Ανακοίνωση των Αγωνιστικών Κινήσεων για τη διεξαγωγή των εκλογών στο Γεωπονικό ΑΠΘ

ΚΑΜΙΑ ΑΝOXH ΣΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Τα τελευταία χρόνια οι φοιτητικές εκλογές χτυπιούνται από παντού. Είτε αυτό είναι κυριολεκτικά, είτε μεταφορικά. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που συμβαίνει τα τελευταία 4 χρόνια στη Γεωπονία ΑΠΘ. Συγκεκριμένα, ομάδα ατόμων χωρίς πολιτική ταυτότητα και με τραμπούκικες πρακτικές, έρχονται κάθε χρόνο την ημέρα των εκλογών με «σκοπό» να χτυπήσουν τη ΔΑΠ και... με αποτέλεσμα να τρομοκρατούν τους φοιτητές, οι οποίοι επιλέγουν (κάτω από καθεστώς τρομοκρατίας) να μην κατέβουν στη σχολή τους την ημέρα των εκλογών.

 

Εδώ θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί «Γιατί είναι τόσο κακό να χτυπά κανείς τη ΔΑΠ;» Στο κάτω-κάτω, αποτελεί τον υπερασπιστή της πολιτικής της ΝΔ και κατ’ επέκτασης της πολιτικής των μνημονίων και της επίθεσης στο λαό μέσα στα πανεπιστήμια. Πέρα από αυτό, είναι και η ίδια δύναμη που ασκεί βία, αν και ίσως με πιο ήπιο τρόπο, σε μικρότερες δυνάμεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η στάση της ΔΑΠ όταν οι Αγωνιστικές Κινήσεις άνοιξαν παρέμβαση στη σχολή μας, οπότε και δεν έδιναν χώρο για πολιτική έκφραση, και με διάφορους τρόπους προσπάθησαν να την παρεμποδίσουν.  Ωστόσο, μια οργανωτικού τύπου επίθεση το μόνο που καταφέρνει είναι να αθωώνει και να παρουσιάζει σαν θύμα ακριβώς αυτή την άποψη, αντί να την αντιπαλεύει με ουσιαστικό και πολιτικό τρόπο. Πέραν αυτού, δίνει την ευκαιρία στη συγκεκριμένη δύναμη να φέρνει τον υπόκοσμο μέσα στη σχολή μας (μπράβους κτλ) και δικαιολογεί στα μάτια του κόσμου την κατάργηση του ασύλου. Όταν θες να χτυπήσεις αυτή την άποψη, κοιτάς να το κάνεις με ουσιαστικό τρόπο, χτυπώντας την πολιτική άποψη και όχι τους εκφραστές της. Το καλύτερο χτύπημα στην ΔΑΠ είναι να μπει μαζικά ο κόσμος στις συνελεύσεις και να πάρει αποφάσεις αγώνα.

Γιατί έχουν τέτοια άτομα και τέτοιες ομάδες την ευκαιρία να χτυπούν με αυτόν τον τρόπο τη διαδικασία των εκλογών; Η απάντηση είναι πως η απουσία κινηματικών διαδικασιών δίνει χώρο σε τέτοιου τύπου «πολιτικές» δράσεις, και η ίδια αυτή απουσία είναι που τις νομιμοποιεί. Επιτρέπει, ουσιαστικά, σε τέτοιες ομάδες να εκφράζουν με εσφαλμένο τρόπο αυτά που έχει ο κόσμος στο μυαλό του για τις δυνάμεις του συστήματος. Τα χρόνια κινηματικής νηνεμίας και το χτύπημα των αγώνων έχουν φέρει βαθιά αποσυγκρότηση του κόσμου και απογοήτευση, που τον έχει σπρώξει μακριά από τον συλλογικό δρόμο και σε έναν πιο ατομικό. Έτσι, ο λαός δεν έχει πίστη στις δυνάμεις του και δεν πιστεύει στη δύναμη των μαζών, επομένως δεν οργανώνεται σε μια γραμμή μαζικής πάλης. Αυτό εκφράζεται έντονα και στους φοιτητές, φανερό παράδειγμα ο φοιτητικός σύλλογος και η μη υπεράσπιση των φοιτητικών εκλογών.

Αυτή η αντίδραση είναι πλήρως κατανοητή. Οι δυνάμεις του συστήματος μέσα στα πανεπιστήμια κάνουν την πολιτική τους δουλειά μέσω της έλλειψης... πολιτικού λόγου, ενώ οι δυνάμεις του κινήματος βαδίζουν ακριβώς σε αυτά τα χνάρια. Σήμερα οι εκλογές έχουν καταλήξει να είναι κυρίως ένας αγώνας για το ποιος κάνει το καλύτερο PR, η πολιτική πλευρά έχει αφεθεί πίσω και η πολιτική ζύμωση που θα έπρεπε να διεξάγεται σίγουρα δεν είναι επαρκής. Όταν, λοιπόν, οι φοιτητικές εκλογές έχουν εκφυλιστεί τόσο, θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς, γιατί καλείται να τις υπερασπιστεί;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα μπορεί να μην είναι εύκολα φανερή, ειδικά με βάση τις σημερινές συνθήκες. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία δεν παύει να είναι εξαιρετικά σημαντική. Οι φοιτητικές εκλογές είναι μια διαδικασία του συλλόγου των φοιτητών και εξυπηρετεί την οργάνωσή του. Ένας οργανωμένος σύλλογος λειτουργεί ως  όργανο πάλης των φοιτητών. Όταν τα δικαιώματα των φοιτητών και ειδικότερα του λαού βάλλονται από παντού, είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να συζητάμε και να οργανωνόμαστε, έτσι ώστε να παίρνουμε αγωνιστικές αποφάσεις και να παλεύουμε για την υπεράσπισή τους. Δεν είναι, επίσης, αμελητέο  το γεγονός πως οι αποφάσεις ενός οργανωμένου συλλόγου δεν αμφισβητούνται εύκολα, ούτε από τέτοιου τύπου ομάδες με τραμπούκικα χαρακτηριστικά, αλλά ούτε και από το σύστημα και τους εκφραστές του!

 Η δυνατότητά μας να οργανωνόμαστε μαζικά είναι το μεγαλύτερο όπλο που έχουμε απέναντι σε αυτούς που ορθώνουν ταξικούς φραγμούς και κοιτούν να μας πετάξουν έξω από τις σχολές μας. Αυτοί είναι κυβέρνηση, ιμπεριαλιστές, ντόπιο και ξένο κεφάλαιο και είναι οι ίδιοι που μας απολύουν και κόβουν τους μισθούς μας, που μας μπλέκουν στα επικίνδυνα παιχνίδια που παίζονται στην περιοχή και μας θέλουν κρέας για τα κανόνια τους. Απέναντι σε αυτούς, λοιπόν, πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημά μας και τη φωνή μας και να δώσουμε ηχηρό μήνυμα πως οι φοιτητές δεν σκύβουν το κεφάλι. Εκφράζουμε αυτή μας τη στάση και την ημέρα των φοιτητικών εκλογών, κατεβαίνοντας στη σχολή μας, υπερασπιζόμενοι τις συλλογικές διαδικασίες, ψηφίζοντας και στηρίζοντας τις δυνάμεις της Αντίστασης και της Διεκδίκησης. Και την επόμενη μέρα, συνεχίζουμε, μαζικοποιούμε τις Γενικές Συνελεύσεις και τον σύλλογό μας. Η ενίσχυση του συλλόγου, στο κάτω-κάτω, δεν γίνεται μόνο μέσω των φοιτητικών εκλογών, αλλά κάθε μέρα, μέσω της συζήτησης, της απόφασης και της πάλης μας!

 

·         Κάτω τα χέρια από τις συλλογικές μας διαδικασίες - καμία παρουσία μπράβων στις σχολές

·         16 Μάη ψηφίζουμε μαζικά στις εκλογές του συλλόγου μας - Με την μαζική μας παρουσία σπάμε την τρομοκρατία

·         Ενισχύουμε την φωνή της Αντίστασης και της Διεκδίκησης