Εύρεση

Πολυτεχνείο '73 - 17 Νοέμβρη
Πολυτεχνείο '10
Κείμενα Αγωνιστικών Κινήσεων - Πολυτεχνείο '73 - 17 Νοέμβρη

 

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 1973-2010

Στη μάχη της γενιάς μας θα βγούμε νικητές!

Εμπρός για εξεγέρσεις και ανατροπές!

 

37 χρόνια πριν, η δύναμη των λαϊκών αγώνων, η ηρωική και μεγαλειώδη Εξέγερση του Πολυτεχνείου γκρέμισε την αμερικανοστήριχτη χούντα και το φασισμό. Η φλόγα της Εξέγερσης έλιωσε το σίδερο των τανκς του ιμπεριαλισμού και των ντόπιων λακέδων του. Το αίμα των αγωνιστών αναγέννησε την ελπίδα και την προοπτική, το όραμα για μια Ελλάδα λεύτερη, ανεξάρτητη, δημοκρατική, λαοκρατούμενη.

37 χρόνια μετά, ο λαός, οι εργαζόμενοι και η νεολαία, βρίσκονται αντιμέτωποι με την πιο βάρβαρη επίθεση των μεταπολιτευτικών χρόνων. Επίθεση που διεξάγει το σύστημα, το ξένο και ντόπιο κεφάλαιο, στη προσπάθεια του να ξεπεράσει την πιο μεγάλη σε ένταση, έκταση και βάθος κρίση της ιστορίας του. Επίθεση με στόχο να ισοπεδώσει δικαιώματα και κατακτήσεις, να μας γυρίσει έναν αιώνα πίσω, να επιβάλει έναν εκπαιδευτικό-εργασιακό-κοινωνικό ΜΕΣΑΙΩΝΑ. Επίθεση που φέρνει το λαό αντιμέτωπο με την ανεργία, τη φτώχεια, την εξαθλίωση.

37 χρόνια μετά, η εξέγερση του Πολυτεχνείου, δεν αποτελεί λοιπόν ούτε «γιορτή της δημοκρατίας» ούτε όμως και συμβολικό εορτασμό. Γιατί οι στόχοι της παραμένουν ανεκπλήρωτοι ζητώντας δικαίωση στους αγώνες του σήμερα. Γιατί η φλόγα της εξέγερσης φωτίζει το δρόμο της νίκης!

37 χρόνια μετά, η νεολαία πρέπει και μπορεί να ξαναγίνει δύναμη κρούσης της μαζικής λαϊκής ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ και πάλης. Το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα, στο πλευρό του λαού και της εργατικής τάξης, πρέπει και μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην ταξική αναμέτρηση.

Σήμερα, όπως και τότε, οι φοιτητικοί και σπουδαστικοί Σύλλογοι αποτελούν τα κύτταρα της οργάνωσης και του αγώνα. Είναι τα αμεσοδημοκρατικά μας όργανα, το όπλο μας, η δύναμη μας. Με εργαλείο την ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ για την συσπείρωση των πλατιών σπουδαστικών μαζών. Έξω από τους κρατικούς θεσμούς (όργανα διοίκησης), χωρίς αυταπάτες για το ρόλο τους, καθώς και το ρολό-συμφέροντα του καθηγητικού κατεστημένου να περιφρουρήσουμε την ανεξαρτησία του κινήματος.

Σήμερα, όπως και τότε, να παλέψουμε για το δικαίωμα σε «ψωμί, παιδεία, ελευθερία». Να παλέψουμε για την ανατροπή του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ που συμπυκνώνει το σύνολο της αντιλαϊκής-αντεργατικής πολιτικής που προωθεί η κυβέρνηση και στηρίζουν οι ΝΔ-ΛΑΟΣ. Να παλέψουμε για την ανατροπή του νέου ΝΟΜΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟ, που στήνει το «νέο Πανεπιστήμιο» του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ. Να παλέψουμε για την ανατροπή των τρομονόμων και της κρατικής τρομοκρατίας. Μόνο έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για τη διεύρυνση των δικαιωμάτων, για αξιοπρεπή ζωή!

Σήμερα, όπως και τότε, να παλέψουμε για το «Έξω οι ΗΠΑ, Έξω το ΝΑΤΟ» ενισχύοντας την αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση. Mόνο ένα ρωμαλέο αγωνιστικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα μπορεί να ανατρέψει την πολιτική της εξάρτησης και της υποτέλειας, που με σθένος υπερασπίζονται τα ντόπια τσιράκια των ΗΠΑ-ΕΕ. Μόνο έτσι μπορούν να φύγουν από τη χώρα οι τοκογλύφοι του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Μόνο έτσι μπορεί να αποδυναμωθεί η εξουσία των ντόπιων εκμεταλλευτών απέναντι στην εργατική τάξη και το λαό και να ανοίξει ο δρόμος για τις ανατροπές του αιώνα μας. Οι διαδηλώσεις των νεολαίων και εργατών στη Γαλλία πρόσφατα αλλά και αυτές στο Λονδίνο και στη Γερμανία δείχνουν ότι οι εστίες αντίστασης πυκνώνουν και δυναμώνουν βάζοντας στο προσκήνιο την ταξική πάλη και τις λαικές διεκδικήσεις.

Η μόλις χθές μαζική απονομιμοποίηση της αντιδραστικής πολιτικής των κυρίαρχων κομμάτων από την συντριπτική πλειοψηφία του λαού μέσω της πρωτοφανούς αποχής στους δυο γύρους των εκλογών της τοπικής (αυτο)διοίκησης έρχεται να προιδεάσει για τις πραγματικές λαικές διαθέσεις. Να καταγράψει την ανυποληψία μερίδων της Αριστεράς που τρέχουν πρώτοι να διεκδικήσουν τις καρέκλες στο νέο έκτρωμα του "Καλλικράτη". Η νέα γενιά εργαζόμενων, σπουδαστών και άνεργων αμφισβητεί με ανολοκλήρωτο τρόπο το πολιτικό σύστημα της εξαθλίωσης και της περιθωριοποίησής της αρνούμενη να δεχτεί τις έτοιμες λύσεις συστήματος και "Αριστεράς".

Σήμερα, όπως και τότε, να επιμείνουμε στο δρόμο της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ και του ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΥ ΑΓΩΝΑ, προσπερνώντας την αριστερά της υποταγής και του συμβιβασμού. Τότε έτοιμη να συμβάλει στην φιλελευθεροποίηση της χούντα, να καταγγείλει την κατάληψη του Πολυτεχνείου ως σχέδιο 300 προβοκατόρων, να νομιμοποιήσει τις πρώτες εκλογές της κοινοβουλευτική «δημοκρατία» και τις απαγορεύσεις των επετειακών διαδηλώσεων. Σήμερα, νομιμοποίησε τον Καλλικράτη, κηρύσσοντας παύση κινήματος, δίνοντας ρεσιτάλ εκλογικών αυταπατών.

 

Το μέλλον και η προοπτική για τη νεολαία περνάει μέσα από τη σύγκρουση με τον ιμπεριαλισμό και την πολιτική της εξάρτησης, μέσα από τη σύγκρουση με το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του, στο πλευρό του λαού και της εργατικής τάξης.

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ, ΔΕΥΤΕΡΑ 15/11,18:ΟΟ,ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΛΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ, ΤΕΤΑΡΤΗ 17/11, 15:00, ΠΛ. ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ

 

Αγωνιστικές Κινήσεις αει-τει

 

 

 
Πολυτεχνείο 2009
Κείμενα Αγωνιστικών Κινήσεων - Πολυτεχνείο '73 - 17 Νοέμβρη

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 1973-2009

Η Εξέγερση ζει και θα νικήσει!

