Το κάμπιγκ της νεολαίας της PARTIZAN (PGI/MLM) γειτόνευε με το κάμπιγκ των Αγωνιστικών Κινήσεων ΑΕΙ ΤΕΙ και της Μαθητικής Αντίστασης και διοργανώθηκαν κοινές εκδηλώσεις.

Σ’ αυτές τις εκδηλώσεις συμμετείχαν σαν ομιλητές εκπρόσωποι των Αγωνιστικών Κινήσεων και της PARTIZAN. Η πρώτη κοινή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο κάμπιγκ των Αγωνιστικών Κινήσεων, στις 27 του Ιούλη με τίτλο «Διεθνιστική εκδήλωση για κινήματα νεολαίας στον κόσμο». Ο εκπρόσωπος των Αγωνιστικών Κινήσεων παρουσίασε τα κινήματα της νεολαίας στην Ελλάδα και την στάση του κράτους απέναντι στην νεολαία και το νεολαιίστικο κίνημα, τόνισε ιδιαίτερα την ένταση της κατευθυνόμενης ιδεολογικής επίθεσης στην νεολαία και το κομμουνιστικό κίνημα.

Στη συνέχεια, μίλησε εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Νέων της PARTIZAN έκανε μια παρουσίαση της κατάστασης των κινημάτων νεολαίας στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης. Ξεκινώντας την εισήγησή του με τις επιθέσεις του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού ενάντια στην νεολαία και την εργατική τάξη και την εκμετάλλευση της νεολαίας, συνέχισε με εκτιμήσεις για τον πολιτικό και ιδεολογικό προσανατολισμό και το επίπεδο των κινημάτων νεολαίας στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι ένα από τα βασικά προβλήματα του κινήματος είναι η έλλειψη πολιτικής συνείδησης απέναντι στο σύστημα και την εξουσία.

Μετά τις εισηγήσεις δόθηκε λόγος στους συμμετέχοντες. Σ’ αυτό το πλαίσιο έγιναν τοποθετήσεις σχετικά με την κατάσταση της νεολαίας και της ανάπτυξης του κινήματος διεθνώς και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Ελβετία.

Στις 28 του Ιούλη στον χώρο του κάμπιγκ της PARTIZAN πραγματοποιήθηκε εκδήλωση συζήτηση με θέμα «Οι Ευρωπαϊκές πολιτικές και η επίθεση στην εκπαίδευση, στους πρόσφυγες και την εργατική τάξη». Οι εισηγητές από την νεολαία της PARTIZAN και των Αγωνιστικών Κινήσεων αναφέρθηκαν στην εντεινόμενη συστηματική επίθεση του ιμπεριαλισμού στην εκπαίδευση. Στις εισηγήσεις αναλύθηκε ο πολιτικός προσανατολισμός του συστήματος ενάντια στην εκπαίδευση που εκφράζεται με επιθέσεις και ένταση της καταστολής και η αναγκαιότητα απάντησης στην επίθεση.

Το έντονο ενδιαφέρον και η μαζικότητα των συζητήσεων ανέδειξαν ότι η ανταλλαγή εμπειρίας και πληροφοριών και η συντροφική σχέση λειτουργούν προωθητικά στους νεολαίους της PARTIZAN και των Αγωνιστικών Κινήσεων.

Ακολουθεί η εισήγηση των Αγωνιστικών Κινήσεων και έπειτα σε βίντεο η εισήγηση της Πρωτοβουλίας Νέων της Παρτιζάν/ΜΛΜ από τη πρώτη εκδήλωση:

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε και φέτος το 18ο Camping των Αγωνιστικών Κινήσεων και της Μαθητικής Αντίστασης. Με ιδιαίτερα πλατιά συμμετοχή βρεθήκαμε το τελευταίο 10ήμερο του Ιουλίου στο Δρέπανο Πλάκας Ναυπλίου, επιλέγοντας  για άλλη μια φορά ένα διαφορετικό τρόπο διακοπών και εφαρμόζοντας στην πράξη το τρίπτυχο Αυτοοργάνωση- Συλλογικότητα- Αλληλεγγύη. Μέσα σ αυτό το δεκαήμερο αναπτύχτηκε πλούσια πολιτική συζήτηση και εκφράστηκαν έντονοι προβληματισμοί  τόσο στα πλαίσια των γνωστών πια ομάδων του κάμπινγκ όσο και στις εκδηλώσεις μας.

