Ανακοίνωση των Αγωνιστικών Κινήσεων ΤΕΙ Πειραιά

Δυο λόγια για το νέο Πρόγραμμα Σπουδών (ΝΠΣ) της Μηχανολογίας

Όπως είναι γνωστό κατά την διάρκεια του καλοκαιριού η διοίκηση του τμήματος προχώρησε στην αλλαγή του προγράμματος σπουδών. Αυτό βέβαια θα μπορούσε να πει κάποιος πως δεν αποτελεί και κάτι καινούριο καθώς είναι συχνό στο τμήμα μας (και όχι μόνο), με άλλο πρόγραμμα σπουδών να μπαίνει ένας φοιτητής και με άλλο να παίρνει πτυχίο. Βέβαια το γεγονός πως δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται δεν σημαίνει πως δεν αποτελεί και πρόβλημα, ειδικά όταν μιλάμε για ένα πρόγραμμα σπουδών με αρκετά «μαργαριτάρια».

Τα πάνω κάτω…

Είναι γεγονός πως ο καθένας από μας μπαίνοντας στην σχολή προσπαθούμε να κάνουμε έναν προγραμματισμό για το πώς θα την βγάλουμε, ειδικά όταν είσαι από τους τυχερούς που πρέπει να συνδυάσουν σχολή και δουλειά αυτός ο προγραμματισμός είναι ακόμα πιο αναγκαίος. Και εδώ έρχεται το ΝΠΣ να τα τινάξει όλα στον αέρα, γιατί μπορεί να λένε πως οι παλιοί δεν θα φορτωθούν μαθήματα, παρόλα αυτά οι «τούμπες» μαθημάτων ανά εξάμηνο και ο συνδυασμός τους με την ύπαρξη αλυσίδων φτάνει για να οδηγήσει σε καθυστέρηση της σχολής για πάνω από ένα χρόνο, εξάλλου οι αλυσίδες από μόνες τους φτάνουν για να καθυστερήσουν το δρόμο προς το πτυχίο και το ζήτημα της κατάργησής τους είναι κάτι προς διεκδίκηση. Ένα άλλο επίσης βασικό στοιχείο είναι το θέμα της πρακτικής άσκησης, γιατί με το παλιό πρόγραμμα σπουδών για να πάρεις πρακτική έπρεπε να περάσεις τα 2/3 των μαθημάτων και 6 συγκεκριμένα μαθήματα, ενώ με το καινούριο τα μαθήματα πολλαπλασιάζονται στα 16 και αυτό πιάνει παλιούς και καινούριους, καθώς στην σχολή πλέον θα λειτουργεί μόνο ένα πρόγραμμα.

Εντατικοποίηση των όρων σπουδών…

Με μια πρώτη ματιά φαίνεται ότι με το καινούριο πρόγραμμα έχουν μειωθεί τα μαθήματα και άρα υποτίθεται πως μειώνεται και ο φόρτος εργασίας. Αυτό βέβαια είναι πολύ καλό για να είναι και αληθινό γιατί παράλληλα με την μείωση των μαθημάτων έχουμε εκτίναξη της ύλης. Η μείωση των μαθημάτων στην ουσία είναι συγχώνευση δύο μαθημάτων σε ένα με μεγαλύτερη ύλη, πρόσθεση και άλλων μαθημάτων η απλά μεγέθυνση της ύλης σε κάποια μαθήματα που αλλάζουν όνομα (πχ Μηχανική 1). Επίσης κάτι αξιοσημείωτο είναι πως παρά την μείωση των μαθημάτων, ανά εξάμηνο έχουμε αύξηση των ωρών διδασκαλίας κάτι που καταδεικνύει και την μεγαλύτερη εντατικοποίηση και που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο το δρόμο προς το πτυχίο.

Μπαίνει εδώ ένα ερώτημα, τα παραπάνω αφορούν και τους φοιτητές με παλαιό πρόγραμμα σπουδών ή μόνο τους πρωτοετείς; Καταρχήν η εντατικοποίηση των όρων σπουδών μας δεν είναι κάτι που θα πρέπει να διαχωρίζεται ανάμεσα σε παλιούς και νέους, είναι κάτι που μας αφορά όλους γιατί έχει σαν στόχο να μας φράξει το δρόμο προς το πτυχίο, και η απάντηση σε αυτό μας περιλαμβάνει όλους. Επίσης μπορεί να υποστηρίζει η διοίκηση πως οι παλιοί φοιτητές θα τελειώσουν με το πρόγραμμα σπουδών που μπήκαν, όμως αυτό θα γίνει παρακολουθώντας τα μαθήματα του νέου προγράμματος, με βάση τις αντιστοιχήσεις που έχουν δοθεί και ψάχνοντας να βρούμε πιο κομμάτι από τα συγχωνευμένα μαθήματα χρωστάμε.

Άμεση σύνδεση με τον νόμο πλαίσιο…

Καταρχήν δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε την ειρωνεία την στιγμή που το υπουργείο παιδείας ανακοινώνει την εκκίνηση της διαδικασίας των διαγραφών με βάση τον νόμο πλαίσιο, με την αλλαγή του προγράμματος σπουδών να μπαίνουν εμπόδια στο να τελειώσουμε την σχολή. Οι ίδιοι λοιπόν που τώρα αλλάζουν το πρόγραμμα με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, θα έρθουν αύριο να μας διαγράψουν γιατί έχουμε καθυστερήσει και είμαστε «αιώνιοι». Τέλος κάποια «ψιλά γράμματα» που μόνο ψιλά δεν είναι, όπως φαίνεται τα μαθήματα του ΝΠΣ αντιστοιχίζονται με πιστωτικές μονάδες (ECTS). Τι είναι τα ECTS; Είναι η εφαρμογή του νόμου πλαίσιο στην προσπάθεια διάσπασης και διάλυσης της ενιαιότητας του πτυχίου και κατάργησης των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτό, καθώς το πτυχίο θα αντικατασταθεί από ένα σύνολο πιστωτικών μονάδων.

Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αφήσουμε όλα τα παραπάνω να περάσουν

 

Κατάργηση του Νέου Προγράμματος Σπουδών

Να σπάσουν οι αλυσίδες

Καμιά διαγραφή φοιτητή

Όχι στην εντατικοποίηση

Κάτω ο νόμος-πλαίσιο