ΗΡΑΚΛΕΙΟ | ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ: Η καθηγητική αυθαιρεσία ενόψει εξεταστικής οργιάζει!

Η καθηγητική αυθαιρεσία ενόψει εξεταστικής οργιάζει, η κατοχύρωση των μαθημάτων χωρίς εξετάσεις η μόνη δίκαιη απάντηση!

 Σε μια σχολή στην οποία ανέκαθεν η εξεταστική ήταν για τους φοιτητές ένα σφαγείο, στην οποία ελάχιστοι μόνο κατάφερναν να ανταποκριθούν, σήμερα, έπειτα από δύο μήνες πανδημίας, οι όροι στους οποίους μας καλούν να συμμετέχουμε είναι ακόμα χειρότεροι. Οι εντατικοποιημένοι ρυθμοί σπουδών, η καθηγητική αυθαιρεσία, και τα μαζικά κοψίματα στις εξεταστικές που συναντούσαμε το προηγούμενο διάστημα, σήμερα τα βρίσκουμε μπροστά μας με ακόμη χειρότερους όρους, κάνοντας την απόκτηση του πτυχίου μας έναν ακόμη μεγαλύτερο και αβέβαιο αγώνα δρόμου.

Έπειτα από δυο μήνες της πρωτόγνωρης αυτής κατάστασης που αντιμετωπίσαμε, μας καλούν σήμερα να συμμετέχουμε σε μια εξεταστική που διεξάγεται με τους χειρότερους όρους, και που πρόκειται να χτυπήσει ιδιαίτερα εκείνους που προέρχονται απ’ τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα.

Τα ηλεκτρονικά μαθήματα, τα οποία παρουσιάζονταν από το Υπ. Παιδείας και την κυβέρνηση σαν εκσυγχρονισμός, ήρθαν εν τέλει να εντείνουν ακόμη περισσότερο τους ταξικούς φραγμούς, αποκλείοντας τους φοιτητές που δε διέθεταν τον απαραίτητο υλικο-τεχνικό εξοπλισμό. Παράλληλα είδαμε και στη σχολή μας τα μαθήματα να χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη εντατικοποίηση, πυκνότερη ύλη, επιπλέον εργασίες, και οι απαιτήσεις των καθηγητών προς τους φοιτητές συνολικά να ‘ναι ακόμα πιο μεγάλες και παράλογες.

Οι τηλε-εξετάσεις στις οποίες θα υποβληθούμε και εμείς σε ορισμένα μαθήματα, αποκλείουν τους φοιτητές που δεν έχουν πρόσβαση στα αντίστοιχα μέσα, αυξάνουν ακόμα περισσότερο την εντατικοποίηση και δίνουν επιπλέον περιθώριο για την ένταση της καθηγητικής αυθαιρεσία.

Κάτι τέτοιο γίνεται εύκολα αντιληπτό και στους φοιτητές της σχολής μας. Υπάρχουν καθηγητές που βάζουν σαν προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην εξέταση των μαθημάτων τους συγκεκριμένο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, λέγοντάς μας ουσιαστικά ότι για να μπορέσουμε να δώσουμε μαθήματα θα πρέπει να το σηκώνει και η τσέπη μας. Όμως ακόμα και για όσους φοιτητές έχουν τον εξοπλισμό αυτό, οι όροι εξέτασης θα είναι χειρότεροι. Μιλάνε για εξετάσεις “εισητήρια”, όπου στο κάθε μάθημα δε θα αρκεί μόνο μια εξέταση, αλλά δύο με τρεις φάσεις για να μπορέσει ο φοιτητής να κατοχυρώσει το μάθημα. Ταυτόχρονα εάν δεν πετύχει στην κάθε μια από αυτές τις φάσεις, δεν έχει δικαίωμα να προχωρήσει στην επόμενη. Την ίδια στιγμή μιλάνε για προφορικές εξετάσεις, κάτι εντελώς πρωτόγνωρο στους φοιτητές της σχολής μας, θέλοντας να μας εμπεδώσουν πως εμείς θα πρέπει να είμαστε ρομποτάκια, έτοιμοι να προσαρμοστούμε σε οποιαδήποτε συνθήκη μας υποβάλλουν.

