ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΤΗ Μ.Α.Σ.

Οι φοιτητικές εκλογές αποτελούσαν και αποτελούν – ανεξάρτητα απ’ τη στρεβλή αντίληψη, με την οποία τις αντιλαμβάνονται αρκετοί – κομμάτι του φοιτητικού κινήματος μέσα από το οποίο συγκροτούνται οι Σύλλογοι. Παρά την αρνητική για το φοιτητικό κίνημα κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα σήμερα με τη νέα συγκυβέρνηση και το κλίμα αναμονής και αυταπατών, που έχει καλλιεργηθεί σε πολύ κόσμο, παραμένει επιτακτική ανάγκη να αντιληφθούμε τη σημασία των συλλογικών μας οργάνων και να τα ξανακάνουμε κτήμα μας.

Ούτως ή άλλως, είναι ξεκάθαρο, πως όσες νίκες πέτυχε το φοιτητικό κίνημα, ήταν αποτέλεσμα της οργάνωσης και της αντίστασης του φοιτητόκοσμου μέσα απ’ τους Συλλόγους.

ΠΟΙΟΣ ΔΕ ΘΕΛΕΙ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ;

Την Πέμπτη 26/3, καταθέσαμε ψήφισμα στο ΔΣ Νομικής, για τη σύγκληση γενικής συνέλευσης. Θεωρήσαμε αναγκαίο ο φοιτητικός σύλλογος να συζητήσει και να πάρει θέση τόσο για το ζήτημα της κατάληψης και της επαπειλούμενης καταπάτησης του ασύλου την προηγούμενη βδομάδα όσο και για ζητήματα όπως οι διαγραφές, συνολικά ο νόμος πλαίσιο, οι εξαγγελίες για το σχ. Αθηνά καθώς και η καθαριότητα. Το αποτέλεσμα ήταν το εξής:

Κάτω τα χέρια από τα δικαιώματα της νεολαίας!

Ελευθερία σκέψης, έκφρασης και δράσης!

Τον Αύγουστο του 2013 το Τμήμα Ασφάλειας Ξάνθης πραγματοποιεί έλεγχο στο χώρο των φοιτητικών εστιών μετά από καταγγελία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για λειτουργία «παράνομου» ραδιοφωνικού σταθμού. Η καταγγελία αφορά το ραδιοφωνικό σταθμό «Underground 100,3» ο οποίος εκπέμπει στην πόλη από το 2005. Γίνεται εισβολή σε χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης «Γέφυρα» και κατάσχεται όλος ο εξοπλισμός. Παράλληλα συλλαμβάνεται και ένας φοιτητής μέλος του Συλλόγου, ο οποίος παραπέμπεται σε δίκη, όπου εντέλει αθωώνεται. Σε εκείνο το δικαστήριο η κατηγορία περνάει στον πρόεδρο της «Γέφυρας» (Σ. Μ.). Στις 11 Μάρτη 2015 τοιχοκολλώνται στη φοιτητική λέσχη τα πρακτικά και η απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ξάνθης της 30 Γενάρη 2015, σύμφωνα με την οποία ο Σ. Μ. καταδικάζεται ερήμην σε 4 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή, ενώ επικυρώνεται και η δήμευση του κατασχεθέντος εξοπλισμού.

ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΧΩΡΗΜΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ

Διανύοντας την τρίτη εβδομάδα κινητοποιήσεων του συλλόγου φοιτητών αρχιτεκτονικής βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ορισμένα ζητήματα που αφορούν τον αγώνα μας. Παρά τις δυσκολίες που έχουμε αντιμετωπίσει, όπως η απομαζικοποίηση των διαδικασιών, η απογοήτευση, η ανεμπιστοσύνη στα συλλογικά μας όργανα αλλά και η στάση των οργάνων διοίκησης απέναντι μας, ένα πράγμα πρέπει να έχουμε ξεκάθαρο. Ότι ο αγώνας μας είναι ένας δίκαιος αγώνας που έρχεται κόντρα στην επίθεση που εξαπολύεται τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση και πρέπει να συνεχιστεί ακόμα πιο μαζικά και αποφασιστικά. Μια επίθεση που έρχεται να εντείνει τους ταξικούς φραγμούς διώχνοντας τα πλατιά λαϊκά στρώματα από τον χώρο της εκπαίδευσης αφαιρώντας τους το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν παιδεία και τη δουλειά με δικαιώματα.

Το σύστημα, όλο το προηγούμενο διάστημα, μέσω του καθηγητικού κατεστημένου, μέσω των ΔΑΠ-ΠΑΣΠ και όλων των «ανεξάρτητων» υποστηρικτών του, πλάσαρε το ιδεολόγημα «έξω τα κόμματα». Ένα ιδεολόγημα που προετοίμαζε την επίθεση στις δημοκρατικές ελευθερίες των φοιτητών και στόχος του είναι η κατάργηση της συλλογικής και οργανωμένης πάλης.

Να πάψει, δηλαδή, η έκφραση κάθε αριστερής, προοδευτικής φωνής μέσα στο πανεπιστήμιο.