 

polytexneio_09_a36 χρόνια μετά, η φλόγα της Εξέγερσης παραμένει ζωντανή. Άσβεστη καίει στις καρδιές του λαού και της νεολαίας, στις καρδιές των αγωνιστών σε όλο το κόσμο που μάχονται ενάντια στον φασισμό, τον ιμπεριαλισμό, που παλεύουν για ανεξαρτησία και κοινωνική απελευθέρωση. Συνεχίζει να αποτελεί φωτεινό σηματοδότη, αιμοδότη των αγώνων, πηγή έμπνευσης και ελπίδας. Κόντρα μάλιστα στις επίμονες και εξαντλητικές προσπάθειες του συστήματος και των δυνάμεων του είτε να απαγορεύσουν τον εορτασμό, είτε να παραχαράξουν, να διαστρεβλώσουν, να αλλοιώσουν και εν τέλει να ενσωματώσουν το μήνυμα της Εξέγερσης. Σχεδόν 4 δεκαετίες λαός και νεολαία περιφρουρούν το μήνυμα της Εξέγερσης, διαδηλώνοντας για το δικαίωμα σε «ψωμί-παιδεία-ελευθερία» και βροντοφωνάζοντας «Έξω οι ΗΠΑ, Έξω το ΝΑΤΟ».

 

36 χρόνια μετά, η Εξέγερση ζει στους αγώνες του σήμερα. Γιατί οι στόχοι και οι πόθοι της Εξέγερσης παραμένουν ανεκπλήρωτοι ζητώντας δικαίωση. Γιατί οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν στα μουσεία, αλλά καλούν το λαό και τη νεολαία να εντείνουν τη πάλη τους και να συνεχίσουν να γράφουν τις σελίδες της Ιστορίας. Ιδιαίτερα σήμερα που η κρίση του καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού συστήματος επιβάλει, από την μεριά του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου, την πλήρη ισοπέδωση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων. Ιδιαιτέρα τώρα που η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παίρνοντας τα εύσημα των ΗΠΑ, ζητάει περίοδο χάριτος και προετοιμάζει μια άνευ προηγουμένου επίθεση για να πληρώσει ο λαός την κρίση.

Ζει στον αγώνα ενάντια στον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό και την εξάρτηση. Για να φύγουν οι Αμερικάνοι και ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές από τη χώρα μας. Αυτοί που στηρίζουνε την εξουσία του ντόπιου κεφαλαίου απέναντι στην εργατική τάξη και τον λαό, το σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης και της τρομοκρατίας. Που καταστρέψανε (με την συναίνεση των ντόπιων υποτακτικών τους) την παραγωγική βάση της χωράς, επιβάλλοντας το κλείσιμο των βιομηχανιών και βιοτεχνιών, τον μαρασμό του αγροτικού τομέα. Που μετακυλύουν την κρίση τους στις εξαρτημένες χώρες, αφαιμάζοντας και μεταφέροντας πλούτο στο εσωτερικό τους. Που απειλούν να συνθλίψουν τους λαούς τον Βαλκανίων στις μυλόπετρες των ανταγωνισμών τους για το ξαναμοίρασμα του κόσμου και των αγορών. Που σπέρνουν το μίσος και το ρατσισμό και με πολιτική του «διαίρει και βασίλευε», βάζουν τους λαούς «να σκοτώνονται για τα' αφέντη το φαΐ».

Ζει στον αγώνα για Δημοκρατία. Ιδιαίτερα τώρα που η ένταση της επίθεση απαιτεί και προστάζει την καταστρατήγηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Τώρα που το σύστημα αμφισβητεί το δικαίωμα στην διαδήλωση, που θωρακίζεται με τρομονόμους ποινικοποιώντας τους αγώνες και τους αγωνιστές. Που εντείνει την κρατική τρομοκρατία και καταστολή για να καθυποτάξει κάθε φωνή αντίστασης, κάθε συλλογική διεκδίκηση. Που μεθοδεύει την κατάργηση του Ασύλου, και επιχειρεί να βγάλει στην παρανομία τις απεργίες, τους Συλλόγους, τις μαθητικές και φοιτητικές καταλήψεις. Και όλα αυτά με το πρόσχημα της «ασφάλειας» και της «περιφρούρησης της Δημοκρατίας» «τους». Όπως και τότε άλλωστε.

