ΞΑΝΘΗ | Ανταπόκριση από εστίες μετά τη νέα οδηγία του Υπ. Παιδείας 29/3

Την Δευτέρα 30/3, μας γνωστοποιήθηκε η νέα οδηγία του υπουργείου Παιδείας που βγήκε 29/3, με υπογραφή του υφυπουργού Διγαλάκη. Η οδηγία αυτή προσδιορίζει ότι όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα ή έχουν γυρίσει από εξωτερικό μπορούν να διαμείνουν στις εστίες κατά εξαίρεση. Ενώ οι υπόλοιποι φοιτητές που παραμένουν σε αυτές πρέπει να εκκενώσουν την εστία άμεσα εκτός αν παρουσιάσουν σημαντικό λόγο, για τους οποίους θα υπάρχει προσωρινή παράταση διαμονής. Για όσους κατά εξαίρεση δικαιούνται παραμονή στην εστία επαναφέρεται η σίτιση και η καθαριότητα.

 Αναρωτιόμαστε ποιοι είναι αυτοί οι σοβαροί λόγοι( δεν υπάρχει καν σαφής προσδιορισμός), με βάση τους οποίους θα κάνει δεκτό το υπουργείο την παραμονή στην εστία και την πρόσβαση στη σίτιση. Θα δεχθεί το πανεπιστήμιο αντίστοιχα ότι είναι σοβαρός λόγος παραμονής η εργασία στον τόπο σπουδών;Ενώ οι φοιτητές ακόμα δεν γνωρίζουν αν είναι φορείς του ιού, δεν τους παρέχεται το τεστ, παρά μόνο αν παρουσιάσουν συμπτώματα και εκ νέου καλούνται να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Όσοι παραμένουν στις εστίες δεν κάνουν διακοπές. Όλοι έχουν σοβαρούς λόγους, όλοι ζητούν να παραμείνουν για να μην μπουν οι συγγενείς τους σε κίνδυνο και επειδή οι εστίες είναι το σπίτι τους.

Επιπρόσθετα σε αυτή την κατάσταση, μετά την επαναλειτουργία της λέσχης των Κιμμερίων, μας ζητήθηκαν τα προσωπικά στοιχεία μας, χωρίς να προσδιορίζεται σε τι αυτά θα χρησιμοποιηθούν. Οι φοιτητές που παρευρίσκονταν εκεί κατά μεγάλη πλειοψηφία δεν έδωσαν στοιχεία. Παράλληλα απαιτήθηκε μια σαφής απάντηση, αν όλοι θα δικαιούνται σίτιση ή αν πρόκειται για φακέλωμα των φοιτητών που διεκδικούν και δεν εκκενώνουν την εστία.

 Μετά από σύντομο χρονικό διάστημα η αντιπρύτανης φοιτητικών θεμάτων, ερμηνεύοντας κατά το δοκούν την απόφαση του υπουργείου ακόμα και για τις περιπτώσεις εξαίρεσης, έδωσε εντολή στη μέριμνα να στείλει mail σε 7 φοιτητές συγκεκριμένα, ότι πρέπει να εκκενώσουν την εστία. Ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας τοιχοκολλήθηκε η αντίστοιχη ανακοίνωση.

Φαίνεται πόσο διατεθιμένη είναι η πρυτανεία να εφαρμόσει το μέτρο της εκκένωσης. Στην σχετική ανακοίνωση καλούνται όλοι οι εστιακοί να εκκενώσουν τις εστίες, γίνεται μία απλή παραπομπή στην τελευταία υπουργική οδηγία και συγκαλύπτονται σκόπιμα ακόμα και οι κατηγορίες εξαιρέσεων που δικαιούνται παραμονή στην εστία. Μετέωρο είναι ακόμα το πως θα μας παρέχονται όλα τα υπόλοιπα αναλώσιμα (αντισηπτικά, χαρτιά υγείας κλπ) μέχρι και πόσιμο νερό.Την ίδια στιγμή που η πρυτανεία αρνείται την επαναφορά δρομολογίων προς την πόλη έτσι ώστε να έχουμε πρόσβαση στην αγορά και τα φαρμακεία ενώ το ΙΝΕΔΙΒΙΜ δεν απαντάει καν στα τηλέφωνα. Με επιπρόσθετα βάρη στις πλάτες των εστιακών της Ξάνθης αφού με το καθεστώς καραντίνας, πρέπει να τηρούν διευρημένες απαγορεύσεις μετακίνησης.

Η επαναλειτουργία της λέσχης καθώς και οποία θετική εξέλιξη τις τελευταίες μέρες είναι προϊόν της πίεσης που ασκούν οι φοιτητές μέσω των συλλόγων τους πανελλαδικά. Καλούμε όλους τους εστιακούς να μην υποκύψουν στις πιέσεις του υπουργείου και τις απειλές των πρυτανειών αλλά να διεκδικήσουν να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υγεία και την ασφαλή διαβίωση στις εστίες. Ο αγώνας δίνει αποτελέσματα και χρειάζεται συνέχεια για την υλοποίηση των αιτημάτων των εστιακών και την συνολική ανατροπή της ΚΥΑ. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι ακόμα ερωτηματικό, με ποιες εκτιμήσεις και ποια στάση θα συνεχίσουν να παρεμβαίνουν οι δυνάμεις της αριστεράς και της αναρχίας εντός των συλλόγων.

