Η Διοίκηση του ΠΘ θέλει να προχωρήσει την εξεταστική, «ο κόσμος να χαλάσει»!

Ο πρύτανης και γενικά η διοίκηση του ΠΘ φαίνεται να ζουν σε ένα παράλληλο σύμπαν. Ανακοίνωσαν ότι λόγω της αναμενόμενης δεύτερης κακοκαιρίας, οι δια ζώσης λειτουργίες παύονται για τις επόμενες τρεις μέρες, ενώ θα συνεχίσουν κανονικά εξ’ αποστάσεως οι εκπαιδευτικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένου προφανώς και της τηλεξεταστικής. Ήδη στην Καρδίτσα το δίκτυο του ΠΘ κατέρρευσε εν ώρα τηλεξετάσεων!

Αυτό που λέει η διοίκηση, δηλαδή, είναι ότι – πέρα από το χάρτινο δίκτυο του ΠΘ – αυτές τις τρεις μέρες που περιμένουμε να ξανα-πλημμυρίσουμε, να ξανα-παρακολουθήσουμε τον κάμπο να πνίγεται, να χάνονται ζωές, ζώα, περιουσίες – οι εξετάσεις θα γίνουν κανονικά! Έχοντας υποτίθεται δεδομένο ότι δεν θα ξαναγίνει καμία διακοπή ρεύματος από την επερχόμενη κακοκαιρία, ότι δεν θα ξανα-εγκλωβιστούμε στις πολυκατοικίες μας με νερό βρύσης λειψό, μολυσμένο ή τίγκα στο χλώριο, ότι θα είμαστε υπεύθυνοι να έχουμε εμφιαλωμένα και τρόφιμα και ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά ώστε να παραδώσουμε 2 έως και 3 μαθήματα την ημέρα.

Όμως, για να δείξουν και το «ανθρώπινο πρόσωπο» τους, είπαν πως θα παρέχουν μέτρα στήριξης στους πλημμυροπαθείς φοιτητές και εργαζόμενους. Τέτοια μέτρα είναι 1) η υποβολή αίτησης για δωρεάν σίτιση/στέγαση ΜΟΝΟ για φέτος ΕΦΟΣΟΝ ανήκουν στην κατηγορία των πλημμυροπαθών και μετά 2) αναφέρονται διάφορες αερολογίες περί «στήριξης με κάθε δυνατό τρόπο του προσωπικού» στο μέλλον και «προτροπή των ακαδημαϊκών μονάδων να μεριμνήσουν για τη διευκόλυνση των φοιτητών στην τρέχουσα εξεταστική περίοδο»… Μας υποχρέωσαν! Λες και δεν είναι εκατοντάδες οι φοιτητές από τις πόλεις και τα χωριά της Θεσσαλία που αυτή τη στιγμή ζουν την πλήρη απόγνωση και τις επιπτώσεις της καταστροφής του σπιτιού, της δουλειάς, των χωραφιών, κοπαδιών, του βιός των οικογενειών τους!

Ξαφνικά θυμήθηκαν τους «καημένους» τους φοιτητές και θα τους δώσουν φαί και στέγη. Μια καλή ερώτηση είναι που ακριβώς θα στεγαστούν οι πλημμυροπαθείς όταν οι εστίες του Βόλου έχουν χωρητικότητα μόνο μερικών δεκάδων (40) ατόμων, που δίνονται μόνο στους πρωτοετείς και καλά-καλά δεν φτάνουν ούτε για αυτούς;; Οι πλημμυροπαθείς στις εστίες Λάρισας μήπως θα πληρώσουν το χαράτσι του ενοικίου που ξανά και ξανά χρησιμοποιείται για να μπλοκάρει το δρόμο προς το πτυχίο των εστιακών;; Βέβαια μη ξεχάσουμε ότι, όσον αφορά τη σίτιση, πέρσι μείωσαν τους δικαιούχους, αύξησαν τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ενώ και ο εργολάβος της λέσχης αύξησε και την τιμή του φαγητού. Οι ίδιοι (!) που έχουν τσακίσει κάθε δικαίωμά μας σε δωρεάν σίτιση-στέγαση-μεταφορές, τολμάνε να ανακοινώνουν ότι θα μας «παρέχουν» και διευκολύνσεις. Πραγματικά, ποιον πάνε να κοροϊδέψουν;

Η τηλεξεταστική όσο και αν παρουσιάζεται σαν λογική λύση και απ’ τους «πανεπιστήμονες» αλλά και από κάθε λογής «φοιτητοπατέρες» (βλ. ΠΑΣΠ), όχι μόνο είναι μια ευκαιρία για ένα ξεδιάντροπο μαζικό κόψιμο, αλλά δεν μπορεί και σε αυτή τη φάση να εφαρμοστεί με τους φοιτητές να μην μπορούν να προετοιμαστούν λόγω της προηγούμενης κακοκαιρίας και πιθανόν να αντιμετωπίσουν κι άλλα προβλήματα λόγω της επόμενης. Η διοίκηση αλλά και η καθηγητές που θέλουν να συνεχίσει η εξεταστική πάση θυσία, επιδεικνύουν την πλήρης αδιαφορία τους για τις καταστροφές που έχουν προκληθεί και αναμένουμε να ξανα-προκληθούν, καθώς κανένα μέτρο προστασίας δεν έχει παρθεί έως τώρα. Τα ρέματα και οι υπόνομοι αποστράγγισης παραμένουν φραγμένα με μπάζα και βουνά λάσπης, η κοροϊδία με το νερό του Βόλου μας κάνει να πιστεύουμε ότι δεν είναι ακόμα ασφαλές, το 112 ήχησε ξανά με απαγορεύεις, ο λαός προετοιμάζεται ξανά για τα χειρότερα!

