ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ!

Σε μια περίοδο που η επίθεση του συστήματος στα φοιτητικά και λαϊκά δικαιώματα μαίνεται αμείωτη, αναδεικνύονται σοβαρά ζητήματα τα οποία ο φοιτητόκοσμος καλείται να απαντήσει. Ο λόγος για το Άσυλο, τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. 

Για μία ακόμη φορά το σύστημα, όχι τυχαία, στοχοποιεί το Άσυλο. Τα συστημικά μέσα ενημέρωσης, κάνοντας πολύ καλά τη δουλειά τους, τρέχουν να καταγγείλουν τις “τραγικές” συνθήκες που υπάρχουν στις σχολές. Προφανώς δεν κάνουν λόγο για την εντατικοποίηση, τους απάνθρωπους και εξαντλητικούς ρυθμούς σπουδών ή το χτύπημα στη φοιτητική μέριμνα, αλλά για την κατάσταση «βίας και ανομίας» που επικρατεί στους χώρους των σχολών. Απλώνουν λοιπόν όλη τη βεντάλια των επιχειρημάτων κατασυκοφάντησης του Ασύλου και των αγώνων του φοιτητικού κινήματος. Στόχος τους φυσικά η καταπάτησή του με κάθε ευκαιρία (πχ σκηνικά βίας, τοξικομανείς, διακίνηση ναρκωτικών, παραεμπόριο) καθώς και η δημιουργία ευνοϊκότερων όρων καταστολής των αγώνων των φοιτητών. Σε αυτήν την κατεύθυνση αποτελούν βούτυρο στο ψωμί του συστήματος δράσεις διαφόρων ομάδων που με τραμπούκικο τρόπο παρεμβαίνουν στις σχολές (βλ. ΑΣΟΕΕ) και καμία σχέση δεν έχουν με το λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα. Πρακτικές που φάνηκαν και στο τριήμερο του Πολυτεχνείου στην Αθήνα, όπου με την κατάληψή τους κατάφεραν να μη πραγματοποιηθεί ο τριήμερος εορτασμός αποκλείοντας το λαό και τις αριστερές δυνάμεις από το χώρο και καταφέρνοντας κάτι που το σύστημα προσπαθεί για χρόνια.

Το Άσυλο αποτελούσε πάντα “αγκάθι” για το σύστημα και τις επιδιώξεις του. Έτσι κατά καιρούς φρόντιζε να μας υπενθυμίζει πόσο πολύ το ενοχλεί αφού σε κάθε νομοσχέδιο υπάρχει κατεύθυνση κατάργησής του. Τελευταία πράξη αυτής της προσπάθειας αποτελείο ψηφισμένος νόμος Γαβρόγλου, ο οποίος έρχεται να εντείνει την επίθεση στα φοιτητικά δικαιώματα και ελευθερίες. Συνεχίζοντας στο δρόμο που χάραξαν ο νόμος πλαίσιο και ο νόμος Διαμαντοπούλου – Αρβανιτόπουλου προχωράει ακόμα περισσότερο την επίθεση στο Άσυλο. Το χαρακτηρίζει «ακαδημαϊκό» και τονίζει ότι «επέμβαση δημόσιας δύναμης σε χώρους των Α.Ε.Ι. λαμβάνει χώρα σε περιπτώσεις κακουργημάτων αυτεπαγγέλτως και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση μετά από απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου.» Δεν άργησε καθόλου να εφαρμοστεί καθώς η πρυτανεία του ΑΠΘ κάλεσε την αστυνομία να περιπολεί μόνιμα στους χώρους του πανεπιστημίου.

