Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: «ανωτατοποιημένη» επίθεση στα δικαιώματά μας!


Μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων ετοιμάζεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ. Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 18/12 ξεκίνησε η διαβούλευση του ν/σ στη Βουλή πράγμα που δείχνει την επίσπευση των διαδικασιών μετατροπής του ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Ακολουθώντας, λοιπόν, το παράδειγμά με το νόμο Γαβρόγλου που ψηφίστηκε καλοκαιριάτικα μες τον Αύγουστο, έτσι και τώρα κυβέρνηση, υπουργείο και λοιποί αρμόδιοι θέλουν να το περάσουν χωρίς πολλά πολλά.

Τι είναι όμως αυτό το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής που πάνε να φτιάξουν;

 -  Συγχωνεύσεις

Ο εκσυγχρονισμός του πανεπιστημίου δυτικής αττικής περιλαμβάνει δεκάδες συγχωνεύσεις τμημάτων (από 42 θα μείνουν 27 τμήματα). Αυτές οι συγχωνεύσεις είναι βασισμένες σε κριτήρια και αξιολογήσεις βασισμένες σε ευρωπαϊκές οδηγίες (πχ όποιο τμήμα έχει κάτω από 8 μέλη ΔΕΠ,  θα κλείνει).

 

-  Μειώσεις εισακτέων

Επί της ουσίας πρόκειται για τη συνέχεια του σχεδίου Αθηνά όπου αυτή τη φορά με το πρόσχημα της «πανεπιστημοποίησης» και της «αναβάθμισης» θα πεταχτούν χιλιάδες φοιτητές στο δρόμο με πτυχία από σχολές που δε θα υπάρχουν! Αντίστοιχα, θα μειωθούν στα μισά και οι θέσεις των εισακτέων με αποτέλεσμα η εισαγωγή να γίνεται ακόμα πιο δύσκολη και το δικαίωμα στις σπουδές να είναι για ακόμα λιγότερους.

 

-   Διάσπαση πτυχίου και χτύπημα στα επαγγελματικά δικαιώματα

Με τη δημιουργία του Πανεπιστημίου αυτό που πλασάρεται για να ανακοπούν και οι όποιες αντιδράσεις είναι ότι τα πτυχία μας θα είναι ισχυρά και θα ανταγωνίζονται καλύτερα τα υπόλοιπα. Ένα είναι σίγουρο, ότι σκοπός τους είναι να προσαρμόσουν την τριτοβάθμια με την παραγωγή εργασίας. Άρα να προκύπτουν πτυχία χωρίς δικαιώματα και ο φοιτητής να μπαίνει στο τρέξιμο για μεταπτυχιακά, σεμινάρια κλπ. μιας που το πτυχίο του δεν πρόκειται να σημαίνει και κάτι και δε θα είναι μόνο με αυτό αρκετά “καταρτισμένος”.

 

-  Αλλαγές προγραμμάτων σπουδών

Κάθε δύο χρόνια προβλέπεται η αλλαγή του προγράμματος σπουδών ώστε να «ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα». Τα νέα δεδομένα γι’ αυτούς είναι να φορτώνουν κάθε χρόνο με περισσότερα μαθήματα τον φοιτητή και να του κάνουν το δρόμο για το πτυχίο όλο και πιο δύσκολο. Αυτό που πρόκειται να γίνει είναι η δημιουργία εξοντωτικών ρυθμών σπουδών.

 

-  Δημιουργία προγραμμάτων διετούς κύκλου σπουδών

Το συντριπτικό χτύπημα των πτυχίων με τη θέσπιση των «πιστοποιητικών» των 120 ECTS ή αλλιώς του νέου «διετούς κύκλου σπουδών». Οι «κύκλοι», τα διάφορα «πιστοποιητικά», το «δια βίου» κυνήγι πιστωτικών μονάδων, καθώς και το νέο κυνήγι της «διδακτικής επάρκειας», είναι όλα βήματα στη διάλυση του ενιαίου πτυχίου και των δικαιωμάτων που αυτό κατοχύρωνε ή συμβόλιζε εδώ και δεκαετίες. Μας εισάγουν βαθιά στο νέο εργασιακό μεσαίωνα.

Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι η αναδιάρθρωση του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με ένα νέο και πιο αναβαθμισμένο σχέδιο Αθηνά με την αρχή να γίνεται με το Πανεπιστήμιο δυτικής αττικής και να δείχνει το δρόμο και για τα υπόλοιπα ΤΕΙ της χώρας που ‘χουν μπει σε αντίστοιχη τροχιά (ΤΕΙ Ιονίου, Θεσσαλίας, Ιωαννίνων, Θεσσαλονίκης κλπ).

Γίνεται όλο και πιο φανερό, λοιπόν, πόσο έντονα έχουν μπει στο στόχαστρο της επίθεσης τα φοιτητικά μας δικαιώματα. Και όλα τα παραπάνω με τη λεγόμενη «πανεπιστημοποίηση» έρχονται να δέσουν και με το ψηφισμένο νόμο Γαβρόγλου που ήρθε ως συνέχεια του νόμου πλαίσιο. Μάλιστα, πτυχή του νόμου αποτελεί πως με ένα προεδρικό διάταγμα θα είναι εύκολο το κλείσιμο ή η συγχώνευση οποιασδήποτε σχολής. Είναι φανερό πως ο νόμος αυτός κλιμακώνει την επίθεση ενάντια στο λαϊκό δικαίωμα στις Σπουδές αλλά και το χτύπημα σε όλα τα επίπεδα των δωρεάν παροχών. Η Σύνοδος των Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε και με την παρουσία του Γαβρόγλου ανέδειξε μια σειρά από τα παραπάνω ζητήματα προχωρώντας ακόμα περισσότερο την επίθεση. Το σύστημα έχει ανοίξει πολλαπλά μέτωπα: χτύπημα στις δωρεάν παροχές όπως βιβλία, λέσχες, συγχωνεύσεις και κλεισίματα σχολών, επιβολή διδάκτρων στις σπουδές, χτύπημα στις συνδικαλιστικές ελευθερίες με την κατάργηση του ασύλου κλπ.

Απέναντι σε αυτή την επίθεση θα πρέπει να αναπτυχθεί μαζικό φοιτητικό κίνημα που θα υπερασπίζεται τα δικαιώματά του που με αγώνες κατέκτησε.

 

Να μη περάσει η τρομοκρατία για χαμένο εξάμηνο! Η ανακοίνωση της Συγκλήτου πριν λίγες μέρες δείχνει πως σύσσωμοι πρυτάνεις καθηγητές και υπουργοί τρέμουν όταν αγωνιζόμαστε. Γι’ αυτό και «κρούουν τον κώδωνα για χαμένο εξάμηνο» λόγω των καταλήψεων. Αλήθεια, επί δύο μήνες που δεν είχαμε καθηγητές δεν υπήρχε κανένας «κίνδυνος» αλλά τώρα; Είναι ξεκάθαρος ο σκοπός τους! Θέλουν να μας τρομοκρατήσουν και επί της ουσίας να μας τιμωρήσουν γιατί δεν είμαστε με σκυμμένο το κεφάλι και αντιδρούμε στα σχέδια που ετοιμάζουν. Να απαντήσουμε με τον καλύτερο τρόπο: Να συνεχίσουμε να παλεύουμε μέχρι να νικήσουμε! 

Υ.Σ.: ο νόμος-πλαίσιο όπου ψηφίστηκε το 2011 έβαλε ότι θα πρέπει να γίνονται σε κάθε εξάμηνο 13 υποχρεωτικές εβδομάδες μαθημάτων ώστε να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο φοιτητικό σώμα και να του απαγορεύσει την συμμετοχή του στις συνελεύσεις γιατί θα υπάρχει πάντα ο κίνδυνος για χαμένο εξάμηνο. Η πάλη μας να μη μείνει λοιπόν μόνο ενάντια στις συγχωνεύσεις και στο ΠΔΑ αλλά συνολικά η ανατροπή του νόμου Γαβρόγλου και του νόμου-πλαίσιο.

