόση ύλη και πόσες βδομάδες γνώσης χρειάζονται για να βρούμε αύριο δουλεια;

Το ιδεολόγημα της γνώσης είναι συνήθως η πλατφόρμα πάνω στην οποία έρχεται το σύστημα να  «τεκμηριώσει» τα χειρότερα αντιλαικά μέτρα στην εκπαίδευση. Ως φοιτητές πρέπει να δούμε το ζήτημα του εξαμήνου και της εξεταστικής καθαρά από την πλευρά των δικαιωμάτων μας και πρέπει να απαλλαγούμε από τέτοιου είδους αυταπάτες. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η γνώση που διδάσκεται στο πανεπιστήμιο γίνεται στα πλαίσια του διττού ρόλου που έρχεται να επιτελέσει αυτό για την κυρίαρχη τάξη: την προετοιμασία του κατάλληλου εργατικού δυναμικού που θα στελεχώσει την παραγωγή και την ιδεολογική αναπαραγωγή αυτού του εκμεταλλευτικού συστήματος. Όσο λοιπον και η γνώση να είναι προιόν λαικής πείρας, η κυρίαρχη τάξη την καπηλεύεται και την προσαρμόζει στις δικές της επιδιώξεις.

Δεν είναι τόσο εύκολη η απάντηση λοιπόν να ορίσουμε ποια γνώση είναι αναγκαία, και συνεπώς πως μια ύλη μαθήματος θα πρεπει να κατανεμηθεί με βάση αυτή. Τη γνώση που διδασκόμαστε στο αστικό πανεπιστήμιο, την ορίζουν αυτοί που μας εκμεταλλεύονται, εμείς όμως έχουμε τη δύναμη να ορίσουμε αυτά που μας ανήκουν, τα δικαιώματα μας, το να μπορούμε ανθρώπινα να σπουδάσουμε, για το δικαίωμα στη δουλειά και συνεπως στη ζωή.

Σήμερα εντατικοποιημένος φοιτητής, αύριο πειθαρχημένος εργαζόμενος ...Ήρθε η ώρα  να σηκώσουμε κεφάλι!

Πρεπει να αντισταθούμε σε αυτή την άθλια πρόταση του τμήματος και στις οδηγίες του υπουργείου, να απαιτήσουμε λιγότερες εβδομάδες εξαμήνου με ανθρώπινους ρυθμούς και ανθρώπινες εξεταστικές, στην ύλη που θα έχουμε προλάβει να διδαχτούμε. Η στιγμή της σύγκρουσης με το νόμο πλαίσιο και με το πανεπιστήμιο που ετοιμάζουν δεν είναι άλλη παρά αυτή. Πρέπει η αντίσταση στην εντατικοποίηση να γίνει μοχλός σύγκρουσης απέναντι στους ταξικούς φραγμούς που υψώνονται, στην βάρβαρη επίθεση που χτυπά φτωχά- λαικά στρώματα προς όφελος του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμου. Να γυρίσουμε την πλάτη σε δυνάμεις που αποφεύγουν αυτή την αναμέτρηση και σε μεγαλοκαθηγητάδες που βρίσκονται απέναντι στο φοιτητικό κίνημα. Το ζήτημα της εντατικοποίησης είναι πολιτικό ζήτημα πάλης για το φοιτητικό κίνημα, και ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί, είναι να τεθεί στη βάση της διεκδίκησης των ανεξάρτητων οργάνων του φοιτητικού κινήματος, στους συλλόγους μας, στις γενικές μας συνελλευσεις. Για να νικήσουμε λοιπόν πρέπει πρώτα να τολμήσουμε να αγωνιστούμε!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ Φυσικού

 

 
Προκήρυξη των Αγωνιστικών Κινήσεων για τους πρωτοετείς του ΕΚΠΑ (10/1/2014)
Προκηρύξεις - Από τις Σχολές

Ανακοίνωση για τους πρωτοετείς φοιτητές του ΕΚΠΑ

Καλωσόρισες!

Συνάδελφε πρωτοετή, συγχαρητήρια για την -επίσημη κιόλας- είσοδό σου στο Πανεπιστήμιο! Όπως θα κατάλαβες βέβαια, περνώντας από τη σχολή τους προηγούμενους 3 μήνες και βρίσκοντας διοικητικούς υπαλλήλους και συμφοιτητές σου στις πύλες, οι συνθήκες εδώ δεν είναι σε καμιά περίπτωση ιδανικές. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν παιδεία από τη μια, αλλά και στη μόνιμη και σταθερή δουλειά από την άλλη τσακίζονται εκ βάθρων. Αυτός ήταν ο λόγος που οι διοικητικοί υπάλληλοι απεργούσαν όλο αυτό το διάστημα, περιφρουρώντας τα κτίρια του ΕΚΠΑ. Αυτός ήταν και ο λόγος που εμείς οι φοιτητές βρεθήκαμε στο πλάι τους και μπήκαμε σε διαδικασίες γενικών συνελεύσεων και καταλήψεων.

