Με κείμενο που κοινοποιείται προς τη Γραμματέα της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και δημοσιεύεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο καθηγητής Παθολογικής Ανατομίας Α. Λάζαρης καλεί δημοσίως σε χτύπημα του λαϊκού ασύλου στο χώρο της Ιατρικής Σχολής. Αποτελεί πρόκληση για κάθε άνθρωπο με δημοκρατικές πεποιθήσεις και χρήζει άμεσης απάντησης από το φοιτητικό κίνημα και την κοινή γνώμη.

Στις 11/10 πραγματοποιήθηκε κατάληψη της σχολής ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας  , τα οποία χτυπούν για άλλη μια φορά το δικαίωμα του λαού στις σπουδές. Μάλιστα η απόφαση προέκυψε ύστερα από μαζική απόφαση Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου μας . Στα γραφόμενά του ο καθηγητής ψεύδεται κατάφορα,αναφέροντας  πως εμποδίστηκε η διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων που πραγματοποιούνται στο χώρο της σχολής και  αφορούν καρκινοπαθείς και άλλους ασθενείς.

Ολοκληρώθηκε φοιτητική διαδήλωσηστις 10/10 ενάντια στα νέα μέτρα της Κεραμέως και την κατάργηση του ασύλου. Μια διαδήλωση η οποία είχε πολύ θετικά χαρακτηριστικά αφού είχε αρκετή μαζικότητά (περίπου 1000 άτομα)και που πραγματοποιήθηκε μέσα από αποφάσεις γενικών συνελεύσεων αρκετών συλλόγων, αλλά παρόλα αυτά σιγουρά ήταν αναντίστοιχη των απαιτήσεων της επίθεσης. Είναι άλλο ένα δήγμα πως η νεολαία ψάχνει απαντήσεις παρά την χρόνια αποσυγκρότηση των συλλόγων και του φοιτητικού κινήματος.

Καταγγέλλουμε την επίθεση των κατασταλτικών μηχανισμών αφού επιτέθηκε με δακρυγόνα στα φοιτητικά μπλοκ με αποτέλεσμα να τραυματιστούν φοιτητές. Δείχνει τον φόβο της κυβέρνησης για νέα ξεσπάσματα της νεολαίας απέναντι στο μαύρο και αβέβαιο μέλλον που της υπόσχεται αυτό το σύστημα.

Να υπερασπιστούμε τα συλλογικά μας όργανα! Να ξαναζωντανέψουμε τις γενικές μας συνελεύσεις!

Καταγγέλλουμε τις δυνάμεις της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ, οι οποίες για άλλη μια φορά μας απέδειξαν πως λειτουργούν σαν δεκανίκι για το σύστημα. Συγκεκριμένα όταν τους έγινε απεύθυνση στο διοικητικό συμβούλιο για την ανάγκη διεξαγωγής γενικών συνελεύσεων για άλλη μια φορά αποφάσισαν να υπεκφύγουν, επικαλούμενοι το καταστατικό του συλλόγου, και άλλα πολλά γνωστά στα αυτιά μας, που καταλήγουν να επιβραδύνουν την διεξαγωγή γενικής συνέλευσης.

Δεν μας κάνει φυσικά εντύπωση η συγκεκριμένη εξέλιξη, καθώς δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που οι εν λόγω παρατάξεις δρουν διαλυτικά απέναντι στον φοιτητικό σύλλογο και τις διαδικασίες του. Θα πρέπει να γίνει αρκετά ξεκάθαρο σε έναν ευρύ κόσμο πως οι αστικές αυτές δυνάμεις, τσιράκια των κομμάτων που καταλήστευσαν και συνεχίζουν να καταληστεύουν τον λαό της χώρας, ποσώς ενδιαφέρονται για το αν θα πραγματοποιηθεί μια συνέλευση. Το αντίθετο μάλιστα. Θέλουν τον φοιτητόκοσμο πειθήνιο και αδρανή, πουλώντας του κολλητηλίκι στην αρχή της χρονιάς, για να μπορέσει στο τέλος αυτής να αποκομίσει την ψήφο του. Ξέρουμε πολύ καλά πως οι πελατειακές σχέσεις βρίσκονται πάνω πάνω στην ατζέντα τους, δήθεν «στο πλευρό του φοιτητή» έτοιμες να του λύσουν όλα του τα προβλήματα, καθώς κρίνουν πως ο ίδιος είναι ανίκανος να πάρει την κατάσταση στα χέρια του!

