Για το νέο ΦΕΚ για την ολοκλήρωση του εαρινού εξαμήνου

Με ΦΕΚ δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 21/5 η απόφαση του Υφυπουργού Παιδείας αρμόδιου για τα ΑΕΙ Βασίλη Διγαλάκη για την ολοκλήρωση του εαρινού εξαμήνου στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αναφέροντας στις διατάξεις του τον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων, των κλινικών, εργαστηριακών ασκήσεων, και των πρακτικών ασκήσεων.

Την ίδια στιγμή που δεν έχουν εξασφαλιστεί απ’ την κυβέρνηση οι υγειονομικοί όροι για την ασφαλή επιστροφή των φοιτητών στις σχολές, τις κλινικές και τις πρακτικές ασκήσεις, σφραγίζεται με ακόμα ένα ΦΕΚ η παράταση του εξαμήνου, η επιπλέον εντατικοποίηση και οι ταξικοί φραγμοί στις σπουδές μας, και στρώνεται ο δρόμος για τη συμμετοχή μας σε μία εξεταστική σφαγείο, ενώ μέχρι και την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση συνεχίζει να τροποποιεί και να αφήνει μερικώς αδιευκρίνιστους τους όρους διεξαγωγής της.

Για τις κλινικές και τα εργαστήρια, τα οποία ξεκινούν να πραγματοποιούνται ξανά στις 25/5, αναφέρεται η διεξαγωγή και ολοκλήρωσή τους αξιοποιώντας την αναπλήρωση των διδακτικών ωρών που δεν πραγματοποιήθηκαν, κάτι το οποίο όπως διευκρινίζεται στη συγκεκριμένη απόφαση μπορεί να σημαίνει και τη διεξαγωγή τους κατά τις ημέρες Σάββατο και Κυριακή, καθώς και κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου και το αργότερο έως την ολοκλήρωση αυτής!

Για τις πρακτικές ασκήσεις, αναφέρεται πως συνεχίζεται η πραγματοποίησή τους στους φορείς που θα αρχίσουν ή έχουν αρχίσει να λειτουργούν κανονικά. Προβλέπεται η παράταση της χρονικής διάρκειας της πρακτικής μετά τη λήξη του εαρινού εξαμήνου, ανάλογα με τις προβλεπόμενες ώρες που πρέπει να συμπληρωθούν, μέχρι και τις 31/12, η μεταφορά της σε επόμενο εξάμηνο εάν δεν πραγματοποιείται στο τελευταίο έτος του προγράμματος σπουδών, η μείωση της ελάχιστης απαιτούμενης χρονικής διάρκειάς της κατά περιπτώσεις, και η αξιοποίηση εναλλακτικών τρόπων διεξαγωγής της ή υποκατάστασής της για τους επί πτυχίω φοιτητές σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Για την εξεταστική, δίνεται περιθώριο για την αύξηση του αριθμού των εβδομάδων πραγματοποίησής της καθώς και για την αξιοποίηση σαββατοκύριακων, ενώ για τους όρους διεξαγωγής της υπουργείο και καθηγητές συνεχίζουν μέχρι και τελευταία στιγμή να αλλάζουν τα “δεδομένα” και να μας αφήνουν στην αβεβαιότητα. Επικαιροποιούν σαν τρόπους εξέτασης τους οποίους μπορούν να επιλέξουν οι καθηγητές τις γραπτές εργασίες/ασκήσεις, τις εργαστηριακές ασκήσεις, τις γραπτές και προφορικές εξετάσεις δια ζώσης ή εξ αποστάσεως, εξακολουθώντας οι φοιτητές σε αρκετά κατά τόπους ιδρύματα να μην γνωρίζουν πώς θα εξεταστούν μιάμιση βδομάδα πριν την έναρξη της εξεταστικής.