Δεν είναι τυχαίο ότι νοσοκομειακοί, γιατροί, καθηγητές αλλά και ένα σωρό εργάτες και εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, μπροστά στη διάλυση των εργασιακών τους κεκτημένων, χαράζουν τον ίδιο δρόμο. Αν κάνουμε ένα flash back στην προηγούμενη χρονιά, θα διαπιστώσουμε ότι πράγματα που εμείς και οι οικογένειες μας θεωρούσαμε δεδομένα έπαψαν προ πολλού να είναι. Δικαιώματα αιώνων διαγράφονται από το «ναι σε όλα» που κάθε μέρα απευθύνει η κυβέρνηση στην ΕΕ και στο ΔΝΤ. Είδαμε άλλωστε τους γονείς μας να προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με μειώσεις μισθών και συντάξεων ή ακόμα και απολύσεις, ενώ ασήκωτα είναι τα βάρη των φόρων, της περίθαλψης, της θέρμανσης. Ιδιαίτερα συγχαρητήρια αξίζουν στην οικογένειά σου που ανταπεξήλθε με θυσίες και στα έξοδα των φροντιστηρίων του λυκείου. Ίσως και εσύ να είσαι ένας από τους πολλούς που επέλεξαν σχολή με κριτήριο όχι το αντικείμενο της αρεσκείας τους αλλά το αβέβαιο μέλλον και τη θολή εργασιακή προοπτική. Σίγουρα πάντως υπήρχαν συμμαθητές σου που, αφού δεν κατάφεραν να επιβιώσουν στο εξεταστικό σφαγείο των πανελληνίων, αναζήτησαν θέση σε κάποιο ΙΕΚ ή αμέσως στην αγορά εργασίας.

Καλή χρονιά;

Αν πάμε τώρα λιγάκι στο 2014, που έσπευσαν να βαφτίσουν χρονιά της ανάπτυξης, θα συμπεράνουμε ότι μόνο τέτοια δεν είναι.

Τι είδους ανάπτυξη μπορεί να μας φέρουν οι νέοι κύκλοι κινητικότητας σε δήμους και Υγεία, η απελευθέρωση των απολύσεων, η διάλυση της δωρεάν περίθαλψης, οι απανωτοί φόροι και οι θάνατοι από μαγκάλια; Μα η ντόπια άρχουσα τάξη, με πρόσχημα το χρέος, βυθίζει ακόμα περισσότερα νοικοκυριά στα χρέη, ενώ με επίκληση την παύση των νέων μέτρων, παίρνει ασταμάτητα πιο ληστρικά μέτρα! Οι «διαπραγματεύσεις» της με ΕΕ και ΔΝΤ «για το καλό της χώρας», συνιστούν ευθεία υποθήκευση του μέλλοντός μας ξανά και ξανά. Φαίνεται επομένως ότι εναπόκειται μόνο στον λαϊκό παράγοντα να ανατρέψει την κατάσταση αυτή.

Μήπως πρέπει να ατενίζουμε τότε με προσδοκία την αρχηγία της χώρας μας στη ΕΕ λες και έχει ισότιμη θέση σε αυτή ή τις ευρωεκλογές λες και μπορούν να σηματοδοτήσουν την... ανάκαμψη; Μα στη λυκοσσυμαχία της ΕΕ, οι λίγοι ισχυροί καταληστεύουν τις εξαρτημένες χώρες όπως τη δική μας εξασφαλίζοντας ένα τεράστιο πεδίο κερδοφορίας για τους ίδιους. Το εγχώριο πολιτικό προσωπικό βαράει προσοχή τόσο σε ΕΕ όσο και σε ΝΑΤΟ και τους προσφέρει γη και ύδωρ για να διεκπεραιώσουν τα φιλοπόλεμα σχέδιά τους σε Συρία και Μ. Ανατολή! Στο φόντο της κρίσης τους μάλιστα, όπου οι αντιθέσεις και διαμάχες ΗΠΑ και ΕΕ για το ποιος θα κερδίσει περισσότερα διαρκώς οξύνονται, τα δεσμά της εξάρτησης της χώρας μας από αυτούς όλο και σφίγγουν.

Για να δούμε πού έφτασες...

Μέσα στα Πανεπιστήμια, παρόλο που τα μαθήματα έχουν μόλις αρχίσει, η πραγματικότητα του Μνημονίου δεν κρύβεται. Πέρα από το ότι η απόλυση του διοικητικού προσωπικού οδηγεί ένα σωρό τομείς (θέρμανση, φύλαξη, γραμματεία κτλ) σε υπολειτουργία, ο νόμος πλαίσιο εφαρμόζεται, το σχέδιο Αθηνά έχει ψηφιστεί, τα δίδακτρα και οι διαγραφές είναι καθοδόν ενώ αναμένεται η οριστική επικύρωση του Πρότυπου Εσωτερικού Κανονισμού. Μας προορίζουν έτσι να (μην) σπουδάζουμε υπό τον φόβο των πειθαρχικών και των διαγραφών στα ν+2 χρόνια και στις 6 αποτυχίες σε εξέταση μαθημάτων, χωμένοι στο εντατικοποιημένο πρόγραμμά μας και στα βιβλία που οι ίδιοι πληρώνουμε, με τη σίτιση-στέγαση να μετατρέπονται σε ατομικό προνόμιο. Όλα αυτά για να αποκτήσουμε εν τέλει μια χούφτα πιστωτικές μονάδες καταγεγραμμένες στον ατομικό μας φάκελο, που θα μας... συντροφεύουν σε όλη τη ζωή μας, καθώς παλεύουμε να τις πολλαπλασιάσουμε.