 Επίθεση σε σπουδές-δουλειά-ελευθερίες

 

Οργάνωση και Πάλη για τα δικαιώματά μας

Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, η επίθεση όμως συνεχίζεται

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την 7η Ιούλη που η ΝΔ πήρε την σκυτάλη της κυβερνητικής εξουσίας από το ΣΥΡΙΖΑ και ήδη έχουν γίνει οι πρώτες εξαγγελίες, αλλά και τα πρώτα βήματα για την συνέχιση και το βάθεμα της επίθεσης στα δικαιώματα λαού και νεολαίας. Κάνουν λόγο για την «ανάπτυξη» που έρχεται και εννοούν το παραπέρα ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου και τη διευκόλυνση του ξένου κεφαλαίου να υλοποιήσει τις επενδύσεις- τερατουργήματα στη χώρα. «Ανάπτυξη» που πάει χέρι- χέρι με την απελευθέρωση των απολύσεων, την κατάργηση των αποζημιώσεων, την 7ήμερη εργασία, το χτύπημα σε περίθαλψη και ασφάλιση. Τίποτα δε μένει στο απυρόβλητο!

Χτύπημα στο λαϊκό άσυλο αγώνων – Ένταση της φασιστικοποίησης της δημόσιας και πολιτικής ζωής

ΤΟΥΤΟΙ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ ΤΩΡΑ, ΤΙ ΓΥΡΕΥΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΩΡΑ;

Το πρωί της Δευτέρας 23/9  μηχανές της αστυνομίας  μπήκαν στο χώρο του ασύλου με πρόφαση τη μεταφορά της χρηματαποστολής σε μηχάνημα ΑΤΜ που βρίσκεται εντός της σχολής. Αποτελεί όντως πρόφαση αν αναλογιστεί κανείς ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια , αυτή η διαδικασία γινόταν χωρίς την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων, αλλά κυρίως γιατί  γίνεται σε μια συγκεκριμένη περίοδο, όπου η κυβέρνηση εξετάζει τα όρια και τους όρους  προώθησης της καταπάτηση του ασύλου , προβάλοντας κάθε λογής προσχήματα.
 Η κίνηση αυτή αποτελεί μια ακόμη πρόκληση του συστήματος και των δυνάμεων του. Εντάσσεται στο κλίμα πειθάρχησης και τρομοκρατίας που θέλει και αυτή η κυβέρνηση να επιβάλλει μέσα στις σχολές. Υπόκειται στο δόγμα του "νόμου και της τάξης" της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να  νομιμοποιηθεί στις συνειδήσεις  λαού και νεολαίας η μόνιμη παρουσία της αστυνομίας μέσα και έξω από τις σχολές και η καταστολή. Μετά και την τυπική κατάργηση του ασύλου που ψήφισαν μέσα στο κατακαλόκαιρο, Κυβέρνηση και Πρυτανικές αρχές , σε αγαστή συνεργασία, δίνουν ήδη δείγματα γραφής για το τι θα επακολουθήσει μέσα στις σχολές (βλ.εισβολή των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ, λοκ άουτ στο ΑΠΘ), στέλνοτας το μήνυμα της στοχοποίησης και καταστολής στις όποιες αντιστάσεις

 

Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ-ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 24/9 ΣΤΙΣ 10:30, ΣΤΑΔΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΣΜΑΤΖΟΓΛΟΥ

