ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ | Ιατρική ΑΠΘ : Για τις τηλε-εξετάσεις και την καθηγητική αυθαιρεσία

Βρισκόμαστε στις αρχές της εξεταστικής και ήδη τα πρώτα «κρούσματα» καθηγητικής αυθαιρεσίας εμφανίστηκαν. Όπως φαίνεται, η τηλε-εξεταστική συνεπάγεται αποκλεισμούς, ενώ αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία για το ξεσάλωμα των καθηγητών. Η αρχή έγινε με τη Φυσιολογία 1, όπου το σύστημα κατέρρευσε και δεν γνωρίζει κανένας τι θα γίνει με όσους εξεταστήκαμε. Η συνέχεια ήρθε με την εξέταση της Ανατομίας 2, στην οποία εξεταστήκαμε σε πολύ περιορισμένο χρόνο, με δύσκολα θέματα και εμπόδια απ’ την πλατφόρμα της τηλε-εξέτασης (καθυστέρηση στην υποβολή απαντήσεων) κ.ά.

Όσο προχωράει η εξεταστική, γίνεται όλο και πιο φανερό ότι οι τηλε-εξετάσεις είναι μια παρωδία. Για πολλούς από εμάς, είναι απαγορευτικές λόγω έλλειψης ή ανεπάρκειας υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Απ’ την πλευρά του πανεπιστημίου, φαίνεται ότι το σύστημα δεν μπορεί να υποστηρίξει ούτε καν τις εξετάσεις των επί πτυχίω φοιτητών και γίνεται εύκολα κατανοητό τι πρόκειται να συμβεί στη συνέχεια, ενώ οι καθηγητές βρίσκουν την ευκαιρία να δυσκολέψουν τα θέματα και να μειώσουν τον χρόνο σε τεράστιο βαθμό (πχ Εμβρυολογία), που να είναι πολύ δύσκολο για τη μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών να απαντηθούν.

Όλα αυτά τα φαινόμενα αποδεικνύουν αυτό που εξαρχής τονίζαμε ως Αγωνιστικές Κινήσεις. Ότι η εξεταστική αυτή θα είναι σφαγείο. Είναι το επακόλουθο της τηλεκπαίδευσης που το υπουργείο προώθησε κεντρικά σε μαζική κλίμακα για πρώτη φορά και επιβεβαίωσε μέσα στην πανδημία ότι στο πανεπιστήμιο θα υπάρχουν διαφορετικές ταχύτητες φοιτητών. Απ’ τη μία αυτοί που έχουν τα μέσα να παρακολουθήσουν εξ αποστάσεως και απ’ την άλλη το μεγαλύτερο μέρος που αντιμετώπισε ένα σωρό εμπόδια για να αποκτήσει πρόσβαση στα τηλεμαθήματα. Για το υπουργείο οι ανισότητες που ανέδειξε η τηλεκπαίδευση απλά «δεν υπάρχουν» και έτσι προχωράει αποφασιστικά σε μια εξεταστική που έρχεται να εμπεδώσει στις συνειδήσεις των φοιτητών αυτές τις οικονομικές-ταξικές ανισότητες.

Πέραν των όσων έχουμε δει στην πράξη, η επιδίωξη του υπουργείου και του συστήματος συνολικά είναι να παγιώσει την χρήση της τηλεκπαίδευσης στο πλάι της δια ζώσης (όπως μαρτυρά και το πρόγραμμα σπουδών του «πρότυπου» ξενόγλωσσου της σχολής μας με τα δίδακτρα), μία εξέλιξη που θα διευκολύνει την προώθηση της επίθεσης στο δικαίωμα στις σπουδές. Με την τηλεκπαίδευση εδραιώνονται μεγαλύτερες ανισότητες με βάση την οικονομική επιφάνεια των φοιτητών, καταστρατηγείται το ωράριο των μαθημάτων και των εξετάσεων, ανοίγει ο δρόμος για την αμφισβήτηση των συλλογικών διαδικασιών των φοιτητών. Συνδέεται με την εφαρμογή της τηλε-εργασίας, που αποδείχτηκε μέσα στην πανδημία το τι συνεπάγεται για τους εργαζόμενους.

Να μην το επιτρέψουμε! Δεν πρέπει οι φοιτητές πάλι να πληρώσουμε τα σπασμένα της πανδημίας. Δεν πρέπει να αναγνωρίσουμε την «επιτυχία» της τηλεκπαίδευσης, η οποία έρχεται να επικυρώσει τις ταξικές ανισότητες ανάμεσα στους φοιτητές. Παράλληλα, με την πανδημία να βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν μπορούν να γίνουν δια ζώσης εξετάσεις που να μην αποκλείουν συμφοιτητές μας (που έχουν αποκλειστεί στο εξωτερικό, που βρίσκονται σε περιοχές που έχουν ή θα έχουν τοπικά lockdown, που υφίστανται με πιο έντονο τρόπο τις συνέπειες της πανδημίας σε όλα τα επίπεδα, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή συναναστρέφονται άτομα που ανήκουν σε αυτές). 

Το μόνο δίκαιο αίτημα είναι να αναγνωριστεί το εξάμηνο, οι κλινικές και τα εργαστήρια να θεωρηθούν διδαγμένα και να κατοχυρωθούν τα μαθήματα του εξαμήνου για τους φοιτητές!

-Να περαστούν τα μαθήματα Φυσιολογίας 1 και Ανατομίας 2 σε όσους φοιτητές προσπάθησαν να δώσουν ή αποκλείστηκαν εκ των προτέρων από τις εξετάσεις

-Όχι στην καθηγητική αυθαιρεσία

-Όχι στην τηλεκπαίδευση