Να υπερασπιστούμε αποφασιστικά τα όργανα και τις διαδικασίες του φοιτητικού κινήματος κόντρα στους εκβιασμούς!

Για μια ακόμη φορά, οι φοιτητικές εκλογές της ΑΣΟΕΕ δεν ολοκληρώθηκαν. Ο λόγος είναι ότι μια ομάδα 10-15 ατόμων που αναφέρονται στο αντιεξουσιαστικό χώρο, με τραμπούκικο τρόπο και παρακρατικές μεθόδους, αποφάσισε να επιτεθεί στον χώρο όπου διεξάγονταν οι φοιτητικές εκλογές. Μάλιστα, η ενέργεια αυτή, από ότι φάνηκε, δεν ήταν μεμονωμένη, καθώς αντίστοιχες επιθέσεις έγιναν σε πολλές σχολές και σε διαφορετικές πόλεις. Είναι απορίας άξιο βέβαια πώς άτομα που αναφέρονται στον αναρχικό χώρο δείχνουν τη μαχητικότητά τους και το «αντιεκλογικό» τους μένος ενάντια σε εκλογές φοιτητικού συλλόγου, οι οποίες αφενός έχουν στόχο την συγκρότηση των οργάνων των φοιτητών, αφετέρου δεν εμπλέκονται καθόλου με τους κρατικούς μηχανισμούς. Αντίθετα, σε περιπτώσεις όπως οι βουλευτικές εκλογές, όχι μόνο δεν δείχνουν ανάλογα αντανακλαστικά αλλά πολλές φορές ψηφίζουν κανονικά σ’ αυτές.

 

Οι Αγωνιστικές Κινήσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ χαιρετίζουμε τους φοιτητές που επέλεξαν να μας στηρίξουν στις εκλογές και να ισχυροποιήσουν την κατεύθυνση της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ μέσα στους φοιτητικούς συλλόγους. Βγαίνοντας από αυτήν την πολιτική μάχη ενισχυμένες για μια ακόμα χρονιά (σε απόλυτο αριθμό και ποσοστιαία), παρά τους δυσμενείς συσχετισμούς και τα κάθε λογής εμπόδια που αντιμετώπισαν, οι δυνάμεις μας θα συνεχίσουν να παλεύουν καθημερινά αυτήν την κατεύθυνση στο εσωτερικό του φοιτητικού κινήματος, συγκεντρώνοντας όλες τους τις προσπάθειες στην ανασυγκρότηση των φοιτητικών συλλόγων με αγωνιστικό προσανατολισμό. Κάνοντας κάθε στιγμή διακριτή την αντιιμπεριαλιστική, αντικαπιταλιστική και αντιδιαχειριστική γραμμή που πρεσβεύουμε και επιδιώκουμε να κάνει κτήμα του το κίνημα της νεολαίας. 

1

ΑΘΗΝΑ

2014

2015

 

ΓΕΩΛΟΓΙΚΟ

9

11

 

ΙΑΤΡΙΚΗ

27 (1)

34 (1)

 

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ

12

10

 

ΝΟΜΙΚΗ

19

21

 

ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ

10

20

 

ΦΥΣΙΚΟ

24 (1)

33 (1)

 

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ

14

12

 

ΑΣΠΑΙΤΕ

8

14

 

ΑΣΟΕΕ*

 

 

 

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ

18

18

 

ΠΑΠΕΙ

31

33

 

ΠΑΝΤΕΙΟ

21

24

 

ΣΓΤΚΣ - ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ

6

12(1)

 

ΧΗΜΙΚΟ

2

-

 

ΣΤΕΦ - ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ

10

8

 

ΣΥΝΟΛΟ ΑΘΗΝΑ

211

250

 

 

   

2

ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

2014

2015

 

ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

19 (2)

12 (1)

 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ- ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ

8

9

 

ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟ - ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ

 -

6 (1)

 

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ

9

4

 

ΑΓΓΛΙΚΟ

11 (1)

 

ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

21 (1)

14

 

ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ - ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ

17

 

