Ανακοίνωση των Αγωνιστικών Κινήσεων Ιατρικής για τις εξετάσεις για ειδικότητα

ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ!

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ!

Είναι παραπάνω από φανερό ότι εδώ και καιρό έχουμε μπει για τα καλά σε μια φάση, κατά την οποία οι δυνάμεις του συστήματος επιχειρούν μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της βάρβαρης επίθεσής τους στο χώρο της περίθαλψης. Η κυβέρνηση Σαμαρά, με εκτελεστικό βραχίονα τον υπουργό-βιβλιοπώλη Γεωργιάδη, προωθεί την κατεύθυνση συρρίκνωσης των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, μετακύλισης του κόστους στους ασθενείς και απολύσεων-διαθεσιμοτήτων εργαζομένων, στα πλαίσια των γενικότερων απαιτήσεων και υπαγορεύσεων των ιμπεριαλιστών της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Προηγήθηκαν τα λουκέτα σε όλα τα νοσοκομεία του ΙΚΑ, η επιβολή του χαρατσιού των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία, καθώς και τα κλεισίματα 8 νοσοκομείων σε Αττική και Θεσσαλονίκη, με τις χιλιάδες διαθεσιμότητες υγειονομικών που τα συνόδευσαν. Ακολούθησε η επέλαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, με το νομοσχέδιο για την «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας», τα κλεισίματα μονάδων του ΕΟΠΥΥ, η μετατροπή του από «πάροχο» σε «αγοραστή υπηρεσιών υγείας», δηλαδή σε διαμεσολαβητή που θα ρίχνει το κόστος στις πλάτες των ασθενών, ενώ, παράλληλα, ο απολογισμός για το υγειονομικό προσωπικό είναι γύρω στις 10.000 απολύσεις-διαθεσιμότητες, με τους περισσότερους γιατρούς ήδη να έχουν πεταχτεί έξω οριστικά και αμετάκλητα. Και το μόνο σίγουρο είναι πως όλα αυτά είναι μόνο η αρχή. Γιατί η διπλή επίθεση, αφενός στο δικαίωμα του λαού στην περίθαλψη και αφετέρου στο δικαίωμα των εργαζόμενων υγειονομικών στη δουλειά , θα συνεχιστεί και θα βαθύνει.

Μέσα σε αυτό κλίμα, για άλλη μια φορά επανέρχονται στο προσκήνιο οι προθέσεις του υπουργείου για την επιβολή ενιαίων πανελλαδικών εξετάσεων στους αποφοίτους ιατρικής, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στην ειδικότητα. Όσο και αν γίνεται προσπάθεια να κρατηθεί η όλη συζήτηση στο επίπεδο της «φημολογίας», των «μυστικών συναντήσεων» και των «σεναρίων», δε χωράει αμφιβολία ότι μιλάμε για την επαναφορά σχεδίων που εδώ και δεκαετίες πέφτουν στο τραπέζι, με την πιο πρόσφατη απόπειρα να αποτελεί η διαβόητη πρόταση των «σοφών» του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας το 2011, επί υπουργίας Λοβέρδου. Πρόταση που συνάντησε την αντίδραση όλων των φοιτητικών συλλόγων ιατρικής, αλλά και μεγάλης μερίδας του ιατρικού κόσμου, κάτι που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόσυρσή της.

Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν να προωθούνται τέτοια σχέδια, το σύστημα φρόντιζε να τα «ντύσει» με την κατάλληλη επιχειρηματολογία. Έτσι, ακούγεται και λέγεται πολύ συχνά ότι οι εξετάσεις για ειδικότητα θα μειώσουν δραστικά τον χρόνο αναμονής. Δεν υπάρχει, όμως, τίποτε πιο παράλογο και ψευδές από αυτό, αφού θα συνεχίσουν να υπάρχουν συγκεκριμένες θέσεις ειδικότητας (οι οποίες συνεχώς βαίνουν μειούμενες)  για τον ίδιο αριθμό γιατρών, απλώς αυτές θα καλύπτονται με εξετάσεις. Ενώ κάθε χρόνο, ακόμα περισσότεροι θα στοιβάζονται στην αναμονή, αφού στους αποφοίτους θα προστίθενται και οι «αποτυχόντες» των προηγούμενων εξετάσεων. Αλλά ακόμα και αυτοί που θα τα βγάλουν πέρα επιτυχώς, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα ενταχθούν στην ειδικότητα της επιλογής τους, μιας και αυτό θα γίνεται με σειρά βαθμολογίας. Κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι μπορεί να βρεθούν σε μια από τις πολλές ειδικότητες του μηχανογραφικού τους, όπως ακριβώς γίνεται και με τις πανελλήνιες εξετάσεις μετά το σχολείο.