Παράλληλα, ενώ ένα προηγούμενο διάστημα βλέπαμε μια σειρά από συγκλήτους πανεπιστημίων να βγάζουν ανακοινώσεις για την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών εξετάσεων, φαίνεται μια τέτοια απόφαση να συναντάει αντιδράσεις απ’ το καθηγητικό κατεστημένο. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και εάν φαίνεται απ’ τη μεριά τους, με βάση τα ιδιαίτερα συμφέροντα που υπάρχουν στα πανεπιστήμια, η διάθεση να μην προχωρήσουμε σε ηλεκτρονικές εξετάσεις, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να μας καθησυχάζει σαν φοιτητές! Το ίδιο ισχύει και για τις εισηγήσεις του Υπουργείου Παιδείας για την πραγματοποίηση προφορικών εξετάσεων μαζί με κάποιες γραπτές εργασίες. Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για εξετάσεις πάνω σε ύλη στην οποία δεν είχαν όλοι οι φοιτητές πρόσβαση, ενώ η κατάθεση εργασιών για όλα τα μαθήματα σε διάστημα λίγων εβδομάδων σε καμία περίπτωση δε καθιστά ανθρώπινους τους ρυθμούς εξέτασης των φοιτητών. Είναι τρόποι εξέτασης που έρχονται σαν συνέχεια στους ακόμη πιο εντατικοποιημένους ρυθμούς σπουδών, στους οποίους μας υπέβαλαν τους τελευταίους δυο μήνες.

Η εξεταστική στην οποία προχωράμε, με όποιους όρους κι αν αυτή διεξαχθεί, θα είναι μια εξεταστική άδικη, στην οποία μεγάλη μερίδα του φοιτητόκοσμου βρίσκεται ήδη αποκλεισμένη. Στις πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες τις οποίες βιώνουμε, μετά από δύο μήνες αβεβαιότητας και φόβου, και των σοβαρότατων συνεπειών που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε απ’ αυτήν την κρίση, μας λένε να πάμε να δώσουμε εξετάσεις σαν να μη συνέβη τίποτα!

Δε τους ενδιαφέρει εάν οι φοιτητές αντιμετώπισαν χίλια δυο άγχη. Δε τους ενδιαφέρει ότι στο διάστημα αυτό φοιτητές φοβήθηκαν μήπως νοσήσουν οι ίδιοι ή οι δικοί τους, βρέθηκαν οι οικογένειές τους χωρίς εισόδημα ή με επιδόματα ψίχουλα, πετάχθηκαν έξω απ’ τις εστίες που έμεναν. Δε τους ενδιαφέρει ότι οι φοιτητές από τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα βρέθηκαν χωρίς τη δυνατότητα να παρακολουθούν τα τηλε-μαθήματα. Δε τους ενδιαφέρει πως δεν έχουμε συγγράμματα και δεν ξέρουμε πώς και πότε θα δώσουμε εξετάσεις. Εμάς ο ρόλος μας, δεν πάει να καίγεται ο κόσμος, είναι να διαβάζουμε και να περνάμε μαθήματα σε όλο και πιο αντίξοες συνθήκες.

Φρόντισαν σε διάστημα δύο μηνών να μας χτυπήσουν ακόμα περισσότερο τα δικαιώματα. Έβαλαν στις σπουδές μας κι άλλους ταξικούς φραγμούς, εντατικοποίησαν κι άλλο τα προγράμματα σπουδών, ψήφισαν ένα νομοσχέδιο λαιμητόμο για τα δικαιώματα μαθητών, φοιτητών και εκπαιδευτικών. Χτύπησαν τη νεολαία που βγήκε στις πλατείες να ξεσκάσει για μια βόλτα. Μας τρομοκρατούν και μας καλούν να πληρώσουμε μαζί με τον υπόλοιπο λαό τις συνέπειες μιας κρίσης για την οποία οι ευθύνες βαραίνουν μόνο τις πλάτες τους. Δεν πρέπει να τους περάσει!

Οι φοιτητές είναι αναγκαίο να οργανωθούμε απέναντι στην επίθεση που μας ετοιμάζουν. Η διεκδίκηση της κατοχύρωσης των μαθημάτων του εξαμήνου χωρίς εξετάσεις είναι η μόνη πραγματικά δίκαιη απάντηση για τους φοιτητές που καλούνται αυτή τη στιγμή να συμμετέχουν σε μια εξεταστική σφαγείο. Να καλέσουμε γενικές συνελεύσεις σε ανοιχτούς χώρους των πανεπιστημίων με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και να απαντήσουμε συλλογικά σε όλα αυτά τα ζητήματα που μας καλούν να πληρώσουμε. Να συσπειρωθούμε ξανά στα συλλογικά μας όργανα, να βγούμε στο δρόμο και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας σε σπουδές-δουλειά-υγεία-δημοκρατικά δικαιώματα!