«Πυρετωδώς» εργάζεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ πάνω στα θέματα της β’ αξιολόγησης, και δη τα εργασιακά, ενόψει του Eurogroupτης 5 Δεκέμβρη. Αφού υπέγραψε το 3ο μνημόνιο, πέρασε το αντιασφαλιστικό έκτρωμα, ξεπούλησε τα «φιλέτα» του δημόσιου πλούτου, χάρισε το επίδομα ανεργίας στην εργοδοσία, τώρα ετοιμάζει τη συνέχεια στην αντιλαϊκή πολιτική της: χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα και τον συνδικαλισμό, άμεση και έμμεση φοροληστεία, περικοπές σε συντάξεις και κοινωνικές παροχές. Η εξάρτηση της χώρας και η ξενοδουλεία της κυβέρνησης στους ιμπεριαλιστές των ΕΕ- ΗΠΑ, που εκδηλώθηκε έντονα κατά την επίσκεψη Ομπάμα, αλυσοδένουν τον λαό και τη νεολαία με νέα αντιλαϊκά μέτρα. Εξ ου και η «διαπραγμάτευση» της ηχεί σαν κακόγουστο αστείο, οι «κόκκινες γραμμές» της έχουν ξεθωριάσει προ πολλού, ενώ ο όρος «4ο μνημόνιο» έχει ήδη ειπωθεί από κυβερνητικά χείλη.

Ιδιαίτερα οι αλλαγές στα εργασιακά συνιστούν την πλέον αντιδραστική τομή στα εναπομείναντα κεκτημένα των εργαζομένων. Η θεσμοθέτηση του υπο-κατώτατου μισθού, η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, η –και τυπική- κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η αξιολόγηση δομών και προσωπικού στο Δημόσιο και φυσικά η απαγόρευση της ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης και της απεργίας είναι όσα έχουν βάλει στο τραπέζι ντόπιο και ξένο κεφάλαιο. Για μας, τα μέτρα αυτά

 

 Σε εξέλιξη βρίσκεται μία ακόμη περίφημη διαπραγμάτευση από αυτές που συνηθίζει να διεξάγει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τους δανειστές-«εταίρους», αυτή τη φορά ενόψει του εργασιακού πολυνομοσχεδίου που προετοιμάζεται, τμήμα του οποίου αποτελεί και ο κατώτατος μισθός. Στη διαπραγμάτευση αυτοί έχουν εκφράσει όλοι τις θέσεις τους , μηδενός εξαιρουμένου, σοφοί, εμπειρογνώμονες, ο «κομμουνιστής» Κατρούγκαλος και φυσικά... το ΔΝΤ.

Αλλά ας δούμε μερικά σημεία πιο αναλυτικά:

Για τον κατώτατο μισθό: «θα πρέπει να υπάρχει ένας νόμιμος κατώτατος μισθός, που θα λαμβάνει υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές σχετικά με την ανάπτυξη, τις τιμές, την ανταγωνιστικότητα, την απασχόληση, την ανεργία, τα εισοδήματα και τους μισθούς.» (Επιτροπή Σοφών)

Βλέπουμε λοιπόν ότι ο κατώτατος μισθός των εργαζόμενων, στα πρότυπα της εθνικής σύνταξης των συνταξιούχων με βάσει το νέο ασφαλιστικό, θα πρέπει να καθορίζεται από τη γενικότερη ανάπτυξη της οικονομίας και της ανταγωνιστικότητας (της χώρας για τους ιμπεριαλιστές), την απασχόληση και την ανεργία (της προώθησης των ελαστικών μορφών και της κατάργησης του επιδόματος ανεργίας) και των μισθών (που θα συνεχίσουν να μειώνονται).

Για τον κατώτατο μισθό των νέων: « Ένα μέρος της Επιτροπής προτείνει την αντικατάσταση του κατώτατου μισθού των νέων από ένα μειωμένο κατώτατο μισθό, βάσει εργασιακής εμπειρίας, με ανώτατη διάρκεια τα δύο έτη.»

