ΞΑΝΘΗ| Πολιτικοί Μηχανικοί: ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ!

Χωρίς να έχει περάσει ούτε ένας μήνας από την πρώτη τηλεξεταστική ήρθαμε σε μια ακόμα να αντιμετωπίσουμε τα ίδια και εντονότερα ζητήματα. Η τηλεξέταση από την πρώτη κιόλας στιγμή πλάι στην πανδημία έφερε τους φοιτητές και τις οικογένειές τους αντιμέτωπους με νέα προβλήματα έχοντας να δώσει μόνο αβεβαιότητα. Δεν ήταν λίγοι οι φοιτητές που πετάχτηκαν έξω από την διαδικασία της εξέτασης καθώς δεν είχαν τα υλικοτεχνικά μέσα ( ίντερνετ, Η/Υ, κάμερα και μικρόφωνο) για να πάρουν μέρος σε αυτή Επιπλέον, υπήρχαν φοιτητές που δεν πρόλαβαν να υποβάλουν τις αισχρές δηλώσεις συμμετοχής που έθετε το κάθε Πανεπιστήμιο ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην τηλεξέταση και που έριχναν στους φοιτητές όλο το βάρος της εξέτασης, ώστε να μην μπορούν σε μια μελλοντική αυθαιρεσία να αντιδράσουν Βεβαία και για αυτούς που συμμετείχαν στην εξεταστική του Ιουνίου δεν ήταν όλα ρόδινα καθώς είχαν να αντιμετωπίσουν μια καινούργια διαδικασία που αξιοποιήθηκε μάλιστα και σαν ευκαιρία από τους καθηγητές να περάσουν μεθόδους που θα μείνουν και θα δυσκολέψουν συνολικά τη σχολή. Στην εξεταστική που πέρασε αλλά και του Σεπτέμβρη οι καθηγητικές αυθαιρεσίες ήταν πολλές.

Απαιτήθηκε από τους φοιτητές να παραδώσουν μια σειρά ασκήσεων με διορία παράδοσης, οι οποίες πολλές φορές δεν αξιολογήθηκαν καν ξεχωριστά, αλλά ήταν απλά προυπόθεση για να δώσουμε τα μαθήματα π.χ. Μηχανική 2, Υδραυλική, Αντοχή Υλικών. Μιλάμε για εργασίες που όχι άπλα ήταν χρονοβόρο για να τις κάνουμε άλλα και αποθάρρυναν πολλούς φοιτητές να δώσουν αυτά τα μαθήματα. Τα προαπαιτούμενα για να δώσεις ένα μάθημα είναι πιθανό να παραμείνουν και μετά τις τηλεξετάσεις και θα αφαιρούν τη δυνατότητα του φοιτητή να εξεταστεί σε όποιο μάθημα θέλει. Αντίστοιχα και στο ΚΩΣ 3 που ζητήθηκε εν τέλει η πολύ απαιτητική εργασία τελευταία στιγμή!

Στην Στατική 1 και 2 με ένα τρόπο ήμασταν προϊδεασμένοι, εμμέσως είχε ειπωθεί από τον καθηγητή, για το μαζικό κόψιμο και για τα ακόμα παραπάνω απαιτητικά θέματα για να διασφαλιστεί η μη αντιγραφή. Στην εξεταστική του Ιουνίου στα συγκεκριμένα μαθήματα πέρασαν 13/69 και 39/165 αντίστοιχα, ενώ οι φοιτητές που το χρωστάνε και δεν το έδωσαν καν είναι πολύ περισσότεροι. (μένει να δούμε και τα αποτελέσματα του Σεπτέμβρη, που δεν θα είναι πολύ διαφορετικά) Στις Στατικές, (στις οποίες αυτός ο τρόπος εξέτασης εφαρμοζόταν και πριν την τηλεξεταστική),όπως και σε άλλα μαθήματα, τα θέματα δίνονταν ένα ένα και με ορισμένο χρόνο υποβολής του καθενός. Ο ορισμένος χρόνος υποβολής ενός θέματος και η μη δυνατότητα είτε επιστροφής στο προηγούμενο είτε αξιοποίησης περισσότερου χρόνου στα πλαίσια της εξέτασης σε ένα θέμα δείχνει ότι δεν τους ενδιαφέρει επί της ουσίας αν ξέρουμε να λύσουμε το συγκεκριμένο θέμα αλλά το αν μπορούμε να το λύσουμε σε πάρα πολύ συγκεκριμένο χρόνο (πολλές φορές αυτός ο χρόνος είναι λίγα λεπτά). Ο λίγος χρόνος ήταν χαρακτηριστικό των περισσότερων μαθημάτων ανεξαρτήτως τρόπου εξέτασης (π.χ Μεταλλικές, Επιχειρησιακή Έρευνα κ.α.) Αυτό είναι, επίσης, ένα μέτρο που μια χαρά εξυπηρετεί την επιπλέον εντατικοποίηση που δεν σε αφήνει να πάρεις ανάσα και που δεν λογαριάζει το ήδη υπάρχον άγχος και πίεση.