Καταγγέλλουμε απερίφραστα, στους φοιτητές και στον εργαζόμενο λαό, τα γεγονότα που εξελίχτηκαν, στον χώρο του Πολυτεχνείου. Μερικές δεκάδες τραμπούκοι, αυτοανακυρησόμενοι σε «κατάληψη πολυτεχνείου», απόκλεισαν και αποκλείουν με φασιστικό τρόπο, την είσοδο, στο χώρο του πολυτεχνείου, φοιτητικών συλλόγων και αριστερών οργανώσεων. Τη στιγμή που το σύστημα, ολομέτωπα, επιτίθεται με ΜΑΤ, κατατρομοκράτηση και καλλιέργεια κλίματος «βίας και ανομίας», στη συμμετοχή του κόσμου στον τριήμερο εορτασμό και την πορεία, αυτή η ενέργεια λειτουργεί, εκ των πραγμάτων, προβοκατόρικα και βοηθητικά στην προσπάθεια του συστήματος. Τη στιγμή που το σύστημα, συνολικότερα, επιτίθεται στα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες λαού και νεολαίας, αυτή η ενέργεια είναι βούτυρο στο ψωμί και αυτής τη κυβέρνησης, για όλο και αντιδραστικότερες εξελίξεις.

Δεν είναι η πρώτη φορά που, τέτοιου τύπου τραμπούκικες-παρακρατικές ομάδες, με αναφορά στο χώρο της αναρχίας, χτυπάνε εκδηλώσεις της λαϊκής πάλης και του κινήματος. Πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, θυμίζοντας φασιστικές πραχτικές, έχουν γίνει αντίστοιχου τύπου παρακρατικά χτυπήματα σε στέκια νεολαίας, αριστερές οργανώσεις, εκδηλώσεις του λαϊκού και του φοιτητικού κινήματος.

Ειδικότερα όταν, το περιεχόμενο της συγκεκριμένης «κατάληψης» εναντιώνεται στην αριστερά, την οργανωμένη πάλη και τις λαϊκές οργανώσεις, συμβάλει στο αντικομμουνιστικό/αντιαριστερό παραλήρημα, που καθημερινά εξαπολύει υπό τη μορφή τρομουστερίας το σύστημα. Ειδικότερα όταν, όλη την αντιλαϊκή πολιτική, την εξάρτηση της χώρας από τους ιμπεριαλιστές ΗΠΑ-ΕΕ και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που υπηρετεί πιστά όλα τα παραπάνω, αποκρύπτεται το πραγματικό περιεχόμενο της αριστεράς και των λαϊκών αγώνων. Ειδικότερα όταν, τσουβαλιάζεται το περιεχόμενο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, για ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ-ΛΑΟΚΡΑΤΙΑ, με το σημερινό πολιτικό σύστημα, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και τα κόμματα του συστήματος, συμβάλλει στην χρόνια προσπάθεια του συστήματος και όλου του ακροδεξιού εμετού, να κατασυκοφαντήσει στη νεολαία και το λαό, το πραγματικό μήνυμα της εξέγερσης.

Αυτό που αρμόζει σε τέτοιου τύπου φασιστικές και προβοκατόρικες ενέργειες, είναι η απομόνωση από το λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα. Η υπεράσπιση του Πολυτεχνείου, του μηνύματος της εξέγερσης, της καθημερινής πάλης του λαού, περνάει μέσα από την πλήρη καταγγελία και απομόνωση τέτοιων ομάδων και πρακτικών. Περνάει μέσα από τη μαζική υπεράσπιση του ασύλου, του δικαιώματος να βρίσκεται η νεολαία, οι σύλλογοι, ο εργαζόμενος λαός και οι οργανώσεις του, μέσα στο Πολυτεχνείο, για να τιμούν αγωνιστικά, την επέτειο μιας εξέγερσης-καρφί στο μάτι του συστήματος.

Καμία υποταγή στην κατεύθυνση καταπάτησης του Ασύλου! Να προφυλάξουμε τα εργαλεία πάλης μας!