Και πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, άλλωστε, όταν οι θέσεις ειδικότητας διαρκώς περικόπτονται, σαν αποτέλεσμα των συγχωνεύσεων-κλεισιμάτων νοσοκομείων, των καταργήσεων κλινών, των αλλαγών στα οργανογράμματα, των μνημονιακών νόμων για 1 πρόσληψη ανά 5 αποχωρήσεις. Αυτό είναι στην πραγματικότητα ο λόγος που οδηγούνται στις ουρές της αναμονής οι απόφοιτοι ιατρικής, κάτι που οδηγεί πολλούς στην απόγνωση και στην αναγκαστική μετανάστευση. Τίποτε από όλα αυτά δεν μπορούν να λύσουν οι εξετάσεις, ίσα-ίσα όλα αυτά τα προβλήματα θα γιγαντωθούν ακόμα περισσότερο!

Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι η ειδικότητα για τους γιατρούς είναι το κύριο επαγγελματικό τους δικαίωμα. Χωρίς αυτήν δε μπορούν πλέον να δουλέψουν. Μέχρι τώρα με την απόκτηση του πτυχίου, οι γιατροί είχαν το δικαίωμα να διεκδικήσουν όλοι μαζί συναδελφικά δουλειά και ειδικότητα για όλους.  Αυτό που γίνεται με τις εξετάσεις είναι η ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ του πτυχίου από τα επαγγελματικά δικαιώματα και η αποδέσμευση του κράτους από την υποχρέωσή του να αποκαταστήσει επαγγελματικά τους απόφοιτους, οι οποίοι πλέον θα είναι ο καθένας μόνος του στην αρένα του ανταγωνισμού. Πράγμα που παράλληλα με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, έρχεται να φέρει τον εργασιακό μεσαίωνα και στην περίθαλψη. Οι αναλογίες με την κατάσταση που δημιούργησε στην εκπαίδευση η κατάργηση της επετηρίδας και η προώθηση του ΑΣΕΠ, όπου πλέον ηχεί σαν ανέκδοτο ο διορισμός σε μόνιμη και σταθερή θέση εργασίας, είναι κάτι παραπάνω από οφθαλμοφανείς.

Μπορεί να γίνει λόγος, λοιπόν, για έναν ακόμη ταξικό φραγμό στο δικαίωμα του γιατρού στην εργασία, που θα δημιουργήσει γιατρούς διαφορετικών ταχυτήτων και δικαιωμάτων και τα μόνα που θα μειώσει θα είναι ο αριθμός των γιατρών που θα προσπαθεί (μιας και είναι γνωστό τοις πάσι ότι οι ειδικευόμενοι σηκώνουν το κύριο βάρος της δουλειάς) , η ποιότητα της περίθαλψης και η ψυχική ισορροπία των εν αναμονή ιατρών. Ταυτόχρονα, το σύστημα θέλει να εμπεδώσει ο ίδιος ο απόφοιτος την αντίληψη ότι είναι όλο δικό του το φταίξιμο η ανεργία ή η δουλειά σε συνθήκες γαλέρας χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα , μιας και «απέτυχε» στις εξετάσεις.

Για να μην αναφέρουμε τα όσα προέβλεπε η πάλαι ποτέ πρόταση του ΚΕΣΥ, για τις επιστημονικές εταιρείες που θα είναι αρμόδιες για τις εξετάσεις ή για την δια βίου εκπαίδευση και την υποχρεωτική παρακολούθηση σεμιναρίων και συνεδρίων από τους ειδικευμένους γιατρούς, με στόχο το κυνήγι των εκπαιδευτικών ωρών (μόρια), με βάση τα οποία θα συνάπτουν συμβάσεις με δημόσιους φορείς και ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Απέναντι στο τσουνάμι που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ ενάντια στην περίθαλψη και το εργασιακό μας μέλλον, πρέπει να ορθώσουμε όλοι το ανάστημά μας! Μέσα από τους συλλόγους μας να οργανώσουμε την πάλη μας για να μην περάσουν τα σχέδια του υπουργείου, συμπορευόμενοι με τους αγώνες του υπόλοιπου ιατρικού κλάδου, των ειδικευομένων και των εργαζόμενων στην περίθαλψη. Μόνο με κοινό ΜΕΤΩΠΟ ΠΑΛΗΣ υγειονομικών και όλου του λαού, μπορεί να πάρει απάντηση ο οδοστρωτήρας του συστήματος στο δικαίωμα μας στη δουλειά, στο δικαίωμα στην περίθαλψη και την ίδια τη ζωή!

Καμία σκέψη για εξετάσεις για την έναρξη ειδικότητας

Ενιαίο πτυχίο, με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτό

Άνοιγμα θέσεων ειδικότητας

Ίση, πλήρης, δωρεάν περίθαλψη για όλους