Ιατρική Α.Π.Θ: Χαμένα εξάμηνα αντί για μέτρα ενίσχυσης της περίθαλψης

Στο πρόγραμμα της εξεταστικής το οποίο δημοσιεύτηκε στην Ιατρική του Α.Π.Θ., υπάρχει η υποσημείωση ότι στα μαθήματα του έκτου έτους μπορούν να εξεταστούν μόνο οι φοιτητές που έχουν πραγματοποιήσει την κλινική άσκηση. Με άλλα λόγια, το έκτο έτος χάνει το εξάμηνο, μιας και πραγματοποιήθηκαν ελάχιστες κλινικές, μόνο κατά το διάστημα που όλη η σχολή (για όλα τα έτη) ήταν ανοιχτή. Η απόφαση αυτή είναι ένα επιπλέον, πολύ σοβαρό βάρος στις πλάτες των φοιτητών που αναγκάζονται να παρατείνουν τις σπουδές τους κατά ένα εξάμηνο τουλάχιστον, με όλα τα έξοδα που συνεπάγεται κάτι τέτοιο – ιδιαίτερα σε μία περίοδο που τα εισοδήματα των οικογενειών μας μειώνονται με δραματικούς ρυθμούς.

Οι φοιτητές του έκτου έτους χάνουν το εξάμηνό τους στην Ιατρική της Θεσσαλονίκης, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και των αποφάσεων του Πανεπιστημίου, στη συνέχεια. Ο λόγος που δεν πραγματοποίησαν κλινική άσκηση οι φοιτητές του έκτου έτους, όπως ομολογούσαν οι απανωτές ανακοινώσεις της σχολής, δεν ήταν άλλος από τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία της πόλης. Πανελλαδικά, όλα τα στοιχεία μαρτυρούν ότι η κυβέρνηση και το σύστημα που υπηρετεί αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι να λάβει ουσιαστικά, μόνιμου χαρακτήρα μέτρα ενίσχυσης του συστήματος περίθαλψης.

Ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, η κατάσταση ήταν και είναι ακόμη χειρότερη. Το γεγονός αυτό πιστοποιούν οι κραυγές αγωνίας εργαζόμενων στα νοσοκομεία που ξεκινούν εφημερίες χωρίς κενές κλίνες ΜΕΘ, η έλλειψη αρκετών απλών κλινών που οδηγεί σε βεβιασμένα εξιτήρια τους ασθενείς, ο αποκλεισμός ασθενών με άλλα νοσήματα ακόμη και αν έχουν επιτακτικές ανάγκες, οι ασθενείς που αναγκάζονται να μένουν σπίτι ακόμη και ενώ χρειάζονται οξυγόνο. Αυτή η κατάσταση οδήγησε στο να μην υπάρχει η δυνατότητα να γίνει οποιαδήποτε δια ζώσης εκπαίδευση φοιτητών, μιας και δεν υπήρχαν ελεύθερες από COVID περιστατικά κλινικές και προσωπικό για να ασχοληθεί μαζί τους. Αλλά και πριν την διακοπή της λειτουργίας των Πανεπιστημίων, όσες κλινικές γινόντουσαν, εξέθεταν σε κίνδυνο τους ασθενείς, το προσωπικό και τους φοιτητές, καθώς δεν τηρούνταν μέτρα για την προστασία της υγείας μας.

Η ανακοίνωση της Ιατρικής για την απώλεια του εξαμήνου για τους συμφοιτητές μας, έχει πίσω της τη λογική που διαπερνά τη διαχείριση της πανδημίας από το σύστημα αυτό: ακόμη και με χιλιάδες ανθρώπους να αρρωσταίνουν και να πεθαίνουν, δεν ανοίγουν νοσοκομεία (έστω από όσα έκλεισαν τα τελευταία χρόνια), δεν γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, δεν ενισχύεται η περίθαλψη. Ταυτόχρονα, επιδιώκεται να φορτωθούν όλα τα βάρη της κατάστασης που δημιουργείται, στις πλάτες των εργαζόμενων, των άνεργων, των μεταναστών, της νεολαίας. Από τη ραγδαία μείωση των όποιων εισοδημάτων μέχρι τους αποκλεισμούς από στοιχειώδη δικαιώματα όπως η περίθαλψη, οι ζωές μας χτυπιούνται. Έκφραση αυτής της διαχείρισης που επιλέγει το σύστημα, είναι και η απώλεια του εξαμήνου για το έκτο έτος της σχολής μας, με βάση μια κατάσταση που είναι αποκλειστική (και τραγική, γιατί σχετίζεται με ανθρώπινες ζωές) ευθύνη του κράτους και της κυβέρνησης. Κανείς δεν εγγυάται ότι και το ερχόμενο εξάμηνο δεν θα διατρέχεται από όμοια κατάσταση, μιας και η απροθυμία να υπάρξουν μέτρα στήριξης των νοσοκομείων δίνει συνέχεια στην οριακή κατάστασή τους. Οι φοιτητές χρειάζεται να αρνηθούμε να φορτώνονται οι συνέπειες της πανδημίας στις πλάτες μας και να απαιτήσουμε να μη χαθεί το εξάμηνο. Να βρεθούμε στο πλευρό των εργαζόμενων και όλου του λαού για ίση πλήρη και δωρεάν περίθαλψη για όλους.

  • ΚΑΝΕΝΑ ΧΑΜΕΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ – ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

  • ΙΣΗ ΠΛΗΡΗΣ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

  • ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΕΙ, ΝΕΕΣ ΚΛΙΝΕΣ ΚΑΙ ΚΛΙΝΕΣ ΜΕΘ

  • ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΙΑΤΡΟΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