Ανακοίνωση ενάντια στην εντατικοποίηση των όρων σπουδών στην ΑΣΟΕΕ

ΑΠΕΝΑΤΙ ΣΤΟ «ΡΕΑΛΙΣΜΟ» ΤΗΣ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΤΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

 

 

Είναι χρόνια η επίθεση που δεχόμαστε, ως φοιτητές, στα δικαιώματά μας από την πλευρά του συστήματος, αποκρυστάλλωση αυτής είναι ο νόμος πλαίσιο που βρίσκεται σε ισχύ, το σχέδιο Αθήνα άλλα και το νέο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί, έχοντας ανοίξει τη συζήτηση για επιβολή διδάκτρων ακόμα και σε προπτυχιακό επίπεδο, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Η κατεύθυνση αυτή οδηγεί στη διάσπαση των πτυχίων μας, την εντατικοποίηση των όρων σπουδών μας και το κόψιμο δωρεάν παροχών που ένα προηγούμενο διάστημα είχε κατακτήσει το φοιτητικό κίνημα.

Είναι γνωστή η προπαγάνδα του συστήματος ότι όλα αυτά γίνονται για το καλό των φοιτητών, έτσι ώστε να γίνουμε ολοκληρωμένοι επιστήμονες και να πάρουμε όλη τη γνώση που απαιτεί η εποχή. Με αυτά τα επιχειρήματα προσπαθούν να αποκρύψουν το μαύρο μέλλον που μας περιμένει βγαίνοντας στην αγορά εργασίας, της ανεργίας, της ανασφάλιστης και απλήρωτης εργασίας.

Ειδικότερα στην ΑΣΟΕΕ η εντατικοποίηση σε όλα τα τμήματα είναι παραπάνω από εμφανής με αλλαγές στα προγράμματα σπουδών, με συνεχείς εργασίες, τεστάκια και προόδους που τείνουν να γίνουν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας. Ακόμη σε ορισμένα τμήματα έχουν μπει αλυσίδες και προαπαιτούμενα μαθήματα,  βάζοντας επιπλέον εμπόδια στην απόκτηση του πτυχίου μας. Ενώ οι πιστωτικές μονάδες(ECTS) διασπούν το ενιαίο πτυχίο με εργασιακά δικαιώματα ώστε ως αυριανοί εργαζόμενοι -χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας- να είμαστε αναγκασμένοι να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας ο καθένας ατομικά ανάλογα με το φάκελο προσόντων που έχει καταφέρει να μαζέψει. Επίσης πολλά είναι και τα γεγονότα καθηγητικής αυθαιρεσίας που εκφράζονται είτε με μαζικά κοψίματα είτε με καθηγητές να διώχνουν φοιτητές επειδή απλά μίλησαν μεταξύ τους. Οι αυθαιρεσίες αυτές προχωρούν ένα βήμα παραπέρα με γεγονότα όπως αυτό του ΔΕΤ, όπου ο καθηγητής δίνει ένα χαρτάκι με αριθμό το οποίο οι φοιτητές που απάντησαν σωστά σε μια ερώτηση την ώρα του μαθήματος εξαργυρώνουν στη σελίδα του , με «έπαθλο» ένα bonus 10% στον τελικό βαθμό.

 

Για εμάς ως Αγωνιστικές Κινήσεις η εντατικοποίηση που δεν ισχύει μόνο στη δικιά μας σχολή έχει διπλή στόχευση από τη μεριά του συστήματος. Από τη μία το πετσόκομα του δωρεάν πλέγματος σίτιση( οικονομικά κριτήρια), στέγαση(ανύπαρκτες εστίες) και σύγγραμμα(ύλη που δεν καλύπτεται από το ένα δωρεάν βιβλίο), το σύστημα οδηγεί τα παιδιά των φτωχών και λαϊκών οικογενειών, που αναγκάζονται να δουλέψουν παράλληλα με τις σπουδές τους, να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στο εντατικοποιημένο περιβάλλον των σχολών υψώνοντας ολοένα και περισσότερους ταξικούς φραγμούς. Από την άλλη έχει στόχο την πειθάρχηση των φοιτητών απέναντι στην καθηγητική αυθαιρεσία και τη λογική του ατομικού δρόμου, η οποία θα τους συντροφεύει και στη σχέση τους με τον αυριανό εργοδότη.

