Σε ποιον ανήκει ο Σύλλογος;

Στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο, πριν από την πραγματοποίηση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου μας στις 12/10, η ΠΚΣ κατέθεσε ψήφισμα το οποίο υπερψηφίστηκε από την ίδια (5 έδρες), αλλά καταψηφίστηκε από τα ΕΑΑΚ (3 έδρες) και τις Αγωνιστικές Κινήσεις (1 έδρα), δηλαδή πέρασε με 5 υπέρ και 4 κατά. Το εν λόγω ψήφισμα, η ΠΚΣ το κατέθεσε ως πλαίσιο στη Γενική Συνέλευση, με τίτλο “Εισήγηση του ΔΣ του ΦΣ Φυσικού”, κάτι το οποίο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, μιας και το κείμενο αποτύπωνε αποκλειστικά την άποψη της ΠΚΣ (και όχι γενικά του ΔΣ). Επί της ουσίας, η ΠΚΣ εκμεταλλευόμενη την αυτοδυναμία της, πέρασε το ψήφισμα και στη συνέχεια το παρουσίασε ως εισήγηση του ΔΣ στη Γενική Συνέλευση. Το επονομαζόμενο, όμως, ως “εισήγηση του ΔΣ” πολιτικό πλαίσιο της ΠΚΣ δεν αποτελεί πάρα μιακοροϊδία προς τους φοιτητές και ένα παιχνίδι της στις πλάτες του Συλλόγου! Το ΔΣ, ακριβώς επειδή απαρτίζεται από διαφορετικές δυνάμεις δεν μπορεί σε μια Γενική Συνέλευση, όπου κατατίθενται συγκεκριμένες και διαφορετικές πολιτικές κατευθύνσεις-προτάσεις, να καταθέσει μια ενιαία πρόταση, πολύ απλά γιατί αυτή, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, δεν υπάρχει! Εκμεταλλευόμενη, όμως, την αυτοδυναμία της, η ΠΚΣ αποφασίζει να κάνει κάτι που έχει μάθει πολύ καλά, να χρησιμοποιήσει δηλαδή τον Σύλλογο σαν τσιφλίκι της, για να περάσει την άποψή της, φτάνοντας μάλιστα σε σημείο να κατηγορεί τις υπόλοιπες δυνάμεις για λογικές «παραταξικοποίησης» του Συλλόγου, επειδή τόλμησαν (!) να καταθέσουν στη Γενική Συνέλευση πολιτικά πλαίσια διαφορετικά από αυτό που ήθελε να παρουσιάσει η ΠΚΣ ως πλαίσιο του συλλόγου! Λες και η ίδια δεν καταθέτει πολιτικά πλαίσια σε άλλους Συλλόγους, όπου δεν διαθέτει αυτοδυναμία!

-Τι είναι ο Φοιτητικός Σύλλογος και τα όργανά του;

Ο φοιτητικός σύλλογος είναι το συλλογικό συνδικαλιστικό όργανο των φοιτητών, που φτιάχτηκε από τους ίδιους του φοιτητές, για την υπεράσπιση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Ένα όργανο ανεξάρτητο από το κράτος και τους θεσμούς του και το σημαντικότερο όπλο της σπουδάζουσας νεολαίας για την οικοδόμηση των αντιστάσεων της και των μαχών που έδινε και έχει να δώσει.

Όργανα και διαδικασίες του συλλόγου, αποτελούν οι Γενικές Συνελεύσεις, οι φοιτητικές εκλογές και το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου που εκλέγεται από αυτές. Τα όργανα αυτά, αποτελούν διαδικασίες, όπου κάθε φοιτητής και συλλογικότητα έχει το δικαίωμα να πάρει το λόγο και να καταθέσει τις απόψεις του. Εκτός αυτών που εκφέρουν φασιστικές αντιλήψεις. Μέσα από αυτά τα όργανα και κυρίως μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις, που είναι το ανώτερο όργανο του συλλόγου, το φοιτητικό κίνημα οδηγήθηκε σε νίκες και κατακτήσεις δικαιωμάτων, που σήμερα η επίθεση του συστήματος έρχεται να τα καταργήσει. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο των φοιτητών έχει το ρόλο του συντονισμού και της οργάνωσης του συλλόγου καθώς και την ευθύνη διεξαγωγής Γενικών Συνελεύσεων, πέρασμα ψηφισμάτων κ.α. και κάθε μέλος του συλλόγου έχει το δικαίωμα παρέμβασης σ’ αυτό.

Άλλαξε ο Μανωλιός… κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς!

Πριν καλά καλά ξεκινήσει η νέα ακαδημαϊκή χρονιά βομβαρδιστήκαμε από μια σειρά αλλαγές. Από αλλαγές στα προγράμματα σπουδών μέχρι και στην ονομασία του ιδρύματος. Και δεν είναι μόνο αυτά. Βρισκόμαστε στην εποχή του τρίτου μνημονίου, όπου η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πιστή στις επιταγές των ιμπεριαλιστών, δίνει στην κυριολεξία γη και ύδωρ σ’ αυτούς. Απ’ την άλλη τάζει νέους γύρους επίθεσης στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του λαού. Δεν μας ξαφνιάζουν πάντως οι «ξαφνικές» αλλαγές. Αποτελεί βασική στρατηγική του συστήματος να περνά όποια αντιδραστική αλλαγή θέλει μες το κατακαλόκαιρο, ενώ οι φοιτητές είναι απομακρυσμένοι από τα συλλογικά τους όργανα.