Το λογικό και το δίκαιο σε αυτή τη συγκυρία είναι να περαστούν τα χρωστούμενα μαθήματα όλων των φοιτητών των πλημμυροπαθών περιοχών χωρίς εξετάσεις! Να μην περάσει η κοροϊδία της πρυτανείας! Όλες οι άλλες προτάσεις για την εξεταστική αυτή τη στιγμή, λειτουργούν μόνο ενάντια στο συμφέρον μας, στα δικαιώματά μας να σπουδάζουμε σαν άνθρωποι! Να αγωνιστούμε στους Συλλόγους μας για ανθρώπινες σπουδές και ζωή με αξιοπρέπεια!

 

Σχόλιο για τα αιτήματα – πάλης? – των δυνάμεων του κινήματος
για την εξεταστική του Σεπτέμβρη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ορισμένα φοιτητικά σχήματα που απευθύνονται στο κίνημα, έσπευσαν να προτείνουν στο καθηγητικό κατεστημένο τρόπους «ομαλής» διεξαγωγής της εξεταστικής. Κύριες προτάσεις είναι οι εναλλακτικοί τρόποι εξέτασης με «απαλλαχτικές» εργασίες (πρόταση από ΠΚΣ-ΜΑΣ) και η ηλεκτρονική διεξαγωγή (!) της εξεταστικής - με επαρκή βέβαια χρόνο να απαντηθούν όλα τα θέματα (πρόταση από ΕΑΑΚ και… ΠΑΣΠ).

Αυτές οι προτάσεις, πέρα του ότι δεν συγκροτούν τους ίδιους τους φοιτητές στους Συλλόγους τους για να διεκδικήσουν ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών, δεν λύνουν ούτε το πρόβλημα της εξεταστικής. Οι εργασίες δεν είναι καθόλου απαλλαχτικές, καθώς πάλι τα κριτήρια βαθμολόγησης και ο βαθμός δυσκολίας καθορίζονται από τον εκάστοτε καθηγητή, ενώ μετατίθεται και επιπλέον κόστος εκπόνησης στις πλάτες των φοιτητών (υλικά, εκτυπώσεις, εύρεση Η/Υ κλπ). Όσον αφορά την «τηλε-εξεταστική», από τους καιρούς της πανδημίας, οι φοιτητές έχουν μάθει από πρώτο χέρι πόσο δυσκολότερη ήταν, καθώς θα έπρεπε να εξασφαλιστεί μια καλή σύνδεση στο διαδίκτυο/το «χάρτινο» σύστημα του ΠΘ/την πλατφόρμα εξέτασης, αλλά και ως προς τα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια που έθεταν οι καθηγητές, οι οποίοι ούτε τώρα θα σεβαστούν αυτό το αίτημα. Για αυτό και η τηλε-εξεταστική και η τηλε-εκπαίδευση αποτελούν κομμάτι της επίθεσης του συστήματος στο λαϊκό δικαίωμα στις σπουδές, που οι φοιτητές χρειάζεται να αγωνιστούν για να μην τους επιβληθεί ποτέ ξανά. Και όχι να την προτείνουν από μόνοι τους!!

Ας θυμηθούμε τους τρόπους που το σύνολο της τηλε-εκπαίδευσης (που όπως φαίνεται ήρθε για να μείνει…) χρησιμοποιήθηκε από το σύστημα ως έναν από τους πιο τρανταχτούς ταξικούς φραγμούς για να πετάξει εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας μεγάλο ποσοστό φοιτητών-μαθητών που προέρχονται από τα φτωχότερα-λαϊκά στρώματα, αποτέλεσε άψογο εργαλείο πειθάρχησης των εκπαιδευτικών στα σχολεία, λειτούργησε ως μοχλός οξυμένης εντατικοποίησης, ελαστικοποίησης ωραρίων και έντασης των καθηγητικών απαιτήσεων σε προαπαιτούμενα.

  • Να μην επιτρέψουμε να ξανα-εφαρμοστεί ο κόφτης της τηλεκπαίδευσης!
  • Κατοχύρωση των μαθημάτων του εξαμήνου για τις περιοχές που πλήγηκαν από τις πλημμύρες!
  • Να καλέσουμε, να οργανώσουμε και να μαζικοποιήσουμε στις Γενικές Συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων μας! Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας!