Δεν απέχουμε από τις εκλογές των οργάνων μας!

Δίνουμε την μάχη για να κάνουμε τους Συλλόγους όργανα πάλης κόντρα στο γκρέμισμα των δικαιωμάτων μας!

Στις 16 Μάη, διεξάγονται οι φετινές φοιτητικές εκλογές. Μπορεί να πρόκειται για μια εκλογική διαδικασία όμως αυτή είναι πολύ διαφορετική από τις υπόλοιπες κάλπες που στήνονται και στις οποίες καλείσαι να τοποθετηθείς. Πρόκειται για τις εκλογές μέσα από τις οποίες συγκροτείται σε σώμα και αναδεικνύει τα όργανά του ο Φοιτητικός Σύλλογος, το συνδικαλιστικό όργανό μας.Όσο και αν το σύστημα, από τους δημοσιογράφους μέχρι τους καθηγητές και τις αστικές φοιτητικές παρατάξεις, προσπαθούν να μας πείσουν ότι ο φοιτητικός συνδικαλισμός είναι κάτι παρωχημένο, του «παρελθόντος», ότι η πολιτική δεν έχει χώρο μέσα στα πανεπιστήμια, ότι «όλοι το ίδιο είναι», η πραγματικότητα που βιώνουμε είναι αμείλικτη και πείθει για το αντίθετο.

Για μια νεολαία που ζεί υπό το συνεχώς αυξανόμενο βάρος των αντιλαϊκών μέτρων που τσακίζουν το οικογενειακό εισόδημα·για μας που μας ετοιμάζουν τον πιο μαύρο εργασιακό μεσσαίωνα·για μας που η ολοκλήρωση των σπουδών μας γίνεται ακόμη πιο δύσκολη λόγω των ταξικών φραγμών που το σύστημα έχει σπείρει στην εκπαίδευση, οι οποίοι μάλιστα αυξάνονται επικίνδυνα μετά την ψήφιση του νόμου Γαβρόγλου το καλοκαίρι και με την εφαρμογή του νόμου πλαίσιο·για μας που τα σύνεφα του πολέμου και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην περιοχή προοικονομούν μεγάλες πολεμικές καταιγίδες που θα πληρώσουμε με το αίμα μας...

Η ύπαρξη Συλλόγων, η συσπείρωση μας στις διαδικασίες τους, η πολιτική συζήτηση, η αντιπαράθεση και οι αγωνιστικές αποφάσεις είναι ο μόνος δρόμος να μην ζήσουμε σαν δούλοι!

 

Ως Αγωνιστικές Κινήσεις δεν θα σου κρύψουμε την αλήθεια. Δεν θα σου πούμε ότι τα πράγματα στο φοιτητικό κίνημα είναι ειδυλλιακά. Ίσα ίσα, οι συστημικές παρατάξεις έχουν καταφέρει –εκμεταλλευόμενες την απογοήτευση που γεννά η κυρίαρχη συνδιαχειριστική αριστερά και την αδυναμία απάντησης του λαού στην επίθεση του συστήματος- να καπηλευτούν τα φοιτητικά όργανα, τα οποία καθόλου δικό τους πεδίο δράσης δεν είναι στην πραγματικότητα. Είναι οι ίδιοι εξάλλου που στις προγραμματικές τους θέσεις προτείνουν την κατάργησή τους. Το «παραγοντηλίκι», τα ποτά και οι σημειώσεις, η μετατροπή των Συλλόγων σε «μίνι κοινοβούλιο» είναι ο δικός τους τρόπος να συμβάλλουν στην κατάργηση των φοιτητικών συλλόγων και των φοιτητικών εκλογών ως πεδία πολιτικοποίησης και αναζήτησης απαντήσεων από τον φοιτητόκοσμο στον δρόμο της συλλογικότητας και της πάλης.

Από την άλλη αναγνωρίζουμε ότι η αριστερά στις κυρίαρχες εκφράσεις της  (ΠΚΣ-ΕΑΑΚ/ΑΡΔΙΝ/ΑΡΕΝ) είναι μια αριστερά που αδυνατεί να δώσει πραγματική απάντηση στις αγωνίες του κόσμου, να τον σύσπειρώσει σε αγωνιστική κατεύθυνση. Και αυτό διότι διακατέχεται από τις αυταπάτες για εύκολες κοινοβουλευτικές «τομές» α λα ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες πλέον δεν πείθουν, από τη λογική της ανάθεσης στους «κόκκινους» εκπροσώπους στα ΔΣ στους οποίους δήθεν αρκεί να ακουμπήσουμε τις τύχες μας, από την αδιέξοδη λογική της προσπέρασης των δυσμενών συσχετισμών μέσω «κόλπων» που εν τέλει προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη απογοήτευση.Γιατί συνολικάτην διαπερνά η τάση τηςσυνδιαλλαγής και όχι της αντιπαράθεσης  με το σύστημα και τους φορείς του.

Σε καλούμε όμως, μπροστά σε αυτή την κατάσταση, να μην απογοητευτείς, να μην υποταχτείς σε αυτή αλλά να παλέψεις για την ανατροπή της! Γιατί η επίθεση του συστήματος δεν έχει πάτο και είναι ανάγκη να βρούμε δύναμη ο ένας στον άλλο. Γιατί είναι δικά μας όργανα και όχι των φερεφώνων του συστήματος. Γιατί είναι ανάγκη να κοντραριστούμε με τους συσχετισμούς και τους εκβιασμούς στους οποίους μας υποβάλουν. Και για να τα κάνουμε αυτά χρειαζόμαστε Συλλόγους ενεργούς. Συλλόγους στους οποίους να διεξάγεται πολιτική συζήτηση για τα μικρά μέχρι τα μεγάλα ζητήματα, συλλόγους όργανα πάλης ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τον πόλεμο, τους ταξικούς φραγμούς και τα αντιλαϊκά μέτρα.

Η στάση της αποχής όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα, όχι μόνο δεν κινείται προς την κατεύθυνση της αναμέτρησης με αυτή την κατάσταση, αλλά βοηθά το σύστημα και τους εκφραστές του, αφού κάνει πιο ευάλωτα τα συλλογικά μας όργανα, άρα κάνει και πιο ευάλωτα τα δικαιώματά μας στο βωμό της επίθεσης τους. Μην τους στρώσεις λοιπόν το έδαφος!

Στις 16 Μάη σε καλούμε να στηρίξεις τις Αγωνιστικές Κινήσεις. Ψήφος στις Αγωνιστικές Κινήσεις σημαίνει αφ’ ενός υπεράσπιση του φοιτητικού συνδικαλισμού και του πολιτικού χαρακτήρα των φοιτητικών εκλογών ως διαδικασία του φοιτητικού κινήματος. Αφ’ ετέρου, ενίσχυση της φωνής της αντίστασης και της διεκδίκησης κόντρα τόσο στις αστικές παρατάξεις (ΔΑΠ/ΠΑΣΠ/ «ανεξάρτητοι») όσο και στην κυριαρχία των αδιέξοδων αντιλήψεων συνδιαχείρισης και υποταγής της αριστεράς.Να δώσουμε μαζί την πολιτική μάχη!