Μας πετάνε το γάντι των 333.741 επικείμενων διαγραφών…
Απαντάμε με συλλογικούς και οργανωμένους αγώνες!
Η κυβέρνηση, το υπουργείο παιδείας και τα τμήματα έχουν από καιρό κάνει φανερές τις διαθέσεις τους για το προχώρημα των διαγραφών των φοιτητών. Ενώ ο Πιερρακάκης δηλώνει ξεκάθαρα ότι ο «νόμος Κεραμέως είναι πληρέστατος και θα εφαμοστεί απαρέγκλιτα» και «είναι η ώρα να τελειώνουμε με τους αιώνιους φοιτητές» μια σειρά από τμήματα από τον Σεπτέμβρη κιόλας έχουν στείλει απειλητικά μηνύματα υπενθυμίζοντάς μας ότι οι διαγραφές έχουν δρομολογηθεί, ότι δε μας μένει και πολύς χρόνος…
Οι διαγραφές φοιτητών δεν είναι απλά μία από τις πτυχές του νόμου Κεραμέως (που ψηφίστηκε το 2022 και περιλαμβάνει μια σειρά από αντιλαϊκές – αντιφοιτητικές διατάξεις). Θα αποτελέσουν τομή της επιθέσης στο λαϊκό δικαίωμα στις σπουδές, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός πανεπιστημίου διαφορετικό από αυτό που ξέραμε…
Τι σημαίνουν πραγματικά οι διαγραφές;
- Ακόμα περισσότερους αποκλεισμούς από την τριτοβάθμια…
Οι διαγραφές έρχονται να παίξουν τον ρόλο ενός ακόμα ταξικού κόφτη, που θα αποκλείσει ακόμα περισσότερους από τα πανεπιστήμια. Η παιδεία των φραγμών και των αποκλεισμών που διαμορφώνουν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, δεν πρέπει να χωράει τα παιδιά που προέρχονται από τα πιο φτωχά και λαϊκά στρώματα. Τα πολλαπλά ταξικά φίλτρα που έχουν υψώσει, κάνουν πολύ δύσκολο να μπει κάποιος σε μια σχολή και ακόμα πιο δύσκολο να την τελειώσει. Τα όρια σπουδών ν+2, ν+3 και οι διαγραφές που θα τα ακολουθήσουν είναι ο πιο βάρβαρος και σκληρός ταξικός φραγμός που θα έχει εφαρμοστεί μέχρι και σήμερα. Τα όρια σπουδών και οι διαγραφές καθιστούν σαφές ότι το πανεπιστήμιο θα απευθύνεται σε λίγους και εκλεκτούς, ότι οι φοιτητές που εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους (περίπου 48%) θα πρέπει να πεταχτούν έξω από την τριτοβάθμια…
Οι «ειδικές προβλέψεις» – μεταβατικές διατάξεις που παρουσιάζει το υπουργείο σαν διευκολύνσεις (για φοιτητές που εργάζονται πάνω από 20 ώρες τη βδομάδα, έχουν αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες) είναι μια απάτη! Η επιλογή της μερικής φοίτησης που τους προτείνει, τους επιτρέπει να δίνουν το πολύ τα μισά μαθήματα σε κάθε εξάμηνο με αποτέλεσμα να μπορούν να πάρουν πτυχίο το νωρίτερο στα 2ν έτη! Η αναστολή φοίτησης δεν είναι καν επιλογή στην πραγματικότητα μιας και η φοιτητική ιδιότητα αναστέλλεται, ενώ ο φοιτητής δεν έχει καν το δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις κατά τη διάρκειά της!
- Ακόμα περισσότερη εντατικοποίηση...
Οι διαγραφές θα κάνουν ακόμα πιο εντατικούς τους ήδη ασφυκτικούς ρυθμούς σπουδών! Ένας φοιτητής γνωρίζοντας ότι υπάρχει το ενδεχόμενο της διαγραφής, θα αντιμετωπίζει με πολύ διαφορετικό τρόπο τις σπουδές του. Θέλουν να αναγκάσουν τους φοιτητές σε έναν μαραθώνιο, στον οποίο δε θα υπάρχει περιθώριο χαμένης εξεταστικής, εργαστηρίου ή διάλεξης. Από τα πρώτα κιόλας χρόνια των σπουδών ενός φοιτητή θέλουν να χαράξουν στη συνείδησή του ότι οι σπουδές θέλουν κόπο και θυσίες. Ότι για να μη διαγραφεί θα πρέπει να τρέχει από διάλεξη σε διάλεξη και από εργαστήριο σε εργαστήριο για να προλάβει τις διαγραφές και τα όρια σπουδών. Θέλουν να διαμορφώσουν φοιτητές εντατικοποιημένους για να γίνουν οι μελλοντικοί πειθήνιοι εργαζόμενοι που δε θα σηκώνουν κεφάλι. Θέλουν να διαμορφώσουν φοιτητές που θα δέχονται το μαύρο μέλλον που τους προετοιμάζουν χωρίς να ανοίγει ρουθούνι.