Ζει στον αγώνα για το δικαίωμα σε σπουδές-δουλειά-ζωή. Γιατί ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΕΕ ετοιμάζουν νέα σκληρά αντιλαϊκά-αντεργατικά μέτρα, φορτώνοντας την κρίση του συστήματος στις πλάτες του εργαζόμενου λαού. Γιατί ετοιμάζουν νέα πιο αποκρουστικά σκλαβοπάζαρα, με νέες ελαστικές σχέσεις δουλείας, με γενίκευση της απλήρωτης και μαύρης εργασίας, με κατάργηση των όποιων συλλογικών συμβάσεων, με νέους αντιασφαλιστικούς νόμους, με νέες μειώσεις των μισθών. Με νέα φοροληστρικά μέτρα που θα εξανεμίσουν τους μισθούς πείνας, το λαϊκό-εργατικό εισόδημα. Γιατί η διεύρυνση της φτώχειας, της ανεργίας και της εξαθλίωσης είναι που θα φέρει νέα κέρδη για το κεφάλαιο.

Γιατί στην οικονομία του δουλεμπορίου θέλουν να αντιστοιχίσουν και την εκπαίδευση, δημιουργώντας την παιδεία των λίγων και εκλεκτών. Γι‘ αυτό καταργούν την δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, γι' αυτό αναγνωρίζουν τα ιδιωτικά κολλέγια. Γι' αυτό αντικαθιστούν το πτυχίο με πιστωτικές μονάδες και καταργούν τα επαγγελματικά δικαιώματα, γι' αυτό διαγράφουν τη σπουδάζουσας νεολαία από τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, γι' αυτό πετάνε τους μαθητές έξω απ' το λύκειο. Αυτή την κατεύθυνση εξυπηρετεί η εκπαιδευτική ΑΝΤΙΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ που ξεκίνησε η κυβέρνηση της ΝΔ και δηλώνει ξεκάθαρα ότι θα συνεχίσει αυτή του ΠΑΣΟΚ.

 

Νοέμβρης 1973 - Δεκέμβρης 2008

Εμπρός για της γενιάς μας τις Εξεγέρσεις!

 

polytexneio_09_b36 χρόνια πριν, η νεολαία και το φοιτητικό κίνημα, με οδηγό το όραμα για μια λεύτερη, ανεξάρτητη, δημοκρατική και λαοκρατούμενη Ελλάδα, μπήκε μπροστάρης στον αγώνα, έγινε δύναμη κρούσης του λαϊκού-εργατικού κινήματος. Και όταν σηκώθηκε το κεφάλι και σμίξανε οι φωνές, φάνηκε πόσο μικρός ήταν ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, η χούντα και οι ντόπιοι λακέδες του, τα τανκς και οι αύρες.

36 χρόνια μετά, η εξέγερση μας καλεί να συνεχίσουμε στο δρόμο της ΜΑΖΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ του ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥ και ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΟΥ ΑΓΩΝΑ. Μας καλεί να υλοποιήσουμε τους ανεκπλήρωτους στόχους και τα οράματα. Αποδείξαμε ότι η υποταγή δεν είναι μονόδρομος. Ότι θα υπερασπιστούμε την δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Ότι δεν θα αποδεχτούμε το μαύρο μέλλον της εργασιακής ανασφάλειας και της ανεργίας. Ότι δεν χωράμε στα πλάνα τους για μισή δουλειά και μισή ζωή. Ότι δεν θα γίνουμε βορρά στα κανόνια των ιμπεριαλιστών.

Τη δεδηλωμένη μας διάθεση για αγώνα, την οργή και την αγανάκτηση μας που θα εκφραστεί στον δρόμο, φοβάται το σύστημα. Γι' αυτό από τη μια εξοπλίζεται σαν αστακός και από την άλλη χρησιμοποιεί την ψευτοαριστερά του Κοινοβουλίου, που λειτουργεί ως ανάχωμα και πυροσβέστης. Όπως και τότε, έτοιμη να συμβάλει στην φιλελευθεροποίηση της χούντας και να καταγγείλει την κατάληψη του Πολυτεχνείου ως σχέδιο 300 προβοκατόρων. Έτσι και σήμερα, καταγγέλλει τον ξεσηκωμό της νεολαίας τον Δεκέμβρη ως σχέδιο των κουκουλοφόρων, δεσμεύεται ότι στην επανάσταση δεν θα σπάσει βιτρίνα, δηλώνει έτοιμη να διαδηλώσει για την προστασία του συστήματος που κινδυνεύει από την τρομοκρατία. Ανανεώνει έτσι συνεχώς την υπογραφή της στα συμβόλαια υποταγής στην αστική νομιμότητα.