Σε όλα τα μαθήματα με αντικείμενο τα Μαθηματικά ενημερωθήκαμε αφού δόθηκε το μάθημα, ότι θα γίνει και προφορική εξέταση, κάτι που δεν είχε ανακοινωθεί νωρίτερα. Είναι σαν να καλούνται οι φοιτητές να δώσουν εις διπλούν, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο το εντατικοποιημένο μας πρόγραμμα. Η προφορική εξέταση προτιμήθηκε από πολλούς καθηγητές, αλλά εμάς τους φοιτητές μας απασχολεί το πόσο αυθαίρετα είναι τα κοψίματα μέσα σε αυτήν, εφόσον δεν ξέρουμε ούτε πόσες π.χ. ερωτήσεις έχουμε απαντήσει ούτε με τι κριτήριο μας περνάνε. Ακόμα και οι ώρες που περιμέναμε στο lobby ή την ανακοίνωση για το τι ώρα εξεταζόμαστε, που μπορεί να έβγαινε και το προηγούμενο βράδυ της εξέτασης, δείχνουν πως οι καθηγητές μας θέλουν διαθέσιμους οποιαδήποτε ώρα, καταργώντας τους ανθρώπινους όρους σπουδών. Με αυτές τις τακτικές μας προϊδεάζουν και μας προετοιμάζουν να δεχτούμε τα ελαστικά ωράρια που επικρατούν στους χώρους εργασίας.

Μια εξεταστική αποκλεισμού και σφαγείου, όπως φάνηκε σε μαθήματα που ήταν και συνέχισαν να είναι και με την τηλεξέταση σαν αυτή που περάσαμε και σαν αυτή που διανύουμε τώρα δίνει πάτημα σε κάθε είδους αυθαιρεσίες πόσο μάλλον όταν οι φοιτητές δεν μπορούν να βρεθούν στα συλλογικά τους όργανα για να τα απαντήσουν. Η κατάσταση με την τηλεξεταστική και τα τηλεμαθήματα ήρθε για να μείνει! Το σύστημα προσπαθούσε εδώ και καιρό να βάλει τα τηλεμαθήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία και να τα χρησιμοποιεί εργαλειακά σε διάφορες περιπτώσεις, οξύνοντας ακόμα περισσότερο την εντατικοποίηση στις σπουδές, λειτουργώντας, ταυτόχρονα, ως ταξικός φραγμός για όσους δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Με βάση την συνολικότερη κατάσταση που βρίσκεται ο λαός και η νεολαία αλλά και με τον ιό να βρίσκεται σε έξαρση, με την κυβέρνηση και το σύστημα να μην ενδιαφέρεται για την υγεία μας (ενώ τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία δεν έχει παρθεί ακόμα κανένα μέτρο ενίσχυσης του ΕΣΥ) κανένα είδος εξέτασης δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει ανθρώπινους όρους σπουδών. Σε άλλα πανεπιστήμια που εφαρμόστηκε η δια ζώσης εξεταστική βλέπουμε πως αυτή δεν μπόρεσε να αποτελέσει λύση στα προβλήματά μας καθώς μας θέτει όλους σε άμεσο κίνδυνο. Ο μόνος τρόπος να μην φορτωθούμε τα βάρη της πανδημίας είναι να κατοχυρωθούν τα μαθήματα χωρίς εξέταση! Να καταγγείλουμε την τηλεκπαίδευση που θα συνεχίσει να αποτελεί εναλλακτική λύση και να οργανωθούμε μέσα από τα συλλογικά μας όργανα, διεκδικώντας τα δικαιώματά μας σε σπουδές, δουλειά, ελευθερίες!

-ΝΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΘΟΥΝ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

-ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ-ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ

-ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΚΑΙ Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