- Ακόμα περισσότερη συμμόρφωση και πειθάρχηση...
Το ν+ν/2 είναι μία μόνο από τις πτυχές των διαγραφών. Μια σειρά από διατάξεις του νόμου Κεραμέως όμως ξεκαθαρίζει ότι οι διαγραφές δε θα περιοριστούν μόνο στα όρια σπουδών. Συγκεκριμένα, «ενεργοποιούν» τις διαγραφές και ως την εσχάτη των ποινών μετά από πειθαρχική δίωξη. Τέτοιου τύπου μέτρα αποτελούν ευθύ χτύπημα στους αγώνες και τον φοιτητικό συνδικαλισμό. Με αυτόν τον τρόπο θέλουν να βάλουν τους φοιτητές στη γωνία, να τους απομακρύνουν από τους φοιτητικούς συλλόγους, την αντίσταση και τους αγώνες. Να τους διδάξουν την καταστολή και την τρομοκρατία, ώστε σαν μελλοντικοί εργαζόμενοι να μην παλεύουν και να μην υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους. Με αυτόν τον τρόπο θέλουν να να αποκαταστήσουν την «ταξη» και την «ασφάλεια» στα πανεπιστήμια.
Είναι φανερό ότι η εφαρμογή των διαγραφών θα διαμορφώσει ένα πανεπιστήμιο διαφορετικό από αυτό που είχαμε συνηθίσει, πιο εναρμονισμένο με τα ευρωπαϊκά και τα αμερικάνικα πρότυπα. Ένα πανεπιστήμιο όπου για ακαδημαϊκούς ή πειθαρχικούς λόγους θα μπορούν φοιτητές να πετιούνται έξω. Όπως γίνεται άλλωστε εδώ και καιρό σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Είναι γνωστό ότι σε πανεπιστήμια του εξωτερικού μετά από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες σε μια εξέταση ένας φοιτητής διαγράφεται (κάτι που τίθεται στον νόμο Κεραμέως σαν νοητό όριο), ενώ δεν έχει περάσει και πολύς καιρός από τις διαγραφές φοιτητών που συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό σε πανεπιστήμια στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.
Χρόνιος πόθος και στρατηγικός τους στόχος οι διαγραφές φοιτητών
Οι κυβερνήσεις εδώ και δεκαετίες προσπαθούν να εφαρμόσουν τις διαγραφές. Μία σύντομη ιστορική αναδρομή αποδεικνύει ότι οι προσπάθειες εφαρμογής τους πλησιάζει τα 50 χρόνια…
- 1978: Ψηφίζεται ο νόμος 815 από την κυβέρνηση Καραμανλή. Για πρώτη φορά τίθεται ζήτημα ανώτατου ορίου σπουδών και διαγραφών. Οι πολύ μαζικές φοιτητικές καταλήψεις και κινητοποιήσεις έφεραν την ανατροπή του νόμου, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να αποσύρει τον νόμο στις αρχές του 1980.
- 1990: Κατατίθεται το πολυνομοσχέδιο Κοντογιαννόπουλου, που προβλέπει σειρά αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων σε σχολεία και σχολές (μεταξύ των οποίων και οι διαγραφές φοιτητών). Αποσύρεται το 1991 μπροστά στις πολύ μαζικές φοιτητικές και μαθητικές κινητοποιήσεις και τη δολοφονία του αγωνιστή καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα από τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας Καλαμπόκα.
- 2006-2007: Ψηφίζεται ο νόμος πλαίσιο της Γιαννάκου, που ξαναθέτει το ζήτημα των διαγραφών μεταξύ άλλων, παράλληλα με την πρόταση για την αναθεώρηση του άρθρου 16. Το μεγαλειώδες φοιτητικό κίνημα τους χαλάει τα σχέδια.
- 2011: Ψηφίζεται ο νόμος Διαμαντοπούλου με βάση τον οποίον το 2014 ανακοινώθηκαν οι προετοιμασίες για τη διαγραφή 200.000 φοιτητών, οι οποίες όμως δεν προχώρησαν…
Οι κυβερνήσεις εδώ και χρόνια ακολουθώντας τις επιταγές των ΗΠΑ και ΕΕ προσπαθούν να διαμορφώσουν πανεπιστήμια στα δικά τους πρότυπα. Πανεπιστήμια που θα είναι ακόμα πιο στενά συνδεδεμένα με την αγορά εργασίας. Στην εξαρτημένη ελληνική οικονομία αυτό μεταφράζεται σε ακόμα λιγότερους πτυχιούχους, μιας και η βαριά της βιομηχανία – τουρισμός δε χρειάζεται πολύ εξειδικευμένο δυναμικό. Για αυτό λοιπόν θέλουν να μπαίνουν λίγοι στα πανεπιστήμια και να βγαίνουν ακόμα λιγότεροι και έτοιμοι να δουλέψουν στις χειρότερες συνθήκες στις εργασιακές τους γαλέρες.