Από τις πρώτες μέρες αντιδράσεων των εστιακών, μία σειρά από συλλόγους έβγαλαν ανακοινώσεις για νίκες και αιτήματα που θα υλοποιηθούν. Πως άραγε προσανατόλισαν τον αγώνα οι βασικές δυνάμεις που παρεμβαίνουν σε αυτούς και πως θα συνεχίσουν; Γιατί ποτέ δεν αποτέλεσε νίκη για το φοιτητικό κίνημα, η προφορική δέσμευση της όποιας πρυτανείας. Δεν είναι υποστηρικτικές, οι ανακοινώσεις και οι δεσμεύσεις των πρυτανικών αρχών (ΕΜΠ και Πανεπιστημίου Κρήτης) όπως διαβάζουμε στα δελτία τύπου των ΣΟΦΕΚ(Κομοτηνή) και ΣΕΦΡ(Ρέθυμνο), τη στιγμή που οι διοικήσεις αυτές λένε ότι θα «καταβάλουμε προσπάθειες να λυθεί το πρόβλημα και το Υπουργείο έχει ενημερωθεί». Είναι ιδιαίτερα προβληματικό να θεωρείται, υποστηρικτική η στάση, πρυτανειών που συνέβαλαν στην εκκένωση εστιών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την εστία Ηρακλείου(ξενοδοχεία) και ευθύνη του πανεπιστημίου Κρήτης, που εφάρμοσε πιστά την ΚΥΑ.

Υπάρχει ακόμα αρκετή απόσταση, από τις νίκες και τη σιγουριά που μπορεί να νιώσει ο εστιακός για το σπίτι του. Η τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου δεν ανατρέπει το μέτρο της εκκένωσης, ούτε βάζει ορθότερα υγειονομικά κριτήρια. Αναβάλει την εκκένωση,δεν την αποσύρει αφού όπως λέει χαρακτηριστικά «λοιποί εναπομείναντες για εξαιρετικούς λόγους,δύναται να παραμείνουν μέχρι να καταστεί δυνατή η μετακίνηση στον τόπο κατοικίας τους(...), μέχρι την πλήρη εκκένωση των εστιών.

Θα είναι ταφόπλακα για τον αγώνα, αν υπάρξει η οποιαδήποτε αυταπάτη, ότι τα αιτήματα υλοποιούνται μέσω της οδηγίας αυτής. Πράγμα το οποίο απ’ ότι φαίνεται επιλέγει να κάνει η ΠΚΣ σαν δύναμη με ισχυρή παρουσία πανελλαδικά στις εστίες. Αν κρίνουμε από την στάση της τοπικά, στο τελευταίο ΔΣ των οικοτρόφων Δευτέρα 30/3, επέλεξε να προτείνει στον σύλλογο ψήφισμα-δελτίο τύπου κριτικάροντας αποκλειστικά την στάση της πρυτανείας και να μην βγάζει άχνα για την τελευταία υπουργική απόφαση. Η ουσία δηλαδή για την ΠΚΣ είναι ότι υπάρχουν από την μία κάποιες αλληλέγγυες πρυτανείες και από την άλλη κάποιες εμμονικές όπως του ΔΠΘ, που δεν αφήνουν την οδηγία του υπουργείου να εφαρμοστεί. Μάλιστα έπειτα από δικές μας ερωτήσεις για το αν καταγγέλουν τα τελευταία μέτρα της κατ’εξαίρεση παραμονής και τη σημασία να υπάρχει εντός του ψηφίσματος μία τέτοια τοποθέτηση, απέφυγαν να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις.  Εν τέλει η μόνη προσθήκη που έγινε δεκτή στην ανακοίνωση του συλλόγου, την οποία στηρίξαμε κριτικά, ήταν μία πολύ σύντομη καταγγελία του μέτρου και της τελευταίας ανακοίνωσης του υπουργείου, αν και το ψήφισμα σε περιεχόμενο παραμένει προβληματικό αφού κάνει λόγο για παραμονή στην εστία όσων το έχουν ανάγκη, αφήνοντας περιθώρια συμφωνίας με τους κατ’ εξαίρεση διαμένοντες που θέτει το υπουργείο.

Είναι σημαντικό να συνεχίσει να κινείται το δυναμικό των εστιών κόντρα στις αυταπάτες, τις πρυτανείες και την κυβέρνηση για να μπορούμε να μιλάμε για νίκες. Ιδιαίτερα όσο πλησιάζουμε προς τις διακοπές του Πάσχα και τις επόμενες μέρες έξαρσης του ιού, όπου το υπουργείο προβλέπει διακοπές και στο δικαίωμά μας στην στέγαση.