Σχέδιο Οργανισμού ΑΣΟΕΕ: Ένα βήμα ακόμα για το Πανεπιστήμιο του Μνημονίου

Το τελευταίο χρονικό διάστημα και ειδικά μετά τις φοιτητικές εκλογές, η διαδικασία των οποίων δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, παρατηρείται μια περεταίρω αποδιοργάνωση του Φοιτητικού Συλλόγου μας και λαμβάνοντας υπόψιν και την πίεση της εξεταστικής, πλέον είναι δύσκολες ακόμα και οι συζητήσεις μεταξύ των συμφοιτητών για σοβαρά προβλήματα της σχολής, αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας. Στον αντίποδα όμως, η επίθεση του συστήματος έξω και μέσα στα Πανεπιστήμια όλο και εντείνεται, καταπατώντας κατακτήσεις που κερδήθηκαν με αγώνες τα προηγούμενα χρόνια.

Σε αυτό το κλίμα λοιπόν κατατέθηκε ο Οργανισμός της ΑΣΟΕΕ, ο οποίος έρχεται ουσιαστικά να εφαρμόσει στην πράξη το Νόμο-Πλαίσιο, που έχει ως κύριους στόχους να χτυπήσει το δικαίωμα μας στις σπουδές, εναρμονίζοντας το Πανεπιστήμιο με τις «ανάγκες» της αγοράς εργασίας. Μάλιστα ο Οργανισμός πέρασε στα γρήγορα, με τις πρυτανικές αρχές να χρησιμοποιούν το εκβιαστικό επιχείρημα της ένταξης στην «κινητικότητα» των απολυμένων διοικητικών του ιδρύματος. Ας δούμε όμως λίγο ποιές αλλαγές αναμένεται να φέρει ο νέος Οργανισμός και ποιούς θα ωφελήσουν αυτές οι αλλαγές.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται οι διαγραφές φοιτητών, με το πρόσχημα ότι είναι καιρός να φύγουν από τα ιδρύματα οι «τεμπέληδες αιώνιοι», που παίρνουν τις θέσεις από άλλους άξιους νέους που έχουν δίψα για γνώση. Στην πραγματικότητα το μέτρο των διαγραφών στοχεύει στο να εμποδίσει από το να πάρουν πτυχίο, τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών που αναγκάζονται να δουλεύουν για να τα βγάλουν πέρα και σε συνδυασμό με το ασφυκτικό ν+2 και τους ρυθμούς σπουδών, να δημιουργούν τις βάσεις για μια πλήρως εντατικοποιημένη σχολή με όλο και περισσότερους ταξικούς φραγμούς. Μια σχολή… προνόμιο για λίγους και εκλεκτούς και όχι δημόσιο και δωρεάν δικαίωμα για όλους.

Ακόμα μια σημαντική παράμετρος του νέου Οργανισμού είναι ότι στα τρία κοψίματα σε ένα μάθημα, περνάς από μια επιτροπή και σε περίπτωση νέου κοψίματος θα αποφασίζεται αν θα μπορέσεις να ξαναδώσεις το μάθημα, ή θα κοπείς και θα διαγραφείς μια ώρα αρχύτερα! Ποια θα είναι άραγε τα κριτήρια για να περάσεις την επιτροπή, αλλά και ποιός ο στόχος αυτού του μέτρου; Είναι ξεκάθαρα πως στόχος είναι η «σχολειοποίηση» των σπουδών, με απτά παραδείγματα τα τεστάκια, τις προόδους, τις ανύπαρκτες πτυχιακές εξεταστικές (που και όταν γίνονται όπως αυτή του Ιουλίου κρατάνε προκλητικά λίγο), που ήδη εφαρμόζονται.

Μας θέλουν με σκυμμένο το κεφάλι, πειθήνιους φοιτητές και στο μέλλον πειθήνιους εργαζόμενους με ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα, έρμαια στις ορέξεις των ντόπιων και ξένων αφεντικών. Καθώς ο Οργανισμός αναφέρεται με σαφήνεια στη διάσπαση των σπουδών σε τρείς κύκλους (προπτυχιακό, μεταπτυχιακό, διδακτορικό) και στην εφαρμογή των πιστωτικών μονάδων. Έτσι διασπάται το πτυχίο προετοιμάζοντας την νεολαία για τις απολύσεις, τις διαθεσιμότητες και με «προοπτικές» την νεόφερτη κινητικότητα και την δουλειά για 380ευρώ.

Μια άλλη αντιδραστική διάταξη αποτελεί και το ελάχιστο όριο διάρκειας του εξαμήνου στις 13 εβδομάδες, θέτοντας έτσι υπό αμφισβήτηση το δικαίωμα στην Γενική Συνέλευση, στις κινητοποιήσεις και την κατάληψη, αλλά και στην απεργία των υπαλλήλων του πανεπιστημίου (όπως είδαμε σε ΕΚΠΑ και ΕΜΠ).

Τέλος, η αξιολόγηση λειτουργεί ως εργαλείο για την δημιουργία σχολών πολλαπλών ταχυτήτων, για τους λίγους και εκλεκτούς από την μία και χώρο κατάρτισης ανέργων από την άλλη, προετοιμάζοντας τα νέα «σχέδια Αθηνά». Επίσης τίθεται θέμα μη κρατικής χρηματοδότησης (αν το ίδρυμα δεν πάρει καλό βαθμό στην αξιολόγηση) ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο για επιβολή διδάκτρων και στα προπτυχιακά μαθήματα.

Από όλα τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι είναι πολλά και κρίσιμα τα ζητήματα που τίθενται. Το σύστημα διακρίνοντας την αποσυγκρότηση του Φοιτητικού Κινήματος προσπαθεί να προωθήσει μέτρα, που εδώ και πολλά χρόνια ήθελε να περάσει και δεν κατάφερνε, γιατί πάντα σκόνταφτε στην μαχητική νεολαία και τα κινήματά της. Είναι χρέος και σε μας να απαντήσουμε μαζικά και οργανωμένα στην επίθεση, ξεπερνώντας ηττοπαθείς λογικές και αυταπάτες, όπως είναι η προσπάθεια διαλόγου με το καθηγητικό κατεστημένο για να κάνουμε το νέο Οργανισμό λίγο καλύτερο. Στο μαύρο μέλλον που μας ετοιμάζουν, στο Πανεπιστήμιο του Μνημονίου που χτίζουν, η λύση δεν μπορεί να είναι άλλη από την συγκρότηση ενός Φοιτητικού Κινήματος, ικανό να συγκρουστεί κεντρικά με την αντιδραστική αυτή επίθεση. Οι συλλογικές διαδικασίες είναι το μόνο μέσο για να το πετύχουμε και μέσα από αυτές θα πρέπει να παλέψουμε, για να βγουν μαχητικές αποφάσεις για να κερδίσουμε όλα όσα μας ανήκουν!