Η εφαρμογή των διαγραφών επομένως είναι στρατηγικός τους στόχος και σε αυτή τη φάση φαίνονται αποφασισμένοι να τις προχωρήσουν.
Οι λαθεμένες και επικίνδυνες απόψεις που κυκλοφορούν στους φοιτητικούς συλλόγους…
- Ποιοι μας βαφτίζουν αιώνιους και ανενεργούς;
Εδώ και χρόνια τα παπαγαλάκια του συστήματος έχουν βαλθεί να μας βαφτίζουν άχρηστους, τεμπέληδες και αιώνιους, ενεργούς ή μη ενεργούς φοιτητές. Τους όρους αυτούς τους χρησιμοποιούν ακόμα και σήμερα για να ενισχύσουν την επιχειρηματολογία τους, για να παραπλανήσουν τις μάζες, να διασπάσουν τον φοιτητόκοσμο και για να περάσουν εν τέλει τις διαγραφές πιο αναίμακτα.
Κάποιους από τους χαρακτηρισμούς αυτούς τους έχει υιοθετήσει ακόμα και η κυρίαρχη ρεφορμιστική αριστερά, που νιώθει και αυτή την ανάγκη να χαρακτηρίσει έναν φοιτητή με βάση τα έτη που σπουδάζει και τα μαθήματα που περνάει σε κάθε εξάμηνο… Κάπως έτσι η ΠΚΣ καταλήγει στο αίτημα «να μη διαγραφεί κανένας φοιτητής που προσπαθεί να πάρει το πτυχίο του», κλείνοντας το μάτι στο υπουργείο ότι δε θα έχει κανένα πρόβλημα με τις διαγραφές των «μη ενεργών» φοιτητών…
- Είναι μαζί μας οι καθηγητάδες, οι σύγκλητοι και οι πρυτανείες;
Όχι βέβαια! Το μεγαλοκαθηγητικό κατεστημένο συνυπογράφει τους νόμους του υπουργείου, υλοποιεί την επίθεση μέσα στα πανεπιστήμια, διώκει φοιτητές με πειθαρχικά, κάνει δυσκολότερους και πιο εντατικούς τους όρους σπουδών μας. Αυτοί ήταν άλλωστε που για λογαριασμό του συστήματος επέβαλαν πέρυσι την τηλε-εξεταστική, ώστε να κατασταλούν και να κλείσουν οι κινητοποιήσεις μας. Έτσι, θα επισφραγίσουν τις διαγραφές φοιτητών όταν θα λάβουν την αντίστοιχη εντολή. Οι προβληματισμοί και οι ενστάσεις που έχουν εκφράσει κάποια τμήματα έχουν να κάνουν με την εφαρμογή των διαγραφών με οριζόντιο τρόπο… Συνιστούν επομένως στο υπουργείο «να διευρυνθούν οι δυνατότητες κατ’ εξαίρεση υπέρβασης της ανώτατης διάρκειας φοίτησης για φοιτητές που αντιμετωπίζουν ειδικές καταστάσεις» (απόφαση συγκλήτου ΕΚΠΑ). Αυτό με απλά λόγια σημαίνει… ας διαγράψουμε τους μη ενεργούς φοιτητές και ας δώσουμε μία παράταση στους ενεργούς που έχουν ξεπεράσει τα ν+ν/2… Τέτοιου τύπου τοποθετήσεις συσκοτίζουν ακόμα περισσότερο και σπέρνουν τη σύγχυση στον φοιτητόκοσμο.
Tην απόφαση αυτή του ΕΚΠΑ η κυρίαρχη ρεφορμιστική αριστερά την έχει κάνει παντιέρα και την ερμηνεύει ως «απόφαση συγκλήτου του ΕΚΠΑ κατά των διαγραφών»(!) ΠΚΣ, ΕΑΑΚ, Attack, ΑΡΕΝ πανηγυρίζουν για την εφαρμογή της επίθεσης και σπέρνουν αυταπάτες ότι το καθηγητικό κατεστημένο θα υπερασπιστεί τα συμφεροντά μας… Έχουν μεταθέσει επομένως την υπόθεση της πάλης ενάντια στις διαγραφές σε ένα στρώμα εχθρικό προς τα φοιτητικά συμφέροντα.
