Τα περιεχόμενα του νέου Εναύσματος, Τεύχος 52, Φθινόπωρο 2019

 

Αφιέρωμα

Ο χαρακτήρας και οι στόχοι της επίθεσης στην εκπαίδευση. Να αναπτύξουμε συγκροτημένο φοιτητικό κίνημα! (13-16)

 

Αρθρογραφία

Διαγραφές φοιτητών (4-5)

Πολυτεχνείο (6-7)

Επίθεση στους μαθητές (8-9)

Ο συνδικαλισμός στην παρανομία, τα δικαιώματά μας στο στόχαστρο (10-12)

Για την αξιολόγηση των πανεπιστημίων (13)

Για τα μέσα πάλης των φοιτητών (14)

Για τον αντικομμουνισμό (19)

Περιβάλλον και καταστροφές (20-21)

Η “ανάπτυξή” τους μαυρίζει το εργασιακό μέλλον της νεολαίας (22-24)

Άρθρο για το προσφυγικό (25-26)

 

Στήλες

ΚΟΙΝΩΝΙΑ: Αντικαπνιστικός νόμος (26), Στρατός (27)

ΙΣΤΟΡΙΑ: 70 χρόνια ΝΑΤΟ (28-29)

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Μια προσέγγιση στο “Joker” (30)

 

Μπορείτε να βρείτε το νέο τεύχος του Εναύσματος στα τραπεζάκια των Αγωνιστικών Κινήσεων στις σχολές, καθώς και στα:

 

Αθήνα: βιβλιοκαφέ “Εκτός των Τειχών”, Γραβιάς 10-12

Θεσσαλονίκη: χώρος νεολαίας και πολιτισμού Σφεντόνα, Συγγρού 24

Γιάννενα: Αριστερό ΣΤΕΚΙ Νεολαίας, Κουγκίου 23

Ξάνθη: Ρωγμή, Αριστερός χώρος σκέψης και δράσης, Μ. Βόγδου 20

Κρήτη: Ζάλο, Αριστερός χώρος πολιτικής και πολιτισμού, Χαριλάου Τρικούπη 21

Καταγγέλλουμε την προσπάθεια της αστυνομίας να τρομοκρατήσει τον αγώνα μας!

Ο Σύλλογος Φοιτητών Ξάνθης τελεί υπό κατάληψη από την Τετάρτη 13/11 μέχρι την Κυριακή 17/11, μετά από απόφαση μαζικότατης γενικής συνέλευσης. Οι εξαγγελίες των νέων μέτρων για την εκπαίδευση από την πλευρά της κυβέρνησης μαζί με την κατάργηση του ασύλου το καλοκαίρι και το όργιο τρομοκρατίας και καταστολής απέναντι σε αγωνιζόμενους φοιτητές στην ΑΣΟΕΕ το μεσημέρι τις Δευτέρας, καθώς και η επέτειος της εξέγερσης της 17 Νοέμβρη, έβαλαν το Σύλλογο σε κίνηση.

Την βράδυ τις Πέμπτης,
η ασφάλεια επικοινώνησε με τους φοιτητές, λέγοντας ότι έχει γίνει καταγγελία εις βάρος της κατάληψης και με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο μπορεί και πρέπει να επέμβει. Άμεσα συγκλείστηκε συντονιστικό της κατάληψης, όπου κινητοποιώντας σε μικρό χρονικό διάστημα πολλούς φοιτητές, που κατήγγειλαν τις απειλές των δυνάμεων καταστολής, και πραγματοποίησαν πορεία εκείνη την ώρα με μεγάλη μαζικότητα, δηλώνοντας πως η νεολαία δεν τρομοκρατείται, και θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τα δικαιώματα της.Δεν μας εκπλήσσουν καθόλου αυτά τα γεγονότα. Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει μάρτυρες πολλών τέτοιων περιστατικών, που μόνο ξεκομμένα δεν είναι από το συνολικότερο κλίμα φασιστικοποίησης της πολιτικής και δημόσιας ζωής από πλευράς συστήματος. Το χτύπημα των φοιτητών στην ΑΣΟΕΕ, η επιβολή lockout σε πολλές σχολές από την πλευρά των συγκλήτων, 3 μέρες πριν την επέτειο της 17 Νοέμβρη, οι συλλήψεις και διώξεις αγωνιστών, είναι μόνο κάποια από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα. Το συμπέρασμα αναμφισβήτητο : Όποιο κεφάλι σηκώνεται θα κόβεται!