«Ένα άλλο μέρος της Επιτροπής προτείνει τη διατήρηση του κατώτατου μισθού των νέων με τα ισχύοντα ηλικιακά όρια» (Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων)

Εδώ επιχειρείται μια προσπάθεια διαίρεσης και διάσπασης των εργαζομένων σε νέους και μεγαλύτερους με φίλτρα διαχωρισμού που αφορούν είτε στο πόσα χρόνια εργασιακή εμπειρία έχει αποκτήσει ως τώρα ο νέος είτε με τη διατήρηση του κατώτατου μισθού των νέων για εργαζόμενους κάτω των 25 ετών. Φυσικά, ο νέος κατώτατος μισθός των νέων θα είναι μειωμένος ακόμα περισσότερο!

Για τον καθορισμό του ύψους του μισθού: «θα αποφασίζεται από το κράτος και από το 2017 και μετέπειτα θα αποτελεί ένα μοναδικό ποσό αναφοράς χωρίς να περιλαμβάνει τα επιδόματα ωρίμανσης.» (Δανειστές)

        

Λίγους μήνες μετά την κατάργηση του επιδόματος ανεργίας, την ψήφιση στις αρχές της χρονιάς του ασφαλιστικού εκτρώματος, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υπό τις επιταγές των ιμπεριαλιστών ΕΕ-ΔΝΤ, έρχεται να ολοκληρώσει την αντεργατική – αντιλαϊκή κατεύθυνση που εφαρμόζει. Μέσα σε ένα πλαίσιο, που ο εργαζόμενος λαός, βιώνει την παρατεταμένη ανεργία, τον εργασιακό μεσαίωνα, το χτύπημα στο μισθό, στη δουλειά, στα εργασιακά-ασφαλιστικά δικαιώματα, έρχεται να ψηφίσει το νέο πακέτο αντεργατικών μέτρων. Η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, η θέσπιση ‘’υποκατώτατου’’ βασικού μισθού, με στόχο συνολικά την περαιτέρω μείωση των μισθών, η απαγόρευση του δικαιώματος στην απεργία, η πλήρης κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, είναι μερικά από τα αντεργατικά μέτρα που έχει στη φαρέτρα του το νέο νομοσχέδιο.

Να μην περάσει το νέο νομοσχέδιο!

Δεν θα σταματήσουν, αν δεν τους σταματήσουμε!

Μπροστά σε ένα ακόμη πακέτο μέτρων, φέρνει η κυβέρνηση, το λαό και τη νεολαία. Mέσα από όλη τη διαδικασία της διαβόητης «αξιολόγησης» και της κακόφημης διαπραγμάτευσης με την ΕΕ και το ΔΝΤ, έρχεται να αποδείξει άλλη μια φορά σε ποιανού τα συμφέροντα είναι ταγμένη. Και αυτό που επιβεβαιώνεται πάλι είναι ότι υπηρετεί τις ορέξεις των ιμπεριαλιστών της ΕΕ, των ΗΠΑ, του κεφαλαίου και της επίθεσης απέναντι στον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία.