Το μέλλον και η προοπτική για τη νεολαία περνάει μέσα από τη σύγκρουση με τον ιμπεριαλισμό, με το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του, στο πλευρό του λαού και της εργατικής τάξης. Εμπρός στο δρόμο των φοιτητικών καταλήψεων του ‘06-‘07, εμπρός στο δρόμο του Δεκέμβρη, εμπρός στο δρόμο που ανοίγουν οι συνάδελφοι μας στη Βιέννη. Εμπρός στο δρόμο της Εξέγερσης! ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΤΙΜΑΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΜΑΣ.

 

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΕΟΡΤΑΣΜΟ 15-17 ΝΟΕΜΒΡΗ

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΠΑΛΛΑΪΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΙΣ 17/11

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 15:00, ΠΛ. ΚΛΑΘΜΩΝΟΣ

 

Αγωνιστικές Κινήσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ

κατεβάστε το σε .doc

 

 

 
Πολυτεχνείο 2008
Κείμενα Αγωνιστικών Κινήσεων - Πολυτεχνείο '73 - 17 Νοέμβρη

 

35 χρόνια μετά...

Το φως της εξέγερσης παραμένει ζωντανό,

τα συνθήματά της επίκαιρα.

 

Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 35 χρόνια από την ηρωική εξέγερση του πολυτεχνείου. Κι όμως 35 χρόνια μετά έχουμε λόγους να βλέπουμε τη 17η του Νοέμβρη από την πλευρά του κινήματος, μέσα στο πολιτικό πλαίσιο του σήμερα. Κόντρα σε λογικές μουσείοποίησης της εξέγερσης, κόντρα σε λογικές εκμετάλλευσης της από ανθρώπους και πολιτικούς χώρους, που θυμούνται τους αγώνες του λαού μόνο και μόνο για να αντλήσουν πρόσκαιρα και τυχοδιωκτικά οφέλη. Εμείς συνεχίζουμε να θεωρούμε την εξέγερση φωτεινό παράδειγμα για το λαό και τη νεολαία της χώρας έτσι ώστε να βαδίσει σήμερα στα ίδια μονοπάτια, στους ίδιους δρόμους με τότε.

Είμαστε όχι μόνο παρατηρητές, αλλά βιώνουμε με τον πιο σκληρό τρόπο μια πολύ συγκεκριμένη κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο. Από τη μία έχουμε μια οικονομική κρίση η οποία είναι προϊόν της «υπέρμετρης», για τα δεδομένα του κέρδους, παραγωγής, που δεν μπορεί να απορροφηθεί από την αγοραστική δύναμη του λαού. Την ίδια ώρα ο κόσμος εξαθλιώνεται, ζει σε συνθήκες εξαθλίωσης, οι μισθοί και τα μεροκάματα συμπιέζονται, ενώ οι τιμές ανεβαίνουν. Αυτή η κρίση αντανακλάστηκε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, επειδή οι τράπεζες έχουν πάψει να επενδύουν στην παραγωγή και ο κόσμος στράφηκε στα δάνεια ευελπιστώντας σε καλύτερες μέρες και στην εξασφάλιση μιας αξιοπρεπούς ζωής. Αυτή τη στιγμή οι κυβερνήσεις, αντί να βοηθήσουν το χρεωμένο κοσμάκη μέσα από επιδόματα αλλά και αυξήσεις, δίνουν επιχορηγήσεις στις τράπεζες και φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο (28 δις ευρώ δίνει η ελληνική κυβέρνηση σαν στήριξη στις τράπεζες). Επιβεβαιώνοντας με τον πιο φανερό τρόπο το ρόλο τους, ότι είναι κυβερνήσεις του κεφαλαίου, που χτυπούν τα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας μέσω της πολιτικής που ασκούν. Ο μόνος δρόμος για τους εργαζόμενους είναι η πάλη για αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.