Η νέα κυβέρνηση, συνεχίζοντας στο δρόμο των προηγούμενων, κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση στα δικαιώματα λαού και νεολαίας. Σε αυτή τη κατεύθυνση, προσπαθεί να καταστείλει τις αντιδράσεις των φοιτητών απέναντι στις πολιτικές της! Για αυτό καταργήθηκε το άσυλο, για να χτυπηθούν οι συνελεύσεις , οι διαδηλώσεις και οι καταλήψεις , η οργάνωση των φοιτητών! Για αυτό επανιδρύθηκε η ομάδα ΔΕΛΤΑ, για να τρομοκρατείται ο λαός και να μην βγει στους δρόμους! Για αυτό χτυπήθηκαν οι φοιτητές στην ΑΣΟΕΕ, για να μας φοβίσουν! Η φασιστικοποίηση της δημόσιας και πολιτικής ζωής, το φακέλωμα, οι διώξεις, η στόχευση της κατάργησης σωματείων και συλλόγων, η απαγόρευση διαδηλώσεων και η όλο και πιο έντονη αστυνομοκρατία είναι κεντρικές πολιτικές στοχεύσεις. Στοχεύσεις ενός συστήματος που φοβάται τον πραγματικό του εχθρό, τον λαό, την νεολαία. Αυτούς που θα βγουν ξανά στο προσκήνιο, θα αντισταθούν και θα κερδίσουν τις ζωές τους!

Είναι επιτακτική ανάγκη, νεολαία και λαός να βροντοφωνάξουν, ΔΕΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΜΑΣΤΕ! Με την οργάνωση μας, τους συλλόγους μας, τις διαδηλώσεις και τις καταλήψεις, να διδαχτούμε από την εξέγερση του πολυτεχνείου του ’73, και να αντισταθούμε στο μαύρο παρόν που μας έφτιαξαν, και στο πιο μαύρο μέλλον που μας ετοιμάζουν! Η εξέγερση του Νοέμβρη δείχνει ότι μέσα από μαζικό κίνημα, αντίσταση και διεκδίκηση μπορούμε να σταματήσουμε και τα πιο μαύρα καθεστώτα. Να αναμετρηθούμε με το σύστημα που γεννά την εκμετάλλευση, τη φτώχεια, την ανεργία, τον πόλεμο!

Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΔΕΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΙΤΑΙ!

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ – ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ

ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ – ΚΑΤΩ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

Με μία μαζική διαδήλωση περίπου 2000-3000 ατόμων, η νεολαία υπερασπίστηκε το Λαϊκό Άσυλο αγώνων σήμερα 14/11. Στην πορεία συμμετείχαν φοιτητικοί σύλλογοι, οι Αγωνιστικές Κινήσεις, αριστερές οργανώσεις και συλλογικότητες της Αναρχίας με κατεύθυνση από τα Προπύλαια προς τη Βουλή και κατάληξη στο κάτω Πολυτεχνείο όπου πραγματοποιήθηκε συντονιστικό καταλήψεων. Η πορεία κινήθηκε δίχως επεισόδια, αν και η παρουσία των ΜΑΤ με σκοπό να τρομοκρατηθούν οι διαδηλωτές ήταν έντονη, ενώ παράλληλα κατά την πορεία προς το κάτω Πολυτεχνείο ομάδα αναρχικών προχώρησε σε σπάσιμο τζαμαρίας γεγονός που δεν κλιμακώθηκε λόγω των αντιδράσεων αποδοκιμασίας από τους φοιτητές.

