Η αναστολή διανομής των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων δεν θα μπορούσε να μην δημιουργήσει αναβρασμό στο φοιτητικό σώμα, γεγονός που εκφράστηκε και με τη συμμετοχή αρκετών φοιτητών στις γενικές συνελεύσεις της προηγούμενης εβδομάδας. Υπάρχει ανάγκη των φοιτητών να εκφραστούν κινηματικά ,με όρους διεκδίκησης του στοιχειώδους και αναφαίρετου δικαιώματος στο δωρεάν σύγγραμμα.

Σε αυτήν την ανάγκη θεωρούμε πως στέκεται τροχοπέδη η στάση των κυρίαρχων δυνάμεων της φοιτητικής Αριστεράς. ΕΑΑΚ και ΠΚΣ παρά τις συνηθισμένες αγωνιστικές κορώνες, απέδειξαν περίτρανα ότι καθόλου διατεθειμένες δεν είναι να συμβάλλουν στην αναγκαία αγωνιστική έκφραση των φοιτητών. Αντιθέτως είναι προθυμότατες να «εκτονώσουν» ένα κλίμα αναβρασμού προκειμένου  να ενισχύσουν εαυτόν ως τους «καλούς» συνδιαχειριστές του συστήματος.

Ας δούμε τα πράγματα πιο συγκεκριμένα:

Η ΠΚΣ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη  πραγματοποίησε τις δικές της συγκεντρώσεις στο Υπουργείο Παιδείας και στο Υπουργείο Μακεδονίας & Θράκης. Περισσότερο για να βγει απ’ το καθήκον και να καλύψει κάτω από αυτή την κίνηση την αδράνειά της στο μαζικό κίνημα, αφού αυτές έγιναν πριν καν γίνουν οι προγραμματισμένες γενικές συνελεύσεις, πριν καν συζητήσει και ετοιμαστεί αποφασιστικά για τη δράση του ο φοιτητόκοσμος. Σε όσες ΓΣ πραγματοποιήθηκαν παρέπεμψε τον αναβρασμό του κόσμου στην οριοθετημένη και γνωστή ετήσια πανελλαδική τουφεκιά του Μ.Α.Σ στις αρχές Νοέμβρη. Αυτό στην καλύτερη, αφού σε προτάσεις των Αγωνιστικών Κινήσεων, για διεξαγωγή  Γ.Σ μέσα στην βδομάδα- που προφανώς δεν υπηρετούν τον «προγραμματισμό» του Μ.Α.Σ- όμως φιλοδοξούν να εκφράσουν και να πολιτικοποιήσουν την ανησυχία ενός κόσμου, υπήρξαν δείγματα μέχρι και ανοικτής καταψήφισης.

 Η ΕΑΑΚ στην Αθήνα έκανε μια συμβολική κατάληψη στο τυπογραφείο του ΕΚΠΑ με σύνθημα «θα τυπώσουμε εμείς τα συγγράμματα», αποδεχόμενη ουσιαστικά την έμπρακτη αμφισβήτηση του δικαιώματός μας στο σύγγραμμα και προτείνοντας «έμπρακτη» λύση ( μέχρι να τελειώσει το μελάνι του Υπουργείου…) σε ένα πρόβλημα που δεν δημιουργήσαμε εμείς αλλά το σύστημα. Παράλληλα, προχώρησε σε κινητοποίηση στο Υπ. Παιδείας, με ολιγόλεπτη ψευτοσύγκρουση με τα ΜΑΤ στο κυνήγι της τηλεοπτικής εικόνας, μακριά απ’ το κέντρο της Αθήνας, αποκόβωντας ουσιαστικά την κεντρική πολιτική σημασία του χτυπήματος στο δωρεάν σύγγραμμα, ως μια εφαρμογή ενός ευρύτερου και παρόντος νομοθετικού πλαισίου, η οποία όφειλε να εκφραστεί με κεντρική διαδήλωση (κι όχι με τα γνωστά ραντεβού με υπουργούς στο… Μαρούσι). Όπως είναι δηλαδή κεκτημένο να εκφράζεται το φοιτητικό κίνημα, όποτε το σύστημα ανοίγει μέτωπα στην 3βάθμια εκπαίδευση. Χαρακτηριστικά, στην πρόταση, των Αγωνιστικών Κινήσεων για κεντρική διαδήλωση κανείς τους δεν πήρε θέση.