Αν μάλιστα επιχειρήσουμε να σηκώσουμε κεφάλι, θα διαπιστώσουμε ότι δεν έχουν αφήσει ανέγγιχτες ούτε τις δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες μας. Αντίθετα, απέναντι στην απειλή τη συλλογικής οργανωμένης πάλης, το κράτος προχωρά σε ωμές καταπατήσεις ασύλου, απαγορεύσεις και καταστολή διαδηλώσεων, ποινικοποιήσεις και διώξεις αγωνιστών και απεργών, στοχοποίηση της Αριστεράς και του λαϊκού κινήματος. Και φυσικά σε εκβιασμούς: είναι τώρα άλλωστε που υπουργείο, πρυτάνεις και μεγαλοκαθηγητάδες βγάζουν από το τσεπάκι τα κομπιουτεράκια, για να μας πουν ότι «δε βγαίνουν» οι 13 βδομάδες παρακολούθησης μαθημάτων. Έτσι, μας κάνουν μεν τη «χάρη» να μη χαθεί το εξάμηνο, μας επιβάλλουν δε να κάνουμε μαθήματα μέχρι τον Αύγουστο, με fast track εξεταστικές και εξαντλητικά προγράμματα που περιλαμβάνουν διακοπές και σαββατοκύριακα! Με λίγα λόγια, και πολλούς όρκους στο όνομα της διδακτέας ύλης, μας καλούν να πιαστούμε στη φάκα του νόμου πλαίσιο και των επιταγών του. Μας τιμωρούν, γιατί τολμήσαμε να αγωνιστούμε μαζί με τους διοικητικούς υπαλλήλους κόντρα στο δυσοίωνο μέλλον που μας περιμένει.

Επισφράγισμα των παραπάνω η αξιολόγηση, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Μπολόνια. Πολλές οι μεταξωτές κορδέλες που τη ντύνουν, δεν παύει ωστόσο να αποτελεί τον μοχλό πίεσης για την εφαρμογή του συνόλου των εκπαιδευτικών αντιμεταρρυθμίσεων, μέσω της δημιουργίας σχολών ελίτ αφενός, παρκινγκ ανέργων αφετέρου.

Οι δυνάμεις του συστήματος επιχειρούν λοιπόν να εξασφαλιστεί με κάθε τρόπο η απρόσκοπτη συνέχιση του ξεθεμελιώματος των δικαιωμάτων μας σε σπουδές- δουλειά- ελευθερίες. Επιθυμούν πράγματι τη «δια βίου μάθηση», είναι το κυνήγι credits εφ όρου ζωής, στο οποίο χάνουν από νωρίς τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών. Στοχεύουν πράγματι στην «ανταγωνιστικότητα», είναι η σούζα στον εκάστοτε εργοδότη, όταν μας ζητάει να δουλεύουμε για ψίχουλα, Κυριακές και «λευκές νύχτες», όταν δεν μας πληρώνει και μας απολύει. Επιδιώκουν πράγματι να εδραιώσουν την «ομαλότητα», είναι η κανονικότητα της διαιώνισης της κυριαρχίας τους.

ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΩΝ ΛΑΙΚΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΩΝ!

Ποιοι είμαστε εμείς

Όλα αυτά τα λέμε, γιατί πιστεύουμε ότι η εγγραφή και η είσοδός σου στη σχολή αποτελεί ευκαιρία, πέρα από το να καταπιαστείς με το αντικείμενο που επέλεξες, να αναζητήσεις και να ξεσκεπάσεις τις αιτίες και τα προσχήματα, τα πρόσωπα και τα πιόνια, την ουσία και την εικόνα της κοινωνικής πραγματικότητας. Μια πραγματικότητα που καθορίζεται από την διηνεκή και αδυσώπητη πάλη ανάμεσα σε μια χούφτα εκμεταλλευτές και την πλατιά μάζα των εκμεταλλευόμενων. Μέσα σε αυτή την μάχη -και όχι σε παζάρια, κομπρεμί, κοινοβούλια- γεννήθηκαν οι λαϊκές κατακτήσεις και δικαιώματα που γνωρίσαμε, και που σήμερα πάλι γίνονται καπνός. Και είναι σε αυτή την ιστορική συγκυρία επιστροφής στον κοινωνικό- εργασιακό μεσαίωνα που η νεολαία δεν πρέπει να σκύψει το κεφάλι αλλά να αντισταθεί στο πλευρό του λαού και της εργατικής τάξης.