 

Δίχως αμφιβολία αποτελεί πολιτικό πρόβλημα το γεγονός ότι παρά της μαζική προσέλευση των φοιτητών στις γενικές τους συνελεύσεις συνεχίζουν και μετατρέπονται οι αποφάσεις των οργάνων σε σφραγίδες, αφού κανένας σύλλογος δεν είχε το μπλοκ του αλλά κινήθηκαν σε μπλοκ ΦΣ. Με ευθύνη της ρεφορμιστικής αριστεράς, οι φοιτητές, πέρα από τη ψήφιση ενός πλαισίου, δεν ενεπλάκησαν ενεργά στη διαδικασία υλοποίησης των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων με αποτέλεσμα να μετατρέπονται σε ακολουθητές και χειροκροτητές των ιδιοκτησιακών αντιλήψεων οργανώσεων της Αριστεράς. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο μπλοκ καλούνταν και σύλλογοι δίχως απόφαση για συμμετοχή στη σημερινή πορεία, πράγμα που αντανακλά και την αντιμετώπιση του συλλόγου σαν κομματικό εργαλείο μέσω της στοχευμένης δημιουργίας εντύπωσης μαζικότερης στήριξης. Ωστόσο, αποτελεί θετική εξέλιξη το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε ενιαία πορεία και συντονιστικό, πράγμα το οποίο τέθηκε και στην τοποθέτηση των Αγωνιστικών Κινήσεων στο συντονιστικό, και αντανακλά το πώς η μαζική κίνηση της νεολαίας δημιουργεί πιέσεις και αλλάζει τους συσχετισμούς.

Την προηγούμενη εβδομάδα κλιμάκιο της Ασφάλειας Ηρακλείου συναντήθηκε με την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης ώστε να λάβει τα σχέδια των κτηριακών εγκαταστάσεων του πανεπιστημίου. Εντούτοις η συνάντηση δεν «ολοκληρώθηκε» καθώς ο έλεγχος δεν ορίστηκε μέσα από γραπτή αίτηση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου. Η εξέλιξη αυτή δεν είναι ξεκομμένη από το συνολικότερο κλίμα της περιόδου. Αντιθέτως αποτελεί ευθύ χτύπημα στο Άσυλο , εμπεδώνει στις συνειδήσεις των φοιτητών πως οι μπάτσοι θα αλωνίζουν όποτε κριθεί «αναγκαίο» με φιλειρηνικό προσωπείο ή χωρίς, για να επιβάλλουν τον νόμο και την τάξη.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ποιος είναι ο νόμος και οι τάξη για τις κυβερνήσεις και το σύστημα. Είναι η φίμωση της πολιτικής και πολιτιστικής έκφρασης μέσα στις σχολές, και το χτύπημα στις ζωντανές διαδικασίες των φοιτητών! Η οργάνωση και η αντίσταση ενάντια στα αντιδραστικά νομοσχέδια που χτυπούν το δικαίωμα των φοιτητών σε σπουδές – δουλειά –ελευθερίες! Γιατί πολύ απλά το σύστημα φοβάται αυτή την οργάνωση! Φοβάται όταν λαός και νεολαία παλεύουν να απαντήσουν στην λυσσαλέα επίθεση που δέχονται, φοβάται την οργανωμένη πάλη! Γι’ αυτό απαντάει με περισσότερη καταστολή και τρομοκρατία. Είδαμε το ξύλο και το δακρυγόνο που έφαγαν οι φοιτητές που διαδήλωναν στην ΑΣΟΕΕ ενάντια στο λοκ-αουτ που επέβαλλαν πρυτανεία και κυβέρνηση. Ένα λοκ άουτ που στόχευε στο να εμποδίσει τις διαδικασίες των φοιτητών εν όψει του 3ημερου εορτασμού του Πολυτεχνείου! Είδαμε τον ξυλοδαρμό πολιτών στα Εξάρχεια έπειτα από έφοδο της αστυνομίας. Αυτή είναι η κανονικότητα που μας πλασάρει το σύστημα, με την εκάστοτε κυβέρνηση να αποτελεί «άξιο» εκπρόσωπο αυτού!

