Ανακοίνωση από τις Αγωνιστικές Κινήσεις και την Μαθητική Αντίσταση: Για την μαθητική πορεία στις 4/11

Πραγματοποιήθηκε σήμερα μαζική μαθητική πορεία, στην οποία συμμετείχαν πολλά σχολεία, μαθητές και ορισμένοι φοιτητικοί σύλλογοι. Είναι πολύ ενθαρρυντικό, ότι τη σειρά φοιτητικών διαδηλώσεων των προηγούμενων εβδομάδων ακολούθησε και αυτή η μαθητική πορεία, μιας και τα μέτρα Κεραμέως έρχονται να χτυπήσουν εκτός από τους φοιτητές και τους μαθητές και να εντείνουν ακόμα περισσότερο την ταξικότητα και στα σχολεία, ειδικά με μέτρα όπως η Βάση του 10 και οι μειώσεις εισακτέων. 

Οι Αγωνιστικές Κινήσεις και η Μαθητική Αντίσταση είχαν παρέμβει το προηγούμενο διάστημα σε σχολεία, για να διαμορφώσουν ένα κλίμα μαζικοποίησης της σημερινής κινητοποίησης και συμμετείχαν αντίστοιχα μα διακριτό πανό και αντίστοιχα συνθήματα. 

Η κυβέρνηση και τα ΜΑΤ, στα πλαίσια φασιστικοποίησης της δημόσιας και πολιτικής ζωής και με πρακτικές ανάλογες με των φοιτητικών πορειών, είχαν κάθε λόγο να τρομοκρατήσουν τους μαθητές, πνίγοντας την διαδήλωση στα δακρυγόνα και τα χημικά και προχωρώντας σε συλλήψεις και προσαγωγές. Ήταν χαρακτηριστική η έκταση και η ένταση της καταστολής, σημάδι ότι η κυβέρνηση έχει βάλει στο μάτι τους μαθητές και τις κινητοποιήσεις τους. 

Ένα κομμάτι της διαδήλωσης, με αναφορά στην ΚΝΕ μάζεψε τα πανό στην Ομόνοια, μη πραγματοποιώντας και το συντονιστικό μαθητών που είχε προγραμματίσει. Οι Αγωνιστικές Κινήσεις και η Μαθητική Αντίσταση, προσπαθώντας να περιφρουρήσει την πορεία από την καταστολή, συγκρότησε μπλοκ με πανό σχολείων και φοιτητικούς συλλόγους ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί η διαδήλωση προς το Πολυτεχνείο. 

Η πορεία συνεχίστηκε από την Ομόνοια προς το Πολυτεχνείο με στίγμα καταγγελίας της καταστολής και υπεράσπισης του δικαιώματος στη διαδήλωση. Μετά το τέλος της πορείας η Μαθητική Αντίσταση συμμετείχε στο συντονιστικό σχολείων, που πραγματοποιήθηκε στο Γκίνη. Στη διάρκεια του συντονιστικού οι φοιτητές που είχαν μείνει απέξω δέχτηκαν παρακρατικού χαρακτήρα επίθεση, η οποία εμφανίστηκε να πετάει πέτρες και ξύλα σε φοιτητές, προσπαθώντας να διαλύσει τη διαδικασία. Και αυτή η κίνηση έδωσε το καλύτερο πάτημα στα ΜΑΤ να αρχίσουν να ανεβαίνουν τη Στουρνάρη προς το Πολυτεχνείο. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που έχει καταργηθεί το άσυλο ακόμα και νομικά και που είναι κανονικότητα πλέον να γυροφέρνουν στις σχολές (βλέπε ΑΣΟΕΕ). 

Για να μην αποδειχτεί η σημερινή κινητοποίηση μια ντουφεκιά στον αέρα θα πρέπει μαθητές και φοιτητές να ξανακατέβουν στον δρόμο ενάντια στα μέτρα που πάει να περάσει η κυβέρνηση. Πατώντας πάνω στον κύκλο κινητοποιήσεων που έχει ανοίξει, ακριβώς επειδή ο τριήμερος εορτασμός του Πολυτεχνείου δεν είναι κάτι μουσειακό, θα πρέπει να μπούμε μαζικά στο Πολυτεχνείο, να υπερασπιστούμε το λαϊκό άσυλο αγώνων από το κράτος που τα τελευταία χρόνια μας έβαζε πρόβλημα, και να προτάξουμε τη συνέχιση του αγώνα, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να πετύχουμε νίκες.