Με μία αρκετά προσεγμένη ανακοίνωση, η Πρυτανεία της ΑΣΟΕΕ μας ενημερώνει για το κλείσιμο των μαθημάτων την Τετάρτη 8/11, μεταξύ των ωρών 11.00 με 15.00! Οι πρυτανικές αρχές, με μαεστρία, μεταχειρίζονται το θέμα των τοξικομανών γύρω από τον χώρο της ΑΣΟΕΕ, προκειμένου να καλλιεργήσουν κλίμα τρομοκρατίας και να στρώσουν το έδαφος για την άμεση επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων στους χώρους της σχολής.

Στην ανακοίνωση της, καλεί τους θεσμούς της Πολιτείας να αναλάβουν δράση απέναντι στην συγκέντρωση των τοξικομανών στον γειτονικό χώρο του Πεδίου του Άρεως, τους εγκαλεί που δεν έχουν ήδη παρέμβει, ενώ με την παύση των μαθημάτων προσπαθεί να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση. Τα παραπάνω αποτελούν καθαρή προετοιμασία για την καταπάτηση του Ασύλου και ανοιχτή πρόκληση για τον φοιτητικό Σύλλογο της ΑΣΟΕΕ.

Η ανακοίνωση της πρυτανείας υποτιμάει καθαρά την νοημοσύνη των φοιτητών, μιας και όλοι ξέρουμε –όπως και η ίδια η πρυτανεία- ότι η κατάσταση με το στίβαγμα των τοξικο-εξαρτημένων στο Πεδίον του Άρεως, ακόμα και η διακίνηση των ναρκωτικών στην γύρω περιοχή, είναι διαδικασία που διεξάγεται με την συμμετοχή και υπό την εποπτεία των κατά τα άλλα υπεύθυνων για την επίλυση των ζητημάτων, θεσμών της Πολιτείας (βλ. αστυνομία).

Τον λόγο για το Άσυλο τον έχουμε εμείς και όχι οι Πρυτάνεις, τα ΜΑΤ κι οι Εισαγγελείς!

Διανύουμε μία περίοδο που τα φοιτητικά και λαϊκά δικαιώματα βρίσκονται υπό αμφισβήτηση και συνολικά στο στόχαστρο της επίθεσης που διεξάγει το σύστημα απέναντι στον λαό και στην νεολαία. Και αυτή η κατάσταση εδραιώνεται όλο και περισσότερο όσο το φοιτητικό κίνημα αδυνατεί να απαντήσει μαχητικά και να υπερασπιστεί τις κατακτήσεις του.

Μέσα σε όλο το αντιδραστικό κλίμα που δημιουργεί η επίθεση του συστήματος, μέσα και έξω από τα πανεπιστήμια, έρχεται να προστεθεί η ανακοίνωση για εισαγγελική παρέμβαση στον χώρο της σχολής μας, με αφορμή κάποια πολύ συγκεκριμένα γεγονότα (τραμπουκισμός ομιλητή της AIESEC και ενός φοιτητή που διάβαζε στην βιβλιοθήκη), μα με πραγματικό στόχο την καταπάτηση του Ασύλου.

Αρχικά πρέπει να κάνουμε ξεκάθαρο ότι η παραπάνω ανακοίνωση αποτελεί πολύ αρνητική εξέλιξη για τον φοιτητικό μας Σύλλογο. Μιλάμε, άλλωστε, για έναν σύλλογο με πικρή ιστορία γύρω από το ζήτημα του Ασύλου, που έχει βιώσει και με το παραπάνω τον τρόπο με τον οποίο το σύστημα εννοεί το Άσυλο. Κι αυτός είναι πολύ συγκεκριμένος. Όπως το ορίζει με μία λέξη ο νόμος Γαβρόγλου ως… ακαδημαϊκό! Καθαρό δηλαδή από συνελεύσεις, αγώνες και κάθε φωνή που αμφισβητεί την κυριαρχία του συστήματος. Και όταν δεν ικανοποιείται αυτή η συνθήκη;;; Τότε θα μιλάμε για μία σχολή ασφυκτικά περικυκλωμένη από δυνάμεις καταστολής, με εφόδους των ΜΑΤ και δακρυγόνα μέσα στον χώρο της σχολής, συλλήψεις συμφοιτητών μας, καθώς και παρεμπόδιση των συλλογικών μας διαδικασιών (βλ. μη ολοκλήρωση της καταμέτρησης των εκλογών του φοιτητικού μας Συλλόγου). Γεγονότα που όσο και αν θυμίζουν σκοτεινές και «μακρινές» εποχές Χούντας, αποτελούσαν την καθημερινότητα για τους φοιτητές της ΑΣΟΕΕ, μόλις λίγα χρόνια πριν.

