“η επαναστατική λογοκοπία είναι η επανάληψη συνθημάτων χωρίς να παίρνονται υπόψιν οι αντικειμενικές συνθήκες, όταν έχουμε μία συγκεκριμένη αλλαγή των γεγονότων, μία συγκεκριμένη κατάσταση πραγμάτων. Συνθήματα υπέροχα, ενθουσιαστικά-μα και αστήρικτα. Να η ουσία της επαναστατικής λογοκοπίας!”

Β.Ι.Λένιν

Ίσως να μην προκάλεσε τόσες εντυπώσεις η υποψηφιότητα του πρύτανη του ΕΚΠΑ Φορτσάκη ως επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της ΝΔ. Άλλωστε, κατά τα λεγόμενα των εκπροσώπων των αστικών κομμάτων, το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο δεν προσδίδει αναγκαία στα υποψήφια πρόσωπα την κομματική- πολιτική τοποθέτηση. Αντίθετα, αναγνωρίζει απλά το κύρος και την υπόληψή τους, που τα καθιστά τάχα και επάξια για αυτή τη θέση. Είναι όμως πράγματι έτσι;

Μετά από την ανακοίνωση για τις πρώτες  διαγραφές στο τμήμα των Θεατρικών σπουδών Πάτρας, που θα γίνουν τον Απρίλιο του 2015 , πάρθηκε απόφαση μέσα από τη Γ.Σ. για κατάληψη του τμήματος για μία εβδομάδα και  ξανά Γ.Σ. στη διάρκεια της κατάληψης δηλαδή συνέλευση με κλειστή σχολή ! Στη βάση αυτή, δημιουργήθηκε Συντονιστικό  που συμμετείχαν οι δυνάμεις ΕΑΑΚ - ΑΡΕΝ - ΑΡΔΙΝ - Αγωνιστικές Κινήσεις - αυτόνομο σχήμα και ποσοστό ανένταχτου κόσμου. Το ΜΑΣ από την αρχή κράτησε αντίθετη στάση. Ενώ, αρχικά υπήρχε η συμμετοχή από το σύλλογο σε αυτή την προσπάθεια, στη συνέχιση της κατάληψης για δεύτερη εβδομάδα δεν υπήρξε η αποσαφήνιση των αιτημάτων , παρά την πίεση των Αγωνιστικών Κινήσεων για διαμόρφωση κοινού πλαισίου με αιτήματα ενάντια στις διαγραφές , στο νόμο πλαίσιο και στην κυβερνητική πολιτική ΕΕ - ΔΝΤ. Μάλιστα, ένα βράδυ πριν τη Γ.Σ. αναρτούν στο site των θεατρολόγων τα αιτήματα που όχι μόνο δεν είχαν προκύψει από συζήτηση και κοινή δράση αλλά αποτελούσαν το καπέλωμα ενός ολόκληρου συλλόγου ! Τα αιτήματα ήταν τα εξής:

ΚΟΙΝΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΝΤΟΠΙΟΥ ΚΑΙ ΞΕΝΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ:  ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΛΑΟ

Το τελευταίο διάστημα είναι φανερή από τη μεριά του συστήματος η πρόθεση να συνεχίσει την επίθεση του στο λαό και στη νεολαία. Αυτό απαιτεί άλλωστε και η φάση στην οποία βρίσκεται. Μετά τις παταγώδεις διαβουλεύσεις με την τρόικα στο Παρίσι, αποστέλλεται μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η κρίση του συστήματος είναι βαθιά και θα είναι διαρκής, ενώ συγχρόνως δια πλέκεται με τις αντιθέσεις των ιμπεριαλιστών στην προσπάθεια του καθενός να επωμιστεί την λιγότερη ζημιά  και να διεκδικήσει ταυτόχρονα μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα. Στην Ελλάδα, κυβέρνηση και κεφάλαιο, με την κηδεμονία των ιμπεριαλιστικών επιτελείων ΕΕ-ΔΝΤ, ετοιμάζουν νέα αντιλαϊκή επέλαση, της οποίας κομμάτι είναι και ο κρατικός προϋπολογισμός του 2015. Νέα αντεργατικά μέτρα θα σαρώσουν κατακτήσεις δεκαετιών, ενώ νέα φοροαφαίμαξη του λαού, χτύπημα στο ασφαλιστικό σύστημα και παράταση της μνημονιακής κόλασης για τουλάχιστον ένα εξάμηνο, είναι μερικές από τις “κόκκινες γραμμές” που έθεταν οι «δανειστές μας» πριν παγώσουν εκβιαστικά τις διαπραγματεύσεις. Σ' αυτό το πολιτικό παιχνίδι, η κυβέρνηση προσπάθησε να παρουσιαστεί ως “σκληρός” διαπραγματευτής, όμως τα γεγονότα μίλησαν από μόνα τους : με τις επιταγές και κάτω από την τεράστια πίεση των ιμπεριαλιστικών κέντρων ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ, ετοιμάζουν νέο σχέδιο παραπέρα εξαθλίωσης, φτωχοποίησης και χρεοκοπίας του λαού.

Η Διοίκηση του ΤΕΙ, θα συζητήσει την Τρίτη 16/12, τη διαγραφή από τις εστίες, 3 συμφοιτητών μας, γιατί παραβίασαν, λέει, τον εσωτερικό κανονισμό των εστιών!

ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Πρόκειται ξεκάθαρα για κίνηση που πετά φοιτητές στο δρόμο, που χτυπά το δικαίωμα στις σπουδές. Εντάσσεται στο συνολικότερο σχεδιασμό έντασης των ταξικών φραγμών στην εκπαίδευση απέναντι στα φτωχά λαϊκά στρώματα. Πάει χέρι χέρι με τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις τμημάτων που ειδικά εδώ το βιώσαμε τα προηγούμενα χρόνια, με τον περιορισμό των καρτών σίτισης, με την κατάργηση του δωρεάν βιβλίου, τις διαγραφές, τα δίδακτρα κ.α. Σκοπός τους είναι η δημιουργία αφόρητων όρων σπουδών για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών.