ΘΕΣΕΙΣ ΠΑΛΗΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΑΕΙ-ΤΕΙ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΤΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΤΗΣ ΤΗΛΕ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΕΣ-ΣΦΑΓΕΙΟ

Το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19 αποκάλυψε πόσο γυμνός είναι ο βασιλιάς, δηλαδή το καπιταλιστικό ιμπεριαλιστικό σύστημα, σε όλους τους τομείς που αφορούν τη διαβίωση και την κάλυψη των αναγκών των μαζών. Ο καπιταλισμός σήμερα, όχι απλά αντιμετωπίζει μία παγκόσμια πανδημία με τους όρους και τα εργαλεία που θα το έκανε μία κοινωνία του μεσαίωνα (εγκλεισμός, ατομική ευθύνη, διαλυμένο σύστημα περίθαλψης, ανικανότητα μαζικής διάγνωσης, κ.α.) αλλά συνταράσσεται και από τη βαθύτερη οικονομική και πολιτική κρίση που έχει γνωρίσει ποτέ η ανθρωπότητα.

Να σημειωθεί επίσης, ότι μπορεί οι αγορές να άνοιξαν άρον άρον για να διασώσουν τα κέρδη του κεφαλαίου, αλλά η πανδημία δεν έκλεισε. Είναι παρούσα στη χώρα μας και στον κόσμο.

Το σάπιο σύστημα της φτώχιας και της εξαθλίωσης κινείται ήδη -και κινείται γρήγορα- με στόχο να φορτώσει όλες της επιπτώσεις και τα βάρη της κρίσης αυτής στον λαό, τη νεολαία και την εργατική τάξη, ενώ προορίζει την πλειοψηφία τους για τον καιάδα της ανεργίας και της πείνας.

Αν το κραχ του 2008 είχε αποτελέσει εφαλτήριο διάλυσης των δικαιωμάτων ολόκληρου αιώνα και στη χώρα μας αναδιέταξε τον κοινωνικό ιστό, γκρέμισε τα μεσοστρώματα, ρήμαξε τα εργασιακά δικαιώματα και μαύρισε τα όνειρα της γενιάς μας, το 2020 εγκαινιάζει μία ολάκερη νέα φάση επίθεσης στην οποία μπαίνουμε.

Απελευθέρωση απολύσεων, νομιμοποίηση μισού μισθού, προσφορά κάθε δυνατής διευκόλυνσης στο κεφάλαιο για τη διάσωση των κερδών του, την ώρα που η παγκόσμια ανεργία εκτοξεύεται στα υψηλότερα επίπεδα στην ιστορία.

Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό η επίθεση στην εκπαίδευση κάνει το δικό της άλμα. Απαντάει στην κατεπείγουσα ανάγκη ταξικής υποταγής της νεολαίας, ορθώνει πρωτοφανείς ταξικούς φραγμούς για την άνοδο των βαθμίδων και την είσοδο στο πανεπιστήμιο και χτυπάει μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς στους οποίους η άρχουσα τάξη θεωρεί ότι επιβιώνουν «νησίδες» δικαιωμάτων που πρέπει να ξηλωθούν.

Η καραντίνα αποτέλεσε έδαφος για σοβαρές εξελίξεις: το Πολυνομοσχέδιο Κεραμέως και την εφαρμογή για πρώτη φορά σε μαζική κλίμακα, της λεγόμενης τηλεκπαίδευσης.

1) Το Πολυνομοσχέδιο Κεραμέως ήρθε μέσα στην καραντίνα, με το λαό παροπλισμένο, για να σαρώσει όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Ενδεικτικά μόνο: Φέρνει τα αγγλικά και την Πληροφορική στο Νηπιαγωγείο. Στο Δημοτικό αύξηση της ύλης. Στο Γυμνάσιο αυξάνονται τα εξεταζόμενα μαθήματα από 4 σε 7 και αυξάνεται ο μέσος όρος για την προαγωγή από τάξη σε τάξη. Στο Λύκειο εισάγεται η Τράπεζα Θεμάτων, οι τριπλές μίνι πανελλαδικές (τα μισά θέματα θα μπαίνουν από το υπουργείο και ο βαθμός κάθε χρονιάς θα μετράει για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο), η αύξηση του μέσου όρου προαγωγής/απόλυσης από το 9,5 στο 10 και η επαναφορά των συντελεστών βαρύτητας στη Γ’ Λυκείου. Επαναφέρει τη «διαγωγή κοσμιοτάτη» στα απολυτήρια και τις αποβολές 3 ως 5 ημερών. Παράλληλα αυξάνονται τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Φέρνει «συνεχή» επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και τις αξιολογήσεις/ποινές. Αποτελεί το υπόβαθρο πάνω στο οποίο θα πατήσει η αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στο πανεπιστήμιο (ενισχυμένη βάση του 10). Αποτελεί κόκκινο πανί τόσο για μαθητές και εκπαιδευτικούς, όσο και για τους φοιτητές, αφού η μείωση των εισακτέων και η σκλήρυνση των όρων σπουδών στο πανεπιστήμιο είναι ντόμινο.

