Τι τρέχει με την παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια;

Ένα μέτρο, το οποίο έχει αρχίσει ήδη από το 2013 να εφαρμόζεται –σταδιακά- στις καθηγητικές σχολές είναι αυτό της απόσπασης της παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας από το πτυχίο με τη θεσμοθέτηση ενός αντίστοιχου πιστοποιητικού (ΠΠΔΕ). Υπάρχουν ήδη τμήματα και σχολές που έχουν προχωρήσει στη θεσμοθέτησή του (π.χ. Αγγλικό), ενώ το σύνολο των καθηγητικών σχολών κινείται σε αντίστοιχη ρότα. Να ξεκαθαρίσουμε, πως το ΠΠΔΕ δεν αποτελεί τίποτα παραπάνω από ένα ακόμη χτύπημα στο ενιαίο πτυχίο και στα επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν από αυτό, αφού η κάποτε κατοχυρωμένη παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια παύει να θεωρείται τέτοια και ο απόφοιτος χρειάζεται να έχει περάσει κάποια συγκεκριμένα μαθήματα (στην καλύτερη), για να την «κατέχει».

Δεν υπάρχει αμφιβολία, πως το ΠΠΔΕ μόνο για… καλό μας δεν είναι. Υποχρεωτικές παρουσίες, προαπαιτούμενα μαθήματα, επιπλέον σεμινάρια είναι κάποια απ’ αυτά, στα οποία καλούνται να ανταποκριθούν οι φοιτητές, για να θεωρηθούν «επαρκείς». Απορίας άξιο το γιατί τόσα χρόνια οι απόφοιτοι είχαν ένα ενιαίο πτυχίο, χωρίς να χρειάζονται επιπλέον μαθήματα για την κατοχύρωση της παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας. Άραγε, οι καθηγητές μας όλα αυτά τα χρόνια μια χαρά δεν κατάφεραν να μας διδάξουν;

Άραγε, είναι τόσο καθοριστικά κάποια επιπλέον μαθήματα/σεμινάρια, για να κρίνουν την… επάρκειά μας; Η κοροϊδία αυτή περί καλύτερης κατάρτισής μας πάνω στον τομέα και περί ποιοτικότερης γνώσης. στην πραγματικότητα έχει στόχο να νομιμοποιήσει στις συνειδήσεις μας, ότι, για να έχουμε ένα πτυχίο με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτό, θα πρέπει να τρέχουμε συνεχώς από μάθημα σε μάθημα και από σεμινάριο σε σεμινάριο, μέχρι κάποια στιγμή να θεωρηθούμε… επαρκείς. Αυτό που μας περιμένει βέβαια δεν αλλάζει, όσο «επαρκείς» κι αν είμαστε: ελαστικές σχέσεις εργασίας, μισθοί πείνας κι ανεργία. Ας μην ξεχνάμε, εκτός των άλλων, πως ακόμα και περνώντας τη δοκιμασία του ΠΠΔΕ, μας περιμένει ένας νέος ΑΣΕΠ, για να ελεγχθεί για άλλη μια φορά -τι άλλο;- η επάρκεια μας!

 

Το ΠΠΔΕ δεν έχει μόνο ως στόχο την κατάργηση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων, αλλά και τη διάσπαση του πτυχίου και την περαιτέρω εντατικοποίηση των σπουδών μας μέσα από τις αλλαγές των προγραμμάτων σπουδών.

Φυσικά, λίγη σημασία έχει η μορφή του εν λόγω πιστοποιητικού (μέσα ή έξω απ’ το πτυχίο), μια που έτσι κι αλλιώς οι φοιτητές δεν θα γλιτώσουν τα επιπλέον μαθήματα και τις υποχρεωτικές παρουσίες που προβλέπονται. Επομένως και η όλη αντιπαράθεση για το αν θα παρέχεται η παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια στο πτυχίο με αλλαγές στα προγράμματα σπουδών ή θα έχει τη μορφή ενός επιπλέον πιστοποιητικού δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία. Είτε στη μία, είτε στην άλλη περίπτωση, εμείς είμαστε αυτοί που θα πληρώσουν τη νύφη.

Να μην τους κάνουμε τη χάρη! Να διεκδικήσουμε ένα ενιαίο πτυχίο με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτό και καμία αλλαγή στα προγράμματα σπουδών. Να υπερασπιστούμε το ενιαίο πτυχίο και να εναντιωθούμε σε κάθε μεθόδευση απόσπασης της παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας. Να διεκδικήσουμε ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών και να παλέψουμε ενάντια στην εντατικοποίηση.