H κατάσταση στον Σύλλογο φοιτητών της ΑΣΟΕΕ λίγο πριν τις εκλογές

Το ιστορικό του Συλλόγου γύρω από την διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών είναι λίγο πολύ γνωστό στους περισσότερους. Συνοπτικά, μιλάμε για έναν από τους μεγαλύτερους Συλλόγους φοιτητών στην Ελλάδα (όσον αφορά την συμμετοχή φοιτητών) ο οποίος ωστόσο είτε δεν έχει πραγματοποιήσει εκλογές είτε το έχει κάνει με πολύ προβληματικούς όρους τα τελευταία χρόνια. Οι ευθύνες για αυτό, πέραν από τις επιθέσεις αναρχικών ομάδων, οι οποίες το μόνο που κάνουν είναι να βοηθάν τον στόχο του συστήματος για διάλυση των Συλλόγων, βαραίνουν κυρίαρχα τις καθεστωτικές δυνάμεις των ΠΑΣΠ και ΔΑΠ.

Για ακόμη μία χρονιά λοιπόν, είναι μετέωροι για τους φοιτητές της ΑΣΟΕΕ οι όροι πραγματοποίησης της εκλογικής διαδικασίας του Συλλόγου τους. Αυτό με βάση το ότι οι δυνάμεις ΠΑΣΠ και ΔΑΠ που είναι και οι κυρίαρχες στο Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) του Συλλόγου, έχουν βρει ευκαιρία με βάση τις παραπάνω επιθέσεις για να απομακρύνουν την πολιτική διαδικασία των εκλογών από τον φυσικό χώρο του Συλλόγου. Τον χώρο που αποτελεί Άσυλο για τις πολιτικές του διαδικασίες, τον χώρο που περνάει ο φοιτητής το μεγαλύτερο μέρος της μέρας του, τον χώρο που ζει και αναπνέει. Έτσι, οι προπέρσινες εκλογές έγιναν στο Μέγαρο Μουσικής ενώ οι περσινές στο Ζάππειο. Μακριά και έξω δηλαδή από τον χώρο της σχολής και μάλιστα με εκβιαστικούς όρους τόσο προς τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις που παρεμβαίνουν στον Σύλλογο όσο και προς τους ίδιους τους φοιτητές για τους οποίους «κόπτονται». Οι κυρίαρχες ΠΑΣΠ-ΔΑΠ, αφού είχαν συνεννοηθεί μεταξύ τους, ανακοίνωναν προς τον φοιτητικό Σύλλογο τους όρους διεξαγωγής των εκλογών που μόνοι τους και αυθαίρετα είχαν αποφασίσει, εφόσον δεν τους είχαν θέσει ποτέ προς συζήτηση στο σύνολο των φοιτητών και σε καμία επίσημη πολιτική διαδικασία του Συλλόγου.

Μπροστά σε αυτά και θεωρώντας πως οι μόνοι αρμόδιοι για τον καθορισμό των όρων των εκλογών στον Σύλλογό τους είναι οι ίδιοι οι φοιτητές, ως Αγωνιστικές Κινήσεις καταθέσαμε αίτημα προς τις δυνάμεις του Δ.Σ. για πραγματοποίηση Εκλογοαπολογιστικής Συνέλευσης ζητώντας παράλληλα, από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, τοποθέτηση για την πραγματοποίησή της και πάνω στην κατάθεση της άποψής μας για εκλογές στον χώρο της σχολής, σε χώρο Ασύλου.

 

Η απάντηση που πήραμε από την ΠΑΣΠ ήταν πως δεν υπογράφει πουθενά και για τίποτα, πιστεύοντας πως δεν έχει υποχρέωση να τοποθετηθεί ανοιχτά προς τον Σύλλογο για τα παραπάνω και καταπατώντας για ακόμη μία φορά το δικαίωμα του Συλλόγου να συνεδριάσει για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όσο αυτό της συγκρότησης του, δηλαδή την διαδικασία των εκλογών. Δεν μας ξαφνιάζει καθόλου η στάση της, την οποία και καταγγέλλουμε, μιας και η ΠΑΣΠ έχει πολλές φορές αρνηθεί να υπογράψει αίτημα του Φοιτητικού Συλλόγου να συνεδριάσει, ακόμα και όταν αυτό συνοδευόταν από εκατοντάδες υπογραφές φοιτητών και ακόμα και όταν η καθημερινότητα μας έφερνε απέναντι σε πολύ ανησυχητικές εξελίξεις, όπως αυτές των πολεμικών επεμβάσεων. Ενώ η ΔΑΠ, απέφυγε να απαντήσει κρυβόμενη πίσω από την στάση ΠΑΣΠ. ΠΑΣΠ και ΔΑΠ μένουν πιστές στην κατεύθυνση που τόσα χρόνια υπηρετούν μέσα στον Σύλλογο με την παρέμβασή τους, την κατάργηση δηλαδή του οργάνου (φοιτητικού Συλλόγου) που έχουν οι φοιτητές για την ανάπτυξη του αναγκαίου αγώνα τους απέναντι στην επίθεση που δέχονται τα δικαιώματά τους.