Την ίδια ώρα οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί έχουν ενταθεί μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, ΗΠΑ-Ρωσίας-ΕΕ. Τα γεγονότα στον Καύκασο έδειξαν στους λαούς της περιοχής αλλά και όλου του κόσμου, πόσο επικίνδυνοι είναι αυτοί οι ανταγωνισμοί. Απέδειξαν σε όλο τον κόσμο ότι οι λαοί δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τους ιμπεριαλιστές, ότι ο μόνος δρόμος για τους λαούς είναι η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο, είναι η διεθνής αλληλεγγύη και συνεργασία των λαών. Η νεολαία και το φοιτητικό κίνημα πρέπει να είναι στο πλευρό του λαού σε αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο και να μην μένει αμέτοχη και παθητική απέναντι στις διεθνείς εξελίξεις.

 

Η κατάσταση στην εκπαίδευση και οι απατήσεις του φοιτητικού κινήματος

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η κατάσταση στο Πανεπιστήμιο είναι σε μια συγκεκριμένη τροχιά. Ο Νόμος-πλαίσιο εφαρμόζεται σε βασικές του διατάξεις, ενώ η υπεροδηγία 36/ 05 για τα ΚΕΣ είναι και αυτή προ των πυλών.

Πιο συγκεκριμένα έχουμε τη διάταξη για το πολλαπλό σύγγραμμα να είναι το ζήτημα που προωθείται αυτή τη στιγμή σε όλες τις σχολές, ως κεντρική επιλογή του Υπουργείου Παιδείας. Είναι μια διάταξη η οποία αφενός θέτει στο στόχαστρο το δωρεάν βιβλίου, από την άλλη αποτελεί και μια προσπάθεια εντατικοποίησης των σπουδών μέσω της υπερδιόγκωσης της ύλης (ας σκεφτούμε πόσο δύσκολο θα είναι να περάσουμε ένα μάθημα όταν θα έχουμε να διαβάσουμε από τρία και τέσσερα συγγράμματα, όταν ήδη υπάρχει η δυσκολία με το ένα). Ταυτόχρονα οι 13 εβδομάδες εξαμήνου και οι 3 βδομάδες εξεταστικής, είναι πραγματικότητα στο πανεπιστήμιο. Στο κοντινό μέλλον θα τεθούν και οι διαγραφές φοιτητών μέσω του ανώτατου ορίου φοίτησης.

Επίσης, θα ξανατεθεί το ζήτημα του ασύλου. Και ενόψει 17 Νοέμβρη όπως όλα φαίνονται θα θέσει η εισαγγελία Θεσσαλονίκης ζήτημα ασύλου για το ΑΠΘ, όπως και τα δύο προηγούμενα χρόνια. Σαν φοιτητικό κίνημα οφείλουμε να προασπίσουμε το άσυλο σε κάθε περίπτωση, πόσο μάλλον στην επέτειο της ημέρας που κατοχυρώθηκε στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Να επιστρέψει η πορεία του Πολυτεχνείου σε χώρο ασύλου και να κρατήσει ζωντανό το Πανεπιστήμιο με εκδηλώσεις.

Όσον αφορά το ζήτημα της οδηγίας 36/05 για τα ΚΕΣ. Η ΕΕ με τη συγκατάβαση των δύο μεγάλων κομμάτων (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) επιχειρεί την αναγνώριση των ιδιωτικών κολεγίων, των ΚΕΣ και των ΙΕΚ, ώστε αυτά να υπαχθούν σε ένα ενιαίο σύστημα αξιολόγησης με τα δημόσια Πανεπιστήμια να πιέζονται για την υιοθέτηση ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων λειτουργίας, τους τρεις κύκλους σπουδών, αλλά και την καταπάτηση των δημοκρατικών ελευθεριών που υπάρχουν στα δημόσια Πανεπιστήμια.

