Πραγματοποιήθηκε σήμερα η πορεία στην οποία καλούσε η συνάντηση πολιτιστικών και πολιτικών συλλογικοτήτων τη Τετάρτη.

Τετάρτη 21/3, μετά από πρόσκληση των κινηματογραφικών ομάδων, πραγματοποιήθηκε συνάντηση-συζήτηση των πολιτιστικών ομάδων αλλά και πολιτικών δυνάμεων και συλλογικοτήτων που δρουν και παρεμβαίνουν στο Α.Π.Θ. Αιτία για το κάλεσμα αυτό αποτέλεσαν τα ολοένα μεγαλύτερα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι πολιτιστικές ομάδες στη δράση τους τελευταία, καθώς αποκλείονται από τους χώρους όπου κάνουν πρόβες, προβολές κλπ. Σε μια σειρά σχολές, καθιερώνονται τα κατεβασμένα ρολά και οι κλειδωμένες πόρτες, ενώ παράλληλα οι διοικήσεις απαιτούν κάθε χρήση του πανεπιστημιακού χώρου να περνάει από την έγκρισή τους για να είναι «νόμιμη».

Οι Αγωνιστικές Κινήσεις πραγματοποιούν εκδήλωση-συζήτηση για την επίθεση στην σπουδάζουσα νεολαία και την ανάγκη ενός πολιτικοποιημένου φοιτητικού κινήματος, στο βιβλιοποωλείο-καφέ «Εκτός των Τειχών» (Γραβιάς 10-12, Εξάρχεια), την Τετάρτη 28/2 στις 6.00 μ.μ.

Σε μία περίοδο που το σύστημα συνεχίζει την προσπάθεια για το πανεπιστήμιο των λίγων κι εκλεκτών, στην σημερινή φάση με τον ν. Γαβρόγλου, οι Αγωνιστικές Κινήσεις καλούν τους φοιτητές να συζητήσουν για το χτύπημα δικαιωμάτων και κατακτήσεων του φοιτητικού κινήματος. Να αναδείξουν τις βασικές αιχμές της επίθεσης αλλά και την αναγκαιότητα ανάπτυξης εστιών αντίστασης, πολιτικοποίησης των ήδη υπαρχόντων και τελικά την ανασυγκρότηση ενός ισχυρού πολιτικοποιημένου φοιτητικού και νεολαιίστικου κινήματος που θα σταθεί ικανό να διεκδικήσει ΣΠΟΥΔΕΣ-ΔΟΥΛΕΙΑ-ΖΩΗ με δικαιώματα, στο πλευρό του εργατικού-λαϊκού κινήματος!  

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ!

Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ ΚΡΕΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΝΟΝΙΑ ΤΟΥΣ!

Το πρόσφατο ναυτικό επεισόδιο, με τη διεμβόλιση ελληνικού σκάφους από τούρκικη ακταιωρό ανέδειξε, με αναβαθμισμένο τρόπο και για άλλη μια φορά, την όξυνση που υπάρχει στις σχέσεις μεταξύ των δύο αστικών τάξεων των δύο χωρών. Εδώ και αρκετό καιρό, η κάθε μια αστική τάξη ανταγωνίζεται έντονα την άλλη και όπου τους δίνεται η «ευκαιρία», με βάση τις συνολικότερες εξελίξεις στην περιοχή, καθόλου δεν λείπουν «εμπρηστικές» δηλώσεις και κινήσεις της μιας απέναντι στην άλλη (βλ. και δηλώσεις που ακολούθησαν και από τις δύο πλευρές μετά το επεισόδιο).

Βρισκόμαστε στην δεύτερη εβδομάδα κατάληψης της σχολής ΗΜΜΥ του πολυτεχνείου Κρήτης. Μέσα από μαζικές συνελεύσεις εκατοντάδων ατόμων οι φοιτητές παλεύουν να υπερασπιστούν την εμβόλιμη εξεταστική τους. Μπορεί στην συγκεκριμένη φάση το ζήτημα της εξεταστικής να άνοιξε στο ΗΜΜΥ αλλά αύριο θα ανοίξει και στις άλλες σχολές εάν οι φοιτητές δεν τους σταματήσουν. Οι καθηγητές έχουν πάρει θέση και είναι μαζί με τις αποφάσεις του υπουργείου που θέτουν την κατάργηση της εμβόλιμης εξεταστικής το οποίο είναι κομμάτι μιας συνολικής επίθεσης που δέχονται τα φοιτητικά δικαιώματα.

Η εμβόλιμη εξεταστική αποτελεί κατάκτηση του φοιτητικού κινήματος ,μια βοήθεια για την απόκτηση του πτυχίου. Οι φοιτητές μια προηγούμενη περίοδο πάλεψαν και πέτυχαν την εμβόλιμη εξεταστική ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους επί πτυχίο φοιτητές να εξεταστούν σε όσα μαθήματα χρωστούσαν (από οποιοδήποτε εξάμηνο και αν ήταν αυτά) και να διευκολύνουν το δρόμο τους προς το πτυχίο. Η κατάργηση της σημαίνει νέο φραγμό στις σπουδές των φοιτητών, πόσο μάλλον αν υπολογίσουμε την εντατικοποίηση στις σχολές και συγκεκριμένα στο ΗΜΜΥ με αλυσίδες-μαθήματα, πολύωρα εργαστήρια, project,προόδους και με υψηλό μέσο όρο αποφοίτησης (7.8). Άραγε πόσο θα γίνει ο μέσος όρος χωρίς την εμβόλιμη;