Δύο χρόνια μετά τη μεγαλειώδη απεργία των διοικητικών υπαλλήλων, ο δίκαιος αγώνας τους διώκεται και 14 από αυτούς (8 εργαζόμενοι του ΕΚΠΑ, 3 του ΕΜΠ και 3 μέλη του Κ.Σ. της ΟΔΠΤΕ) σέρνονται στα δικαστήρια, επειδή έκαναν το «έγκλημα» να απεργήσουν. Η εξέλιξη αυτή δεν  είναι καθόλου ξεκομμένη απ’ το συνολικότερο κλίμα φασιστικοποίησης, που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια και στο οποίο εναρμονίστηκε από την πρώτη στιγμή και με αρκετή όρεξη η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Έτοιμη, παράλληλα, να φέρει το νέο μνημόνιο τσακίσματος των λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, που θα συνυπογράψει με  την πλειοψηφία της νεοσυσταθείσας βουλής.

Δυο λόγια για την περίπτωση της επιλογής κατευθύνσεων

Στις 05/10/2015 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του τμήματος των καθηγητών του Α.Φ.Π.Γ.Μ. με σκοπό την αλλαγή στον τρόπο επιλογής και κατανομής των φοιτητών του 5ου εξαμήνου στις κατευθύνσεις (Εδαφολογία- Διαχείριση Υδάτινων Πόρων- Μηχανολογία). Η απόφαση για την αλλαγή αυτή είχε ως πρόσχημα «την αδυναμία των διδασκόντων της Κατεύθυνσης "Εδαφολογία" να ανταπεξέλθουν στον μεγάλο όγκο των φοιτητών που έχουν επιλέξει τη συγκεκριμένη κατεύθυνση».

Έτσι με σχεδόν ομόφωνα η συνέλευση των καθηγητών αποφάσισε τα παρακάτω κριτήρια για τις κατευθύνσεις: Δικαίωμα παρακολούθησης της κατεύθυνσης της πρώτης επιλογής τους θα έχουν οι φοιτητές με το μεγαλύτερο άθροισμα των βαθμολογιών στα μαθήματα έως και το 4ο εξάμηνο. Σε περίπτωση όπου δύο ή περισσότεροι φοιτητές συγκεντρώνουν ίδιο άθροισμα βαθμολογίας, προηγείται εκείνος με τον πιο προβιβάσιμο βαθμό στα περισσότερα μαθήματα.

Νέο πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών (ΝΠΠΣ) έρχεται στην Ιατρική με τη νέα χρονιά. Ένα πρόγραμμα σπουδών το οποίο πρόκειται να φέρει επιπλέον εντατικοποίηση των σπουδών μας και όξυνση των ταξικών φραγμών. Το πρόγραμμα αυτό έρχεται ως εφαρμογή των αποφάσεων της συνθήκης της Μπολόνια. Μια συνθήκη που αποσκοπεί στην εκ βάθρων αναδιάταξη της ανώτατης εκπαίδευσης μέσω της εισαγωγή ταξικών φραγμών, με την κατάργηση του δωρεάν χαρακτήρα της και τη διάλυση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων μέσω της διάσπασης του πτυχίου σου Bachelor και Master.

Την προηγούμενη Δευτέρα 28/9/2015 ξεκίνησαν οι δηλώσεις για το μάθημα των Micro (Μικροδιδασκαλίες), το οποίο είναι προαπαιτούμενο για να πάρουμε Πρακτική Άσκηση. Αυτό, ωστόσο,  που εκτυλίχθηκε εκείνη τη μέρα ήταν απλά κάτι τραγικό για όλους τους φοιτητές που πήγαμε να δηλωθούμε. Έχοντας δημιουργηθεί ένα κλίμα τρομοκρατίας ότι '' ίσως δεν θα προλάβουμε να δηλωθούμε'' και "ότι θα χάσουμε το τμήμα που θέλουμε'', άρχισαν να καταφθάνουν οι πρώτοι φοιτητές στη σχολή από τις 2.30 με 3.00 τη νύχτα (!)  για να πάρουν σειρά προτεραιότητας...ενώ η δήλωση του μαθήματος ξεκινούσε στις 9 π.μ... (και όλη αυτή η ταλαιπωρία για μια δουλειά εν τέλει ούτε ενός λεπτού!). Αυτό που είναι απαράδεκτο στην όλη υπόθεση, είναι να μην υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση όλων των φοιτητών σε ένα μάθημα που επιθυμούν να επιλέξουν! Είναι απαράδεκτος ο αποκλεισμός συμφοιτητών μας και ο ανταγωνισμός που καλλιεργούνε μεταξύ μας! Ακόμη δεν ξεκίνησε καλά καλά το καινούργια έτος και τα προβλήματα στη σχολή μας, όπως και σε άλλες σχολές έχουν κάνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο αισθητή την παρουσία τους...

Μπροστά στην έξαρση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος τίθεται επιτακτικά στην Αριστερά το ερώτημα για το ρόλο που θα παίξει.

Να καταδείξουμε τους πραγματικούς υπαίτιους!

Να πάρουμε πρωτοβουλίες!

Να προβάλουμε στο λαό, την αριστερή άποψη!

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται καθημερινά το δράμα των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων, κυρίως απ΄ τη Συρία, αλλά κι από άλλες χώρες της φλεγόμενης περιοχής της Μέσης Ανατολής και της Ασίας. Η χώρα μας αποτελεί έναν απ’ τους πρώτους αποδέκτες της ροής των ξεριζωμένων λαών - εφόσον βέβαια καταφέρουν να επιβιώσουν απ΄ τα φονικά «ναυάγια» στο Αιγαίο - που κατευθύνονται προς την Ευρώπη και ειδικά τη Γερμανία.