Η απάντηση στην επίθεση που εξαπολύει το σύστημα θα δοθεί μόνο μέσα από την οργάνωση των φοιτητών! Μέσα από την μαζικοποίηση των συλλογικών τους διαδικασιών, οικοδομώντας ένα φοιτητικό κίνημα που θα θέτει όρους αντίστασης απέναντι σε αυτό το σάπιο εκμεταλλευτικό μηχανισμό, που θέτει στο στόχαστρο τον φοιτητή , τον εργαζόμενο, τον μετανάστη, και διεκδίκησης όσων με αγώνες έχουν κατοχυρωθεί!

Να διαφοροποιηθούμε με τις λογικές «διαλόγου» με τους εκπροσώπους του συστήματος, που το μόνο που καταφέρνουν είναι να βάλουν στον πάγο την αγωνιστική διάθεση των φοιτητών! Τα όργανα που διοικούν μέσα στα πανεπιστήμια έχουν θεσμικό ρόλο και ευθυγραμμίζονται με τα αντιδραστικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση. Ας μην ψάχνουμε λοιπόν συμμάχους μέσα στα πρυτανικά συμβούλια και τις συγκλήτους ζητώντας να «δεσμευτούν» ! Η πραγματική πίεση για το σύστημα θα ασκηθεί με όρους κινήματος, και όχι μέσα από την συνδιοίκηση. Σύμμαχοι μας είναι μόνο οι συμφοιτητές μας, αυτοί με τους οποίους θα παλέψουμε στον δρόμο για όσα δικαιούμαστε! Να πιάσουμε το νήμα των αγώνων και να πιστέψουμε στις δικές μας δυνάμεις!

Καταγγέλλουμε τη στάση των δυνάμεων ΠΑΣΠ και ΔΑΠ οι οποίες εντελώς αντιδημοκρατικά αφαίρεσαν τη δυνατότητα απ’ τις Αγωνιστικές Κινήσεις και την ΑΡΑΚ-ΕΑΑΚ να κατεβάσουν στα ΔΣ της ΣΤΕΦ και της ΣΔΟ ψηφίσματα καταγγελίας για την εισβολή των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ, τον ξυλοδαρμό και τις προσαγωγές φοιτητών, μεταξύ των οποίων βρέθηκε και φοιτητής της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, μέλος του ΦΣ και της ΕΑΑΚ. Καταγγέλλουμε επιπλέον το γεγονός ότι οι ίδιες δυνάμεις έκλεισαν τα πρακτικά, και εμπόδισαν την ΑΡΑΚ-ΕΑΑΚ να προτείνει στο ΔΣ του Συλλόγου το κατέβασμα του φοιτητικού συλλόγου στην απογευματινή πορεία.

 

Οι φοιτητικοί σύλλογοι είναι τα δημοκρατικά όργανα των φοιτητών και δε χωράνε μέσα σ’ αυτούς ιδιοκτησιακές λογικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές. Εκφράζουν τη φωνή των φοιτητών, και όχι τα καπρίτσια των συστημικών παρατάξεων. Συγκροτήθηκαν έπειτα απ’ τον αντιδικτατορικό αγώνα του λαού μας ενάντια στην αμερικανοστήριχτη χούντα, γι’ αυτό κι ο χαρακτήρας τους είναι αντιφασιστικός και αγωνιστικός. Οι φοιτητές μέσα απ’ τους συλλόγους ήθελαν να παλεύουν για τα δικαιώματα που τους χτύπαγε το κράτος με τη βούλα των Αμερικάνων. Υπερασπίζονταν μέσα στις σχολές το λαϊκό άσυλο που τους επέτρεπε να συζητάνε πολιτικά, να οργανώνονται και ν’ αγωνίζονται απέναντι σ’ αυτό το σάπιο σύστημα που σπέρνει εκμετάλλευση, φτώχεια και πολέμους για τους λαούς. Για περιστατικά, όπως αυτό που είδαμε τη Δευτέρα στην ΑΣΟΕΕ, οι Σύλλογοι πρέπει να έχουν ξεκάθαρη στάση καταγγελίας για την καταπάτηση του Ασύλου και να στέκονται αλληλέγγυοι στους φοιτητές που ξυλοκοπήθηκαν άγρια και συνελήφθησαν απ’ τις δυνάμεις των ΜΑΤ.