Έπειτα λοιπόν από μια χρονιά  με πυκνές πολιτικές εξελίξεις , κουβεντιάσαμε αρχικά για την αναγκαιότητα σύνδεσης της κοινής δράσης με την αυτοδύναμη παρέμβαση μας . Οι δύο εισηγήσεις εκ μέρους του ΚΚΕ(μ-λ)ανέλυσαν ανέλυσαν την οπτική της αντικαπιταλιστικής-αντιιμπεριαλιστικής-αντισυνδιαχειριστικής άποψης, αλλά και τη στάση της υπόλοιπης Αριστεράς πάνω στο ζήτημα της κοινής δράσης , τόσο ιστορικά, μέσα από τα 35 χρόνια παρέμβασης του χώρου μας, όσο και στο σήμερα αναλύοντας τις πολιτικές εξελίξεις και τα καθήκοντα μας. Συζητήσαμε για τα διάφορα επίπεδα συνεργασιών αλλά και το δικό μας διακριτό πολιτικό στίγμα, έχοντας πάντα ως σημείο αναφοράς τη συμβολή στη συγκρότηση κινήματος.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ακολουθώντας την τακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, της ψήφισης νομοσχεδίων στα μέσα του καλοκαιριού, κατέθεσε και υπερψήφισε το νομοσχέδιο Γαβρόγλου για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Ψηφίζοντας το ν/σ τον καλοκαιρινό μήνα Αύγουστο ευελπιστεί ότι θα προλάβει και θα αποτρέψει τις φοιτητικές αντιδράσεις, όπως ευελπιστούσε και η αντίστοιχη κυβέρνηση όταν τον ίδιο μήνα ψήφιζε το 2011 τον ν. Διαμαντοπούλου, αλλά οι σύλλογοι και οι φοιτητές την διέψευσαν.

Όποιο «αριστερό» προσωπείο κι αν προσπαθούν να φορέσουν στο συγκεκριμένο νόμο, όποια επίκληση στο φοιτητικό κίνημα κι αν γίνεται, η αλήθεια δεν κρύβεται. Με τον αντιδραστικό αυτόν νόμο, κυβέρνηση και υπουργείο επιδιώκουν την παραπέρα υλοποίηση του ν. Διαμαντοπούλου- Αρβανιτοπούλου, τη συνέχιση της επίθεση σε όποιο φοιτητικό δικαίωμα έχει απομείνει και την διαμόρφωση των δικών τους ιδιαίτερων σχέσεων- ερεισμάτων στα πλαίσια της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η καταψήφισή του από μεριάς της δεξιάς αντιπολίτευσης (ΝΔ,ΠΟΤΑΜΙ κτλ) και «τα πολλά νεύρα» των βουλευτών της καμία σχέση δεν έχουν με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας. Αφορούν είτε προτάσεις για αντιδραστικότερες διατάξεις είτε την υπηρέτηση ιδιαίτερων συμφερόντων μερίδας του καθηγητικού κατεστημένου. Η επαναφορά της συνδιοίκησης και η φρασεολογία του «δημοκρατικού» πανεπιστημίου αποτελούν μπανανόφλουδες, που στοχεύουν στην ενσωμάτωση του φοιτητικού κινήματος. Τέλος, συνεχίζοντας στην ίδια ρότα με τους προηγούμενους νόμους επισφραγίζει την κατάργηση του Ασύλου, κατοχυρώνοντας το ως «ακαδημαϊκό» και δίνοντας πλήρες νομικό πεδίο δράσης στην αστυνομική καταστολή και τις διώξεις.