Οι Αγωνιστικές Κινήσεις είμαστε ένα αριστερό σχήμα που παρεμβαίνει μέσα στους φοιτητικούς συλλόγους με σκοπό ακριβώς τη συγκρότηση ενός ανυποχώρητου αγωνιστικού φοιτητικού κινήματος που θα παλεύει κόντρα στο ντόπιο κεφάλαιο και τους ξένους προστάτες των ΕΕ και ΗΠΑ, κόντρα στη φασιστικοποίηση της δημόσιας και πολιτικής ζωής. Προωθούμε την κοινή δράση με δυνάμεις και αγωνιστές που αναφέρονται στο κίνημα για τη δημιουργία ενός μετώπου αντίστασης που θα βάλει φραγμό στην αντιλαϊκή πολιτική και θα αποτελέσει αιμοδότη ευρύτερων κοινωνικών αγώνων. Δεν επενδύουμε σε άμεσες λύσεις κάποιων ειδημόνων άλλων. Απεναντίας, με ξεκάθαρα αιτήματα και εμπιστοσύνη στις δικές μας δυνάμεις, σε καλούμε να μπεις δυναμικά στις γενικές συνελεύσεις του φοιτητικού μας συλλόγου, να συζητήσουμε και να πάρουμε αγωνιστικές αποφάσεις!

 • ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
 • ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΤΑΞΙΚΟΙ ΦΡΑΓΜΟΙ. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ
 • ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ (ΣΙΤΙΣΗ - ΣΤΕΓΑΣΗ - ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ - ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ)
 • ΚΑΤΩ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ - ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΩΝ
 • ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
 • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ-ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΕΙ-ΤΕΙ

 

 
Προκήρυξη των Αγωνιστικών Κινήσεων Φιλοσοφικής για τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ (8/1/2014)
Προκηρύξεις - Από τις Σχολές

Προτάσεις ΔΑΠ: Τύφλα να ‘χουν οι νόμοι της κυβέρνησης!

Διαβάζοντας κανείς το φυλλάδιο, που μοιράζει στη Φιλοσοφική σχολή η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ δεν ξέρει αν πρέπει να κλάψει ή να βάλει τα γέλια με όσα ξεστομίζονται ευθαρσώς από την εν λόγω παράταξη. Και τι δεν πέτυχε με βάση τα λεγόμενά της η ΔΑΠ! Από δωρεάν σίτιση και στέγαση μέχρι και πτυχία με αξία! Που την είδαν άραγε οι συνάδελφοι τη δωρεάν σίτιση και στέγαση, όταν εστίες κλείνουν και υψώνονται φραγμοί στη σίτιση των φοιτητών; Που είδε τα πτυχία με αξία, όταν οι περισσότεροι φοιτητές τελειώνουν τη σχολή χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα και με ένα πτυχίο, που έχει καταντήσει κουρελόχαρτο;

Σε μια περίοδο, που τα δικαιώματά μας βρίσκονται στο στόχαστρο με τις διαγραφές και τα δίδακτρα να μας γνέφουν από κοντά, το δικαίωμα σε σίτιση και στέγαση να χτυπιέται και το άσυλο να καταργείται, η ΔΑΠ καμώνεται, πως «πέτυχε»! Και όντως θα έλεγε κανείς, ότι πέτυχε. Τι πέτυχε όμως; Την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής στα πανεπιστήμια. Την εκπαίδευση των λίγων και εκλεκτών, στην οποία δεν θα χωράνε τα παιδιά των φτωχών και λαϊκών οικογενειών. Την καταπάτηση δικαιωμάτων, που οι φοιτητές κατέκτησαν με αγώνες και αίμα. Αυτά πέτυχε.

Καμώνεται εκτός των άλλων, ότι «πέτυχε» και την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Την «επιτυχία» της αυτή την είδαμε και στην εισβολή των ΜΑΤ λίγο καιρό πριν (6/12) στα Προπύλαια και στον εγκλωβισμό εκατοντάδων διαδηλωτών. Την είδαμε στο χτύπημα και την ποινικοποίηση των φοιτητικών αγώνων, που εφαρμόζει η κυβέρνηση ακόμα πιο έντονα τον τελευταίο καιρό, μέσα από συλλήψεις φοιτητών, τραμπουκισμούς και χημικά. Το άσυλο, συνάδελφοι από τη ΔΑΠ, είναι κεκτημένο μέσα από αγώνες της νεολαίας. Το άσυλο δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να μπορούν να εκφράζουν την πολιτική τους άποψη μέσα στα πανεπιστήμια, να παλεύουν και να αγωνίζονται. Γι΄αυτό και δεν θα το χαρίσουμε σε κανένα.