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο χώρο του Α.Π.Θ. η προγραμματισμένη διαδήλωση ενάντια στις προσπάθειες κατάργησης του Ασύλου.

 

Την Τρίτη 14/3/17 σε σχολές του Πανεπιστημίου Πάτρας σημειώθηκαν καταστροφές των χώρων παρέμβασης και των υλικών της ΔΑΠ ΝΔΦΚ. Στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών αναφέρθηκε και τραυματισμός φοιτητή που ανήκει στη ΔΑΠ. Στους χώρους που σημειώθηκαν τα επεισόδια πετάχθηκαν τρικάκια και κολλήθηκαν αφίσες απ’ όπου πληροφορηθήκαμε πως τα παραπάνω έγιναν ως απάντηση στα "γεγονότα" του Παντείου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ερχόμαστε αντιμέτωποι με τέτοιες αντιδραστικές και αντιδημοκρατικές δράσεις σε πανεπιστημιακούς χώρους, που ουδεμία σχέση έχουν με τους φοιτητικούς συλλόγους και τις δημοκρατικές διαδικασίες τους. Αντιθέτως, σε μια περίοδο που χτυπιέται ο συνδικαλισμός και ποινικοποιούνται οι αγώνες, αυτά τα γεγονότα έρχονται να ενισχύσουν αντιδραστικές φωνές και να δώσουν πάτημα στη συστημική άποψη ότι τα πανεπιστήμια είναι άσυλα ανομίας και υπάρχει ανάγκη για φύλαξη από ιδιωτική αστυνομία. Από την άλλη, αυτές οι λογικές ούτε δίνουν απάντηση στη συστημική άποψη της ΔΑΠ ούτε αμφισβητούν το ρόλο που αυτή έχει μέσα στα πανεπιστήμια, ότι δηλαδή είναι το μακρύ χέρι του συστήματος μέσα σ’ αυτά, αλλά ίσα ίσα της δίνουν και πεδίο αναπαραγωγής της μέσα από τη θυματοποίησή της.

Την Τρίτη 15/2 διεξάχθηκε στον χώρο του Παντείου έντονος διαπληκτισμός μεταξύ ενός καθηγητή και μελών αντιεξουσιαστικής συλλογικότητας, όταν ο καθηγητής προσπάθησε με αντιδημοκρατικό τρόπο να εμποδίσει τους φοιτητές να γράψουν ένα πολιτικό σύνθημα στον τοίχο. Το γεγονός αυτό οδήγησε στον τραυματισμό του πρώτου, στην προκλητική εμφάνιση δυνάμεων ΟΠΚΕ έπειτα από το κάλεσμα τους από τον καθηγητή και την πρύτανη , στην σύλληψη ενός φοιτητή και προσαγωγή δύο ακόμα.

Πιο συγκεκριμένα, τα πολιτικά συνθήματα, οι πολιτικές αφίσες, τα πανό δεν αποτελούν «βρωμιά» ή όπως αλλιώς θέλει να τα ονομάζει το σύστημα και οι παρατρεχάμενοι του, αλλά πολιτική έκφραση. Και βέβαια, τα συγκεκριμένα υλικά δεν είναι μέσο πολιτικής έκφρασης ούτε της ΠΑΣΠ ούτε της ΔΑΠ, των οποίων η αντίληψη είναι η κατάργηση τους από τα πανεπιστήμια, μιας και η δική τους αστική προπαγάνδα υπάρχει παντού τριγύρω, αλλά βασικό μέσο παρέμβασης των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων, που είναι εχθρικές για το σύστημα και θέλει να τις εξαφανίσει για να μην υπάρξουν αντιστάσεις και αγώνες.

