Ανακοίνωση για τα γεγονότα στον εορτασμό του Πολυτεχνείου στην Αθήνα

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ενόψει των ημερών της επετείου και κατά τη διάρκεια του εορτασμού στην Αθήνα, το λαϊκό κίνημα βρίσκεται μπρος σε ακόμα μια αμφισβήτηση του ίδιου του εορτασμού, του πολιτικού του φορτίου καθώς και του λαϊκού ασύλου. Σε μια περίοδο που περισσότερο από ποτέ βάλλεται το αντιιμπεριαλιστικό-αντιφασιστικό στίγμα της εξέγερσης του Νοέμβρη από το σύστημα. Σε μια περίοδο που η επίθεση του συστήματος χτυπάει ανοιχτά το άσυλο, τις ελευθερίες, τα λαϊκά δικαιώματα στο ψωμί, τη δουλειά, τις σπουδές.

Πέρυσι, αμφισβητήθηκε ανοιχτά το δικαίωμα του λαού και των οργανώσεών του να πραγματοποιήσουν τον εορτασμό. Με την κατάληψη ομάδας με αναφορά στον χώρο της αναρχίας, που μέχρι τη δεύτερη μέρα, προκαλώντας με παρακρατικό τρόπο, απέκλειε το λαό και τις οργανώσεις του, σωματεία, συλλόγους και αριστερά να εμπλακεί στον εορτασμό.

 

Φέτος, με τη λήξη της απεργίας στις 14 του μήνα, μπλοκ φοιτητικών συλλόγων και οργανώσεων κατευθύνθηκε στο χώρο του κάτω Πολυτεχνείου για να πραγματοποιήσει συντονιστικό ενόψει τριήμερου εορτασμού. Εκεί ήρθε αντιμέτωπο με ολιγομελή ομάδα που είχε κάνει «κατάληψη» σε κομμάτι του χώρου (κτίριο Αβέρωφ), αποκλείοντας την είσοδο σε αυτό. Με παρόμοια χαρακτηριστικά όπως και πέρυσι, η ομάδα αυτή έφτασε σε σημείο να καταγγέλλει τους φοιτητικούς συλλόγους σαν προβοκάτορες, με σαφές επίσης το αντιαριστερό πρόσημό της.

Σε συνέχεια της περσινής αμφισβήτησης του εορτασμού και του ασύλου, έρχεται να προστεθεί η φετινή. Με ότι συνεπάγεται αυτό για την συκοφάντηση του στίγματος της εξέγερσης και του λαϊκού εορτασμού. Είναι μια κίνηση τραμπούκικη, που εκ των πραγμάτων λειτουργεί αποδιοργανωτικά για τον εορτασμό, προβοκατόρικα για το στίγμα του Πολυτεχνείου, όπως και περισσότερο για τη συκοφάντηση του ασύλου. Είναι μια κίνηση που δίνει χώρο στο σύστημα να συνεχίζει τη βρώμικη δουλειά αμφισβήτησης των λαϊκών ελευθεριών.

Παρά την πραγματοποίηση του συντονιστικού των συλλόγων στις 14 του μήνα και το ξεκίνημα ορισμένων πολιτικών εκδηλώσεων στο χώρο του πολυτεχνείου εκτός του κτιρίου Αβέρωφ, η συγκεκριμένη ομάδα συνεχίζει να παραμένει με ιδιοκτησιακούς όρους στο Αβέρωφ, αναπαράγοντας ένα κλίμα αντίστοιχο με το περυσινό, αντίστοιχο με αυτό που πετυχαίνει μέχρι τώρα: Να συμβάλει στο «άδειασμα» του χώρου, σε ένα άμαζο πολυτεχνείο, σε μια λαϊκή μνήμη που να ξεχαστεί.

Δεν πρέπει να περάσει έτσι η συκοφάντηση της εξέγερσης. Δεν πρέπει να σηκώσουμε τα «χέρια ψηλά» παραδιδόμενοι στις ορέξεις της κάθε ομάδας, που ανάλογα με την άνεση που εκτιμάει ότι έχει, θέτει ευθέως ζήτημα αμφισβήτησης πραγματοποίησης του εορτασμού. Πολύ περισσότερο όταν μιλάμε για μια χρόνια προσπάθεια. Πρέπει να υπερασπιστούμε πολιτικά το στίγμα του Νοέμβρη. Την πάλη που σηματοδοτεί αυτός απέναντι στα ιμπεριαλιστικά δεσμά, το φασισμό και τη φασιστικοποίηση της δημόσιας και πολιτικής ζωής, την εκμετάλλευση, και το σύστημα που θέλει το λαό στο γύψο γκρεμίζοντάς του λαϊκές ελευθερίες. Πολύ περισσότερο, το γεγονός ότι ο ίδιος ο Νοέμβρης αποτέλεσε μια από τις πιο μαζικές εκφράσεις του κινήματος του λαού μας. Της μαζικής και οργανωμένης του πάλης απέναντι σε ένα σιδερόφραχτο-αμερικανοστήριχτο εχθρό.

Καλείται το ίδιο το κίνημα και οι οργανώσεις του, οι σύλλογοι, τα σωματεία, να καταδικάσουν τέτοιου τύπου ενέργειες, σαν επιζήμιες και να πάρουν στα χέρια τους την υπεράσπιση του εορτασμού. Η ίδια η πολιτική υπεράσπιση του Πολυτεχνείου, όπως και το πως θα απαντηθούν τέτοιου τύπου ενέργειες, είναι ακριβώς ζήτημα της ανάπτυξης του λαϊκού-εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος. Ενός κινήματος που θα υπερασπίζεται τις γιορτές του, για έναυσμα νέων αγώνων.

Το πολυτεχνείο ζει, σε αγώνες μας καλεί!

Κάτω τα χέρια από το άσυλο, ανήκει σε όλο το λαό

 

Η νεολαία και ο λαός να συμμετέχει μαζικά στον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου

 και στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση προς την αμερικάνικη πρεσβεία το Σάββατο 17/11, 3:00 στο άγαλμα Κολοκοτρώνη (Σταδίου)