Σύνοδος Πρυτάνεων - Αναβάθμιση της επίθεσης σε ΑΕΙ-ΤΕΙ!

Το Σάββατο 16/12 πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο η Σύνοδος των Πρυτάνεων, με παρουσία του Υπουργού Παιδείας Γαβρόγλου, αλλά και ΜΑΤ έξω από το χώρο που κατέστειλαν και έπνιξαν με χημικά τους φοιτητές που είχαν συγκεντρωθεί προκειμένου να διαμαρτυρηθούν. Για μια ακόμα φορά, οι πρυτανικές αρχές στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και απέδειξαν περίτρανα, πως κινούμενες σε πλήρη σύμπλευση και ευθυγράμμιση με την πολιτική της κυβέρνησης, βάζουν πλάτη για την αναβάθμιση της επίθεσης  σε ΑΕΙ – ΤΕΙ.

Αρκεί μια ματιά στην απόφαση της Συνόδου, η οποία δε θα μπορούσε παρά να κινείται στα πλαίσια του ψηφισμένου ν. Γαβρόγλου, για να αντιληφθεί κανείς με τι πρόκειται να έρθει αντιμέτωπη η σπουδάζουσα νεολαία στο αμέσως επόμενο διάστημα.

·         ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ- ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ:Έγινε καθορισμός των κριτηρίων βάσει των οποίων θα πραγματοποιηθούν οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις μιας σειρας τμημάτων των ΤΕΙ πανελλαδικά. Στην ουσία, υπό τον μανδύα της ανωτατοποίησης η πραγματικότητα που θα βιώνουν οι σπουδαστές των ΤΕΙ, θα χαρακτηρίζεται από αλλαγές σε μια σειρά προγράμματα σπουδών, πλήρως εντατικοποιημένα και μείωση των εισακτέων. Συνολικά, πρόκειται για το πέταγμα μεγάλου κομματιού της νεολαίας εκτός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που είτε δεν θα καταφέρει να περάσει σε κάποια σχολή, είτε δε θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στην ασφυκτική καθημερινότητα. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες θα είναι οι πτυχιούχοι καταργημένων σχολών που θα μείνουν ξεκρέμαστοι, ενώ όσον αφορά τους κύκλους διετούς φοίτησης που θα πραγματοποιούνται μέσα στα ΑΕΙ, ανοίγεται ο δρόμος για τη διαμόρφωση πτυχίων πολλών ταχυτήτων που δε θα εξασφαλίζουν στην ουσία κανένα επαγγελαμτικό δικαίωμα.

 

·         ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ: Συγκεκριμενοποιεί τον τρόπο με τον οποίο θα αποκτάται το συγκεκριμένο πιστοποιητικό, ρύθμιση η οποία μέχρι σήμερα είχε ανασταλεί. Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της διάσπασης των πτυχίων και την κατάργηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Το πτυχίο παύει ουσιαστικά να αποτελεί μοναδική προϋπόθεση για δουλειά. Η συγκεκριμένη ρύθμιση μάλιστα, κινείται σε πλήρη σύμπλευση με το ψηφισμένο ν. Γαβρόγλου που θεσμοθετεί την Δια Βίου μάθηση και καθιστά αναγκαίο το συνεχές κυνήγι προσόντων, που ποτέ δεν είναι αρκετό για την εξασφάλιση εν τέλει μιας θέσης στην αγορά ¨ανεργίας¨. 

·         ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ: Είναι πάγια η προσπάθεια του κράτους να απαλλαχθεί εν μέρει από την ευθύνη χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων και να μετακυλίει το κόστος σπουδών στις πλάτες των φοιτητών, ορθώνοντας ταξικούς φραγμούς για τους φοιτητές που δεν έχουν τα χρήματα να ανταπεξέλθουν. Ήδη φέτος, από την αρχή της χρονιάς είδαμε την αμφισβήτηση της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων, οι λέσχες των εστιών πανελλαδικά παραμένουν κλειστές, ενώ αποκορύφωμα αποτελούν οι πρόσφατες δηλώσεις της Τροϊκα για επιβολή διδάκτρων. Όλα τα παρα πάνω περιστατικά, πατούν σε πτυχές ψηφισμένων νομοσχεδίων τα οποία αντανακλώνται στην απόφαση της Συνόδου των Πρυτάνεων, η οποία κίνουμενη στο ίδιο μοτίβο, ζητά: «αναπροσαρμογή της τιμής του σιτηρεσίου από 1.80 Ευρώ σε ρεαλιστικά επίπεδα που να ανταποκρίνονται στις τιμές του σήμερα». Ζητά εν ολίγοις την αύξηση του αντιτίμου για τους φοιτητές που δεν δικαιούνται δωρεάν σίτηση, την ίδια στιγμή που τα εισοδηματικά κριτήρια εντείνονται στερώντας από όλο και περισσότερους φοιτητές το δικαίωμα της δωρεάν σίτησης.

·       ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ν. ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΧΟΛΗ: Αναγκαία σύμφωνα με την απόφαση είναι η εφαρμογή και εξειδίκευση των πτυχών του ν. Γαβρόγλου σε κάθε σχολή. Και πως θα γίνει αυτό; Με την έκδοση Οργανισμού και Εσωτερικού Κανονισμού των Πανεπιστημίων, κατ΄όπιν αξιολόγησης που θα πραγματοποιηθεί από την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ). Πρόκειται με άλλα λόγια για ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου της παρα πάνω αρχής, η οποία ήδη από την ίδρυσή της έχει παίξει ουσιαστικό ρόλο στο τσάκισμα των φοιτητικών δικαιωμάτων.Με γνώμονα τις απαιτήσεις της Ε.Ε. η εν λόγω αρχή προχωρώντας στην αξιολόγηση των τμημάτων, συμβάλλει ουσιαστικά στην υλοποίηση της επίθεσης, μιας και σύμφωνα με εκθέσεις της, απάντηση στην αρνητική αξιολόγηση του κάθε ιδρύματος μπορεί να δώσει η μείωση της χρηματοδότησης και κατ ΄επέκταση η επιβολή διδάκτρων τόσο σε μεταπτυχιακό όσο και σε προπτυχιακό επίπεδο, η αλλαγή προγραμμάτων σπουδών, η μείωση των εισακτέων. 

 Όλες οι παρα πάνω κατευθύνσεις δεν αποτελούν μεμονωμένα γεγονότα, αλλά πτυχές μιας συνολικής επίθεσης, που έρχεται να εναρμονήσει την εκπαίδευση με τον εργασιακό μεσαίωνα που έχουν διαμορφώσει τα απανωτά μνημόνια. Μιας επίθεσης που φαίνεται όχι μόνο να μην έχει πάτο, αλλά που δείχνει να προχωρά με γοργούς ρυθμούς, στην κατεύθυνση διαμόρφωσης ενός πανεπιστημίου από το οποίο θα πετιούνται όλοι εκείνοι των οποίων η τσέπη δεν αντέχει να πληρώσει. Και κατά την υλοποίηση αυτής της επίθεσης τόσο οι πρυτάνεις όσο και σύσσωμο το καθηγητικό κατεστημένο είναι απέναντί μας! Μόνη απάντηση μπορούμε να δώσουμε εμείς οι ίδιοι στηριζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις! Κόντρα στον ατομικό δρόμο και την αποσυγκρότηση των συλλογικών μας οργάνων αλλά και σε λογικές που μας θέλουν να συνδιαλεγόμαστε με αυτούς που τσακίζουν τα δικαιώματα μας, καλούμαστε να προβάλουμε την κατεύθυνση της οργανωμένης πάλης και του αγώνα.