Τι και αν όλες οι δωρεάν παροχές χτυπιούνται η μια μετά την άλλη, τι και αν έχει ήδη αρχίσει η συζήτηση για δίδακτρα, κανένα πρόβλημα! Η ΔΑΠ έχει απάντηση για όλα! Μας πετάει το μπαλάκι και μας λέει, ότι όχι μόνο δεν πρέπει να παλεύουμε για τα δικαιώματά μας αλλά να βρούμε και δουλειά στις σχολές μας και αν δεν βρούμε έχει να μας προτείνει (στην πρόταση της: Παιδεία 2020) να χρεωθούμε και δάνεια. Την ιδία ώρα λοιπόν που απολύουν διοικητικούς υπαλλήλους από τα πανεπιστήμια όλης της χώρας, η ΔΑΠ και η κυβέρνηση έχουν να προτείνουν, να προσληφθούν φοιτητές στις σχολές. Μας κοροϊδεύουν ψιλό γαζί.

Ζητά εκτός των άλλων «κεντρικό φορέα οργάνωσης του φοιτητικού κινήματος» η δύναμη αυτή, που έχει γραμμένα στα παλιά της τα παπούτσια τα όργανα του φοιτητικού κινήματος. Η δύναμη, που δεν εμφανίζεται ποτέ στις συνελεύσεις της Φιλοσοφικής. Όλοι θυμούνται ποια ήταν πρόσφατα η στάση της «υπεύθυνης δύναμης» στο σχέδιο Αθηνά, όπου έλαμψε διά της απουσίας της. Όταν το προηγούμενο διάστημα οι φοιτητές πάλευαν στο πλευρό των διοικητικών, η «υπεύθυνη δύναμη» εναντιωνόταν στον αγώνα και «αγχωνόταν» για το «χαμένο εξάμηνο», καλώντας σε συγκεντρώσεις καταδίκης του αγώνα των εργαζομένων ζητώντας ανοιχτές σχολές, με απολυμένους διοικητικούς, με φοιτητικά δικαιώματα πεταμένα στο καλάθι των αχρήστων και με τα ΜΑΤ στην πόρτα. Αυτοί λοιπόν, που αδιαφορούν για τις συλλογικές διαδικασίες των φοιτητών, που κυνηγάνε ψηφαλάκια με αντάλλαγμα κερασμένα μπουκάλια σε κέντρα διασκέδασης και εκδρομές σε χιονοδρομικά κέντρα (έχοντας ουκ ολίγες φορές νοθεύσει εκλογικά αποτελέσματα), καίγονται για τα όργανα των φοιτητών και για το φοιτητικό κίνημα!

Να ποια είναι λοιπόν η «δύναμη της ευθύνης». Η δύναμη, που ποτέ δεν είχε λόγο για τα δικαιώματα των φοιτητών, που ανέκαθεν εναντιωνόταν στους μικρούς και μεγάλους νεολαιίστικους αγώνες.

Συνάδελφοι, πρέπει να έχουμε ξεκάθαρο, πως δεν χωράει κανένας εξωραϊσμός της μαύρης πραγματικότητας, στην οποία ζούμε. Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από τις ξεπουλημένες καθεστωτικές παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, που έχουν δείξει πολλάκις το ρόλο τους μέσα στις σχολές. Οι πραγματικές νίκες και επιτυχίες βρίσκονται στο δρόμο του αγώνα. Ένα δρόμο δύσκολο, μα αναγκαίο. Η ίδια ιστορία έχει δείξει, πως η νεολαία μπορεί να αγωνίζεται και να νικά. Χρέος δικό μας είναι να εναντιωθούμε στην επίθεση, που δεχόμαστε. Να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας στο πλευρό του αγωνιζόμενου λαού. Να ξαναζωντανέψουμε τους συλλόγους μας και να μαζικοποιήσουμε τις γενικές μας συνελεύσεις. Αυτό το δρόμο οφείλουμε να βαδίσουμε!

 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ Φιλοσοφικής

 

 

 
Προκήρυξη των Αγωνιστικών Κινήσεων Ιατρικής για το πρόγραμμα χειμερινού-εαρινού εξαμήνου (8/1/2014)
Προκηρύξεις - Από τις Σχολές

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ-ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ...

Με τις καλύτερες και ολόθερμες ευχές τους για το νέο έτος, όπως αυτές που έδιναν οι παπάδες στους μελλοθάνατους στις φυλακές, και εν μέσω των διακοπών των χριστουγέννων, μας ανακοίνωσαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της σχολής το πρόγραμμα που διαμόρφωσαν για τη φετινή χρονιά. Πριν πούμε το οτιδήποτε, ας το παραθέσουμε:

«Μετά την απόφαση της Συγκλήτου η εκπαιδευτική και εξεταστική περίοδος  χειμερινού και εαρινού εξαμήνου για την Ιατρική Σχολή Αθηνών  διαμορφώνεται ως εξής :


ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ

Εκπαιδευτική περίοδος χειμερινού εξαμήνου  16/12/13 - 21/3/14 = 14 εβδομάδες

( 13 εβδομάδες εκπαιδευτική περίοδος    + 1 εβδομάδα διακοπές Χριστουγέννων ).

