Μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων ετοιμάζεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ. Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 18/12 ξεκίνησε η διαβούλευση του ν/σ στη Βουλή πράγμα που δείχνει την επίσπευση των διαδικασιών μετατροπής του ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Ακολουθώντας, λοιπόν, το παράδειγμά με το νόμο Γαβρόγλου που ψηφίστηκε καλοκαιριάτικα μες τον Αύγουστο, έτσι και τώρα κυβέρνηση, υπουργείο και λοιποί αρμόδιοι θέλουν να το περάσουν χωρίς πολλά πολλά.

Τι είναι όμως αυτό το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής που πάνε να φτιάξουν;

Η διάσπαση του ΦΠΨ με πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ)έρχεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με την πολιτική κατεύθυνση τουνόμου Γαβρόγλου και τουνόμουπλαίσιο. Αυτό επί της ουσίας πουπάει να εφαρμόστειείναιένα νέοχτύπημα στα φοιτητικάδικαιώματα, όπως και στα επαγγελματικά που απορρέουναπό το πτυχίο.Ηδιάσπαση τουσυγκεκριμένου τμήματοςσημαίνειπτυχίαπολλώνταχυτήτωνκαι αφαίρεση της Διδακτικής και Παιδαγωγικήςεπάρκειας απ’ το πτυχίο, με αποτέλεσμα να βγούμεαπό μια καθηγητικήσχολή, χωρίς να έχουμε δικαίωμα να διδάξουμε.

Όσο και να προσπαθεί η κοσμητεία και το καθηγητικόκατεστημένο να μας πείσει, πως αυτόγίνεται για την «αναβάθμιση» των ανθρωπίνωνεπιστήμων, δεν έχουμεκαμίααυταπάτη για το τι είδουςαναβάθμισημιλάνε.Mε το σχέδιο γιαδημιουργίαενόςανεξάρτητουτμήματοςπαιδαγωγικήςδευτεροβάθμιαςεκπαίδευσης,όπου θα πρέπεινα διδασκόμαστεεπιπλέον μαθήματαώστε να κατοχυρωθείτο ΠΠΔΕ, όχι μόνο διασπάται το πτυχίο μας, αλλά δημιουργείται μια κατάσταση ξέφρενηςεντατικοποίησηςμε το κυνήγι προσόντωννα γίνεται καθημερινότητα. Εκτός απ’ αυτό,οι απόφοιτοι του ΦΠΨ πλέον δεν θα έχουνεπαγγελματικάδικαιώματα, αφού το πτυχίο τους δεν θα είναι «επαρκές». Όσο για το αφήγημα της κοσμητείας,ότι πλέον με τηδιάσπαση θα μπορεί να γίνει ένας φοιτητής φιλοσοφικήςεπιτέλους «κανονικός» ψυχολόγος, απλάείναιενδεικτικό, ότι η μετάβαση στο εν λόγωτμήμαγίνεταιανάλογα με τον βαθμό που θα γράψεικάποιος στα μαθήματα «Ψ», οπότεμιλάμε για «λίγους και εκλεκτούς», με την ενίσχυση παράλληλα του κλίματος ανταγωνισμού ανάμεσα στους φοιτητές.

Το Σάββατο 16/12 πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο η Σύνοδος των Πρυτάνεων, με παρουσία του Υπουργού Παιδείας Γαβρόγλου, αλλά και ΜΑΤ έξω από το χώρο που κατέστειλαν και έπνιξαν με χημικά τους φοιτητές που είχαν συγκεντρωθεί προκειμένου να διαμαρτυρηθούν. Για μια ακόμα φορά, οι πρυτανικές αρχές στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και απέδειξαν περίτρανα, πως κινούμενες σε πλήρη σύμπλευση και ευθυγράμμιση με την πολιτική της κυβέρνησης, βάζουν πλάτη για την αναβάθμιση της επίθεσης  σε ΑΕΙ – ΤΕΙ.