ΙΑΤΡΙΚΗ **

9

11

 

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ

5 (1)

4

 

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ

 -

3

 

ΦΥΣΙΚΟ

24 (1)

17 (1)

 

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ

15 (1)

11

 

ΤΕΦΑΑ

17

10

 

ΣΔΟ - ΤΕΙ

17

14

 

ΣΕΥΠ - ΤΕΙ

21

 

ΣΤΕΦ - ΤΕΙ

12

7

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ

3

-

 

ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ

6

-

 

ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ

9

-

 

ΣΥΝΟΛΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

174

171

 

 

   

3

ΠΑΤΡΑ

2014

2015

 

ΦΥΣΙΚΟ

 -

3

 

ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

1

8 (1)

 

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ

 -

9

 

ΣΥΝΟΛΟ ΠΑΤΡΑ

1

20

 

 

   

4

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

2014

2015

 

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ

15

13

 

ΤΕΜ

4

3

 

ΣΤΕΓ - ΤΕΙ

12

9

 

ΣΤΕΦ - ΤΕΙ

 -

8

5

ΧΑΝΙΑ

2014

2015

 

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

28 (1)

13

 

ΣΥΝΟΛΟ ΚΡΗΤΗ

59

46

 

 

   

6

ΓΙΑΝΝΕΝΑ

2014

2015

 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ - ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ

12

12

 

ΙΑΤΡΙΚΗ

32

38 (1)

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ

18 (1)

13 (1)

 

ΦΥΣΙΚΟ

28 (1)

25 (2)

 

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ

23

15 (1)

 

ΒΕΤ

8

4

 

ΠΤΕΤ

7(1)

9 (2)

 

ΣΥΝΟΛΟ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

128

116

 

 

   

 

ΚΑΡΔΙΤΣΑ

   

 

ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ

6

-

7

ΛΑΡΙΣΑ

2014

2015

 

ΣΔΟ - ΤΕΙ

10 (1)

8

ΞΑΝΘΗ

2014

2015

 

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

46

64 (1)

9

ΣΕΡΡΕΣ

2014

2015

 

ΣΤΕΦ - ΤΕΙ

 -

8

10

ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ

2014

2015

 

ΙΑΤΡΙΚΗ

16

8

11

ΚΟΜΟΤΗΝΗ

2014

2015

 

ΝΟΜΙΚΗ

 -

9

12

ΣΑΜΟΣ

2014

2015

 

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ

29 (2)

9

 

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ

5

7 (1)

 

ΣΥΝΟΛΟ ΑΛΛΟΥ

102

115

 

 

 

 

 

   

 

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ

682

718

 

ΣΧΟΛΕΣ

45

52

 

ΠΟΛΕΙΣ

10

12

 

ΕΔΡΕΣ

15

18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά οι εκλογές στην ΑΣΟΕΕ ακυρώθηκαν

 

** Ιατρική (επιτροπές έτους): επιτροπή 1ου = 20 ψήφοι + 2 έδρες, επιτροπή 2ου = 6 ψήφοι

Αυτό που λένε -παντού και πάντα- όλες οι δυνάμεις είναι “Χρειαζόμαστε ζωντανούς Συλλόγους”, “Ισχυρό και διεκδικητικό φοιτητικό κίνημα”, “Να πατήσουμε γερά στα πόδια μας” ...και άλλα παρόμοια. Ιδιαίτερα μάλιστα προεκλογικά, όλα αυτά αποτελούν βασικό επιχείρημα, καλώντας τους φοιτητές να στηρίξουν αυτή την κατεύθυνση (αν βέβαια δεν αντικαθίστανται αυτά τα πολιτικά επιχειρήματα, με άλλα επικοινωνιακά προεκλογικά μέσα -αστικού χαρακτήρα- όπως πάρτυ-μουσικές-Quizdomκ.λπ).

Το κατά πόσο όμως όσα από αυτά που λέγονται ...εννοούνται κιόλας, είναι άλλου παπά ευαγγέλιο!