Πλήθος κόσμου μαζεύτηκε τη Δευτέρα 17/7 το πρωί στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ για να παρακολουθήσει την ορκωμοσία των φοιτητών του τμήματος της Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας. Πλήθος κόσμου όμως, το οποίο ήθελε παράλληλα να εκφράσει και τη δυσαρέσκεια και αντίθεσή του με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, που αφορούν τη χορήγηση διδακτικής επάρκειας στους εν ορκωμοσία φοιτητές. Η τελευταίας στιγμής ενημέρωση πως 19 συμφοιτητές μας δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να πάρουν το πιστοποιητικό παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας εξόργισε τόσο τους ίδιους τους φοιτητές, όσο και τους γονείς τους, μερικοί από τους οποίους εκφράστηκαν ενάντια στην αφαίρεση των δικαιωμάτων και τη διάσπαση του πτυχίου μας. Οι απαντήσεις του Κοσμήτορα επιβεβαίωσαν πως τελικά δεν είναι καθόλου σίγουρη ή “κλεισμένη” η διευθέτηση του ζητήματος από το Υπουργείο, ενώ λαϊκισμοί του τύπου “θα παραιτηθώ εάν δεν χορηγηθεί η επάρκεια” δεν έδειξαν να πείθουν τον κόσμο όσο θα ήθελε. Η επάρκεια, παρά τις προηγούμενές του εξαγγελίες δεν χορηγήθηκε την ημέρα της ορκωμοσίας και είναι αμφίβολο κατά πόσο θα γίνει, εάν δεν πιέσει ο Σύλλογος Φοιτητών Αγγλικού. Οι απαντήσεις του Προέδρου της Αγγλικής από την άλλη ήταν διαφωτιστικές: μας έδειξε πως “καμία σχέση δεν έχει η διδακτική επάρκεια με το πτυχίο”, στρώνοντας για μια ακόμα φορά το δρόμο για την κατάργηση μιας βασικής επαγγελματικής πτυχής της σχολής μας και άλλων σχολών. Άλλωστε ήταν ή δεν ήταν το τμήμα μας που πρότεινε την τοποθέτηση της επάρκειας εκτός πτυχίου, σε τμήμα που θα παρακολουθούμε μετά τα 4 χρόνια της σχολής; Τάχθηκε ευθέως ενάντια στις διαμαρτυρίες των γονιών, ισχυριζόμενος πως και οι φοιτητές έχουν δική τους φωνή. Αυτή είναι μια αλήθεια, αλλά δε θυμόμαστε να χαιρόταν τόσο για αυτή τους τη δύναμη όταν ουκ ολίγες φορές ως σύλλογος αγγλικού παίρναμε διεκδικητικές αποφάσεις και τις υλοποιούσαμε.

Την Τρίτη 4/7, φοιτητές παραβρέθηκαν στο γραφείο του υπευθύνου καθηγητή φοιτητικών θεμάτων στην Γ’ Παιδιατρική Κλινική του Ιπποκράτειου, για την υπόθεση μιας συναδέλφου μας, που έχει καταθέσει αίτηση αναβαθμολόγησης. Αίτηση η οποία προκύπτει  από την πεποίθηση ότι έχουν υπάρξει υποκειμενικά,  προσωπικά και πολιτικά κριτήρια, απέναντι της (μιας και κατά τα λεγόμενα των εξεταστών της, βαθμολογούν και με βάση την συμπεριφορά του φοιτητή!!) και από την μη ύπαρξη αλγόριθμου τελικής βαθμολογίας στο Ειδικό Φύλλο Μαθήματος (ΕΦΜ) της έδρας. Απαιτήθηκε να δει το φύλλο βαθμολογίας της το οποίο και δεν της επιτράπηκε. Αντ’ αυτού ο καθηγητής αφού πρόσβαλλε με υβριστικούς χαρακτηρισμούς τους συγκεντρωμένους φοιτητές  κάλεσε την ασφάλεια (security) του νοσοκομείου για να απομακρύνει τους φοιτητές! Πρόκειται μάλιστα για αίτημα που ήδη έχει κατατεθεί και στη Συνέλευση Τμήματος των καθηγητών  για να εξεταστεί.

Καταγγέλλουμε απερίφραστα την φασιστικού τύπου ενέργεια του εν λόγω καθηγητή να καλέσει την ασφάλεια απέναντι σε φοιτητές.

Καταγγέλλουμε απερίφραστα τη απαγόρευση σε οποιονδήποτε συμφοιτητή μας να μην του παραχωρείται το δικαίωμα να μπορεί να δει το γραπτό του, να ζητά αναβαθμολόγηση.

Καταγγέλλουμε απερίφραστα την μη ύπαρξη αλγόριθμου τελικής βαθμολογίας σε κάθε μάθημα και έδρα ώστε να διασφαλίζεται ότι ο βαθμός δεν  προκύπτει από υποκειμενικά κριτήρια.