Άλλη μια εξεταστική των αποκλεισμών και των ταξικών φραγμών – να μην τους περάσει!

Οι φοιτητές βρισκόμαστε αντιμέτωποι ακόμα μια φορά με μια εξεταστική που αποκλείει περισσότερο από ποτέ ένα τεράστιο κομμάτι του φοιτητικού σώματος και ιδίως τους φοιτητές από τα πιο φτωχά και λαϊκά στρώματα. Μια εξεταστική που συνεχίζει να πραγματοποιείται με τον ίδιο τρόπο και με ακόμα χειρότερους όρους από τότε που έκλεισαν οι σχολές και δημιουργεί καινούργια δεδομένα που την κάνουν ακόμα πιο ταξική και άδικη.

Εδώ και έναν χρόνο η ύλη και το εξάμηνο διεξήχθησαν εξ αποστάσεως. Μέσα σε αυτό, αν κάτι έγινε κατανοητό, είναι πως το υπουργείο και το καθηγητικό κατεστημένο στα πανεπιστήμια έκαναν τα πάντα για να εμπεδωθεί η εντατικοποίηση και η πειθάρχηση. Τα τηλεμαθήματα και οι διαλέξεις πραγματοποιούνταν κυριολεκτικά από το πρωί μέχρι το βράδυ, μαζί με ό,τι επιπλέον εργασίες και προόδους έμπαιναν εμβόλιμα ώστε η εντατικοποίηση να πιάσει «κόκκινο». Και για να λειτουργήσουν ακόμα πιο αποτελεσματικά οι οδηγίες του υπουργείου δεν ήταν λίγα τα φαινόμενα παρουσιολογίων, τηλε-απουσιών κλπ. αποκλείοντας έτσι ακόμα μεγαλύτερη μερίδα κόσμου σε σχέση με αυτούς που είχαν ήδη αποκλειστεί από την τηλεκπαίδευση. Έτσι λοιπόν προκύπτει το ερώτημα, με όλα τα παραπάνω πώς το υπουργείο και οι μεγαλοκαθηγητές προωθούν μια εικόνα προς τα έξω ότι «όλα βαίνουν καλώς»;.

Mε αφορμή το «άνοιγμα» και με γνώμονα την εξυπηρέτηση του κεφαλαίου, κάνουν λες και δεν υπήρξε ποτέ ο πολύμηνος εγκλεισμός της καραντίνας, λες και δεν υπάρχει πλέον η πρωτοφανής πίεση που δεχόμαστε έναν χρόνο τώρα, υγειονομική – ψυχολογική – οικονομική με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις δυνατότητες διαβάσματος. Για αυτούς η τηλεκπαίδευση και τα εξάμηνα κύλησαν σε κανονικά πλαίσια, η ύλη διδάχτηκε με επιτυχία και άρα είμαστε έτοιμοι για μια εξεταστική όπως όλες τις άλλες. Τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει και το ξέρουν πολύ καλά! Μπορεί να θέλει το υπουργείο να πείσει για την επιτυχία του, αλλά η πραγματικότητα είναι πως οι συνθήκες που το σύστημα έχει εδραιώσει τρία εξάμηνα τώρα μέσω της τηλεκπαίδευσης, έχουν δημιουργήσει ακόμα χειρότερους όρους για εμάς, είτε δώσουμε δια ζώσης είτε εξ αποστάσεως.

Από τη μία όσοι εξετάζονται δια ζώσης είναι αναγκασμένοι να βρουν τον τρόπο να έρθουν στην πόλη που σπουδάζουν και να βρουν σπίτι σε σύντομο χρονικό διάστημα, με τεράστια οικονομική επιβάρυνση και ό,τι συνεπάγεται αυτό για τα παιδιά από φτωχές και λαϊκές οικογένειες. Από την άλλη η τηλεξεταστική μετατρέπει το ζήτημα αυτό σε ατομική ευθύνη του καθενός. Είμαστε αναγκασμένοι να έχουμε υλικοτεχνικό εξοπλισμό που να ικανοποιεί τις όλο και αυξανόμενες απαιτήσεις των καθηγητών «για να μην αντιγράφουμε». Μάλιστα, σε πολλές σχολές μας καλούν να υπογράψουμε υποχρεωτικά δηλώσεις, ώστε να αναλάβουμε εμείς την ευθύνη αν προκύψει κάποιο τεχνικό πρόβλημα κατά τη διάρκεια της εξέτασης και να αποδεχτούμε τους άθλιους όρους που έχουν δημιουργήσει!

Όλα τα παραπάνω έρχονται και δένουν με τον νόμο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη για τα πανεπιστήμια ο οποίος βάζει τις βάσεις για ένα πανεπιστήμιο «λίγων και εκλεκτών». Ακριβώς αυτή η κατεύθυνση είναι ο λόγος που εδώ και έναν χρόνο εκμεταλλευόμενοι την πανδημία έχουν περάσει σε μια υψηλής ταχύτητας επίθεση στο λαϊκό δικαίωμα στις σπουδές. Γιατί τι ακριβώς έρχεται να καλύψει ένας νόμος που θεσμοθετεί πανεπιστημιακή αστυνομία και διαγραφές; Γιατί θέλει να εφαρμόσει την «ελάχιστη βάση εισαγωγής» και να αποκλείσει χιλιάδες μαθητές από το να μπούνε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση;

Την ώρα, λοιπόν, που θέλουν να πετάξουν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης όσους από μας ανήκουμε στα πιο φτωχά και λαϊκά στρώματα, μας οδηγούν σε μία ακόμα χαμένη εξεταστική για να τα παρατήσουμε «μια ώρα αρχύτερα»! Όλο το εξάμηνο αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο ανοίγματος των σχολών με όλα τα μέτρα προστασίας και καλούν τους φοιτητές να ξενοικιάσουν, ενώ τώρα θέλουν να τις «ανοίξουν» μόνο για εξετάσεις! Αυτό τους νοιάζει και τίποτα παραπάνω: να νομιμοποιηθεί η τηλεκπαίδευση και να κοπούν όσοι περισσότεροι γίνεται, χωρίς συζητήσεις και αντιδράσεις!

Πρέπει να μπει φραγμός στα σχέδια τους! Να αντισταθούμε και να μην αποδεχτούμε άλλους αποκλεισμούς. Να οργανώσουμε τις αντιστάσεις μας μέσα από τους συλλόγους και τις γενικές συνελεύσεις και να αγωνιστούμε συλλογικά για το δικαίωμά μας σε Σπουδές – Δουλειά – Ελευθερίες – Υγεία. 

- Κατοχύρωση των μαθημάτων του εξαμήνου χωρίς εξετάσεις!
- Όχι σε τηλεκπαίδευση – τηλεργασία – τηλεξεταστική!
- Να μην πληρώσει ο λαός και η νεολαία τα σπασμένα της πανδημίας!
- Ίση, πλήρης, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους!