Άμεση επαναφορά του κανονικού ωραρίου λειτουργίας της Βιβλιοθήκης του Παντείου!

Άμεση επαναπρόσληψη όλων των διοικητικών υπαλλήλων!

Επαναφορά της δωρεάν πρόσβασης στις βάσεις δεδομένων!

Η Διεύθυνση της Βιβλιοθήκης του Παντείου ενημερώνει τους φοιτητές πως «η Βιβλιοθήκη αναγκάζεται να προχωρήσει στον περιορισμό των ωρών λειτουργίας της λόγω σοβαρής έλλειψης προσωπικού». Συγκεκριμένα αναφέρει ότι από τις 20 Φεβρουαρίου η βιβλιοθήκη θα λειτουργεί κατά 8 ώρες λιγότερες ανά εβδομάδα, καθώς την Τρίτη και την Παρασκευή θα κλείνει στις 16:00 και όχι στις 20:00 όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος. Η συγκεκριμένη «μετατροπή», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση, είναι άμεσο επακόλουθο της μείωσης του διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου. Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι οι απολύσεις των διοικητικών δεν αποτέλεσαν μια κίνηση εξορθολογισμού της εκπαίδευσης (όπως ήθελαν να ονομάζουν τότε τις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες), αλλά κατέστησαν ανεπαρκείς σημαντικές λειτουργίες του πανεπιστημίου και επηρέασαν άμεσα και τα δικαιώματα των ίδιων των φοιτητών. Μάλιστα, το ίδιο επιχείρημα της ανεπάρκειας διοικητικού προσωπικού και καθηγητών (αφού είχε προηγηθεί η απόλυση τους) οδήγησε στην συγχώνευση ή και στην κατάργηση τμημάτων μέσα από το σχέδιο-Αθηνά.

 Μαζική παρέμβση πραγματοποίησαν οι Αγωνιστικές Κινήσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ Θεσσαλονίκης για το ζήτημα του ελέγχου πάσο στην λέσχη του ΑΠΘ -πραγματικότητα που αμφισβητεί ευθέως το δικαίωμα στην σίτιση. Έπιασαν κουβέντα με τον κόσμο και μοίρασαν 4σελιδο (βλ. παρακάτω).

· Κάθε πέρυσι και καλύτερα. Αυτή είναι η αλήθεια για τις εστίες των σπουδαστών στο ΤΕΙΘ. Η Διοίκηση του ιδρύματος και το υπουργείο έχουν «ξεχάσει» τους σπουδαστές στην μοίρα τους, με αποτέλεσμα απαράδεκτες συνθήκες διαμονής και προβλήματα στην θέρμανση και το ζεστό νερό. Λες και η στέγαση δεν είναι αναγκαία για τους οικότροφους αλλά «χάρη» ή «πολυτέλεια» ή «έξοδο»!

· Το ΤΕΙ, τα τελευταία χρόνια, συνολικά δεν έχει θέρμανση γιατί η διαδικασία δεν περνάει από το Ελεγκτικό Συνέδριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Επιπλέον, ρεύμα και νερό έχουμε «χαριστικά»! Φαίνεται λοιπόν, πόσο ενδιαφέρει πραγματικά το κράτος σε τι συνθήκες θα κάνουμε μάθημα και το αν θα ζουν ανθρώπινα οι εστιακοί!

· Αντί η Διοίκηση να ντρέπεται για την κατάσταση που προσβάλλει πρώτα και κύρια το ΤΕΙΘ, είχε το θράσος να ζητήσει από τους σπουδαστές να φύγουν για να κάνει «εργασίες συντήρησης», χωρίς να εξασφαλίζει εναλλακτική λύση στέγασης. Ενέργεια που δείχνει πόσο νοιάζεται η Διοίκηση για τα εξάμηνα και τα μαθήματα των σπουδαστών της.

“η επαναστατική λογοκοπία είναι η επανάληψη συνθημάτων χωρίς να παίρνονται υπόψιν οι αντικειμενικές συνθήκες, όταν έχουμε μία συγκεκριμένη αλλαγή των γεγονότων, μία συγκεκριμένη κατάσταση πραγμάτων. Συνθήματα υπέροχα, ενθουσιαστικά-μα και αστήρικτα. Να η ουσία της επαναστατικής λογοκοπίας!”

