Για τα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ στις 30/10 και την συνολικότερη κατάσταση του Φοιτητικού Συλλόγου

 

Τι πραγματικά θέλει να χτυπήσει το σύστημα με τις επιθέσεις των ΜΑΤ, την στάση της Πρυτανείας και την καταπάτηση του Λαϊκού Ασύλου;

Για τα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ στις 30/10 και την συνολικότερη κατάσταση του Φοιτητικού Συλλόγου

Καταγγέλλουμε απερίφραστα την επίθεση των δυνάμεων καταστολής των ΜΑΤ στον χώρο της ΑΣΟΕΕ με χρήση δακρυγόνων και κρότου λάμψης. Καιρό τώρα, η σχολή της ΑΣΟΕΕ, έχει μπει στο στόχαστρο του συστήματος με σχεδόν καθημερινή παρουσία αστυνομίας στην περιοχή και επίθεσεις στο Άσυλο. Με αφορμή την κατάσταση του ναρκεμπορίου που επικρατεί γύρω από αυτήν, το σύστημα έχει έντεχνα καλλιεργήσει ένα κλίμα τρομοκρατίας ώστε να στρώσει τον δρόμο για μία χρόνια επιδίωξή του, την κατάργηση του Λαϊκού Ασύλου. Αυτήν την κατεύθυνση προσπαθεί να επιβάλλει ψηφίζοντας από το καλοκαίρι και την νομική κατάργηση του.

Ωστόσο, οι τελευταίες επιθέσεις στον χώρο της σχολής, όπως και η πιο πρόσφατη (30/10), έρχονται να γίνουν σε μία περίοδο, που οι φοιτητές έχουν αρχίσει μέσα από τους φοιτητικούς τους συλλόγους, να μπαίνουν σε μία κίνηση απέναντι στα νέα μετρα της κυβέρνησης της ΝΔ για την εκπαίδευση, που ακολουθούν πιστά αυτά του ΣΥΡΙΖΑ και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Δεν θεωρούμε καθόλου τυχαίο το γεγονός, πως οι εν λόγω επιθέσεις, γίνονται σε μία χρονική συγκυρία όπου οι φοιτητές έχουν μαζικοποιήσει τις γενικές τους συνελεύσεις, έχουν πάρει αποφάσεις αγώνα με καταλήψεις και διαδηλώσεις, μαζί με πολλούς άλλους φοιτητικούς συλλόγους.

Αποτελεί συνολικότερη προσπάθεια του συστήματος, να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις των φοιτητών και αυτό εκφράζεται με πολλόυς τρόπους. Σε πολλές σχολές, μέσω μεγαλοκαθηγητάδων και πρυτάνεων, δημιουργείται κλίμα τρομοκρατίας απέναντι στις γενικές συνελεύσεις και τις καταλήψεις, παροτρύνοντας τους φοιτητές να σταθούν ενάντιοι στα μόνα μέσα πάλης που έχουν στα χέρια τους για να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στις σπουδές. Σε άλλες, οι δυνάμεις του συστήματος μέσα στα πανεπιστήμια, ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, πρωτοστατούν ακριβώς στην ίδια κατεύθυνση μπαίνοντας στις γενικές συνελεύσεις μόνο και μόνο για να σταθούν εμπόδιο στην διάθεση του φοιτητόκοσμου να κινητοποιήθει.

Στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο εντάσσονται και οι επιθέσεις των δυνάμεων καταστολής στην σχολή μας αλλά και η στάση της Πρυτανείας και της ΠΑΣΠ. Οι δύο τελευταίοι, μην αναγνωρίζοντας τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των φοιτητών και βαφτιζοντάς τες αποφάσεις και δράσεις μειονοτήτων, «προσκαλούν» τις δυνάμεις καταστολής να τις χτυπήσουν. Στην ουσία κάνουν καθαρό, για ακόμα μία φορά, πως είναι απέναντι από τις συλλογικές μας διαδικασίες, από την προσπάθεια που κάνουν οι φοιτητές μέσα από τον σύλλογό τους να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους και τάσσονται υπέρ της επίθεσης, που αυτή την στιγμή, το σύστημα διεξάγει απέναντι στην νεολαία.

Καταγγέλλουμε τη στάση της Πρυτανείας, που με την κατάπτυστη ανακοίνωση που έβγαλε για τα τελευταία γεγονότα,

δε φαίνεται καθόλου να ενοχλείται από τα χημικά και τις επιθέσεις των δυνάμεων καταστολής στο χώρο της σχολής παρά μόνο από τις κινητοποιήσεις των φοιτητών για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Υπερθεματίζει στην «εύρυθμη» λειτουργία του πανεπιστημίου, προσπαθώντας να στήσει κλίμα εναντίωσης απέναντι σε κάθε κίνηση που θέλει να αμφισβητήσει την πολιτική που χτυπάει τα δικαιώματά μας. Σε αυτή την προσπάθεια, στοχοποιώντας τις καταλήψεις, απειλεί για χαμένα εξάμηνα με στόχο να χτυπήσει από την αρχή της την κίνηση του φοιτητικού συλλόγου και να αποτρέψει τη συσπείρωση των φοιτητών γύρω από αυτόν.