Πιάνοντας το νήμα της επίθεσης από εκεί που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έρχεται να ικανοποιήσει κάθε ανάγκη του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου που έμεινε ανεκπλήρωτη μετά από μια δεκαετία μνημονιακών νόμων. Είναι γνωστό από την πρόσφατη εμπειρία ότι τις κρίσεις του συστήματος τις πληρώνουν οι λαοί και οι εργαζόμενοι. Και η όποια ανάπτυξη ,όμως, γίνεται στην πλάτη των ίδιων και τα κέρδη τα καρπώνονται τα αφεντικά. Αυτό εξυπηρετεί και το νέο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο που κατατίθεται στη βουλή, την ώρα που παράγοντες του συστήματος προειδοποιούν για νέα διεθνή ύφεση.

Το νομοσχέδιο αμφισβητεί άμεσα το δικαίωμα των εργαζόμενων να δουλεύουν με αξιοπρέπεια και να παλεύουν για τις ζωτικές τους ανάγκες. Συγκεκριμένα, προωθεί την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, θεσμοθετώντας μια σειρά «παραθυράκια» για την παραβίασή τους, ειδικά όταν «αντιμετωπίζει πρόβλημα η επιχείρηση». Ακόμη, μια σειρά από περιοχές της χώρας μετατρέπονται σε απέραντες Ειδικές Οικονομικές Ζώνες , όπου τα εργατικά δικαιώματα πάνε περίπατο, ενώ η ελαστικοποίηση της εργασίας ( μια μάστιγα για τους νέους εργαζόμενους ) επεκτείνεται. Οι νέες επιχειρήσεις θα μπορούν πλέον να λειτουργούν χωρίς άδεια για πολύ καιρό, ώστε να μην καθυστερεί η κερδοφορία του κεφαλαίου από βαρίδια όπως η προστασία του περιβάλλοντος, ενώ οι άδειές τους  θα δίνονται πια όχι από το κράτος, αλλά από ιδιωτικές εταιρείες. Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει !  Η υπόθεση δεν τελειώνει εκεί, βέβαια.

ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΤΣΑΚΙΖΟΥΝ ΑΓΩΝΕΣ ΛΑΪΚΟΙ!

Πάνε κιόλας 6 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, από τον χρυσαυγίτη Ρουπακιά. Δολοφονία ενός ανθρώπου  που με τα τραγούδια του αντιστεκόταν σε αυτό το σάπιο καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό σύστημα που χτυπάει δικαιώματα και κατακτήσεις. Με την πολιτική της φασιστικοποίησης και τις δολοφονίες του προσπαθεί να τρομοκρατήσει τον λαό και τη νεολαία.  Το σάπιο αυτό σύστημα ήταν που όπλισε το χέρι του Ρουπακιά.

Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση ιεραρχεί πολύ ψηλά στην ατζέντα της την ενίσχυση της καταστολής, της αστυνομοκρατίας και της φασιστικοποίησης της δημόσιας και πολιτικής ζωής. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι πρώτη της “δουλειά” ήταν η νομική κατάργηση του Ασύλου μαζί με μια πρωτοφανή σε έκταση επιχείρηση καταστολής και τρομοκράτησης στα Εξάρχεια και στις σχολές του κέντρου. Η ΑΣΟΕΕ έχει για μια ακόμη φορά τη τιμητική της. 

Έχοντας πλέον το ελεύθερο νομικά, αλλά και με βάση τη χρόνια αποσυγκρότηση του συλλόγου μας, κυβέρνηση και δυνάμεις καταστολής, με το “καλημέρα”, επιδόθηκαν σε εφόδους στο προαύλιο της σχολής κυνηγώντας και συλλαμβάνοντας μετανάστες. Βρίσκουν πρόσχημα στο παραεμπόριο και στο εμπόριο ναρκωτικών έξω από το χώρο της σχολής και προσπαθούν να μας πείσουν αφενός ότι τώρα χωρίς Άσυλο αυτά θα πάψουν να υπάρχουν (λες και το Άσυλο είχε να κάνει με αυτά και όχι οι ίδιοι) και αφετέρου ότι η αστυνομία ήρθε για να μείνει στις σχολές και μάλιστα “κάνει και έργο”. Θέλει να μονιμοποιήσει δηλαδή την παρουσία των δυνάμεων καταστολής στις σχολές με πρώτο και κύριο μέλημά τους τη στοχοποίηση των συλλογικών διαδικασιών και την αποτροπή οποιασδήποτε προσπάθειας από πλευράς μας, ως Σύλλογος, απάντησης στην εκτεταμένη επίθεση που βιώνουμε στα δικαιώματά μας. 