Έτσι φαίνεται τουλάχιστον όταν, παρά τα ψέματα περί του αντιθέτου από την κυβέρνηση, στα νέα μέτρα περιλαμβάνονται μια σειρά βάρβαρα και αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται να συνεχίσουν τον οδοστρωτήρα πάνω στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα. ‘Ένταση της λεηλασίας του λαϊκού εισοδήματος με νέα φοροληστεία, εκ νέου μείωση μισθών και συντάξεων, περαιτέρρω επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα από αυτή που προτάθηκε από την κυβέρνηση το Γενάρη, είναι μόνο μερικά από τη νέα επίθεση στον λαό. Ταυτόχρονα, ζητιέται ανοιχτά από τους ιμπεριαλιστές η απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων, η απαγόρευση των απεργιών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, καθώς και το προχώρημα στην επίθεση στις συλλογικές συμβάσεις.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχοντας εμπεδώσει πολύ καλά το ρόλο του συνεχιστή της αντιλαϊκής πολιτικής και του «καλού» και «υπεύθυνου» παιδιού για τους «εταίρους» σε Ε.Ε. και ΔΝΤ, έρχεται για άλλη μια φορά να τσακίσει δικαιώματα και κατακτήσεις. Τα παράλληλα προγράμματα της πάνε περίπατο και φανερώνουν ότι το πρόγραμμα είναι ένα, το τρίτο Μνημόνιο και καθορίζεται από τους ιμπεριαλιστές! Οι πιέσεις που δέχτηκε η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα από τις μαζικές κινητοποιήσεις των αγροτών και εργαζομένων, με επιστέγασμα την αρκετά μαζική απεργία στις 4 Φλεβάρη, μπορεί να την οδήγησαν στην παράταση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου για λίγο αργότερα αλλά...

Κανένας στις σχολές - Κανένας για δουλειά - Όλοι στον δρόμο !

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου λαός και νεολαία βιώνουν μια ακατάσχετη επίθεση ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους. Μια επίθεση που έχει συνολικά χαρακτηριστικά και δεν θα μπορούσε να σταματήσει κανένας επίδοξος διαχειριστής του συστήματος όσο “καλές” διαθέσεις και εάν είχε. Το εγχείρημα της “κυβέρνησης της αριστεράς” έδειξε ότι όχι μόνο οι κάλπες δεν μπορούν να φέρουν την λύση, αλλά ότι σε περιόδους  όξυνσης αντιθέσεων μεταξύ των ιμπεριαλιστών , σε περιόδους που καθημερινά γεννιούνται καραβάνια προσφύγων από τους πολέμους που μαίνονται, οποιαδήποτε προσπάθεια διαχείρισης οδηγεί σε υποταγή και ενσωμάτωση. Στην συγκεκριμένη περίοδο αυτή εκφράστηκε με το 3ο μνημόνιο που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ή μάλλον για να είμαστε ακριβείς , της “έφεραν” οι ΗΠΑ και ΕΕ.

Δύο χρόνια μετά τη μεγαλειώδη απεργία των διοικητικών υπαλλήλων, ο δίκαιος αγώνας τους διώκεται και 14 από αυτούς (8 εργαζόμενοι του ΕΚΠΑ, 3 του ΕΜΠ και 3 μέλη του Κ.Σ. της ΟΔΠΤΕ) σέρνονται στα δικαστήρια, επειδή έκαναν το «έγκλημα» να απεργήσουν. Η εξέλιξη αυτή δεν  είναι καθόλου ξεκομμένη απ’ το συνολικότερο κλίμα φασιστικοποίησης, που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια και στο οποίο εναρμονίστηκε από την πρώτη στιγμή και με αρκετή όρεξη η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Έτοιμη, παράλληλα, να φέρει το νέο μνημόνιο τσακίσματος των λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, που θα συνυπογράψει με  την πλειοψηφία της νεοσυσταθείσας βουλής.

Οι Αγωνιστικές Κινήσεις καταγγέλλουν το φρικτό έγκλημα που έλαβε χώρα στα διυλιστήρια του Ασπροπύργου την Παρασκευή 8/05, κατά τη διάρκεια έργων συντήρησης του εργοστασίου. Συνολικά έξι εργαζόμενοι μεταφέρθηκαν σε κοντινά νοσοκομεία, εκ των οποίων οι 4 κατέληξαν κάτω από τους τραυματισμούς που τους προκάλεσε η πυρκαγιά. Οι υπόλοιποι συνεχίζουν να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση με σοβαρά εγκαύματα.

  •  Start 
  •  Prev 
  •  1  2 
  •  Next 
  •  End 
Page 1 of 2