Νομική ΑΠΘ: Για την εκ νέου αναστολή διανομής των συγγραμμάτων μας

Συνάδελφοι/ισσες,

Η για άλλη μια φορά αναστολή διανομής των συγγραμμάτων μας είναι μια αρνητικότατη εξέλιξη, την ευθύνη για την οποία φέρουν τόσο οι εκδοτικές επιχειρήσεις όσο και το κράτος. Μια εξέλιξη που σε άμεσο επίπεδο θα αποτελέσει εμπόδιο στην τεράστια προσπάθεια που ήδη καταβάλουμε προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στο αφιλόξενο και εντατικοποιημένο πρόγραμμα σπουδών της σχολής μας. Σε ένα άλλο επίπεδο όμως, πρόκειται για μια εξέλιξη ενδεικτική της πρόθεσης όλων των συστημικών παραγόντων να πετάξουν εκτός εκπαίδευσης κάθε παιδί λαϊκής οικογένειας μέσα από το πετσόκομια μιας σειράς κατακτημένων δικαιωμάτων.

Αυτό που τίθεται είναι η εφαρμογή της πολιτικής της «κοστολόγησης» των δικαιωμάτων μας, η οποία πλασσάρεται από όλες τις κυβερνήσεις και τα φερέφωνά τους εντός σχολών, ώστε να «δικαιολογηθούν» τα χτυπήματα που επιβάλλονται στο λαϊκό δικαίωμα στις σπουδές. Μέσα από αυτή περιγράφεται μια κατάσταση όπου αυτονόητες ανάγκες μας, όπως είναι το δωρεάν βιβλίο, η σίτιση και η στέγαση, τελούν συνεχώς υπό την αίρεση ότι μπορούν να καλυφθούν με βάση τις «αντοχές της οικονομίας». Με τον τρόπο αυτό γίνεται προσπάθεια ώστε δικαιώματα τα οποία κατακτήθηκαν μέσα από σκληρούς αγώνες να μετατραπούν σε «παροχές», που μπορούν ελεύθερα να ανακαλούνται.

 

Αλήθεια, τα λεφτά που «δίνει» ή «δεν δίνει», «βρίσκει» ή «δεν βρίσκει» το Υπουργείο, από ποιον παράχθηκαν; Ως Αγωνιστικές Κινήσεις δηλώνουμε ευθέως πως τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών δεν «ζητιανεύουμε» το βιβλίο μας ούτε το βάζουμε στο ζύγι. Αντίθετα απαιτούμε να μας δοθεί ΕΔΩ και ΤΩΡΑ, γιατί οι γονείς μας και ο λαός ευρύτερα έχουν χιλιοπληρώσει μέσα από την εργασία τους προκειμένου να το έχουμε.

Την κοστολόγηση των δικαιωμάτων μας την προωθούν καλύτερα από όλους οι κυβερνήσεις.  Συγκεκριμένα η κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας στις ανάλογες ρυθμίσεις του ν.Γαβρόγλου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ετοιμάζεται πέρα από το ν+2 να εισάγει και μέτρα ενίσχυσης της λεγόμενης «οικονομικής αυτοτέλειας» και «αυτοχρηματοδότησης» των ιδρυμάτων. Στην πραγματικότητα αυτό σημαίνει απόσυρση του κράτους από την κάλυψη του κόστους σπουδών και μετακύλιση του στις πλάτες μας. Όπως βλέπουμε αυτή να συμβαίνει με το σύγγραμμα και όπως έχουμε δει και με την απόρριψη της πλειοψηφίας των αιτούντων εστία, με την αναστολή διανομής φαγητού σε μια σειρά λέσχες κ.ά.

Άλλωστε στην πραγματικότητα για το σύγγραμμά μας ήδη πληρώνουμε και με το παραπάνω. Διότι, πρώτον, δεν μας παρέχονται κώδικες και πρακτικά. Και δεύτερον, διότι σε μια σειρά μαθήματα (Αξιόγραφα/Ασφαλιστικό, Ειδικό Ποινικό, Συνθέσεις) στην πραγματικότητα καταργείται η ένοια του δωρεάν συγγράμματος αφού η εξεταστέα ύλη δεν εμπεριέχεται στο ένα δωρεάν σύγγραμμα που μας παρέχεται αλλά στην ουσία δεν υπάρχει, οδηγώντας μας και στην εντατικοποίηση και στο να βάζουμε συνεχώς το χέρι στην τσέπη.

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι λοιπόν όχι απλά με μια «καθυστέρηση» αλλά άλλο ένα επεισόδιο στην προσπάθεια επιβολής μιας παιδείας για λίγους και εκλεκτούς δια μέσου θέσπισης νέων ταξικών φραγμών. Αυτό δείχνουν και οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη θέσπιση της βάσης του 10 για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια, για τις διαγραφές στα ν+2, για την προαναγγελθείσα μείωση των εισακτέων, για την περαιτέρω πολυδιάσπαση του πτυχίου.

Για όλους τους παραπάνω λόγους η απάντησή μας θα πρέπει να είναι μια : μαζικοποίηση της προγραμματισμένης ΓΣ του Συλλόγου μας ( Τετάρτη 24/10, 12:00 πμ Αμφ.Β) και αγωνιστική απόφαση για κινητοποίηση την Πέμπτη 25/10, 12:00 στην Καμάρα, με συγκρότηση μπλοκ διαδήλωσης του Σ.Φ.Ν.

Βήμα το βήμα συμβολή στη συγκρότηση του Συλλόγου μας ώστε να μπορέσουμε να αποκρούσουμε λαίλαπα ταξικών φραγμών που μας ετοιμάζουν!