Για εμάς ένα είναι ξεκάθαρο: Το σύστημα γεννάει την εγκληματικότητα, όχι το Άσυλο και οι Ελευθερίες. Το Άσυλο δεν

ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΔΕ ΜΑΣ ΧΑΡΙΣΤΗΚΑΝΕ – ΤΑ ΚΕΡΔΙΣΑΜΕ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ – ΚΙ ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ

Συνάδελφε-συναδέλφισσα του πρώτου έτους  -  Θέλουμε να σε καλωσορίσουμε στη σχολή σου. Ξέροντας τα ζόρια, το άγχος όλης της τελευταίας χρονιάς,  τα χιλιάρικα που φύγαν από την οικογένειά σου σε φροντιστήρια, τους εντατικούς ρυθμούς μιας ολόκληρης κατάστασης που πνίγουν τα όνειρα κάθε μαθητή πριν τις πανελλαδικές, την αγωνία πριν βγουν οι βάσεις.Δε θέλουμε να στο παίξουμε «φιλαράκια» ή να σε βοηθήσουμε να γραφτείς λες και είμαστε γραμματεία, όπως κάνουν άλλοι προσπαθώντας να στο παίξουν «κολλητάρια» από την πρώτη μέρα. Θέλουμε να σε βοηθήσουμε να αποκτήσεις μια εικόνα, από το τι σημαίνει να είσαι φοιτητής/φοιτήτρια και να σου πούμε δυο πολιτικές κουβέντες από την άποψή μας.

Το πανεπιστήμιο δεν είναι γυάλα. Ούτε μόνο ζωάρα…  -  Μπορεί να είναι «παράθυρο» να παλέψουμε για μια καλύτερη ζωή, αλλά σίγουρα όχι στο βαθμό που περιγράφουν μερικοί σαν «ρόδινη» και «καθησυχαστική» εικόνα για τις σπουδές. ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΜΕ ΔΕΧΕΤΑΙ ΧΤΥΠΗΜΑ. Αυτό που καιρό πάει να στηθεί είναι μια «παιδεία των λίγων και εκλεκτών».

Ολομέτωπη επίθεση στο λαϊκό δικαίωμα στις σπουδές

Οργάνωση και Πάλη για τα δικαιώματά μας 

Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, η επίθεση όμως συνεχίζεται

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την 7η Ιούλη που η ΝΔ πήρε την σκυτάλη της κυβερνητικής εξουσίας από το ΣΥΡΙΖΑ και ήδη έχουν γίνει οι πρώτες εξαγγελίες, αλλά και τα πρώτα βήματα για την συνέχιση και το βάθεμα της επίθεσης στα δικαιώματα λαού και νεολαίας. Κάνουν λόγο για την «ανάπτυξη» που έρχεται και εννοούν το παραπέρα ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου και τη διευκόλυνση του ξένου κεφαλαίου να υλοποιήσει τις επενδύσεις- τερατουργήματα στη χώρα. «Ανάπτυξη» που πάει χέρι- χέρι με την απελευθέρωση των απολύσεων, την κατάργηση των αποζημιώσεων, την 7ήμερη εργασία, το χτύπημα σε περίθαλψη και ασφάλιση. Τίποτα δε μένει στο απυρόβλητο!

Όπλο του συστήματος: η καταστολή

Page 1 of 43