2) Η τηλεκπαίδευση (e-learning), όπως και η τηλεργασία, αποτελούσαν στόχους της ΕΕ για τα κράτη μέλη και πριν την πανδημία. Οι στόχοι αυτοί ντύνονταν με το μανδύα της «εξοικείωσης με τις νέες τεχνολογίες» και την «ευέλικτη πρόσβαση για όλους στη γνώση και στην εργασία». Στην πραγματικότητα, τηλεκπαίδευση και τηλεεργασία έρχονται για να χτυπήσουν θεμελιώδη δικαιώματα:

  • Καταστρατήγηση ωραρίου, ελαστικοποίηση της εργασίας για τους εργαζόμενους και ανεξέλεγκτη εντατικοποίηση των σπουδών για τους εκπαιδευόμενους αφού οι υποχρεώσεις και οι προθεσμίες σε ακολουθούν πλέον «στην τσέπη σου».

  • Ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Ελλάδα, με φτωχή τεχνολογική υποδομή, απουσία διαδικτύου και Η/Υ σε απομακρυσμένες περιοχές και φτωχές οικογένειες, η τηλεκπαίδευση γίνεται ο καθρέφτης της «ανισότιμης πρόσβασης» στην εκπαίδευση και αποτελεί κραυγαλέο ταξικό φραγμό.

  • Πακέτο πηγαίνει και το χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία, στην κατάληψη και στη συλλογική πάλη που θα έρχεται μέσα από την... τηλεσυνέχιση των μάθηματων που θα επιβάλλει το σύστημα σε οποιεσδήποτε συνθήκες, αλλά και τις πάσης φύσεως ηλεκτρονικές ψηφοφορίες που χτυπούν τη συνδικαλιστική δράση.

  • Στις ΗΠΑ φαίνεται πως τα εκπαιδευτικά ιδρύματα «κάνοντας την πανδημία ευκαιρία» πανηγυρίζουν με τα οφέλη της τηλεκπαίδευσης που «μειώνουν το κόστος λειτουργίας των υποδομών και την ανάγκη ύπαρξης πολλών εκπαιδευτικών». Τηλεκπαίδευση σημαίνει, λοιπόν, μείωση υποδομών και προσωπικού. Φέρνει χειρότερους όρους στην εκπαίδευση και στην εργασία για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

  • Με βάση επίσημες προβλέψεις η «αγορά τηλεκπαίδευσης» αναμένεται να σκαρφαλώσει στα 325 δις $ ως το 2025.
  • Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΑΣΑ (Andreas Schleicher) «o Κορωνοϊός αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία για νέα μοντέλα εκπαίδευσης, παρά τις πολλές ανισότητες που η κρίση αυτή αποκαλύπτει».
  • Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή Κομισιόν, το καλοκαίρι σχεδιάζεται να ανακοινωθεί πανευρωπαϊκά το λεγόμενο «Digital Education Action Plan». Οι ιμπεριαλιστές της ΕΕ θα πιέσουν.

Είναι φανερό ότι το σύστημα γλυκάθηκε από την πρώτη φάση εφαρμογής της τηλεκπαίδευσης και θα προχωρήσει με ταχύτητα. Αυτές οι εξελίξεις πρέπει να βρουν απέναντί τους σύσσωμη τη γενιά μας που την προορίζουν για την τηλεκατάρτιση, την ημι-απασχόληση και τον αποκλεισμό μπροστά σε μια οθόνη χωρίς στοιχειώδη δικαιώματα.

Όπως γίνεται κατανοητό, αυτά επιχειρούνται για πρώτη φορά σε μαζική κλίμακα στην Ελλάδα και πρέπει ΣΗΜΕΡΑ εμείς να εναντιωθούμε απόφασιστικά απέναντί τους με «τρία όχι».

  • ΌΧΙ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

  • ΌΧΙ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕ-ΕΡΓΑΣΙΑ

  • ΌΧΙ ΣΤΙΣ ΤΗΛΕ-ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Να μη γίνουν φοιτητικές εξετάσεις εν μέσω πανδημίας! Άμεση κατοχύρωση όλων των μαθημάτων του εξαμήνου ως περασμένα.

Είναι αδιανόητο, από τη μία πλευρά η κυβέρνηση να μιλάει για «πόλεμο» και την ίδια στιγμή να σέρνει τους φοιτητές εν μέσω πανδημίας σε μία εξεταστική-σφαγείο προκειμένου να μη χαθεί το εξάμηνο.