 

Τα συνθήματα του Νοέμβρη είναι επίκαιρα

Το Ψωμί- Παιδεία- Ελευθερία πέρα από επίκαιρο, φαντάζει αναγκαίο. Η πολιτική του συστήματος οδηγεί τεράστιο αριθμό εργαζομένων. Εξαιτίας της κρίσης, που είναι συνέπεια και δημιούργημα αυτού του συστήματος, απολύονται εργαζόμενοι, συμπιέζονται μισθοί και συντάξεις. Χτυπιέται το δικαίωμα στις σπουδές. Οι νόμοι της εκπαιδευτικής αντιμεταρρύθμισης μας στερούν το δικαίωμα να σπουδάσουμε. Οι δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες χτυπιούνται με κάθε ευκαιρία. Σε πολλούς χώρους εργασίας ο συνδικαλισμός είναι απαγορευμένος και υπάρχει καθεστώς ανελευθερίας και τρομοκρατίας.

«Έξω αι ΗΠΑ- Έξω το ΝΑΤΟ» δυο συνθήματα επίκαιρα σε μια περίοδο όπου εντείνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και αντιθέσεις. Σε μια περίοδο, όπου οι ιμπεριαλιστές διαπραγματεύονται πως θα μοιράσουν αγορές με το αίμα των λαών για να καρπωθούν όσα οι εργοζόμενοι λαοί παράγουν με τον ιδρώτα τους. Αυτή η διαδικασία δεν έχει φρένο. Η ίδια η χώρα μας γίνεται πεδίο ανταγωνισμού των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, με την αστική τάξη της χώρας να παίζει επικίνδυνα παιχνίδια κάτω από το καθεστώς της εξάρτησης από αμερικάνους και ευρωπαίους ιμπεριαλιστές. Ο ελληνικός λαός πρέπει να τιμήσει το Νοέμβρη συνεχίζοντας τον αγώνα για εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική απελευθέρωση.

 

Απαντάμε με τους αγώνες, ανατρέπουμε την πολιτική τους

Απέναντι σε αυτά τα ζητήματα, να θυμηθούμε το δρόμο του Νοέμβρη. Να αντισταθούμε στην πολιτική του συστήματος, των κομμάτων του, αλλά και της ΕΕ και των ιμπεριαλιστών, όπως η νεολαία και ο λαός το Νοέμβρη του'73. Τιμάμε την εξέγερση αγωνιζόμενοι για τα προβλήματα του σήμερα (που δεν απέχουν και πολύ από αυτά του τότε). Παλεύουμε για την ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος και για την κεντρική του αντιπαράθεση με το Νόμο- πλαίσιο και την οδηγία 36/05. Δεν έχουμε αυταπάτες, πιστεύουμε ότι μέσα από συνελεύσεις- καταλήψεις- διαδηλώσεις και πραγματικό μαζικό κίνημα πρέπει να αναμετρηθούμε με τις επιλογές του συστήματος στην εκπαίδευση. Έξω από λογικές απογοήτευσης και συμβιβασμού στους συσχετισμούς, που μας καλούν από δεξιά και αριστερά να συμμορφωθούμε. Η αντιπαράθεση μπορεί να είναι μόνο κεντρική και σε ολική ρήξη με την πολιτική του κεφαλαίου και των εκφραστών του.

Απέναντι στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο στεκόμαστε στο πλευρό του λαού σε μια μαζική και παρατεταμένη ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ. Καλλιεργούμε τη φιλία και τη συνεργασία των λαών των Βαλκανίων αλλά και ολόκληρου του κόσμου.

Υπερασπιζόμαστε το άσυλο από την κυβέρνηση και τις δυνάμεις καταστολής. Την ημέρα που κατοχυρώθηκε το άσυλο στη συνείδηση του λαού. Μέσα απο την εικόνα του άρματος που έριξε την πόρτα του Πολυτεχνείου, εμείς δεν επιτρέπουμε αντίστοιχη καταπάτηση του ασύλου. Συγκρουώμαστε με τις διακηρύξεις της εισαγγελλείας Θεσσαλονίκης και επιστρέφουμε με την πορεία των φοιτητικών συλλόγων σε χώρο ασύλου για να το υπερασπιστούμε.

Η διέξοδος βρίσκεται στο κίνημα. Με αγώνες τιμάμε την ιστορία του κινήματος του λαού μας με αγώνες και τους νεκρούς του.

 

Εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία!!!

