Ενώ οι σχολές είναι κλειστές και οι φοιτητές εκτός των πόλεων σπουδών τους, με το βλέμμα στραμμένο στις διαγραφές και την «ασφάλεια» των πανεπιστημίων ξεκίνησε (08/07) η Σύνοδος των Πρυτάνεων, με την Υπ. Παιδείας στην πρόσφατη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό να δηλώνει πως τα αντίστοιχα νομοσχέδια «έχουν οριστικοποιηθεί και μένει να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση». Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε πως έρχεται «ριζική εκκαθάριση» των «αιώνιων» φοιτητών, κάνοντας σαφές πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει πάση θυσία στις διαγραφές τον Σεπτέμβρη.
Από τη μία, ο σχεδιασμός σε σχέση με την ασφάλεια των Πανεπιστημίων φαίνεται να προβλέπει συνολική επίθεση στο άσυλο αγώνα, με διατάξεις για αναστολή φοιτητικής ιδιότητας, σύσταση πειθαρχικών συμβουλίων και στενή συνεργασία των Πανεπιστημίων με την αστυνομία. Για την «πανεπιστημιακή βία» προβλέπεται η σύσταση εθνικού παρατηρητηρίου, ενίσχυση των μέσω φύλαξης (κάμερες, τουρνικέ, μέσα ταυτοποίησης), αποζημίωση για καταστροφή περιουσίας του πανεπιστημίου, ορισμός Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για θέματα που αφορούν τη βία στα πανεπιστήμια.
Παράλληλα, ξεκινά και η συζήτηση για τις διαγραφές των «αιώνιων» φοιτητών, με πρόφαση την εκκαθάριση των καταλόγων, που σύμφωνα με την κυβέρνηση θα μπορέσει «να ανεβάσει τους ποιοτικούς δείκτες των πανεπιστημίων». Από την πλευρά τους οι Πρυτάνεις, επιτελώντας τον ρόλο τους ως ιμάντες μεταβίβασης της επίθεσης στα Πανεπιστήμια, κάνουν τα «παζάρια» τους και εμμένουν σε ένα και μόνο σημείο: οι μεταβατικές διατάξεις και οι διευκολύνσεις να μονιμοποιηθούν. Πρόκειται για διατάξεις που «διευκολύνουν» τις σπουδές σε όσους έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας ή αναπηρίας και όσους έχουν ολοκληρώσει το 75% των σπουδών τους και έχουν συμμετάσχει σε δύο εξεταστικές –τουλάχιστον- τα τελευταία δύο έτη. Στους τελευταίους θα δοθεί παράταση δύο εξαμήνων και ενός επιπλέον αν ο φοιτητής εκπονεί διπλωματική.
Μας λένε οι πρυτάνεις δηλαδή, πως το μόνο πρόβλημα στον νόμο για τις διαγραφές, είναι πως οι ψεύτικες, δήθεν διευκολύνσεις που τάζουν δεν έχουν μόνιμο χαρακτήρα. Όχι πως η πρώτη διαγραφή φοιτητή, σημαίνει μία νέα καθημερινότητα για τα πανεπιστήμια. Μία καθημερινότητα που δεν χωράει κάτι πέρα από το διάβασμα, την παρουσία στο αμφιθέατρο και το εργαστήριο. Μία καθημερινότητα που η πολιτική και συνδικαλιστική δράση είναι είτε δύσκολη -γιατί δεν θα μας το επιτρέπει το διαρκές τρέξιμο για τη σχολή - είτε ποινικοποιημένη.
Σε μία φάση που εξαπολύουν την επίθεσή τους στα δικαιώματα των φοιτητών, επιτίθενται με μανία στα φτωχά και λαϊκά στρώματα πετώντας πολλούς από εμάς εκτός πανεπιστημίου και φτιάχνοντας ένα περιβάλλον που δεν μπορούμε να σπουδάσουμε με ανθρώπινους όρους, μας λένε και πως η δράση μας, η αντίστασή μας θα κρίνεται παράνομη! Να μην τους το επιτρέψουμε!
Οι ανησυχίες μας δεν είναι και ανησυχίες της κυβέρνησης και των πρυτάνεων. Αυτοί παλεύουν να μας γκρεμίσουν τα δικαιώματα, εμείς θέλουμε να τα υπερασπιστούμε. Και οι δικές μας ανησυχίες, δικαιώνονται μόνο με αγώνες!
Να μπούμε φραγμός στα σχέδιά τους! Με συνελεύσεις – καταλήψεις – διαδηλώσεις να ανατρέψουμε την επίθεση στις σπουδές και στα δικαιώματά μας!
• ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΦΟΙΤΗΤΗ
• ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ
• ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ
• ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ – ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