ΚΟΙΝΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΝΤΟΠΙΟΥ ΚΑΙ ΞΕΝΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ:  ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΛΑΟ

Το τελευταίο διάστημα είναι φανερή από τη μεριά του συστήματος η πρόθεση να συνεχίσει την επίθεση του στο λαό και στη νεολαία. Αυτό απαιτεί άλλωστε και η φάση στην οποία βρίσκεται. Μετά τις παταγώδεις διαβουλεύσεις με την τρόικα στο Παρίσι, αποστέλλεται μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η κρίση του συστήματος είναι βαθιά και θα είναι διαρκής, ενώ συγχρόνως δια πλέκεται με τις αντιθέσεις των ιμπεριαλιστών στην προσπάθεια του καθενός να επωμιστεί την λιγότερη ζημιά  και να διεκδικήσει ταυτόχρονα μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα. Στην Ελλάδα, κυβέρνηση και κεφάλαιο, με την κηδεμονία των ιμπεριαλιστικών επιτελείων ΕΕ-ΔΝΤ, ετοιμάζουν νέα αντιλαϊκή επέλαση, της οποίας κομμάτι είναι και ο κρατικός προϋπολογισμός του 2015. Νέα αντεργατικά μέτρα θα σαρώσουν κατακτήσεις δεκαετιών, ενώ νέα φοροαφαίμαξη του λαού, χτύπημα στο ασφαλιστικό σύστημα και παράταση της μνημονιακής κόλασης για τουλάχιστον ένα εξάμηνο, είναι μερικές από τις “κόκκινες γραμμές” που έθεταν οι «δανειστές μας» πριν παγώσουν εκβιαστικά τις διαπραγματεύσεις. Σ' αυτό το πολιτικό παιχνίδι, η κυβέρνηση προσπάθησε να παρουσιαστεί ως “σκληρός” διαπραγματευτής, όμως τα γεγονότα μίλησαν από μόνα τους : με τις επιταγές και κάτω από την τεράστια πίεση των ιμπεριαλιστικών κέντρων ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ, ετοιμάζουν νέο σχέδιο παραπέρα εξαθλίωσης, φτωχοποίησης και χρεοκοπίας του λαού.

Η Διοίκηση του ΤΕΙ, θα συζητήσει την Τρίτη 16/12, τη διαγραφή από τις εστίες, 3 συμφοιτητών μας, γιατί παραβίασαν, λέει, τον εσωτερικό κανονισμό των εστιών!

ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Πρόκειται ξεκάθαρα για κίνηση που πετά φοιτητές στο δρόμο, που χτυπά το δικαίωμα στις σπουδές. Εντάσσεται στο συνολικότερο σχεδιασμό έντασης των ταξικών φραγμών στην εκπαίδευση απέναντι στα φτωχά λαϊκά στρώματα. Πάει χέρι χέρι με τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις τμημάτων που ειδικά εδώ το βιώσαμε τα προηγούμενα χρόνια, με τον περιορισμό των καρτών σίτισης, με την κατάργηση του δωρεάν βιβλίου, τις διαγραφές, τα δίδακτρα κ.α. Σκοπός τους είναι η δημιουργία αφόρητων όρων σπουδών για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών.

Λίγες μέρες μετά τα γεγονότα του Νοέμβρη στην Αθήνα με τη βίαιη καταστολή των φοιτητών, τον αποκλεισμό σε Νομική και ΑΣΟΕΕ από τα ΜΑΤ και τις δηλώσεις Φορτσάκη περί αντικατάστασης των συλλόγων με δημοψηφίσματα, πήρε και η ΔΑΠ θέση επί των ζητημάτων. Μια θέση που «πατάει» τόσο στις προτάσεις της με το «Παιδεία 2020», που δημοσιεύτηκε το Σεπτέμβριο του 2011 μαζί με το νόμο πλαίσιο, όσο και στην κίνηση «Σύλλογοι πέρα από κόμματα», που έγινε λίγους μήνες πριν. Προτάσεις πολύ συγκεκριμένες που μόνο στόχο έχουν να υπηρετήσουν τις επιδιώξεις που έχει το σύστημα για το μέλλον μας στις σχολές.

Ο δίκαιος αγώνας του Νίκου Ρωμανού για το δικαίωμά του να σπουδάζει στη σχολή που πέρασε και η δύναμη, που έδειξε, οδήγησε την κυβέρνηση να κάνει πολλές υποχωρήσεις. Τόσο το σθένος και η αποφασιστικότητά του, όσο και το μαζικό κίνημα αλληλεγγύης, που αναπτύχθηκε, είχαν ως αποτέλεσμα να δικαιωθεί ο αγώνας του. Παρ’ όλα αυτά, δεν πρέπει να δημιουργείται κανένας εφησυχασμός! Αναδεικνύονται εξ’ άλλου για άλλη μια φορά οι αληθινές προθέσεις του συστήματος. Σε μια εποχή που χτίζουν φυλακές υψίστης ασφαλείας, κλιμακώνουν τον αυταρχισμό απέναντι στο λαό και τη νεολαία, μεθοδεύουν την κατάργηση των φοιτητικών συλλόγων, ενώ με το νέο συνδικαλιστικό νόμο επιχειρούν οριστικό χτύπημα στο δικαίωμα στην απεργία, βαφτίζοντας «τρομοκράτη» και «παράνομο», όποιον με τους αγώνες και τις ενέργειές του πάει να βάλει φραγμό στην άγρια εξοντωτική πολιτική τους, είναι σίγουρο, ότι οι νέες μάχες του λαού και της νεολαίας θα είναι δύσκολες.

ΤΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΕΛΕΤΑΙ

Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε την ωμή βία και καταστολή απέναντι σε κάθε αγωνιζόμενο κομμάτι λαού και νεολαίας, και την καταπάτηση κάθε κεκτημένου δημοκρατικού δικαιώματος. Το χτύπημα του ασύλου, τα λοκ-άουτ, η έντονη αστυνομοκρατία των προηγούμενων βδομάδων απέναντι στους φοιτητικούς συλλόγους που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, η συζήτηση υπουργείου περί κατάργησης των γενικών συνελεύσεων και των φοιτητικών συλλόγων, αλλά και η συνολικότερη επίθεση του συστήματος που έρχεται με τις διαγραφές των φοιτητών και το νόμο-πλαίσιο να εντείνει τους ταξικούς φραγμούς, να εντατικοποιήσει και να πειθαρχήσει και άλλο τις σπουδές και τις ζωές μας, ήταν αυτά που έβαλλαν και το δικό μας σύλλογο σε έναν κύκλο συνελεύσεων και καταλήψεων.