Για να μπορέσει το φοιτητικό κίνημα να πατήσει γερά στα πόδια του και οι Σύλλογοι να βρεθούν σε γραμμή ρήξης με την άρχουσα πολιτική, ώστε να υπερασπίζονται τα δικαιώματα των φοιτητών, βασικός και απαράβατος όρος είναι να μην επικρατούν λογικές διαπραγμάτευσης και συμβιβασμού. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο οι Αγωνιστικές Κινήσεις, κινούνται στην κατεύθυνση ισχυροποίησης των οργάνων του φοιτητικού κινήματος κόντρα σε κάθε προσπάθεια χειραγώγησης της νεολαίας. Αυτός είναι ο λόγος που ποτέ δεν καθίσαμε στο “τραπέζι του διαλόγου” και πάντοτε εναντιωνόμασταν στη λεγόμενη “Συνδιοίκηση”.

 Εκλογές αλλά… για ποιον;

Καταγγέλλουμε την στάση των δυνάμεων ΠΑΣΠ και ΔΑΠ οι οποίες μία μέρα πριν τις εκλογές, έχοντας προαποφασίσει και συνεννοηθεί μεταξύ τους για την τοποθεσία της διεξαγωγής των φετινών εκλογών του φοιτητικού συλλόγου της ΑΣΟΕΕ, ήρθαν να επιβάλλουν την άποψη τους αυτή (με τρόπο τελεσίδικο μάλιστα δηλώνοντας ότι ή στον πανελλήνιο ή πουθενά)  στην διαδικασία συνεννόησης μεταξύ των υποψήφιων δυνάμεων. Ο χώρος ο οποίος διαλέχτηκε για την διαδικασία από τις παραπάνω δυνάμεις είναι το στάδιο του πανελληνίου (πάντως δεν είναι σίγουρα ο χώρος του πανεπιστημίου)…

Οι φοιτητικές εκλογές αποτελούν μια πολιτική-δημοκρατική διαδικασία των φοιτητών. Μέσα από αυτές συγκροτούνται τα όργανα πάλης τους. Είναι μια κατάκτηση που κερδήθηκε με αγώνες και θυσίες του φοιτητικού και λαϊκού κινήματος.

Μετά τη Χούντα του 1967-1974 είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται από Πρυτανικές Αρχές να στερήσουν αυτό το δικαίωμα με πρόφαση την κατάληψη της Πρυτανείας από την Ομάδα Προσβασιμότητας. Το αίτημά τους για την πρόσβαση των Α.Μ.Ε.Α. Σε όλους τους χώρους του Α.Π.Θ. είναι δίκαιο. Το θέμα της προσβασιμότητας είναι ένα σημαντικό ζήτημα και τα αιτήματα που έχουν μπει αφορούν όλους τους φοιτητές του Α.Π.Θ. Oι κατακτήσεις δικαιωμάτων προκύπτουν μόνο μέσα από μαζικούς αγώνες και θεωρούμε αυτονόητο ότι η κατάληψη της πρυτανείας, παρ' όλες τις αδυναμίες της να αναδείξει με μαζικούς όρους το ζήτημα, γίνεται ενάντια στο διοικητικό μηχανισμό και δεν στρέφεται ενάντια στα πρωτοβάθμια όργανα των φοιτητών και τις δημοκρατικές εκλογές τους, ασχέτως το πώς προσπαθεί να χρησιμοποιηθεί από την πρυτανεία.

Σήμερα, 11/5 μέλη των Αγωνιστικών Κινήσεων κατέβηκαν στη σχολή τους και έπειτα από κοροϊδία αρκετών ημερών, απαίτησαν να μάθουν πότε θα γίνει το προεκλογικό Διοικητικό Συμβούλιο ώστε να αποφευχθούν τα περσινά γεγονότα (απόκρυψη του προεκλογικού Διοικητικού Συμβουλίου από ΔΑΠ και ΠΚΣ-ΚΝΕ με αποτέλεσμα το μη κατέβασμα μας στις εκλογές).

