Να καταγγείλουμε την προκλητική εκδήλωση για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Με εκδήλωση που θα διοργανωθεί στο Αιγάλεω ξεκινάει η κυβέρνηση τις διαδικασίες για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, τη Δευτέρα 12/3. Σε αυτή θα παρευρεθεί-εκτός από την «ακαδημαϊκή κοινότητα» των δύο συγχωνευμένων ΤΕΙ- και ο πρωθυπουργός Τσίπρας.

Μετά την ψήφιση λοιπόν του νομοσχεδίου τη Δευτέρα 26/2, ξεκινάει με γοργούς ρυθμούς η εφαρμογή του, με πρώτη και καλύτερη την εκδήλωση αυτή, για την περιβόητη «ανωτατοποίηση» των δύο ΤΕΙ, Αθήνας και Πειραιά. Στο όνομα της «αναβάθμισης» έρχονται τώρα να παρουσιάσουν ως ελπιδοφόρα την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου και όσων αυτό περιλαμβάνει.

Το  Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής φέρνει πολλά δεινά για τους σπουδαστές και τους φοιτητές. Φέρνει συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων (από 42 θα μείνουν 27 τμήματα). Άμεσο αποτέλεσμα αυτών η μείωση των εισακτέων, ενώ θα μείνουν χιλιάδες φοιτητές στον «αέρα», χωρίς τα πτυχία τους να αντιστοιχούν σε κάποια σχολή! Φέρνει πτυχία χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, διασπασμένα σε κύκλους σπουδών και ECTS, ώστε ποτέ να μην είναι ποτέ αρκετά για την «κατάρτιση» των φοιτητών. Τα νέα προγράμματα σπουδών (καθιερώνεται κάθε 2 χρόνια η αλλαγή τους) προσαρμόζονται και ανταποκρίνονται «στις ανάγκες της αγοράς εργασίας». Δηλαδή, δημιουργούν μία ακόμη πιο εντατικοποιημένη πραγματικότητα βάζοντας  περισσότερους φραγμούς στο δρόμο προς το πτυχίο. Με τη δημιουργία των διετών προγραμμάτων σπουδών (120 ECTS)-για όσους δεν τα καταφέρουν να περάσουν σε κάποιο Πανεπιστήμιο- εντείνουν το συνεχές και αδιάκοπο κυνήγι προσόντων που ποτέ δε φτάνει και τελειωμό δεν έχει, ενώ δίνουν συντριπτικό χτύπημα στην ενιαιότητα των πτυχίων.

 

Με την προκλητική αυτή εκδήλωση για την «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ προσπαθούν να συγκαλύψουν τον πραγματικό χαρακτήρα των νομοσχεδίων για την εκπαίδευση. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, σε συνδυασμό με τον ψηφισμένο το καλοκαίρι νόμο Γαβρόγλου, έχουν ξεκάθαρο στόχο το χτύπημα του συνόλου των δικαιωμάτων μας στις σπουδές. Έκφραση άλλωστε του αντιδραστικού νόμου Γαβρόγλου είναι η δημιουργία του ΠΔΑ, αφού δίνει τη δυνατότητα για συγχώνευση ή κλείσιμο σχολών και τμημάτων με προεδρικό διάταγμα.

Να καταγγείλουμε τις προκλητικές κινήσεις κυβέρνησης, δημάρχων και καθηγητών, που προσπαθούν να περάσουν την ξεκάθαρη επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας ως «αναβάθμιση». Να απαντήσουμε δυναμικά στις μεθοδεύσεις τους, διαδηλώνοντας ενάντια στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και στο νόμο Γαβρόγλου.

  • Κάτω ο νόμος για το «Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής» - Ούτε συγχωνεύσεις, ούτε διετή προγράμματα!
  • Ανατροπή του νόμου Γαβρόγλου και του νόμου Πλαίσιο!

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΦΙΕΣΤΑ, ΔΕΥΤΕΡΑ 12/3, ΜΕ ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 18.30 ΣΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ ΕΛΑΙΩΝΑΣ