Οι καταστάσεις οι οποίες κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε τους τελευταίους μήνες υπήρξαν πρωτόγνωρες. Δυο μήνες πανδημίας στους οποίους αντιμετωπίσαμε άγχη για την υγεία μας, για το εισόδημα των οικογενειών μας,  αβεβαιότητα για το πώς θα συνεχίσουμε τις σπουδές μας. Δυο μήνες τηλεμαθημάτων, στα οποία δεν είχαν όλοι οι φοιτητές πρόσβαση, αλλά και όσοι είχαν αντιμετώπιζαν προβλήματα με την πολύ αδύναμη σύνδεση σε αρκετές περιπτώσεις. Και παράλληλα εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετοί φοιτητές χωρίς συγγράμματα. Στο γενικότερο κλίμα επιστημονισμού και πειθάρχησης που προωθείται μέσα στις σχολές, μας λένε ακόμα και τώρα, πως ό, τι και να συμβαίνει εμάς ο ρόλος μας είναι να διαβάζουμε και να περνάμε μαθήματα.

Η εξεταστική με όποιους όρους διεξαχθεί σε αυτήν την φάση θα είναι άδικη. Άδικη γιατί θα είναι πάνω σε ύλη στην οποία δεν είχαν όλοι οι φοιτητές πρόσβαση. Άδικη γιατί δε θα έχουν όλοι φοιτητές τη δυνατότητα να συμμετέχουν.  Και αυτό όχι μόνο λόγω της έλλειψης των απαραίτητων υλικοτεχνικών μέσων για τη συμμετοχή σε αυτήν, αλλά και γιατί υπάρχουν φοιτητές που εξακολουθούν να βρίσκονται στις πόλεις καταγωγής τους χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν, είτε γιατί αντιμετωπίζοντας άλλες τόσες δυσκολίες με βάση την κατάσταση της πανδημίας δεν μπορούν να προχωρήσουν στην εξεταστική.

Η μόνη πραγματικά δίκαιη απάντηση που μπορεί να υπάρξει είναι η κατοχύρωση των μαθημάτων χωρίς καμία εξέταση. Έτσι μονάχα θα υπάρχει πραγματική δυνατότητα στους φοιτητές να προχωρήσουν με τις σπουδές τους. Το παράδειγμα της Γαλλίας, με τους φοιτητές στη Σορβόννη που κέρδισαν την κατοχύρωση των μαθημάτων χωρίς εξετάσεις, αποτελεί έμπνευση για τους αγώνες των φοιτητών και στη χώρα μας. Σε αντίστοιχες διεκδικήσεις προχωρούν και φοιτητές σε πανεπιστήμια της Αμερικής.

Θα πρέπει απέναντι στην επίθεση των δικαιωμάτων μας να απαντήσουμε συλλογικά!

Να συσπειρωθούμε στους συλλόγους μας και να απαιτήσουμε να καλεστούν γενικές συνελεύσεις σε υπαίθριους χώρους με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, προκειμένου να αναδείξουμε τα ζητήματα που βρίσκονται μπροστά μας. Η κυβέρνηση έδειξε τις διαθέσεις της να αξιοποιήσει την πανδημία προκειμένου να χτυπήσει ακόμα περισσότερο τα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας. Εμείς δεν πρέπει να μείνουμε θεατές στην καταπάτηση των δικαιωμάτων μας. Οι σπουδές, η δουλειά, η υγεία και οι ελευθερίες του λαού κερδήθηκαν με αγώνες, και έτσι πρέπει να τα υπερασπιστούμε. Να συσπειρωθούμε λοιπόν στα συλλογικά μας όργανα και να απαντήσουμε στο νέο γύρο επίθεσης που μας ετοιμάζουν!

-ΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΛΗΞΑΝ

-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΟΥΝ ΔΙΔΑΓΜΕΝΑ

-ΝΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΘΟΥΝ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

-ΚΑΜΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ

-ΚΑΤΩ Ο Ν. ΚΕΡΑΜΕΩΣ