Καταγγέλλουμε το λοκ-άουτ που για τρίτη φορά μέσα σ’ έναν μήνα επέβαλε η Διοίκηση στη Νομική, προφασιζόμενη «τεχνικά προβλήματα». Αποδείχθηκε, βέβαια, γρήγορα, ότι τα «τεχνικά προβλήματα» ήταν ίδια με εκείνα που οδήγησαν στα δύο προηγούμενα λοκ-άουτ (14-16 Νοέμβρη, 6η Δεκέμβρη)… Με άλλα λόγια, τα «τεχνικά προβλήματα» και κάθε είδους προσχήματα παρουσιάζονται στοχευμένα, είτε στην επέτειο δολοφονίας του Γρηγορόπουλου είτε στον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου, καθώς και κάθε φορά που οι φοιτητικοί σύλλογοι επιχειρούν να συζητήσουν και να οργανωθούν απέναντι στην βάρβαρη πολιτική που βιώνουν.

Αυτή τη φορά, αφορμή για το λοκ άουτ υπήρξε η προγραμματισμένη εκδήλωση αλληλεγγύης στον Δ. Κουφοντίνα. Την ίδια μέρα, μάλιστα, ήταν προγραμματισμένες και άλλες εκδηλώσεις πολιτικών συλλογικοτήτων στον χώρο της Νομικής. Η αφορμή αυτή, συνεπώς, εντάσσεται σε ένα συνολικότερο πλαίσιο απαγόρευσης πολιτικών εκδηλώσεων και ευθείας βολής του ασύλου, όπως πιστοποιεί και η ανακοίνωση της Διοίκησης, πριν λίγες μέρες, για απαγόρευση πραγματοποίησης πολιτικών- πολιτιστικών εκδηλώσεων στη σχολή. Κεντρικός στόχος κυβέρνησης- Υπουργείου- διοίκησης είναι το χτύπημα των συνδικαλιστικών ελευθεριών και των δημοκρατικών δικαιωμάτων των φοιτητών, η μετατροπή του Πανεπιστημίου σε έναν χώρο καθαρά «ακαδημαϊκό», αποξενωμένο δηλαδή από τις συλλογικές μας διαδικασίες.

 

Φοιτητικά σχήματα και συλλογικότητες της Νομικής έβγαλαν ανακοίνωση για το λοκ-άουτ της σχολής:

Οι Κοσμητείες των Ο.Π.Ε. και Νομικής, έβγαλαν μία ανακοίνωση η οποία απαγορεύει τη διάθεση χώρων για τη διοργάνωση εκδηλώσεων. Αυτή η απόφαση έχει πολύ συγκεκριμένη κατεύθυνση, καθώς αποβλέπει στην αποστείρωση του κοινωνικού χώρου του Πανεπιστημίου από οποιαδήποτε δραστηριότητα εκφεύγει των ακαδημαϊκών ενδιαφερόντων. Στην απαγόρευση αυτή ήρθε να προστεθεί το τρίτο κατά σειρά lock-out από την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς για να εμποδίσει την πραγματοποίηση εκδήλωσης που θα γινόταν με θέμα τις άδειες που δεν δίνονται παράνομα στον πολιτικό κρατούμενο Δ. Κουφοντίνα. Συγκεκριμένα, η Κοσμητεία Νομικής έστειλε εμπιστευτικό έγγραφο στη διοίκηση των φυλακών Κορυδαλλού, προκειμένου να απαγορευτεί η τηλεφωνική παρέμβασή του στην εκδήλωση αυτή.

  •  Start 
  •  Prev 
  •  1  2  3  4 
  •  Next 
  •  End 
Page 1 of 4