Μόνος φραγμός στα σχέδιά τους η πάλη μας! Κανένας διάλογος δε μπορεί να γίνει με αυτούς που τσακίζουν τα δικαιώματά μας και μας πετάνε έξω απ’ τις σχολές. Όσες επιστολές και να στείλεις στον υπουργό, όσα παρακάλια και να κάνεις στο πρύτανη και στον πρόεδρο δεν πρόκειται να καταφέρεις κάτι αλλά το αντίθετο. Θα σε θεωρήσουν και συνυπεύθυνο! Δεν πρέπει να έχουμε καμία αυταπάτη ότι είναι στο χέρι μας να τους μεταπείσουμε  και αν τους παρακαλέσουμε κάτι μπορεί να γίνει. Οι σύμμαχοί μας σ’ αυτόν τον αγώνα είναι οι συμφοιτητές μας και μαζί τους θα παλέψουμε απέναντι σε όλους αυτούς που μας το παίζουν φίλοι! 

Όσα εκατομμύρια και να μοιράσει το υπουργείο και η κυβέρνηση στα εκπαιδευτικά ιδρύματα δε σημαίνει και ότι αυτά θα πάνε σε παροχές όπως σίτιση, αναλώσιμα κλπ. Το αντίθετο μάλιστα βλέπουμε να γίνεται. Γι’ αυτό το λόγο το αίτημα για «αύξηση της χρηματοδότησης» λειτουργεί αποπροσανατολιστικά ως προς την ανάπτυξη κινήματος. Τα δικαιώματά μας δεν κοστολογούνται! Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά μας σε σπουδές-δουλειά-ελευθερίες και δε μπαίνουμε σε καμία λογική συνδιαχείρισης. Το φοιτητικό κίνημα δεν είναι για να λύνει το πρόβλημα των οικονομικών του κράτους αλλά να αγωνίζεται για τα δικαιώματά του!

Είναι απαραίτητη, λοιπόν,  η συνολική κινητοποίηση ενάντια στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, μακριά από μεμονωμένες δράσεις, οι οποίες υπερασπίζονται το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, χωρίς όμως τη  συγχώνευση «του τμήματος μου». Δε θα πρέπει να γίνεται καμία σύγχυση και να βασιζόμαστε στα «αντιεπιστημονικά κριτήρια». Ο ρόλος του φοιτητικού κινήματος δεν είναι να καταθέτει τις δικές του προτάσεις για την εκπαίδευση (όπως μας έχουν συνηθίσει άλλες αριστερές δυνάμεις) και να ζητάει την «πραγματική αναβάθμιση σε αντίθεση με το πανεπιστήμιο της υποβάθμισης που πάνε να στήσουν». Ο ρόλος του φοιτητικού κινήματος είναι η αντίσταση στην επίθεση με τα νέα νομοσχέδια και η διεκδίκηση ώστε να σπουδάζουμε χωρίς ταξικούς φραγμούς και να έχουμε πτυχία με κατοχυρωμένα όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα.

Μέσα από τα συλλογικά μας όργανα μπορούμε να βγούμε κερδισμένοι. «Αυτόκλητοι σωτήρες» που προχωρούν σε συμβολικές καταλήψεις δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν στην ανάπτυξη κινήματος. Να έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και μέσα από τις συνελεύσεις και τις καταλήψεις να βάλουμε την κατεύθυνση της αντίστασης και της διεκδίκησης. Όση λάσπη και να δέχονται («παράνομες συνελεύσεις και μειοψηφίες που παίρνουν τις αποφάσεις») αυτά είναι τα μόνα που στα χέρια μας γίνονται όπλα και μέσα σ’ αυτά μπορούμε να οργανώσουμε τον αγώνα μας. Και μέσα απ’ αυτά να διασφαλίσουμε ότι καμία απειλή και κανένας εκβιασμός δε θα περάσει αλλά να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να επιβάλλουμε το δίκιο μας!