Εξεταστική περίοδος χειμερινού εξαμήνου      24/3/14 - 4/4/14= 2 εβδομάδες

ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ

Εκπαιδευτική περίοδος εαρινού εξαμήνου           7/4/14 - 18/7/14 = 15 εβδομάδες

(13 εβδομάδες εκπαιδευτική περίοδος +2 εβδομάδες διακοπές Πάσχα) .

Εξεταστική περίοδος εαρινού εξαμήνου            21/7/14 - 1/8/14  = 2 εβδομάδες»


Αν πάρουμε τα γεγονότα με τη σειρά, είναι γνωστό σε όλους ότι αυτό που έχει προηγηθεί είναι ο πολύμηνος απεργιακός αγώνας των διοικητικών υπαλλήλων σε ΕΚΠΑ και ΕΜΠ. Ένας αγώνας δίκαιος και ηρωικός, ενάντια στις απολύσεις και το πέταγμα στον καιάδα της ανεργίας και της εξαθλίωσης πάνω από χιλίων ανθρώπων. Με την πάλη τους οι εργαζόμενοι κατάφεραν να στριμώξουν για τα καλά την κυβέρνηση και να δημιουργήσουν κεντρικό πολιτικό πρόβλημα στην προώθηση της πολιτικής του συστήματος για ένα πολύ μεγάλο διάστημα. Μια νίκη τους θα ήταν νίκη ολόκληρου του λαού, αφού θα προκαλούσε ρωγμή στην ολομέτωπη επίθεση που εδώ και χρόνια έχουν εξαπολύσει το ξένο και ντόπιο κεφάλαιο, στοχεύοντας να αναιρέσουν κάθε λαϊκό-εργατικό δικαίωμα και κατάκτηση. Ταυτόχρονα, ήταν φανερό ότι αυτός ο αγώνας αφορούσε με τον πιο άμεσο τρόπο εμάς τους ίδιους και το δικαίωμά μας στις σπουδές, εφόσον η υπολειτουργία που θα προκύψει από τις απολύσεις-διαθεσιμότητες θα φορτωθεί στην πλάτη μας με τη χειροτέρευση της φοιτητικής μας καθημερινότητας και στη συνέχεια το κλείσιμο σχολών και τμημάτων, διαγραφές και δίδακτρα, τάχα μου για να «αντιμετωπιστεί» η δυσαναλογία φοιτητών-εργαζομένων.

Για το τελευταίο είχαν πλήρη επίγνωση κυβέρνηση και υπουργείο, καθώς και όλοι οι παρατρεχάμενοί τους μέσα και έξω από τις σχολές. Γι' αυτό και έκαναν το παν για να μας κρατήσουν μακριά από αυτόν τον αγώνα, να εμποδίσουν την έκφραση της αλληλεγγύης μας και ακόμα περισσότερο, την ανάπτυξη του φοιτητικού κινήματος που θα κόντραρε τα σχέδιά τους για την κατάργηση κάθε έννοιας δωρεάν και δημόσιας εκπαίδευσης. Έτσι, επιδόθηκαν σε μια εκστρατεία λάσπης και τρομοκράτησης, φωνάζοντας για τις «μειοψηφίες που κλείνουν τις σχολές και κρατούν ομήρους τους φοιτητές», την ανάγκη να επέμβουν τα ΜΑΤ, τον «κίνδυνο να χαθεί το εξάμηνο». Οι ίδιοι που θέλουν να στερήσουν το δικαίωμα στις σπουδές από τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία, ξαφνικά «νοιάστηκαν»...

Και φαίνεται ξεκάθαρα από το ανακοινωθέν πρόγραμμα της σχολής! Πιστή στις κατευθύνσεις που έδωσαν το υπουργείο και η σύγκλητος, η διοίκηση βγαίνει στην επίθεση και μας λέει να ξεχάσουμε καθετί που ξέραμε για ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών και για την καθημερινότητα μέσα στη σχολή. Λιώσιμο πάνω από τα βιβλία μέχρι τον Αύγουστο, για όλα τα έτη, ακόμα και για τα κλινικά. Εξεταστικές-σφαγείο δύο εβδομάδων, στις οποίες δεν θα προλαβαίνεις να καταλάβεις πότε ξεκίνησες να διαβάζεις το πρώτο μάθημα, όταν θα έχεις ήδη κοπεί σε όλα.  Στον «αέρα» πτυχιακές και προαιρετικές εξετάσεις, αφού δεν προβλέπεται τίποτα για αυτές. Το δικαίωμά μας να ορίζουμε εμείς οι ίδιοι το πρόγραμμα της εξεταστικής στο διάστημα που θέλουμε αμφισβητείται ευθέως. Ενώ η 1 εβδομάδα για τις διακοπές των χριστουγέννων, που τελικά έγιναν σχεδόν κανονικά, μάλλον, «εκ παραδρομής» θα μπήκε, αφού είναι γνωστό ότι δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για πετσοκομμένες διακοπές το Πάσχα.