Διαπιστώσαμε ότι για ακόμα μια χρονιά είχαν τον ίδιο σκοπό. Η ΔΑΠ μας "ενημέρωσε" ότι τα ψηφοδέλτια έχουν κλείσει βδομάδες πριν (το προεκλογικό Διοικητικό Συμβούλιο δεν έχει γίνει ακόμα). Σύμφωνα με τη ΔΑΠ τα Διοικητικά Συμβούλια είναι κλειστά στους φοιτητές και σε παρατάξεις που δεν έχουν έδρα σε αυτά και πως δεν έχουν καμία υποχρέωση να ενημερώνουν, λες και η σχολή και τα όργανα των συλλόγων είναι τσιφλίκια τους.

Στο ίδιο μοτίβο η ΠΚΣ-ΚΝΕ σφύριζε αδιάφορα και με διάφορα "κόλπα" και κοροϊδίες μας παρέπεμπε στη ΔΑΠ. Κατά τα άλλα μιλάει για ανασυγκρότηση των συλλόγων και των οργάνων τους και άλλα τέτοια θαυμαστά.

Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν τις φοιτητικές εκλογές, και πραγματικά βομβαρδίζεσαι από φυλλάδια και προτάσεις για στήριξη της μιας ή της άλλης παράταξης στις φοιτητικές εκλογές. Ειδικά όσον αφορά τις αριστερές δυνάμεις, τα πράγματα περιπλέκονται, και πολλές φορές αντιλαμβάνεσαι τις πολιτικές τους διαφορές σαν έναν «περιττό μικροπολιτικό καβγά». Όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Στον φοιτητικό σύλλογο τίθενται διαφορετικές κατευθύνσεις ως προς τις οποίες καλείσαι και έχεις χρέος στις 13 Μάη να πάρεις θέση.

Τι σημαίνει, λοιπόν, «ψηφίζω Αγωνιστικές Κινήσεις»;

Ενισχύω στον σύλλογό μου την κατεύθυνση της Αντίστασης και της Διεκδίκησης. Ως Αγωνιστικές Κινήσεις, παλεύουμε για την υπεράσπιση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, για δημόσια δωρεάν παιδεία, για ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, και ΟΧΙ για κυβερνητικά-μεταβατικά προγράμματα ή εκπαιδευτικά μοντέλα. Προς απάντηση στη ρεβάνς που έχει στόχο να πάρει το σύστημα, με επίγνωση της αποσυγκρότησης εργαζομένων και νεολαίας, προτάσσουμε το Μέτωπο Αντίστασης και Διεκδίκησης, το παρατεταμένο και ανυποχώρητο μέτωπο λαού και νεολαίας, στη βάση των άμεσων προβλημάτων του. Επενδύουμε τις ελπίδες μας όχι στην αδιέξοδη προτασεολογία προς εκείνον που μας αμφισβητεί (κυβέρνηση, υπουργείο κ.λπ.) αλλά στην σύγκρουση μαζί του, η οποία και προϋποθέτει ότι ο λαός είναι πρωταγωνιστής των εξελίξεων και όχι παρακολουθητής τους. Εμπιστευόμαστε, δηλαδή, τις δικές μας δυνάμεις και αγωνιζόμαστε για την ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος, στο πλευρό των εργαζομένων.

Νέα Προοπτική: Τον ρουφιάνο κανείς δεν τον αγάπησε…

Για αρχή, θα υπερθεματίσουμε σε αυτό που αναφέρει η Νέα Προοπτική στο φυλλάδιό της: όντως, «τα τελευταία χρόνια στην Ιατρική της Αθήνας συμβαίνει κάτι μοναδικό». Κάτι που βρίσκεται μόνο στα πιο τρελά όνειρα των ΔΑΠ και ΠΑΣΠ. Κάτι που θα ζήλευε και ο πιο φτασμένος δεξιός εργατοπατέρας. Κάτι με το οποίο οι δυνάμεις του συστήματος μπορούν να είναι παραπάνω από ευχαριστημένες.