 

Αγωνιστικές Κινήσεις σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

 

 

 
35 χρόνια μετά, Το Πολυτεχνείο φωτίζει τους αγώνες του σήμερα
Κείμενα Αγωνιστικών Κινήσεων - Πολυτεχνείο '73 - 17 Νοέμβρη

Τετρασέλιδο Αγωνιστικών Κινήσεων για το Πολυτεχνείο 2008

Περισσότερα...
 
Πολυτεχνείο 2006
Κείμενα Αγωνιστικών Κινήσεων - Πολυτεχνείο '73 - 17 Νοέμβρη

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 2006

Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΖΕΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ο φετινός εορτασμός του Πολυτεχνείου βρίσκει φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές, δασκάλους, καθηγητές και άλλα λαϊκά στρώματα σε αγωνιστικό αναβρασμό.

Ένα μεγάλο ΚΙΝΗΜΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ενάντια στην πολιτική των ταξικών φραγμών, της εντατικοποίησης, της έντασης των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων, της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, της μετατροπής των πανεπιστημίων-ΤΕΙ σε χώρους αφιλόξενους για τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων, ξεσηκώθηκε σε όλες τις πόλεις της χώρας!

Η επίθεση στα δικαιώματά μας, που υλοποιείται μέσα από την αντιδραστική αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, το νέο νόμο πλαίσιο και η ενορχηστρωμένη επίθεση για την κατάργηση του Ασύλου είναι σε εξέλιξη!

 

Το σύστημα και οι πολιτικοί εκφραστές του, επιχειρούν μια μεγάλη τομή στο χώρο της εκπαίδευσης, από το δημοτικό μέχρι το πανεπιστήμιο.

Θέλουν να προσαρμόσουν την εκπαίδευση στη χώρα μας, στο νέο εργασιακό μεσαίωνα που χτίζουν στην αγορά εργασίας. Θέλουν να προσαρμόσουν την παιδεία στις ανάγκες των μεγάλων δυτικοευρωπαϊκών μονοπωλίων και στις ανάγκες του ντόπιου κεφαλαίου.

Θέλουν να χτυπήσουν τα λαϊκά και σπουδαστικά δικαιώματα-κατακτήσεις που στέκονται εμπόδιο στην αδηφάγο όρεξή τους για εκμετάλλευση, ώστε να αυγατίσουν τα κέρδη τους. Θέλουν να χτυπήσουν κάθε δικαίωμα της νεολαίας στις σπουδές, τη δουλειά και τις ελευθερίες.

Θέλουν τη νεολαία να μαθαίνει στα σχολεία και τα πανεπιστήμια να προσκυνάει τις επιλογές στους, να υποταχθεί ιδεολογικά και πολιτικά στους άδικους πολέμους των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών και την συμμετοχή της χώρας μας σε αυτούς, την αιματοχυσία των λαών, να αποδεχθεί την εξάρτηση της χώρας μας από τους Αμερικάνους και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές.

Οι φοιτητικοί-σπουδαστικοί σύλλογοι πρέπει να αντιδράσουν στη σκοταδιστική εκστρατεία, αντιτάσσοντας ένα μαζικό, ενιαίο, παρατεταμένο αγώνα μέχρι τη νίκη!

Να απομονώσουμε τις δυνάμεις του συστήματος. Δε χωράμε στην πολιτική συμφωνία κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ να φτιάξουν την «παιδεία για τους λίγους και εκλεκτούς». Δεν μπαίνουμε στο στημένο τους διάλογο. Να βάλουμε στην άκρη τις δυνάμεις που «από τα αριστερά» διασπούν τον αγώνα μας και προτάσσουν τα μικροκομματικά τους συμφέροντα.

Μέσα από τους συλλόγους μας, τις γενικές συνελεύσεις και τις διαδηλώσεις, αντιστεκόμαστε - οργανωνόμαστε - νικάμε!

ΝΑ ΠΥΚΝΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

 

  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ - ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ!
  • ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ, ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ-ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ
  • ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ-ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΝ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 15-16-17 ΝΟΕΜΒΡΗ
  • ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΙΣ 17/11 ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ (προσυγκέντρωση 3:00μ.μ, πλατεία Κλαυθμώνος)

 

Αγωνιστικές Κινήσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ

 
Περισσότερα Άρθρα...
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Κυκλοφορεί

Νέα Άρθρα