Β.Ι.Λένιν

Διάφορες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στην πορεία του κόμματος αυτού προς την ενδεχόμενη ανάληψη της κυβερνητικής εξουσίας, με τις δηλώσεις του περί αναβάθμισης του υλικοτεχνικού εξοπλισμού της αστυνομίας. Το δελτίο τύπου αναφερόμενο στην συνάντηση κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ με εκπροσώπους συνδικαλιστές της αστυνομίας, απευθυνόμενο στους αστυνομικούς ,τους κάλεσε να ψηφίσουν στις 25 Γενάρη “χωρίς φόβο, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν θα τους αφοπλίσει, αλλά θα τους εξοπλίσει υλικοτεχνικά και θεσμικά”. Πιο συγκεκριμένα, η προγραμματική ατζέντα περιλαμβάνει “Κατάργηση των ΥΑΤ (ΜΑΤ) - ΥΜΕΤ καθώς και ενοποίηση των ομάδων ΔΙΑΣ, ΖΗΤΑ και ΔΕΛΤΑ και απαγόρευση εμπλοκής και χρησιμοποίησής τους σε διαδηλώσεις”, ενώ από την άλλη ανέφεραν για τα ΜΑΤ ότι “θα συσταθεί μια νέα υπηρεσία, το προσωπικό της οποίας θα επεμβαίνει μόνο σε περίπτωση επεισοδίων”. Για τις υπηρεσίες της Άμεσης Δράσης (ΔΙΑΣ, ΖΗΤΑ και ΔΕΛΤΑ) ,στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνεται ότι στόχος είναι η «μετατροπή τους σε “λαϊκή” αστυνομία στο “πλευρό”(σ.σ.τα εισαγωγικά δικά μας) του πολίτη σε 24ωρη βάση». Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σαν συμπλήρωμα των δηλώσεων του Α.Τσίπρα περί “συνέχειας του κράτους”, κινήσεις που επισφραγίζουν την κατεύθυνση της προσαρμογής του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητικό ρόλο και προϊόν της αλλοπρόσαλλης ψηφοθηρίας του λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές. Πρόκειται όπως φαίνεται για μία διοικητική αναδιάρθρωση στο χώρο των ενόπλων δυνάμεων, μέσα από συγχωνεύσεις μονάδων, αλλά και μία προσπάθεια ωραιοποίησης και εξωραϊσμού τους.

Μεγάλα κομμάτια του  λαού  και της νεολαίας,  που έχουν υποστεί μια άνευ προηγουμένου επίθεση σε όλα τα πεδία, που βιώνουν την ανεργία, την εξαθλίωση και την απόλυτη εκμετάλλευση, βρίσκονται τώρα αντιμέτωπα με πολλαπλά διλήμματα και εκβιασμούς ενόψει των εκλογών-express που έχουν εξαγγελθεί. Εκλογές που έρχονται στα πλαίσια ενός ιδιαίτερα ρευστού και ασταθούς  πολιτικού σκηνικού, και έχουν ως  σκοπό την ανασύνταξη και  την αναμόρφωση του ίδιου αυτού σκηνικού στην κατεύθυνση προώθησης του νέου γύρου επίθεσης με τα νέα πιο βάρβαρα ήδη ανακοινωθέντα μέτρα, αλλά και την παράλυση ενδεχόμενων λαϊκών αντιστάσεων.  Όλες αυτές οι αρνητικές εξελίξεις για την εργατική τάξη και το λαό, γίνονται στα πλαίσια των ασφυκτικών όρων που επιβάλλει η ιμπεριαλιστική εξάρτηση και οι ανταγωνισμοί των Αμερικάνων και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστικών αφεντικών.  Τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία με ευθείς απροκάλυπτες παρεμβάσεις πυροδοτούν άμεσα ραγδαίες εξελίξεις, προκειμένου να δημιουργήσουν νέα πεδία κερδοφορίας  στα πλαίσια της κρίσης του συστήματος, αφαιμάζοντας ακόμα περισσότερο από τον πλούτο που η ίδια η εργατική τάξη και ο λαός αυτής της χώρας παράγει, κατεδαφίζοντας όλα τα δικαιώματα του, αλυσοδένοντας τον σε μνημόνια διαρκείας, την ίδια στιγμή που ετοιμάζουν ένα γενικευμένο αιματοκύλισμα για τους λαούς της περιοχής.