Επιβάλοντας αυτό το καθεστώς εντατικοποίησης, δεν θέλουν μόνο να τιμωρήσουν τους εργαζόμενους που αγωνίστηκαν και τους φοιτητές που στάθηκαν αλληλέγγυοι. Προχωρούν πλέον ακάθεκτοι στην κατεύθυνση της εφαρμογής του νόμου-πλαίσιο και του συνόλου της εκπαιδευτικής αντιμεταρρύθμισης, αποσκοπώντας στο να φτιάξουν το πανεπιστήμιο του μνημονίου, την εκπαίδευση των «λίγων και εκλεκτών». Έτσι, υλοποιούν τα όσα προβλέπει ο νόμος για τις 13 εβδομάδες των εξαμήνων και τις κουτσουρεμένες εξεταστικές μετά το πέρας τους, με τις πτυχιακές να οδεύουν ολοταχώς προς την οριστική κατάργηση. Κανείς δεν θα μπορεί πια να σηκώνει κεφάλι, κανένας λόγος δεν θα μπορεί να γίνεται για συνελεύσεις, καταλήψεις, την οποιαδήποτε μορφή αγώνα, αφού θα υπάρχει η μόνιμη απειλή του χαμένου εξαμήνου... Μια καθημερινότητα πειθάρχησης που θα κάνει το πτυχίο όλο και πιο απροσπέλαστο, ενώ θα προετοιμάζει τους σημερινούς φοιτητές να γίνουν οι αυριανοί υποταγμένοι εργαζόμενοι. Τα όσα λέγονται περί της «χαμένης γνώσης», που πρέπει να αναπληρωθεί, είναι αποπροσανατολιστικά και λειτουργούν απλά ως το προκάλυμμα για την προώθηση της παραπάνω κατεύθυνσης. Άλλωστε, πρώτη φορά θα εφαρμοστούν οι 13 εβδομάδες και καμία «επιστημονική επάρκεια» δεν «θίχτηκε» στο παρελθόν από τη μικρότερη διάρκεια του εξαμήνου. Την ίδια στιγμή, Νέα Προοπτική, ΔΑΠ και ΠΑΣΠ σφυρίζουν κλέφτικα, αφού κατανοούν ότι αυτό που υλοποιείται είναι ίδια και απαράλλαχτη η πολιτική τους πρόταση.

Δεν μας μένει άλλος δρόμος, λοιπόν, από αυτόν της οργάνωσης της πάλης μας, για να ματαιωθεί η εφαρμογή των κυβερνητικών σχεδίων στη σχολή μας. Να μπούμε στις συνελεύσεις ετών, παίρνοντας αποφάσεις κόντρα στα όσα μεθοδεύει η διοίκηση της σχολής. Με αίτημα την εξέταση σε όση ύλη προλάβουμε να διδαχθούμε, να διεκδικήσουμε ανθρώπινους ρυθμούς φοίτησης και εξετάσεων, χωρίς καμία προσαρμογή στις επιταγές του νόμου-πλαίσιο. Προετοιμάζοντας με αυτόν τον τρόπο τις δυνάμεις μας και τους απαραίτητους όρους, έτσι ώστε σαν σύλλογος να μαζικοποιήσουμε τις γενικές μας συνελεύσεις το επόμενο διάστημα και να μπούμε στο δρόμο του αγώνα.

 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ Ιατρικής

 

 

 
ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΗΛΙΑ ΚΑΜΑΡΕΤΣΟ
Ειδήσεις, Μικρά Σχόλια και Καλέσματα - Ειδήσεις

 

alt

 

Έφυγε το βράδυ της Πέμπτης 2 Ιανουάριου 2014 από τη ζωή ο σύντροφος και συναγωνιστής Ηλίας Καμαρέτσος μέλος του Κ.Ο. και του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ (μ-λ). Ένας συνεπής Κομμουνιστής, ένας αγωνιστής πάντα στο πλευρό των αγώνων της νεολαίας και του λαού μας, πηγή έμπνευσης και παράδειγμα για όλους μας και ιδιαίτερα για τη νέα γενιά. Οι Αγωνιστικές κινήσεις εκφράζουν τα πιο βαθειά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους φίλους αλλά και του συντρόφους του. Ακολουθεί η ανακοίνωση του Κ.Ο. του ΚΚΕ (μ-λ)

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ  ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 4/1/2014 ΣΤΙΣ 2μ.μ.

ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΠΟ:

ΑΘΗΝΑ ΣΤΙΣ 8 π.μ. ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΗ ΠΑΤΗΣΙΩΝ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΙΣ 9 π.μ. ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

 

 

Ανακοίνωση του ΚΟ του ΚΚΕ(μ-λ) 
Έφυγε από κοντά μας ο σύντροφος Ηλίας Καμαρέτσος, ένας αφοσιωμένος κομμουνιστής και αγωνιστής του λαϊκού κινήματος

 

Με βαθιά συγκίνηση και θλίψη το ΚΟ του ΚΚΕ(μ-λ), ανακοινώνει τον θάνατο του σ. Ηλία Καμαρέτσου, μέλους του Πολιτικού Γραφείου του Καθοδηγητικού Οργάνου του ΚΚΕ(μ-λ). Ο σ. Ηλίας Καμαρέτσος άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στην Θεσσαλονίκη, το βράδυ της Πέμπτης 2 του Γενάρη 2014, ύστερα από σύντομη και παλικαρίσια μάχη με τον καρκίνο. Όπως και στην πολιτική δράση έτσι και στην αρρώστια ο Ηλίας Καμαρέτσος προτίμησε την ευθεία αναμέτρηση μαζί της και πάλεψε κόντρα στις δυσκολίες και στις πιθανότητες, μέχρι τέλους.

Ο Ηλίας Καμαρέτσος γεννήθηκε το 1945 στο Καροπλέσι Αγράφων. Από νεαρή ηλικία εντάχθηκε στο μαρξιστικό-λενινιστικό κίνημα και στην ΟΜΛΕ. Στην περίοδο της δικτατορίας πέρασε στην παρανομία και έδρασε μέσα από τις γραμμές της ΟΜΛΕ. Διέφυγε το 1973 στην Δυτική Ευρώπη. Υπήρξε ηγετικό στέλεχος του ΑΜΕΕ στην Δυτική Γερμανία και αγωνιστής του αντί-δικτατορικού κινήματος. Επέστρεψε, μετά την πτώση της χούντας, το 1975 και έκτοτε συμμετείχε σε καθοδηγητικά όργανα του ΚΚΕ (μ-λ) αδιάλειπτα μέχρι και σήμερα. Υπήρξε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, πρωταγωνίστησε στην ανασυγκρότηση του 1982, ήταν υπεύθυνος των περιφερειακών οργανώσεων του κόμματος στην Βόρεια Ελλάδα και στην Θεσσαλία. Για πολλά χρόνια υπήρξε στέλεχος της Κομματικής Οργάνωσης Καρδίτσας και τον τελευταίο καιρό δούλεψε από καθοδηγητική θέση στα πλαίσια της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης. Στην Θεσσαλονίκη υπήρξε δραστήριο μέλος της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Τούμπας. Ο Ηλίας Καμαρέτσος αποφοίτησε από την Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης, άσκησε την δικηγορία στην Καρδίτσα και συνταξιοδοτήθηκε πρόσφατα.

Η απώλεια του Ηλία Καμαρέτσου για το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά και για το κομμουνιστικό κίνημα στην χώρα μας που πασχίζει να αναγεννηθεί μέσα σε δύσκολες και απαιτητικές συνθήκες είναι πολύ σημαντική. Γιατί ο Ηλίας Καμαρέτσος δοσμένος ολόψυχα στην κομμουνιστική υπόθεση και στους αγώνες της εργατικής τάξης και του λαού μας, με δοκιμασμένο πολιτικό κριτήριο και σκέψη, έμπειρος και μάχιμος καθημερινά, ήταν σε θέση να προσφέρει ακόμη παρά πολλά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Να σταθεί, όπως συνήθιζε, ακλόνητος στην σωστή κατεύθυνση της πάλης, να στηρίξει τους νέους αγωνιστές και κομμουνιστές, να εμπνεύσει αποφασιστικότητα και αισιοδοξία. Ο Ηλίας Καμαρέτσος για όσους τον γνώρισαν μέσα στην κομματική ζωή αλλά και στους λαϊκούς αγώνες και είχαν την τύχη να δουλέψουν και να αγωνιστούν δίπλα του υπήρξε παράδειγμα συνεπούς κομμουνιστή. Συνεχιστής δηλαδή εκείνης της παράδοσης στην οποία τα λόγια και οι θεωρίες ταυτίζονται με την πράξη, την καθημερινή συμπεριφορά, την προσωπική ζωή και τις ατομικές επιλογές. Μια συνέπεια που έχουν ανάγκη να διδαχθούν οι νέες γενιές των κομμουνιστών και οι αγωνιστές που θέλουν να υπηρετήσουν την σύγχρονη λαϊκή υπόθεση.

Το ΚΟ του ΚΚΕ(μ-λ), εκ μέρους όλων των συντρόφων, μεταφέρει τα θερμά συλλυπητήρια στην συντρόφισσα της ζωής του, στον γιο του και σε όλους τους συγγενείς του. Ανακοινώνει πως η πολιτική κηδεία του θα γίνει το Σάββατο 4/1/2014 στην Καρδίτσα, στο Εργατικό Κέντρο, στις 2μ.μ..

Ο σύντροφος Ηλίας Καμαρέτσος θα ζει παντοτινά μέσα στους λαϊκούς αγώνες και στις μάχες των νέων κομμουνιστών για μια κοινωνία ελευθερίας, ισότητας και δικαιοσύνης

 

Αθήνα 3-1-2014

Το Καθοδηγητικό Όργανο του ΚΚΕ(μ-λ)

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Κυκλοφορεί

Νέα Άρθρα