Οι Αγωνιστικές Κινήσεις καλούν σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Ηριάννα και στον Περικλή. Η υπόθεσή τους αφορά το λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα, το οποίο πρέπει να μπει φραγμός στην καταπάτηση των δημοκρατικών μας ελευθεριών και να αντισταθεί στην φασιστικοποίηση της δημόσιας και πολιτικής ζωής.

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΙΣ 16/10, ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, ΣΤΙΣ 9.00 Π.Μ.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΗΡΙΑΝΝΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙΚΛΗ!

ΑΜΕΣΗ ΑΘΩΩΣΗ ΤΟΥΣ!

 

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ!

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την ανελέητη επίθεση του συστήματος, την ανεργία να βασανίζει πάνω από τη μισή νεολαία στη χώρα μας, αλλά και τους μισθούς και τα λαϊκά δικαιώματα κάθε μέρα που περνάει να τρώνε όλο και πιο γερά χτυπήματα μας ωθεί στο να προσπαθούμε να τελειώσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα με τις σπουδές μας, έτσι ώστε να πάρουμε ένα πτυχίο μπας και βρούμε κάποια δουλεία.

Σε ένα τέτοιο ασφυκτικό κλίμα στην εξεταστική - σφαγείο του Σεπτέμβρη τα μαζικά κοψίματα ήταν για άλλη μια φορά έντονα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το μάθημα «Πρακτικές και Γλωσσικές Ασκήσεις»  της Ιωάννας Ρίζου στο τμήμα της Γερμανικής Φιλολογίας, όπου από τους σχεδόν εκατό φοιτητές που το έδωσαν πέρασαν μόνο τρείς!Εδώ αξίζει να σημειωθεί, πως το συγκεκριμένο μάθημα αντιστοιχεί στο επίπεδο του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς για τις Ξένες Γλώσσες  και καθίσταται προαπαιτούμενο. Αυτό σημαίνει πως, αν δεν περάσει ένας φοιτητής αυτό το μάθημα, τότε δεν μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές του στο 5ο εξάμηνο.

 

Να υπερασπιστούμε τα όργανα του συλλόγου κόντρα στην απαξίωση και τον εκφυλισμό

Προτού περάσουμε στο θέμα που «μας καίει», θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα, τα οποία αφορούν κάθε φοιτητή που είναι μέλος του συλλόγου. Ο σύλλογος φοιτητών Φιλοσοφικής «Κώστας Βάρναλης», καθώς και όλοι οι σύλλογοι στην Ελλάδα είναι κατάκτηση του φοιτητικού κινήματος και το πιο ισχυρό όπλο στα χέρια μας για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας που πετσοκόβονται καθημερινά.Μέσα από τους συλλόγους μπορούσαμε ανέκαθεν ως φοιτητές να εκφραζόμαστε, να οργανωνόμαστε και να παλεύουμε για καλύτερους όρους ζωής και σπουδών. Τα όργανά μας, τόσο το ΔΣ (το οποίο απαρτίζεται από πολιτικές δυνάμεις, με βάση τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών και οφείλει να δίνει μια αγωνιστική κατεύθυνση στον σύλλογο), όσο και -κυρίως- η γενική συνέλευση (η οποία είναι το ανώτερο όργανο του συλλόγου, όπου έχουν λόγο όλοι οι φοιτητές) έχουν καταφέρει πολλές φορές να αποτελέσουν αγκάθι στο μάτι του συστήματος. Γι’ αυτό και η κυρίαρχη προπαγάνδα έχει στραφεί ενάντια σε αυτά τα όργανα και ειδικά στις γενικές συνελεύσεις, κατασυκοφαντώντας τες και χαρακτηρίζοντάς τες ως βασικά «διαδικασίες των παρατάξεων», όπου «τσακώνονται μεταξύ τους» και συζητάνε για ζητήματα που «δεν αφορούν τους φοιτητές».Δυστυχώς για το σύστημα και όσους αναπαράγουν τέτοιες αντιλήψεις, η ίδια η πραγματικότητα έχει αποδείξει, ότι μέσα από αυτές τις «γραφικές» διαδικασίες οι φοιτητές έχουν καταφέρει να ορθώσουν ανάστημα και να κατοχυρώσουν μια σειρά δικαιώματα που τώρα για άλλη μια φορά προσπαθεί το σύστημα να αναιρέσει.