Ανακοίνωση για τις δηλώσεις Γαβρόγλου για ψηφιακά πτυχία και δικτύωση των φοιτητικών εστιών

Στο Συμπόσιο Ψηφιακής Τεχνολογίας που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Στ. Νιάρχος για τα 20 χρόνια του ΕΔΕΤ, ο Υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε διάφορα μέτρα «αναβάθμισης» των ψηφιακών υποδομών των Πανεπιστημίων. Μέσα σε όλα, ανακοίνωσε την καθιέρωση «ψηφιακών πτυχίων», παρουσιάζοντάς τα ως μια «προοδευτική» εξέλιξη και διευκόλυνση για τους φοιτητές. Παρόλο που τα δεδομένα είναι λίγα σχετικά με το ποια μορφή θα έχουν στην πράξη, η υποκρισία αυτής της ανακοίνωσης είναι φανερή καθώς την ίδια στιγμή κάνει τη ζωή μας πιο «εύκολη» πετσοκόβοντας μια σειρά από δικαιώματα όπως σίτιση, στέγαση κι επαγγελματικά δικαιώματα. 

 

Μιλήσε για γρηγορότερη παροχή ίντερνετ στους φοιτητές εστιών του ΙΝΕΔΙΒΙΜ και 10ευρη κάρτα στους πρωτοετείς φοιτητές, τη στιγμή που οι εστιακοί φοιτητές στο Ηράκλειο μετά τη φωτιά στις εστίες, δεν έχουν που να μείνουν και ούτε οι αποζημιώσεις – ψίχουλα δεν τους έχουν καταβληθεί. Για ποια, λοιπόν, αναβάθμιση μιλάει, όταν οι συνθήκες στέγασης στις εστίες πανελλαδικά είναι τραγικές και για την πλειοψηφία των φοιτητών δεν υπάρχουν. Όταν υπάρχουν βασικές ελλείψεις σε νερό και θέρμανση, ενώ ακόμα και δικαίωμα στη δωρεάν σίτιση στις εστίες τίθεται καθημερινά υπό αμφισβήτηση (βλ. Περσινό κλείσιμο λεσχών σίτισης στις εστίες). 

Ταυτόχρονα, επανέφερε την κουβέντα περί κατάργησης του δωρέαν συγγράμματος, καθώς μέσω του Εύδοξου θα δίνεται πλέον η δυνατότητα τα συγγράμματα να παρέχονται ηλεκτρονικά.Αν το συνδυάσουμε αυτό με την αναστολή διανομής συγγραμμάτων από τον Εύδοξο πέρσι, μπαίνουν οι βάσεις για ουσιαστική αμφισβήτηση του δικαιώματος στοένα και δωρεάν σύγγραμμα που θα καλύπτει όλη την ύλη.

Η ειρωνία της ανακοίνωσης πιάνει κόκκινο όταν ο υπουργός ανοίγει το ζήτημα της έρευνας στα πανεπιστήμια.Δεν μπορεί να μιλάει για ιατρική έρευνα η κυβέρνηση που χτυπάει το δικαίωμα στη δωρεάν περίθαλψη.Δεν μπορεί να μίλαει για την ουδετερότητα της επιστήμης ανάλογα την χρήση της όταν τα μοναδικά ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται είναι αυτά της  πολέμικης  μηχανής  του ΝΑΤΟ και αυτά που είναι κερδοφόρα. Γιατί η επιστήμη στο σύστημα που ζούμε είχε και έχει πάντα πρόσημο και είναι αυτό των συμφερόντων του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστών. 

Δεν μας πείθει λοίπον, ούτε μπόρει να μας πείσουν όσες φορες και να μιλησούν οι υπουργοί για «αναβάθμηση» στην παιδεία καθώς η καθημερινότητα που ζούμε αποδεικνύει ότι η «αναβάθμισή»τους σημαίνει χτύπημα στα δικαιώματα και στις κατακτήσεις μας. Ο μόνος τρόπος, λοιπόν, να απαντήσουμε στα εμπόδια που μας βάζουν στις σπουδές μας και στον κατακερματισμό των πτυχίων,είναι η οργάνωσή μας μέσα στους φοιτητικούς συλλόγους και ο αγώνας μας εναντία στον νόμο Γαβρόγλου και νόμο-πλαίσιο.