Πιο συγκεκριμένα για την κίνηση στον σύλλογό μας:

Θεωρούμε προβληματική την κατεύθυνση που καταθέτει ως στόχο πάλης τη συνδιαλλαγή του φοιτητικού κινήματος με το καθηγητικό κατεστημένο και διάφορους παράγοντες του συστήματος (κυνηγητό συγκλήτων και καθηγητικών συνελεύσεων, παρακαλετό για δημόσια τοποθέτηση από πρυτάνεις και καθηγητές). Την λογική που αναπαράγει λογικές εικονικού κινήματος, ανάθεσης και απολιτικοποίησης. Ενώ την ίδια ώρα ιδιοκτησιακές πρακτικές που βλέπουν τους συλλόγους σαν σφραγίδες που μπορούν να στοιβάζονται ή να κόβονται από ένα πανό, με βάση στάσεις μικροηγεμονισμού δυνάμεων μακριά και έξω από τις συλλογικές διαδικασίες των φοιτητών, απογοητεύουν και αποστρέφουν τους φοιτητές από τη συλλογική πάλη.

Αποτελεί στοίχημα για όσους θέλουν να εναντιωθούν στην πολιτική του συστήματος, η περαιτέρω μαζικοποίηση και πολιτικοποίηση των συλλογικών διαδικασιών, στην βάση διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας. Η αναγνώριση των αρνητικών συσχετισμών και των βημάτων που πρέπει ακόμα να γίνουν. Η εμπλοκή όλο και μεγαλύτερου αριθμού φοιτητών στην διαδικασία να δώσουμε μία οργανωμένη απάντηση απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε. Μία απάντηση που όσο πιο μαζική και πολιτικά συγκροτημένη θα είναι, τόσο πιο σίγουρο είναι ότι θα καταφέρει και νίκες υπέρ των φοιτητών και δεν θα οδηγήσει στην απογοήτευση.

Καταθέτουμε τις παραπάνω απόψεις, προσπαθώντας να συμβάλλουμε στην συνέχιση αλλά και κλιμάκωση της κίνησης των φοιτητών απέναντι στις πολιτικές με τις οποίες η ΝΔ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα (νόμος Γαβρόγλου), χτυπάει το δικαίωμά μας στις σπουδές και –αργότερα– στην δουλειά. Καλούμε όλους τους φοιτητές, να μην τρομοκρατηθούν από τα χτυπήματα του συστήματος. Να υπερασπιστούν το Λαϊκό Άσυλο Αγώνων, που είναι κατάκτηση του φοιτητικού κινήματος και επιτρέπει στους φοιτητές να συζητούν, να αποφασίζουν και να δρουν συλλογικά μακριά από την παρέμβαση του κράτους και των δυνάμεων καταστολής. Να γυρίσουν την πλάτη σε ενέργειες και πρακτικές, που παρακάμπτουν τις συλλογικές διαδικασίες και προβαίνουν σε κινήσεις εντυπωσιασμού στην πλάτη του φοιτητικού συλλόγου και του Ασύλου.

Θεωρούμε αναγκαία την συμμετοχή όλων των φοιτητών, στις συλλογικές διαδικασίες, στην λήψη αποφάσεων μέσω αυτών και στην συνέχιση του αγώνα με κατεύθυνση να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας σε ΣΠΟΥΔΕΣ-ΔΟΥΛΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ. Για να καταφέρει ο αγώνας μας να είναι νικηφόρος, χρειάζεται, επίσης, όλοι οι φοιτητές να θεωρήσουν αρμόδιους τους εαυτούς τους για την υλοποίηση και περιφρούρηση των αποφάσεων του συλλόγου μας. Να μην τις αφήσουμε εκτεθιμένες και ευάλωτες  απέναντι στις διαθέσεις του συστήματος, είτε αυτές εκφράζονται μέσω του πρύτανη και της ΠΑΣΠ, είτε μέσω των ΜΑΤ. Μόνο αν πάρουμε οι φοιτητές την κατάσταση στα χέρια μας μπόρουμε να ελπίζουμε ότι η πάλη μας θα καταφέρει να έχει αποτελέσματα.

·         Καλούμε όλους τους φοιτητές σε συμμετοχή στην κατάληψη την Πέμπτη 31/10 και Παρασκευή 1/11 στο χώρο της ΑΣΟΕΕ. Να υπερασπιστούμε τις αποφάσεις του συλλόγου, το δικαίωμά μας να αποφασίζουμε και να δρούμε συλλογικά.

·         Καλούμε όλους τους φοιτητές να διαδηλώσουν την εναντίωση τους στο νέο νόμο πλαίσιο της Κεραμέως αλλά και στο νόμο Γαβρόγλου, που θέλουν να δημιουργήσουν ένα πανεπιστήμιο για λίγους και εκλεκτούς, να χτυπήσουν το δικαίωμα της νεολαίας στις σπουδές και να μας προετοιμάσουν για τον εργασιακό μεσαίωνα που οι κυβερνήσεις τους έχουν διαμορφώσει. Όλοι στα Προπύλαια στις 12.00!