Αρκεί μια ματιά στην απόφαση της Συνόδου, η οποία δε θα μπορούσε παρά να κινείται στα πλαίσια του ψηφισμένου ν. Γαβρόγλου, για να αντιληφθεί κανείς με τι πρόκειται να έρθει αντιμέτωπη η σπουδάζουσα νεολαία στο αμέσως επόμενο διάστημα.

·         ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ- ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ:Έγινε καθορισμός των κριτηρίων βάσει των οποίων θα πραγματοποιηθούν οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις μιας σειρας τμημάτων των ΤΕΙ πανελλαδικά. Στην ουσία, υπό τον μανδύα της ανωτατοποίησης η πραγματικότητα που θα βιώνουν οι σπουδαστές των ΤΕΙ, θα χαρακτηρίζεται από αλλαγές σε μια σειρά προγράμματα σπουδών, πλήρως εντατικοποιημένα και μείωση των εισακτέων. Συνολικά, πρόκειται για το πέταγμα μεγάλου κομματιού της νεολαίας εκτός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που είτε δεν θα καταφέρει να περάσει σε κάποια σχολή, είτε δε θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στην ασφυκτική καθημερινότητα. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες θα είναι οι πτυχιούχοι καταργημένων σχολών που θα μείνουν ξεκρέμαστοι, ενώ όσον αφορά τους κύκλους διετούς φοίτησης που θα πραγματοποιούνται μέσα στα ΑΕΙ, ανοίγεται ο δρόμος για τη διαμόρφωση πτυχίων πολλών ταχυτήτων που δε θα εξασφαλίζουν στην ουσία κανένα επαγγελαμτικό δικαίωμα.

Τρόικα – κυβέρνηση υπόσχονται ΔΙΔΑΚΤΡΑ

Να τους υποσχεθούμε αγωνες για δημόσια και δωρεάν παιδεία 

            Σε πρόσφατη ανακοίνωση της τρόικας προς την κυβέρνηση, μπαίνει στο τραπέζι των προαπαιτούμενων και των καινούριων μέτρων η επιβολή διδάκτρων στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Το δικαίωμα στη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία είναι στο σχόχαστρό τους. Δεν τους φτάνει η επίθεση στο δικαίωμα στην απεργία, οι νέες μειώσεις μισθών-συντάξεων, η απανωτή φορομπηξία και οι κατασχέσεις των λαικών νοικοκυριών. Δεν τους φτάνει ούτε ο νόμος Γαβρόγλου που τσακίζει ότι είχε μείνει από τα σπουδαστικά δικαιώματα. 

            Κατ’ απαίτησιν των ιμπεριαλιστών της τρόικας, η κυβέρνηση έρχεται να εφαρμόσει ένα πάγιο πόθο του συστήματος, την επιβολή διδάκτρων στις σχολές. Του πιο ανοιχτού και καραμπινάτου ταξικού φραγμού στην εκπαίδευση, της ταφόπλακας των δικαιωμάτων, ειδικά των πιο φτωχών λαικών οικογενειών, να σπουδάσουν και να πάρουν πτυχίο. Πάνε να καταργήσουνε τη λαική κατάχτηση για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία. Ετοιμάζονται να πετάξουν ακόμα περισσότερους φοιτητές εκτός των σχολών, να βάλουν ανυπέρβλητα εμπόδια για να σπουδάσουμε και να πάρουμε πτυχίο. Είναι φανερό ότι δεν άνοιγαν τόσο καιρό τη συζήτηση, για δίδακτρα, χωρίς λόγο, ούτε από τους πρυτάνεις, ούτε από το νόμο Γαβρόγλου.

