Ανακοίνωση για την κατεύθυνση επιβολής διδάκτρων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Τρόικα – κυβέρνηση υπόσχονται ΔΙΔΑΚΤΡΑ

Να τους υποσχεθούμε αγωνες για δημόσια και δωρεάν παιδεία 

            Σε πρόσφατη ανακοίνωση της τρόικας προς την κυβέρνηση, μπαίνει στο τραπέζι των προαπαιτούμενων και των καινούριων μέτρων η επιβολή διδάκτρων στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Το δικαίωμα στη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία είναι στο σχόχαστρό τους. Δεν τους φτάνει η επίθεση στο δικαίωμα στην απεργία, οι νέες μειώσεις μισθών-συντάξεων, η απανωτή φορομπηξία και οι κατασχέσεις των λαικών νοικοκυριών. Δεν τους φτάνει ούτε ο νόμος Γαβρόγλου που τσακίζει ότι είχε μείνει από τα σπουδαστικά δικαιώματα. 

            Κατ’ απαίτησιν των ιμπεριαλιστών της τρόικας, η κυβέρνηση έρχεται να εφαρμόσει ένα πάγιο πόθο του συστήματος, την επιβολή διδάκτρων στις σχολές. Του πιο ανοιχτού και καραμπινάτου ταξικού φραγμού στην εκπαίδευση, της ταφόπλακας των δικαιωμάτων, ειδικά των πιο φτωχών λαικών οικογενειών, να σπουδάσουν και να πάρουν πτυχίο. Πάνε να καταργήσουνε τη λαική κατάχτηση για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία. Ετοιμάζονται να πετάξουν ακόμα περισσότερους φοιτητές εκτός των σχολών, να βάλουν ανυπέρβλητα εμπόδια για να σπουδάσουμε και να πάρουμε πτυχίο. Είναι φανερό ότι δεν άνοιγαν τόσο καιρό τη συζήτηση, για δίδακτρα, χωρίς λόγο, ούτε από τους πρυτάνεις, ούτε από το νόμο Γαβρόγλου.

             Από την αρχή της χρονίας άνοιξε η συζήτηση για την κατάργηση του δωρεάν συγγράμματος. Άλλο ένα “λιθαράκι” στην κατάργηση της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Με τις συγχωνεύσεις και κλεισίματα τμημάτων και ΤΕΙ, πετάνε χιλιάδες φοιτητές έξω από τις σχολές και από την εκαπαίδευση. Με τις πιστωτικές μονάδες και τη δημιουργία διετών σχολών φοίτησης, καταργούν το πτυχίο, διασπούν περισσότερο τις σπουδές σε κύκλους και γκρεμίζουν τα εργασιακά μας δικαιώματα. Με την πανελλαδική κατάργηση, όσων λεσχών και εστιών είχαν μείνει, πετάνε από τις εστίες χιλιάδες φοιτητές, απαγορεύουν τη σίτιση. Με το χτύπημα του ασύλου πάνε να καταργήσουν όλες τις δημοκρατικές καταχτήσεις των φοιτητών. Είναι φανερό που το πηγαίνει η κυβερνητική πολιτική ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Εκεί που το πηγαινε και ο νόμος-πλαίσιο της Διαμαντοπούλου, η αντιφοιτητική πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων για να βάλουν ανυπέρβλητους ταξικούς φραγμούς στα παιδειά των φτωχότερων λαικών οικογενειών να σπουδάσουν. Τώρα έρχονται να “δέσουν το γλυκό” με την επιβολή διδάκτρων. 

Να μην τους περάσει!

Δεν πρέπει να παραδόσουμε τις καταχτήσεις μας στην επίθεση των ιμπεριαλιστών, κεφαλαίου, κυβέρνησης. Πρέπει να μπούμε φραγμός στα σχέδιά τους. Να συγκροτήσουμε εστίες αντίστασης στους συλλόγους μας, απέναντι στη νέα επίθεση στα δικαιώματά μας. Να μην υποκύψουμε στο “ρεαλισμό” τρόικας-κυβέρνησης. Είναι ανάγκη να μαζικοποιήσουμε τις γενικές μας συνελεύσεις σε κάθε σχολή και σύλλογο με στόχο να συγκροτήσουμε μαζικό αγώνες υπεράσπισης του δικαιώματος μας να σπουδάσουμε. Μόνη διέξοδος είναι η αντίσταση, με όπλο μας τους συλλόγους και τους αγώνες μας.

 

- ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ, ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΩΡΕΑΝ ΣΠΟΥΔΕΣ

-ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

-ΚΑΤΩ ΟΙ ΤΑΞΙΚΟΙ ΦΡΑΓΜΟΙ, Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΛΙΓΩΝ ΚΙ ΕΚΛΕΚΤΩΝ

-ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΣΙΤΙΣΗ, ΣΤΕΓΑΣΗ, ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

-ΟΧΙ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΑ-ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΣΧΟΛΩΝ-ΤΜΗΜΑΤΩΝ

-ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ

 

-ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ ΚΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ-ΠΛΑΙΣΙΟ