- Να μείνει ο νόμος στα χαρτιά ή να ανατραπεί;
«Να καταργηθεί η συγκεκριμένη διάταξη (των διαγραφών) του νόμου Κεραμέως» λέει η ΠΚΣ, «να μείνει ο νόμος στα χαρτιά» λένε τα ΕΑΑΚ. Σε κάθε περίπτωση κρύβεται πίσω από αυτά τα αιτήματα η ανεμπιστοσύνη των δυνάμεων αυτών στις δυνάμεις του φοιτητόκοσμου. Κρύβεται η άποψή τους ότι οι φοιτητικές μάζες δεν μπορούν να οικοδομήσουν κίνημα ανατροπής. Για αυτό και καλλιεργούν λογικές ανάθεσης στον φοιτητόκοσμο και αναπαράγουν την αντίληψη ότι την υπόθεση της πάλης ενάντια στις διαγραφές μπορούν να την αναλάβουν μόνο οι εκλεγμένοι και τα Διοικητικά Συμβούλια.
Τέτοιου τύπου λαθεμένες απόψεις πρέπει να τις παραμερίσουμε και να τις προσπεράσουμε. Τέτοιου τύπου τοποθετήσεις συνέβαλαν στο να κλείσει το περσινό φοιτητικό κίνημα ενάντια στον νόμο Πιερρακάκη, έβαλαν ταφόπλακα στις γενικές συνελεύσεις, τις καταλήψεις και τις συλλογικές διαδικασίες.
Εμείς τι μπορούμε να κάνουμε;
Εδώ και δεκαετίες οι φοιτητές μέσα από την πάλη τους κατάφερναν να μπλοκάρουν τις διαγραφές. Με αντίσταση, οργάνωση και αγώνα μέσα από τους φοιτητικούς τους συλλόγους. Με γενικές συνελεύσεις, καταλήψεις και μαζικές διαδηλώσεις. Αυτόν τον δρόμο πρέπει να βαδίσουμε και σήμερα!
- Να παλέψουμε για να μη διαγραφεί ούτε ένας φοιτητής!
Άπαξ και γίνει η πρώτη διαγραφή, θα έχουμε αμέσως απέναντί μας ένα εντελώς διαφορετικό πανεπιστήμιο. Γιατί θα έχει ανοίξει ο ασκός του αιόλου και για τις υπόλοιπες διαγραφές για ακαδημαϊκούς, πειθαρχικούς ή οποιουσδήποτε άλλους λόγους. Γιατί θα ανοίξει ο δρόμος για το περαιτέρω ξεσκαρτάρισμα το πέταγμα εν τέλει της φοιτητικής νεολαίας εκτός τριτοβάθμιας, για ένα πανεπιστήμιο χωρίς αντιστάσεις, αγώνες και φοιτητικούς συλλόγους.
- Να παλέψουμε για την ανατροπή του νόμου Κεραμέως!
Ο νόμος Κεραμέως περιέχει μια σειρά από διατάξεις που τσακίζουν το λαϊκό δικαίωμα στις σπουδές (ΕΒΕ, τράπεζα θεμάτων, συγχωνεύσεις σχολών, πειθαρχικά φοιτητών κα), μεταξύ των οποίων και οι διαγραφές. Κυβέρνηση, υπουργείο, τμήματα λένε ξεκάθαρα ότι η εφαρμογή του νόμου θα προχωρήσει κανονικά. Μέσω της συλλογικής και οργανωμένης πάλης μας μπορούμε να μπούμε φραγμός στα σχέδιά τους, να θέσουμε τους όρους για να ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ ο νόμος Κεραμέως, που προχωράει ταχύτατα την επίθεση. Το φοιτητικό κίνημα το έχει καταφέρει στο παρελθόν. Μπορεί να το πετύχει και σήμερα.
- Να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας – Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας!
Το φοιτητικό κίνημα του περσινού Γενάρη – Φλεβάρη – Μάρτη απέδειξε περίτρανα ότι οι φοιτητές δεν θα μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια όσο αυτοί τσακίζουν τα δικαιώματά μας. Τους αιφνιδιάσαμε με τις μαζικές συνελεύσεις, τις καταλήψεις και τις διαδηλώσεις μας. Τους ενόχλησε που εκατοντάδες χιλιάδες βγήκαμε στους δρόμους. Προσπάθησαν να μας καταστείλουν και να μας τρομοκρατήσουν. Θέλουν να πάρουν τη ρεβάνς, να τελειώνουν μια και καλή με τους αγώνες μέσα στα πανεπιστήμια. Δε θα τους περάσει!
Μπορούμε να εμποδίσουμε τις διαγραφές φοιτητών. Μπορούμε να ανατρέψουμε τον νόμο Κεραμέως. Με συλλογικούς και οργανωμένους αγώνες. Με γενικές συνελεύσεις, καταλήψεις και διαδηλώσεις.