Δυστυχώς, απέναντι στον καταθλιπτικό συσχετισμό δύναμης που έχει διαμορφώσει το σύστημα και οι εκφραστές του μέσα στο πανεπιστήμιο, φαίνεται να υποτάσσονται και οι δυνάμεις της Αριστεράς. Απέναντι στο αίτημα των Αγωνιστικών Κινήσεων για Εκλογοαπολογιστική αρνήθηκαν να δεσμευτούν για την πραγματοποίησή της, αποποιούμενοι και αυτοί τις ευθύνες τους να ενεργοποιήσουν τον Σύλλογο απέναντι στις εξελίξεις. Ακόμη και την τελευταία στιγμή, επιμένουν να προτάσσουν, επί της ουσίας την διάσπαση του Συλλόγου ανακυρήσσωντάς τον καταδικασμένο σε πολιτική αδράνεια και προκρίνουν εναλλακτικές δομές. Είτε το ονομάζουν επιτροπές αγώνα είτε τμηματικές Συνελεύσεις, στην πραγματικότητα προσπαθούν με οργανωτικά κόλπα να κρύψουν κάτω από το χαλάκι τον συσχετισμό δύναμης και να υπεκφύγουν από το βασικό καθήκον της ανασυγκρότησης του Συλλόγου σε πολιτική βάση. Είναι οι ίδιοι άλλωστε που όλα τα προηγούμενα χρόνια και κατά τη διάρκεια του φετινού, απαξίωναν τα όργανα και τις διαδικασίες του Συλλόγου (λέγε με ΚΝΕ) ή ρίχνανε στο τραπέζι προτάσεις για εκλογές έξω από τον χώρο της σχολής (λέγε με ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝΑ) ευνοώντας την άποψη των ΠΑΣΠ-ΔΑΠ. Με βάση αυτή την κατεύθυνση, καταλήγουν σε προβληματικά προτάγματα προς τους φοιτητές και γύρω από το ζήτημα των εκλογών φέτος, μην προσπαθώντας να διαμορφώσουν όρους που θα κινήσουν τους φοιτητές γύρω από την υπεράσπιση του Συλλόγου και θα φέρουν τις ΠΑΣΠ και ΔΑΠ προ των ευθυνών τους.

Όσο μας αφορά, δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση πως δεν παραιτούμαστε από το δικαίωμα των φοιτητών να συγκροτούν τα όργανά τους και να έχουν και τον τελευταίο λόγο γύρω από τους όρους με τους οποίους θα το πραγματοποιήσουν. Θεωρούμε αναγκαίο ο ίδιος ο φοιτητικός Σύλλογος να καταφέρει να συνεδριάσει και να αποφασίσει για την πραγματοποίηση της εκλογικής του διαδικασίας σε χώρο Ασύλου και οικείο προς τους φοιτητές, για την διασφάλιση μίας δημοκρατικής, πολιτικής διαδικασίας.  Η αντιπαράθεση σε λογικές και πρακτικές τσιφλικιού που βάζουν οι ΠΑΣΠ και ΔΑΠ μέσα στον σύλλογο είναι απαραίτητη στην κατεύθυνση υπεράσπισης του Συλλόγου μας ως όργανο πάλης στα χέρια μας για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας σε ΣΠΟΥΔΕΣ-ΔΟΥΛΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ!

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 10/4 ΣΤΙΣ 13.00 στο Αμφ.Α

• Σύλλογος στα χέρια των φοιτητών

• Ο Σύλλογος δεν είναι τσιφλίκι κανενός

• Εκλογές σε χώρο της σχολής, σε χώρο Ασύλου

• Ενιαίος Σύλλογος - Οχι στην Διάσπαση/Κατάργησή του