Κυβέρνηση και υπουργείο, χρησιμοποιώντας την  -γνωστή πλέον- τακτική της ψήφισης νομοσχεδίων το κατακαλόκαιρο, όπου οι σύλλογοι είναι αντικειμενικά αδρανοποιημένοι, ετοιμάζουν νέα επίθεση στα φοιτητικά δικαιώματα μέσα από το νομοσχέδιο Γαβρόγλου. Το νομοσχέδιο αυτό (που από ότι λέγεται θα ψηφιστεί στα μέσα Ιούλη) έρχεται να πατήσει (και να συνεχίσει) πάνω στα χτυπήματα που έχει επιφέρει η εφαρμογή του ν. Διαμαντοπούλου και του σχ. Αθηνά στα φοιτητικά δικαιώματα μέσα στα ΑΕΙ-ΤΕΙ. Ταυτόχρονα, προσπαθεί να προωθήσει τα ιδιαίτερα συμφέροντα της σημερινής κυβέρνησης στο χώρο της τριτοβάθμιας, μέσα από διάφορες σχέσεις και ερείσματα που προσπαθεί να χτίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο πανεπιστήμιο και το καθηγητικό κατεστημένο.  Έτσι, πέρα από τις αλλαγές στα όργανα διοίκησης που υπηρετούν αυτόν τον στόχο έχουμε μια σειρά αλλαγές οι οποίες είναι ξεκάθαρα χτυπήματα στο δρόμο για το πτυχίο.

Στο τμήμα Κοινωνικής Εργασίας (ΣΕΥΠ), πάρθηκε απόφαση απ' τη Γενική Συνέλευση των καθηγητών του τμήματος στην αρχή του εαρινού εξαμήνου, σύμφωνα με την οποία τα θεωρητικά μαθήματα δεν πραγματοποιούνται εάν στην αίθουσα κάθε φορά δε συμπληρώνεται ο αριθμός των 10 φοιτητών. Κατ' επέκταση, εφόσον χαθούν πάνω από 3 παραδόσεις, το συγκεκριμένο μάθημα δεν μπορεί να δοθεί στην εξεταστική, καθώς θεωρείται ότι δεν έχει διδαχθεί η προκαθορισμένη ύλη.Σαν αποτέλεσμα αυτού του μέτρου, έχουν αφαιρεθεί αυτή τη στιγμή από τις δηλώσεις των φοιτητών 5 μαθήματα, εκ των οποίων τα 3 είναι προαπαιτούμενα για τις Εποπτείες(Εργαστηριακή Πρακτική Άσκηση). Η εφαρμογή αυτού του μέτρου αναγκάζει τους φοιτητές να παρατείνουν τις σπουδές τους, μένοντας στο Ηράκλειο.

Αρκετοί φοιτητές πιστεύαμε, από την αρχή της επιβολής του μέτρου ότι είναι μία απόφαση αυθαίρετη και παράνομη. Είναι απαράδεκτο, τιμωρητικό και κατάχρηση εξουσίας, αυτό το αυταρχικό και διοικητικό μέτρο.  Η σχολή μας αποτελεί παράδειγμα εντατικοποίησης, όταν ο φοιτητής καλείται σε ένα εξάμηνο να παρακολουθεί 4 εργαστήρια και εποπτεία. Η πλειοψηφία των φοιτητών, βρίσκονται όλη την ημέρα σε ένα λεωφορείο, ώστε να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις της σχολής, και για το λόγο αυτός κανείς δεν μπορεί να τους προσάψει τον χαρακτηρισμό του "αδιάφορου φοιτητή".  Ακόμη μάλλον δεν έλαβαν υπόψη τους ότι στα ΤΕΙ φοιτούν σπουδαστές των πιο αδύναμων οικονομικών στρωμάτων και γι' αυτό το λόγο ένα μεγάλο ποσοστό εργάζεται. Επιπλέον στα περισσότερα θεωρητικά μαθήματα, ο καθηγητής δεν αλληλοεπιδρά με τους φοιτητές, δίνοντας την εντύπωση ότι προβαίνει σε μία διεκπεραιωτική διαδικασία. Διαβάζουν σημειώσεις από το e-class που είναι στη διάθεση των φοιτητών ή προτιμούν μονολόγους, χωρίς να γίνεται καμία συζήτηση. Οπότε οι αιτίες της μη προσέλευσης των φοιτητών στις διαλέξεις ποικίλουν. Μπορεί ένα τμήμα καθηγητών να αποφασίζει ο,τι θέλει και να το ονομάζει νόμιμο; Είναι νόμιμο ο καθηγητής να αγνοεί τους 7, 8, 9 φοιτητές που έρχονται για παρακολούθηση και να τους στερεί τη μάθηση που είναι δικαίωμά τους να τους παρέχεται;  Είναι γνωστό ότι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση η παρακολούθηση είναι προαιρετική για τα θεωρητικά μαθήματα και υποχρεωτική για τα εργαστήρια.

Για άλλη μια χρονιά, οι Αγωνιστικές Κινήσεις και η Μαθητική Αντίσταση συνδιοργανώνουμε τις διακοπές μας. Πραγματοποιούμε το 18ο campingμας και σε καλούμε να συμμετάσχεις, αυτή τη φορά στη Πλάκα Δρεπάνου στο Ναύπλιο στο campingArgolicStrand.

 

 

 

Μέσα στο συνολικότερο κλίμα διάλυσης των συλλόγων και των πολιτικών τους διαδικασιών διεξήχθησαν οι φετινές φοιτητικές εκλογές στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Ημέρα διεξαγωγής αντί για τις 24 Μάη όπως παντού οι 30! Αισθητή ήταν η αποχή. Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι η επανασυγκρότηση του ενιαίου συλλόγου, σε αντίθεση με πέρυσι που δεν διεξάχθηκαν καν οι εκλογές του. Παρατίθενται τα αποτελέσματα των συλλόγων στους οποίους συμμετείχαν οι Αγωνιστικές Κινήσεις:

      Ενιαίος σύλλογος

Ψήφισαν

716

ΕΑΑΚ

220

ΠΚΣ

165

ΑΣΚ(ΠΑΣΠ)

159          

ΔΑΠ

128

Αγων.Κινήσεις

10

Άκυρα

19

Λευκά

15

 

 Σύλλογος ΜΗΧ.Ο.Π

Ψήφισαν

196

ΑΣΚ(ΠΑΣΠ)

69

ΔΑΠ

47

ΕΑΑΚ

35            

ΠΚΣ

29

Αγων.Κινήσεις

4

Άκυρα

9

Λευκά

3

 

 

 

 

 

Σε μια περίοδο που οι μαθητές, οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι χτυπιόμαστε από ένα βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα που συνθλίβει τις λαϊκές ανάγκες, η κατάσταση που διαμορφώνεται σε σχέση με τις συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη δημιουργεί πολύ άσχημα δεδομένα. Ήδη την περίοδο της επίσχεσης, τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν για το λαϊκό κόσμο της πόλης ήταν πολύ σοβαρά. Ειδικότερα για τους φοιτητές, οι δυσκολίες για μετακίνηση από και προς τις σχολές μας, τα έξοδα που αναγκαστήκαμε να φορτωθούμε, με τις υποχρεωτικές παρουσίες να απειλούν πολλούς από εμάς, ήταν πολύ μεγάλες.