 

Στις 20 Νοεμβρίου έκλεισαν όλες οι λέσχες των εστιών πανελλαδικά, που υπάγονται στον ΙΝΕΔΙΒΙΜ*, εκτός από τρεις όπου ακούγεται ότι θα κλείσουν τις επόμενες ημέρες. Εδώ και καιρό παρατηρούμε δυσλειτουργίες σε μεμονομένες λέσχες αλλά τώρα το δικαίωμά μας στη δωρεάν σίτιση απειλείται συνολικά.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΙΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ
Με αφορμή το κλείσιμο των λεσχών πανελλαδικά

Τετάρτη 1/11 ενημερωθήκαμε ότι οι λέσχες των εστιών πανελλαδικά είναι κλειστές λόγω μη έγκρισης τροφίμων από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, οργανισμό που διαχειρίζεται τα οικονομικά των εστιών πανελλαδικά, συμπεριλαμβανομένου της λέσχης, της φύλαξης, της επισκευής δωματίων κλπ. Η λέσχη εστιών στην Ξάνθη και διάφορες λέσχες στην Αθήνα έκλεισαν εκείνη τη μέρα, στην Πάτρα, στα Γιάννενα και τη Θεσσαλονίκη ακούγεται ότι είναι αβέβαιο το αν θα παραμείνουν ανοιχτές.

Είναι εξοργιστικό το φαινόμενο να μένουν οι φοιτητές χωρίς σίτιση. Το ζήτημα είναι χρόνιο και δεν περιορίζεται μόνο σ’ αυτή. Σε διάφορες πόλεις τα δωμάτια στην εστία είναι με νοίκι, τα λεωφορεία έχουν αντίτιμο, το φαγητό στις λέσχες είναι κακής ποιότητας και δεν επαρκεί για όλους. Στα παραπάνω ήρθε να προστεθεί και η μεθόδευση κατάργησης του δωρεάν συγγράμματος συμπληρώνοντας έτσι την επίθεση στις φοιτητικές παροχές. Είναι φανερό ότι καλούμαστε να πληρώσουμε μεγάλο μέρος των φοιτητικών παροχών κάτι το οποίο οδηγεί τη φτωχή οικογένεια σε κατάσταση εξαθλίωσης και πολλούς φοιτητές στο να διακόπτουν τις σπουδές τους και να μην αποκτούν το πτυχίο.

Αυτή όμως είναι μια επίθεση που δεν ήρθε ουρανοκατέβατη. Είναι ακριβώς η κατεύθυνση που εξυπηρετούν τα παρακάτω νομοσχέδια. Ο νόμος πλαίσιο και ο νόμος Γαβρόγλου, εκτός των άλλων, κάνουν λόγο για οικονομικό αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων. Αυτό σημαίνει απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη μέρους της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων που οδηγεί στην αντικατάστασή της από χορηγίες, αντίτιμο στις παροχές και τέλη φοίτησης (βλ. δίδακτρα). Υπάρχει δηλαδή συνολική στόχευση να μετακυληθεί το κόστος σπουδών στις πλάτες των φοιτητών, να καταλυθεί ο δωρεάν χαρακτήρας της εκπαίδευσης και εν τέλει να σπουδάζουν όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα. Για εμάς, η υποχρηματοδότηση δεν είναι ο λόγος χειροτέρευσης των όρων σπουδών όπως μας λένε διάφορες δυνάμεις της Αριστεράς αλλά το όχημα με βάση το οποίο περνάνε την επίθεση. Φορτώνουν το φταίξιμο στην υποχρηματοδότηση σαν να είναι οικονομικός ο λόγος που μειώνονται οι παροχές,  υποκρύπτοντας ότι υπάρχει πολιτική στόχευση να πεταχτούν φοιτητές από την εκπαίδευση. Έτσι αποπροσανατολίζουν το φοιτητικό κίνημα βάζοντάς του ως στόχο να ζητήσει (ποιος ξέρει από κοινού με ποιόν) αύξηση χρηματοδότησης, ενώ στόχος του κινήματος πρέπει να είναι η υπεράσπιση του δικαιώματος στις σπουδές και στις φοιτητικές παροχέςαναγνωρίζοντας και στοχοποιώντας τους υπευθύνους αυτής της πολιτικής.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την ανελέητη επίθεση του συστήματος, την ανεργία να βασανίζει πάνω από τη μισή νεολαία στη χώρα μας, αλλά και τους μισθούς και τα λαϊκά δικαιώματα κάθε μέρα που περνάει να τρώνε όλο και πιο γερά χτυπήματα μας ωθεί στο να προσπαθούμε να τελειώσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα με τις σπουδές μας, έτσι ώστε να πάρουμε ένα πτυχίο μπας και βρούμε κάποια δουλεία.