  • Οι οικογένειες των περισσότερων φοιτητών μετρούν τις πληγές τους (απολύσεις, απλήρωτη εργασία, φόβοι για το αύριο, υγειονομικός κίνδυνος).

  • Το διάστημα της τηλεκπαίδευσης μεταφράστηκε σε ανισότιμη πρόσβαση για τα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, απροσδιόριστη διδαχθείσα ύλη και καθηγητική αυθαιρεσία.

  • Αρκετοί φοιτητές δεν έχουν λάβει ακόμη βιβλία (τα οποία είναι να παραδοθούν μέχρι τα μέσα Ιουνίου, μαζί με την ανακοινωμένη έναρξη των εξετάσεων!).

  • Κανείς δε μπορεί να εγγυηθεί στα σοβαρά τους όρους διεξαγωγής δια ζώσης εξετάσεων (υγειονομικός κίνδυνος, απροσδιοριστία ύλης, καθηγητική αυθαιρεσία)

  • Οι τηλε-εξετάσεις πρόκειται να αποτελέσουν μία απαράδεκτη, ταξική και άδικη φάρσα η οποία, αν εφαρμοστεί σήμερα, θα αποτελέσει σοβαρή αρνητική παρακαταθήκη σε βάρος όλων μας στο μέλλον.

Επιμένουν να δώσουμε εξετάσεις.

Πρόκειται για αδιανόητη απαίτηση. Το ελάχιστο που θα όφειλε το κράτος και η κυβέρνηση απέναντι στους φοιτητές σε αυτές τις συνθήκες θα ήταν η προαγωγή τους στο επόμενο εξάμηνο με την κατοχύρωση όλων των μαθημάτων χωρίς εξετάσεις, όπως συνέβη με την προαγωγή των μαθητών όλων των βαθμίδων στο επόμενο έτος. Δεν έχει καμία υποχρέωση ο φοιτητής να πληρώσει τα σπασμένα της πανδημίας με το να συρθεί σε μία εξεταστική λαιμητόμο σε αυτές τις συνθήκες.

Μα είναι δυνατόν; Ρωτάνε οι φωνές του συστήματος. Να σου παραχωρηθούν μαθήματα στα οποία δεν εξετάστηκες; Με την ίδια λογική, μήπως τάχα θα έπρεπε και οι μαθητές να επαναλάβουν το τετράμηνο ή να εξεταστούν σε αυτό; Μήπως θα έπρεπε και οι εργαζόμενοι να πάψουν να απαιτούν οικονομική κάλυψη για ώρες που δεν εργάστηκαν; Εν τέλει, τι σημαίνει να παλέψουμε να μην πληρώσει ο λαός τα σπασμένα της πανδημίας; Σημαίνει ότι ως φοιτητές καλούμαστε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας και να απαιτήσουμε αυτό που είναι αυτονόητο και πέρα για πέρα δίκαιο:

  • ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΕΞΑΜΗΝΟΥ

  • ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΕΙΣ

  • ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΟΥΝ ΔΙΔΑΓΜΕΝΑ

  • ΚΑΜΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ‘Η ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ

Όλοι οι φοιτητές στις γενικές τους συνελεύσεις

Η αναστάτωση των φοιτητών για το τι μέλλει γενέσθαι είναι μεγάλη. Ταυτόχρονα, οι αντιφάσεις και οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις του συστήματος είναι πολλές. Μία πραγματικά αριστερή-αγωνιστική πολιτική δύναμη μέσα στις σχολές οφείλει να αφουγκραστεί την κατάσταση και να υψώσει, σε πείσμα των καιρών, τα παραπάνω συνθήματα. Ως Αγωνιστικές Κινήσεις:

  • Να καλέσουμε τους φοιτητές σε υπαίθριες γενικές συνελεύσεις σε κάθε σχολή για το ζήτημα τις εξεταστικής και θέτουμε αποφασιστικά τους παραπάνω άξονες.

  • Να κοντράρουμε το «ρεαλισμό» της συμμόρφωσης και της υποταγής που προβάλλουν καθηγητές, επιστημονισμός και ρεφορμιστικές δυνάμεις (ΚΝΕ, ΕΑΑΚ).

  • Να διοργανώσουμε πανελλαδικές δράσεις για την ακύρωση των εξετάσεων και την κατοχύρωση των μαθημάτων του εξαμήνου σε όλους τους φοιτητές.

  • Να αγωνιστούμε μαζί με μαθητές και εκπαιδευτικούς ενάντια στο πολυνομοσχέδιο-λαιμητόμο στην εκπαιδευση.

  • Να παρέμβουμε αποφασιστικά και ενιαία τραβώντας τις φοιτητικές συνειδήσεις προς τα εμπρός για να μην πληρώσουν οι φοιτητές τα σπασμένα της πανδημίας.