Γιατί στην Ιατρική τα τελευταία χρόνια, ένα συνονθύλευμα δεξιών, κολλητών των μεγαλοκαθηγητών, μελών της ΟΝΝΕΔ, φίλων της Δράσις-ΚΕΣ (κυπριακή φασιστική οργάνωση) και της Χρυσής Αυγής, έχουν σχηματίσει μια παράταξη που ακούει στο όνομα «Νέα Προοπτική», εμφανίζονται στη σχολή μια βδομάδα πριν από τις εκλογές, φοράνε την προβιά των «ανεξάρτητων» και βγαίνουν πρώτη δύναμη. Γιατί τα στελέχη αυτών έχουν φτάσει σε επίπεδο αντάξιο ή και ανώτερο από αυτό των ΔΑΠ και ΠΑΣΠ τα ρουσφέτια με το καθηγητικό κατεστημένο, το πελατειακό δίκτυο των πάρτι και των σημειώσεων, την επίθεση στις δημοκρατικές διαδικασίες του συλλόγου και τα δικαιώματα των φοιτητών.

Δύο λόγια για την «υπεραγωνιστική», που καμιά φορά αυτοπροσδιορίζεται και ως αριστερή, ΠΑΣΠ. Από το 1974 συγκροτήθηκε μια κίνηση φοιτητών, ονόματι «Φίλοι Α. Παπανδρέου», που το 1975 μετεξελίχθηκε σε ΠΑΣΠ (Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη). Αρχικά για τον προσδιορισμό της πραγματικότητας: η συγκεκριμένη «αγωνιστική» παράταξη ποτέ δεν είχε σαν βασική αρχή της τους συλλογικούς και οργανωμένους αγώνες και ,όποτε κάνει λόγο σε αυτούς, σπάνια προσδιορίζει τον πραγματικό εχθρό για την νεολαία! «Η αδιαφάνεια, η διαπλοκή, η αναξιοκρατία και η ιδιοτέλεια».  Αυτά είναι που πρέπει να χτυπήσουν οι φοιτητές μας λέει!

Για κάποιον «ανεξιχνίαστο» λόγο η «ανεξάρτητη από το ΠΑΣΟΚ» ΠΑΣΠ κρύβει κάτω από αυτές τις λέξεις την επίθεση του κεφαλαίου και της αστικής τάξης στην εκπαίδευση, αποπροσανατολίζει τη σπουδάζουσα νεολαία. Δεν θέλει με τίποτα να συζητιούνται τα πραγματικά προβλήματα μέσα σε συλλογικές διαδικασίες, όπως στις γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων, καθώς είναι χέρι-χέρι με τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ οι δυνάμεις εκείνες, οι οποίες μπλοκάρουν και συκοφαντούν σχεδόν πάντα τη διεξαγωγή των συνελεύσεων. Προβάλλουν έτσι την λύση στον ατομικό δρόμο, στην ανάθεση στους εκπροσώπους-νταβατζήδες των φοιτητών (π.χ. «Ως ΠΑΣΠ μιλήσαμε με τον τάδε καθηγητή και το πρόβλημα λύθηκε»), και θεωρούν νίκη για το φοιτητικό κίνημα όταν καταφέρνουν να σπάνε τις καταλήψεις εν μέσω ενός αγώνα του φοιτητικού κινήματος. Και όταν λέμε να «σπάνε», δεν σπανίζουν τα παραδείγματα τραμπούκικων συμπεριφορών των μελών της σε αγωνιστές φοιτητές ή ακόμη η πληρωμή μπράβων και παρακράτους, όπως έκανε η ΠΑΣΠ Γεωπονικού το 2011 με την φασιστική επίθεσή της σε μέλη της ΕΑΑΚ. Ιδού οι πρωτοπόροι υπερασπιστές της δημοκρατίας και της ελευθερίας!

  •  Start 
  •  Prev 
  •  1  2 
  •  Next 
  •  End 
Page 1 of 2