Σε ένα τέτοιο ασφυκτικό κλίμα στην εξεταστική - σφαγείο του Σεπτέμβρη τα μαζικά κοψίματα ήταν για άλλη μια φορά έντονα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το μάθημα «Πρακτικές και Γλωσσικές Ασκήσεις»  της Ιωάννας Ρίζου στο τμήμα της Γερμανικής Φιλολογίας, όπου από τους σχεδόν εκατό φοιτητές που το έδωσαν πέρασαν μόνο τρείς!Εδώ αξίζει να σημειωθεί, πως το συγκεκριμένο μάθημα αντιστοιχεί στο επίπεδο του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς για τις Ξένες Γλώσσες  και καθίσταται προαπαιτούμενο. Αυτό σημαίνει πως, αν δεν περάσει ένας φοιτητής αυτό το μάθημα, τότε δεν μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές του στο 5ο εξάμηνο.

Στις 4/10, ο  Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη διανομή συγγραμμάτων για το τρέχον εξάμηνο λόγω χρεών του Υπουργείου Παιδείας προς αυτόν.Φοβισμένη η κυβέρνηση από τον ταυτόχρονο ορισμό δεκάδων γενικών συνελεύσεων φοιτητικών συλλόγων σε όλη την χώρα, προχώρησε άρον-άρον σε μια κίνηση εκτόνωσης, ανακοινώνοντας ότι εξασφάλισε οικονομικά την διανομή του συγγράμματος. Μην έχοντας καμία εμπιστοσύνη στην εγκυρότητα και στις προθέσεις της κυβέρνησης της οποίας η πολιτική δημιούργησε εξ΄ αρχής το ζήτημα, πρέπει να βγούνε συμπεράσματα για τους φοιτητές από την εξέλιξη αυτή.

Πρόκειται για μια αρκετά ανησυχητική εξέλιξη η οποία καθυστερεί τη διανομή συγγραμμάτων και θέτει υπό αμφισβήτηση ξανά και πιο έντονα το δικαίωμα μας στο δωρεάν σύγγραμμα. Η όλη αναστάτωση που προκλήθηκε στο φοιτητικό σώμα από την στιγμή της ανακοίνωσης για την μη διανομή του συγγράμματος, δεν ήτανε ένα τυχαίο γεγονός, αλλά επακόλουθο της εφαρμογής του νόμου Γαβρόγλου και του ισχύοντος νόμου-πλαίσιο, που διαλύουν την φοιτητική μέριμνα (σίτιση, στέγαση, σύγγραμμα, μεταφορές) και την μετατρέπουν σε "ανταποδοτική".

Το φετινό ακαδημαϊκό έτος μπορεί να χαρακτηριστεί από την «ανανέωση» και την «πρόοδο». Τέρμα οι «απαρχαιωμένοι διαχωρισμοί» μεταξύ ΑΕΙ και ΤΕΙ! Έφτασε η ώρα για «πραγματικές και εκσυγχρονισμένες» αλλαγές. Όλα αυτά αποτελούν μερικά από τα επιχειρήματα της κυβέρνησης και του υπουργείου παιδείας σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που ετοιμάζουν για τα ΤΕΙ. Ο νόμος Γαβρόγλου, που ψηφίστηκε μες το κατακαλόκαιρο και μακριά από οποιαδήποτε φοιτητική αντίδραση, περιλαμβάνει μια σειρά από αλλαγές τόσο για τα σχολεία όσο και για τα πανεπιστήμια.

