Καταγγελία των Αγωνιστικών Κινήσεων για τα μαζικά κοψίματα στο μάθημα «Πρακτικές και Γλωσσικές Ασκήσεις» του τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την ανελέητη επίθεση του συστήματος, την ανεργία να βασανίζει πάνω από τη μισή νεολαία στη χώρα μας, αλλά και τους μισθούς και τα λαϊκά δικαιώματα κάθε μέρα που περνάει να τρώνε όλο και πιο γερά χτυπήματα μας ωθεί στο να προσπαθούμε να τελειώσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα με τις σπουδές μας, έτσι ώστε να πάρουμε ένα πτυχίο μπας και βρούμε κάποια δουλεία.

Σε ένα τέτοιο ασφυκτικό κλίμα στην εξεταστική - σφαγείο του Σεπτέμβρη τα μαζικά κοψίματα ήταν για άλλη μια φορά έντονα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το μάθημα «Πρακτικές και Γλωσσικές Ασκήσεις»  της Ιωάννας Ρίζου στο τμήμα της Γερμανικής Φιλολογίας, όπου από τους σχεδόν εκατό φοιτητές που το έδωσαν πέρασαν μόνο τρείς!Εδώ αξίζει να σημειωθεί, πως το συγκεκριμένο μάθημα αντιστοιχεί στο επίπεδο του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς για τις Ξένες Γλώσσες  και καθίσταται προαπαιτούμενο. Αυτό σημαίνει πως, αν δεν περάσει ένας φοιτητής αυτό το μάθημα, τότε δεν μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές του στο 5ο εξάμηνο.

 

Για εμάς είναι ξεκάθαρο πως τέτοιες πρακτικές καθηγητικής αυθαιρεσίας δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά,αλλά εντάσσονται στο συνολικό πλαίσιο της δομής και λειτουργίας του πανεπιστημίου του μνημονίου.Υποχρεωτικές παρακολουθήσεις, απροειδοποίητα τεστάκια, σεμινάρια, προαπαιτούμενα μαθήματα-αλυσίδες, μαζικά κοψίματα και αυξημένη ύλη στις εξεταστικές είναι πάγιες τακτικές και αποτελούνπολιτική κατεύθυνση του συστήματος και των παραγόντων του, για να δημιουργήσουν ένα πανεπιστήμιο για λίγους και εκλεκτούς, στο οποίο δεν θα χωρά η πλατιά πλειοψηφία των φοιτητών, ενώ όσοι καταφέρουν να «χωρέσουν», θα έρχονται αντιμέτωποι με μια ασφυκτική και πλήρως εντατικοποιημένη καθημερινότητα.Ο νέος Νόμος Γαβρόγλου που ψηφίστηκε το καλοκαίρι έρχεται να συνεχίσει και να οξύνει με ακόμα πιο έντονο τρόπο την επίθεση, αφού το υπουργείο παιδείας έχει σκοπό να θεσμοθετήσει μέσα από αυτόν μια σειρά αντιδραστικά μέτρα.

 

Να μην αφήσουμε αναπάντητα τα κοψίματα στο μάθημα «Πρακτικές και Γλωσσικές Ασκήσεις»! Τέτοια περιστατικά πρέπει να καταγγέλλονται από όλους μας! Να απαιτήσουμε την αναβαθμολόγηση του εν λόγω μαθήματος και να παλέψουμε συνολικά για ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών!Ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό είναι να χτιστούν εστίες αντίστασης και διεκδίκησης στις σχολές.Μέσα από τα συλλογικά μας όργανα να διεκδικήσουμε κάθε δικαίωμα που θέλουν να μας αρπάξουν. Γιατί, αυτό το σύστημα δεν εξανθρωπίζεται και εμείς δεν μπορούμε να περιμένουμε από αυτό να μας δώσει απλόχερα, όσα δεν διεκδικήσουμε με αγώνες.