Το ΤΕΙ αλλάζει όνομα (ξανά)

Το ΤΕΙ Αθήνας, λέει, μετανομάζεται σε πανεπιστήμιο εφαρμοσμένων επιστημών. Μ’ αυτόν τον τρόπο, μάλιστα, μας πληροφορεί ο «καλός» πρόεδρος του ΤΕΙ, ότι θα επιλυθεί πραγματικά το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας! Αλήθεια τι πρόκειται να γίνει; Θα σταματήσει η εντατικοποίηση και το κλίμα σχολείου; Τα πτυχία μας θα είναι ενιαία χωρίς πιστωτικές μονάδες, εξειδικευμένες κατευθύνσεις αλλά με επαγγελματικά δικαιώματα; Στις υποχρεωτικές πρακτικές θα σταματήσουν να μας δίνουν ψίχουλα και θα μας ζητάνε πριν καλά πάρουμε πτυχίο; Ανάλογα επιχειρήματα περί «αναβάθμισης» του ΤΕΙ είχαμε άλλωστε ακούσει όταν αυτό έγινε ΑΤΕΙ. Αντίθετα, αυτό που άμεσα αντιμετωπίσαμε ήταν τα μονά- ζυγά εξάμηνα, προαπαιτούμενα μαθήματα, μείωση των εξεταστικών και άλλα.

Χιλιάδες κόσμου μετρώνται ως θύματα του ανηλεούς πολέμου που διεξάγεται το τελευταίο διάστημα, στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, μεταξύ των ισχυρών του πλανήτη, δηλαδή των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων των ΗΠΑ-ΕΕ-Ρωσίας. Τα φύλλα συκής, που επέτρεπαν στις παραπάνω δυνάμεις να επικαλούνται την δήθεν καταπολέμηση της τρομοκρατίας, για να επεμβαίνουν στην περιοχή της Συρίας, έχουν πλέον πέσει. Η όλο και σε μεγαλύτερο βαθμό και έκταση εμπλοκή των ιμπεριαλιστών, αποδεικνύει πως το μακέλεμα και η καταστροφή των χωρών και των λαών της Μέσης Ανατολής, αποτελεί συνέπεια της όξυνσης των ανταγωνισμών μεταξύ τους.

Το σπάσιμο της, ψευδεπίγραφης άλλωστε, εκεχειρίας μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας, προμηνύει πως ο κατατρεγμός των γειτονικών μας λαών δεν έχει, σύντομα, σταματημό και πως νέα καραβάνια προσφύγων και μεταναστών θα αναζητήσουν την τύχη τους στα “φιλόξενα” εδάφη της Ευρώπης. Κι αυτό αν βέβαια καταφέρουν να περάσουν... απαρατήρητοι από τους “προστάτες” της εξαρτημένης ελληνικής αστικής τάξης, τους ΝΑΤΟϊκούς που έχουν καταλάβει το Αιγαίο και στην συνέχεια τους κατασταλτικούς μηχανισμούς των ευρωπαϊκών κρατών, τα οποία τους αντιμετωπίζουν ως παρείσακτους.

Το σχολείο είναι εδώ… μέσα στο πανεπιστήμιο

(Για το μάθημα Γλώσσα Ι του 1ου έτους Γερμανικού)

Πληροφορηθήκαμε, ότι από φέτος, γίνεται υποχρεωτική η παρακολούθηση του μαθήματος «Γλώσσα Ι» Α' Εξαμήνου, αφού στις 5 «απουσίες», ο φοιτητής «καίγεται» και δεν μπορεί να εξεταστεί το μάθημα. Φυσικά, θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί: γιατί όχι; Έτσι κι αλλιώς, για να μπορεί κάποιος να εξεταστεί ένα μάθημα δεν πρέπει πρώτα να το έχει παρακολουθήσει; Όχι απαραίτητα! Γιατί, άραγε, και στο Γερμανικό και στα υπόλοιπα τμήματα της Φιλοσοφικής, όπου η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι ως επί το πλείστον προαιρετική, οι φοιτητές μπορούν να ανταποκρίνονται μια χαρά στα μαθήματά τους;

Η συγκεκριμένη επιλογή του τμήματος στην πραγματικότητα ενισχύει την ήδη υπάρχουσα εντατικοποίηση των όρων σπουδών μας, διαμορφώνοντας συνθήκες σχολείου -τώρα και με απουσιολόγιο!- και την πολιτική των ταξικών φραγμών, αφού, ειδικά για τους φοιτητές που εργάζονται θα είναι δύσκολο έως αδύνατο να παρακολουθήσουν το εν λόγω μάθημα και άρα να το εξεταστούν