Όλη αυτή η κατάσταση που επικρατεί στο σύλλογό μας αλλά και στις άλλες σχολές δε θα πρέπει να μας απογοητεύει αλλά να μας πεισμώνει ώστε να αντισταθούμε και να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν μέσα από το ξαναζωντάνεμα των συλλογικών μας οργάνων που δεν είναι άλλα από τις Γενικές Συνελεύσεις. Μόνο μέσα από αυτές τις διαδικασίες θα διαπιστώσει ο καθένας ποιοί είναι μαζί μας και ποιοί απέναντι μας. Έτσι θα μπορέσουμε να κάνουμε πέρα τις καθεστωτικές δυνάμεις ΠΑΣΠ, ΔΑΠ αλλά και λογικές ανάθεσης και οπισθοδρόμησης που αναπτύσσονται μέσα στο φοιτητικό κίνημα.

Εδώ γεννάται το ερώτημα πώς θα μαζικοποιηθούν αυτές οι διαδικασίες και πώς θα έρθει η ανασυγκρότηση του φοιτητικού μας συλλόγου. Σίγουρα δε θα έρθει από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά θα πρέπει οι ίδιοι οι φοιτητές να το κάνουν αυτό δικιά τους υπόθεση. Διαδικασίες όπως οι τμηματικές συνελεύσεις, όπου οι φοιτητές μαζεύονται και συζητούν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αναγνωρίζοντας ότι τα προβλήματα αυτά δεν αφορούν μονάχα το τμήμα τους αλλά υπάρχουν και στα υπόλοιπα τμήματα, είναι ένα θετικό βήμα προς αυτή την ανασυγκρότηση. Βέβαια αυτές οι τμηματικές συνελεύσεις δε θα πρέπει να υποκαθιστούν τις Γενικές Συνελεύσεις που είναι το ανώτατο όργανο του φοιτητικού μας συλλόγου όπου οι φοιτητές μπορούν να συζητούν για την επίθεση που δέχονται από το σύστημα ενοποιώντας έτσι τα προβλήματα που όλοι έχουν και να παίρνουν αποφάσεις δράσεως σε κατεύθυνση αγώνα. Ακόμη στην κατάσταση που βρισκόμαστε και αναλογιζόμενοι τις συνθήκες και τους συσχετισμούς που υπάρχουν, είναι σημαντική η ανάπτυξη κοινών δράσεων που θα εμπλέκουν όποιον φοιτητή θέλει να συμβάλει σε αυτή την υπόθεση αλλά και των δυνάμεων της αριστεράς που αναφέρονται στο κίνημα. Μια κοινή δράση, η οποία θα έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας ελάχιστης αμοιβαίας αποδεχτής πολιτικής συμφωνίας για την συσπείρωση όσο το δυνατόν ευρύτερου δυναμικού, σε αντιπαράθεση με το σύστημα και την πολιτική του. Σε αντισυνδιαχειριστική κατεύθυνση ώστε να προωθείται η ουσιαστική ανασυγκρότηση του φοιτητικού συλλόγου σε αγωνιστική κατεύθυνση που θα παλεύει για σπουδές, δουλειά, ελευθερίες.

 

Για όλους αυτούς τους λόγους καλούμε τους φοιτητές να έρθουν στη Γενική Συνέλευση του φοιτητικού μας συλλόγου που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στη 13.00 στο αμφιθέατρο Α μαζικοποιώντας αυτή τη διαδικασία, συζητώντας και οργανώνοντας την αντίσταση απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε.