Πανελλαδικό Συντονιστικό Αγωνιστικών Κινήσεων

Δυναμωμένοι στην προσπάθειά μας να βάλουμε πλάτη στην πάλη του φοιτητικού κινήματος ενάντια στην επίθεση στο λαϊκό δικαίωμα στις σπουδές!

 

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Πανελλαδικό Συντονιστικό των Αγωνιστικών Κινήσεων, το οποίο έλαβε χώρα την Κυριακή 28/10 στο κατειλημμένο Γεωπονικό Αθήνας. Τη διαδικασία πλαισίωσαν συναγωνιστές και φίλοι των Αγωνιστικών Κινήσεων από διάφορες πόλεις, η πλειοψηφία των οποίων έλαβε και τον λόγο τοποθετούμενη για τα επίδικα της περιόδου και τις αναγκαιότητες που αυτά αναδεικνύουν για τη δράση μας.Το φετινό συντονιστικό δεν θα μπορούσε παρά να θέσει στο επίκεντρο των εργασιών του τα ζητήματα που ανοίγει η εντεινόμενη επίθεση στο λαϊκό δικαίωμα στις σπουδές. Ένα χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου Γαβρόγλου, η εφαρμογή του μαζί με την εφαρμογή του νόμου πλαίσιο έχουν δημιουργήσει νέα αρνητικά δεδομένα για τα φοιτητικά δικαιώματα (βλ. συγχωνεύσεις και ΠΔΑ, χτύπημα στο «δωρεάν πλέγμα», χτυπήματα στο άσυλο κ.ά). Οι δηλώσεις δε όλων των παραγόντων του συστήματος δείχνουν πως η επίθεση θα ενταθεί και πως στη βάση των αρνητικών συσχετισμών για το φοιτητικό κίνημα και παρά τα υπαρκτά κινηματικά σκιρτήματα, το σύστημα θεωρεί ότι έχει βρεί μια ιστορική ευκαιρία να κάνει γοργά βήματα προς την κατεύθυνση δημιουργίας μιας παιδείας «λίγων και εκλεκτών».

Με αυτά τα δεδομένα, αναμετρηθήκαμε με την αναγκαιότητα να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο τις απόψεις μας όσον αφορά τα μέτωπα πάλης που ανοίγει η εφαρμογή του νόμου πλαίσιο και του νόμου Γαβρόγλου. Και αυτή η κατεύθυνση περνάει, όπως αναδείχτηκε και από τη συζήτηση, από την ανάπτυξη της δυνατότητάς μας αφενός να εξειδικεύουμε σε κάθε επιμέρους μέτωπο και με αποτελεσματικό τρόπο τις γενικές θέσεις μας για την επίθεση στην εκπαίδευση και αφετέρου να συνολικοποιούμε-πολιτικοποιούμε τον προβληματισμό που υπάρχει διάχυτος στον φοιτητόκοσμο, δίνοντάς του την κατεύθυνση της συλλογικής πάλης για την υπεράσπιση του δικαιώματός μας στις σπουδές.

Μπορούμε να πούμε ότι ο πλούτος των τοποθετήσεων, η ανταλλαγή εμπειριών και η εξαγωγή συμπερασμάτων κατά τη διαδικασία του Συντονιστικού είχαν ως αποτέλεσμα η προσπάθειά μας να ισχυροποιήσουμε την αντίληψή μας να έχει θετικό πρόσημο!

Η συζήτηση, η Απόφαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού και η ανάδειξη του νέου Πανελλαδικού Γραφείου των Αγωνιστικών Κινήσεων μας δίνει εφόδια στην προσπάθεια να αναλάβουμε τα αυξημένα καθήκοντα που μας αναλογούν σε μια περίοδο όξυνσης της επίθεσης στην τριτοβάθμια, που συνδυάζεται με μεγάλα «κενά» από πλευράς φοιτητικού κινήματος και Αριστεράς.

Έχοντας πάρει λοιπόν πολλά, βάζουμε το καθήκον στους εαυτούς μας να προσφέρουμε περισσότερα στο φοιτητικό κίνημα και την πάλη του για ΣΠΟΥΔΕΣ-ΔΟΥΛΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ-ΖΩΗ!

Άμεσο σταθμό έχουμε μάλιστα τις κινητοποιήσεις του Πολυτεχνείου, για τις οποίες θα παλέψουμε το επόμενο διάστημα ώστε να ενισχύσουμε τόσο τη μαζικότητά τους όσο και την αντιιμπεριαλιστική-αντιφασιστική τους πολιτική κατεύθυνση.

Ολόκληρη η Απόφαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού είναι αναρτημένη στη διαδικτυακή σελίδα των Αγωνιστικών Κινήσεων: Απόφαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Αγωνιστικών Κινήσεων 2018