Όσον αφορά λοιπόν τα δικά μας, γίνεται ξεκάθαρο το τι θέλουν να κάνουν με τα ΤΕΙ και με τους χιλιάδες σπουδαστές τους. Στο όνομα της λεγόμενης «αναβάθμισης» και πορείας προς την «πανεπιστημοποίηση» θα πρέπει να γίνουν κάποιες θυσίες. Οι θυσίες αυτές δεν είναι τίποτα περισσότερο από συγχωνεύσεις και κλεισίματα δεκάδων τμημάτων. Η αρχή για αυτή τη μεγάλη ανανέωση ξεκίνησε με τη διαδικασία ίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, της συγχώνευσης δηλαδή των ΤΕΙ Αθήνας και ΤΕΙ Πειραιά. Το μεγάλο αυτό «όραμα» έχει αρχίσει να υλοποιείται,καθώς ο στόχος είναι στις αρχές του 2018 να έχει ολοκληρωθεί η ίδρυσή του. Γι αυτή τη διαδικασία, μέχρι τώρα έχει ανακοινωθεί ότι από τα 37 τμήματα θα προκύψουν μόλις 21 ή 23! Και ο αέρας της «ανανέωσης» και της «προόδου» δε σταματά εδώ. Έχει ξεκινήσει παράλληλα η διαδικασία μετεξέλιξης του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης σε Αλεξάνδρειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με τη σύσταση μιας αρμόδιας επιτροπής για την υποβολή του συνολικού σχεδίου υλοποίησης, δηλαδή για τον καθορισμό των τμημάτων που θα κλείσουν και των ριζικών αλλαγών που θα γίνουν.

Ανωτατοποίηση = Εντατικοποίηση / Δικαίωμα στην δουλειά

Συμφοιτητή- συμφοιτήτρια,

Ψηφίστηκε νέος νόμος που αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση!

Πολύ πιθανόν να μην το γνωρίζεις, να μην το άκουσες καν, γιατί πολύ απλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψήφισε τον νέο νόμο κατακαλόκαιρο. Είναι συνήθης τακτική των κυβερνήσεων η ψήφιση νόμων μέσα στο καλοκαίρι, στην προσπάθειά τους να ελαχιστοποιήσουν τις αντιδράσεις από μεριάς φοιτητών. Άλλωστε, και ο νόμος Διαμαντοπούλου ψηφίστηκε και αυτός το καλοκαίρι του ’11. Η συνέχεια αυτού είναι ο νόμος Γαβρόγλου, με τον οποίο το σύστημα δημιουργεί ευνοϊκότερους όρους για τη συνέχιση της επίθεσης που εξελίσσεται στα φοιτητικά δικαιώματα, αναβαθμίζοντάς τη. Αυτή δεν αφήνει στο απυρόβλητο ούτε τους μαθητές, για τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια. Τώρα οι μαθητές θα δίνουν δύο φορές Πανελλαδικές, μία το Γενάρη, μία τον Ιούνη. Την εξόντωση, το άγχος και τον ανταγωνισμό το σύστημα τα ονομάζει… αξιοκρατία!

Τι αλλαγές φέρνει ο νέος νόμος;

Ø  Χαρακτηρίζει το άσυλο «ακαδημαϊκό», μακριά από τις έννοιες του αγώνα και της διεκδίκησης και διευκρινίζει ότι «επέμβαση δημόσιας δύναμης σε χώρους των Α.Ε.Ι. λαμβάνει χώρα σε περιπτώσεις κακουργημάτων αυτεπαγγέλτως και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση μετά από απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου.» Η πρυτανεία του ΑΠΘ εκμεταλλεύτηκε ήδη τη συγκεκριμένη διάταξη και κάλεσε την αστυνομία να περιπολεί μόνιμα τον χώρο του πανεπιστημίου. Τίθεται στο στόχαστρο κάθε δικαίωμά μας στην πολιτική και πολιτιστική έκφραση, κάθε συνδικαλιστική ελευθερία εντός του πανεπιστημίου.

  •  Start 
  •  Prev 
  •  1  2  3  4  5  6  7 
  •  Next 
  •  End 
Page 1 of 7