Για το κλείσιμο των λεσχών σίτισης στις φοιτητικές εστίες πανελλαδικά

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΙΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ
Με αφορμή το κλείσιμο των λεσχών πανελλαδικά

Τετάρτη 1/11 ενημερωθήκαμε ότι οι λέσχες των εστιών πανελλαδικά είναι κλειστές λόγω μη έγκρισης τροφίμων από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, οργανισμό που διαχειρίζεται τα οικονομικά των εστιών πανελλαδικά, συμπεριλαμβανομένου της λέσχης, της φύλαξης, της επισκευής δωματίων κλπ. Η λέσχη εστιών στην Ξάνθη και διάφορες λέσχες στην Αθήνα έκλεισαν εκείνη τη μέρα, στην Πάτρα, στα Γιάννενα και τη Θεσσαλονίκη ακούγεται ότι είναι αβέβαιο το αν θα παραμείνουν ανοιχτές.

Είναι εξοργιστικό το φαινόμενο να μένουν οι φοιτητές χωρίς σίτιση. Το ζήτημα είναι χρόνιο και δεν περιορίζεται μόνο σ’ αυτή. Σε διάφορες πόλεις τα δωμάτια στην εστία είναι με νοίκι, τα λεωφορεία έχουν αντίτιμο, το φαγητό στις λέσχες είναι κακής ποιότητας και δεν επαρκεί για όλους. Στα παραπάνω ήρθε να προστεθεί και η μεθόδευση κατάργησης του δωρεάν συγγράμματος συμπληρώνοντας έτσι την επίθεση στις φοιτητικές παροχές. Είναι φανερό ότι καλούμαστε να πληρώσουμε μεγάλο μέρος των φοιτητικών παροχών κάτι το οποίο οδηγεί τη φτωχή οικογένεια σε κατάσταση εξαθλίωσης και πολλούς φοιτητές στο να διακόπτουν τις σπουδές τους και να μην αποκτούν το πτυχίο.

Αυτή όμως είναι μια επίθεση που δεν ήρθε ουρανοκατέβατη. Είναι ακριβώς η κατεύθυνση που εξυπηρετούν τα παρακάτω νομοσχέδια. Ο νόμος πλαίσιο και ο νόμος Γαβρόγλου, εκτός των άλλων, κάνουν λόγο για οικονομικό αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων. Αυτό σημαίνει απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη μέρους της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων που οδηγεί στην αντικατάστασή της από χορηγίες, αντίτιμο στις παροχές και τέλη φοίτησης (βλ. δίδακτρα). Υπάρχει δηλαδή συνολική στόχευση να μετακυληθεί το κόστος σπουδών στις πλάτες των φοιτητών, να καταλυθεί ο δωρεάν χαρακτήρας της εκπαίδευσης και εν τέλει να σπουδάζουν όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα. Για εμάς, η υποχρηματοδότηση δεν είναι ο λόγος χειροτέρευσης των όρων σπουδών όπως μας λένε διάφορες δυνάμεις της Αριστεράς αλλά το όχημα με βάση το οποίο περνάνε την επίθεση. Φορτώνουν το φταίξιμο στην υποχρηματοδότηση σαν να είναι οικονομικός ο λόγος που μειώνονται οι παροχές,  υποκρύπτοντας ότι υπάρχει πολιτική στόχευση να πεταχτούν φοιτητές από την εκπαίδευση. Έτσι αποπροσανατολίζουν το φοιτητικό κίνημα βάζοντάς του ως στόχο να ζητήσει (ποιος ξέρει από κοινού με ποιόν) αύξηση χρηματοδότησης, ενώ στόχος του κινήματος πρέπει να είναι η υπεράσπιση του δικαιώματος στις σπουδές και στις φοιτητικές παροχέςαναγνωρίζοντας και στοχοποιώντας τους υπευθύνους αυτής της πολιτικής.

 

Οι αρρυθμίες αυτές στη λειτουργία των λεσχών φέρνουν σε χειρότερη θέση και τους εργαζομένους. Συγκεκριμένα στη λέσχη της Ξάνθης όταν υπήρξε το πρόβλημα της μη έγκρισης χρηματοδότησης για την εργολαβία του προσωπικού, η "λύση" ήρθε μαζί με την απόλυση τεσσάρων μαγείρων, στη λέσχη του ΕΜΠ το προσωπικό είναι 3 μήνες απλήρωτο. Και τα παραδείγματα δεν τελειώνουν. Αυτό που βιώνουν οι εργαζόμενοι στις λέσχες είναι μια πλήρως εντατικοποιημένη εργασία (αφού απολύουν προσωπικό μιας και η δουλειά “βγαίνει” και με λιγότερους όπως λένε), ελαστικά ωράρια και μισθοί πείνας. Οι φοιτητές πρέπει να εντάξουμε στο σώμα αντίστασης στην επίθεση και αυτούς τους εργαζομένους.

Αρμόδιοι για να “λύσουν” το ζήτημα δεν υπάρχουν. Υπάρχουν αυτοί που περνάνε αυτήν την επίθεση στο πανεπιστήμιο και εμείς οι φοιτητές μαζί με τους εργαζομένους που πρέπει να αντισταθούμε. Δεν παζαρεύουμε το δικαίωμα μας στη δωρεάν παροχές (σίτιση-στέγαση-μεταφορές-σύγγραμμα). Μόνο με μαζικές κινητοποιήσεις μέσω των συνελεύσεων μας, διεκδικώντας τα δικαιώματά μας,έξω από τη λογική της συνδιαχείρησης, θα υπάρξουν νίκες.

·         ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

·         ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣΜΕ ΣΤΑΘΕΡΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΜΕ ΕΠΑΡΚΗ-ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΣΙΤΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

·         ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

 

·         ΚΑΤΩ Ο Ν. ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ – Ν. ΠΛΑΙΣΙΟ