Παρά τις “υποσχέσεις” για ανάπτυξη, για έξοδο από το Μνημόνιο και ανάκαμψη της χώρας ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: η επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα προκειμένου το ξένο και ντόπιο κεφάλαιο να ξεπεράσει την κρίση του δεν πρόκειται να ανακοπεί. Ίσα ίσα όσο περνάει ο καιρός φαίνεται ολοένα και πιο έντονα ότι η πολιτική της φτώχειας και της εξαθλίωσης με τις απολύσεις, την τρομοκρατία, την αβάσταχτη φορολόγηση και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου δε θα σταματήσει, παρά μόνο αν ο λαός και η νεολαία την ανατρέψουν με τους αγώνες και την πάλη τους.

Μέσα στον γενικό ορυμαγδό εμείς οι φοιτητές, ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα, βρισκόμαστε στο μάτι του κυκλώνα, μιας και η κυβέρνηση από το καλοκαίρι έχει ανοίξει για τα καλά το ζήτημα της πλήρους εφαρμογής του νόμου- πλαίσιο, δηλαδή το μαζικό αποκλεισμό όσων από εμάς προερχόμαστε από φτωχά και λαϊκά στρώματα από τις σπουδές. Αποκλεισμός που υλοποιείται είτε έμμεσα με τη διάλυση της φοιτητικής μέριμνας και την εντατικοποίηση των σπουδών μας είτε πλέον άμεσα με τις διαγραφές, που αποτελούν έναν από τους υψηλότερους ταξικούς φραγμούς στα ΑΕΙ-ΤΕΙ.

Ασυγκράτητο είναι το ποτάμι της οργής που έχει ξεχυθεί στους δρόμους του Φέργκιουσον, αλλά και σε πολλές ακόμα περιοχές των ΗΠΑ. Η αθωωτική απόφαση των ενόρκων για τον αστυνομικό που δολοφόνησε το καλοκαίρι τον 18χρονο αφροαμερικανό Μάικλ Μπράουν, αποτέλεσε ταυτόχρονα αφορμή και αιτία για το κοινωνικό ξέσπασμα που σαρώνει την ιμπεριαλιστική μητρόπολη. Είχε προηγηθεί η εν ψυχρώ δολοφονία ενός 12χρονου αγοριού αφροαμερικανικής καταγωγής στο Κλήβελαντ από τις δυνάμεις καταστολής, που θεώρησαν ότι το να παίζει με πλαστικό πιστόλι σε έναν παιδότοπο αποτελούσε «επικίνδυνη συμπεριφορά».

Ποιοι τελικά διασπούν το Σύλλογο;

Στην τελευταία Γενική Συνέλευση του Σ.Φ. Φιλοσοφικής (20/11) προτάθηκε από ορισμένες δυνάμεις να ψηφιστεί χωριστά η πρόταση της κατάληψης από τα πολιτικά πλαίσια, μια που σύμφωνα με αυτές το κύριο ζήτημα της συνέλευσης ήταν η διάρκεια της κατάληψης (!) και μια, που το μέσο πάλης (η κατάληψη) είναι κάτι ξέχωρο από τα πολιτικά πλαίσια (!), που κατατίθενται.

Όλα τα έχει λήξει λοιπόν ο Φοιτητικός Σύλλογος Φιλοσοφικής  και το μόνο, που έμεινε να λήξει είναι το πόσες μέρες θέλει κατάληψη. Έχει λήξει για τι παλεύει, έχει λήξει ποιοι είναι οι φίλοι και ποιοι οι εχθροί του, έχει λήξει τι φοιτητικό κίνημα θέλει και κολλάει απλά στο πόσες μέρες θα κάνει κατάληψη... Βέβαια αυτό δεν εξηγεί, γιατί υπήρχαν συλλογικότητες, που δεν πρότειναν ως μέσο πάλης την κατάληψη, αφού η συνέλευση αφορούσε τη διάρκεια της κατάληψης (!), όπως ισχυρίζονται κάποιοι. Μακάρι να είχε φτάσει σε τέτοιο σημείο ο Φοιτητικός μας Σύλλογος και συνολικά το φοιτητικό κίνημα να ήταν τόσο συγκροτημένο και οργανωμένο, που το μόνο του πρόβλημα να ήταν η διάρκεια της κατάληψης.

Το τσάκισμα του δικαιώματος μας στις σπουδές, η φασιστικοποίηση της δημόσιας και πολιτικής ζωής μέσα στις σχολές, με την καταπάτηση του ασύλου, με ξυλοδαρμούς και χημικά  σε φοιτητές και την ποινικοποίηση των φοιτητικών μας συλλόγων, απαιτεί πιο πολύ από ποτέ ένα συγκροτημένο φοιτητικό κίνημα να απαντήσει. Η συγκρότηση του δυστυχώς δεν γίνεται ούτε κατά παραγγελία αλλά ούτε με το να λένε και να το ξαναλένε κάποιοι μπας και το πιστέψουν. Σε αυτή την φάση , όσο και αν χαλάμε τις φαντασιώσεις κάποιων δυνάμεων, δεν υπάρχει ένα μαζικό φοιτητικό κίνημα και είναι στόχος να μπουν τώρα οι όροι και οι προϋποθέσεις  για την οικοδόμηση του.

Καταγγέλλουμε την καταστολή και την τρομοκρατία που εξαπέλυσαν η κυβέρνηση, και οι πρυτάνεις Φορτσάκης και Γάτσιος κόντρα στην απόφαση του φοιτητικού συλλόγου Νομικής στην Αθήνα για κατάληψη της σχολής και συμμετοχή στον εορτασμό του Πολυτεχνείου, αλλά και κόντρα στο κάλεσμα για διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης στην ΑΣΟΕΕ.

Καταγγέλουμε την απαγόρευση της γενικής συνέλευσης του συλλόγου φοιτητών του ΠΑΜΑΚ, με το lockout του πρύτανη Ζαπράνη, που σφράγισε την αίθουσα και έκλεισε τα φώτα, ενώ δήλωσε πως αν οι φοιτητές προχωρήσουν στη διαδικασία της συνέλευσης θα καλέσει τα ΜΑΤ.

Καταγγέλλουμε τη συγκέντρωση της αστυνομίας το βράδυ της Τετάρτης 12/11/14 έξω από τη Νομική και το κτίριο της Πρυτανείας στην Αθήνα με εντολή να μην επιτρέψουν στους φοιτητές να πλησιάσουν στην είσοδο της σχολής, υπό το φόβο κατάληψης ενόψει της 17ης Νοέμβρη.