Η επίθεση στα δικαιώματά μας σε ΣΠΟΥΔΕΣ-ΔΟΥΛΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ μπορεί να σταματήσει μόνο με ΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ

 Επίθεση σε σπουδές-δουλειά-ελευθερίες

 

Οργάνωση και Πάλη για τα δικαιώματά μας

Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, η επίθεση όμως συνεχίζεται

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την 7η Ιούλη που η ΝΔ πήρε την σκυτάλη της κυβερνητικής εξουσίας από το ΣΥΡΙΖΑ και ήδη έχουν γίνει οι πρώτες εξαγγελίες, αλλά και τα πρώτα βήματα για την συνέχιση και το βάθεμα της επίθεσης στα δικαιώματα λαού και νεολαίας. Κάνουν λόγο για την «ανάπτυξη» που έρχεται και εννοούν το παραπέρα ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου και τη διευκόλυνση του ξένου κεφαλαίου να υλοποιήσει τις επενδύσεις- τερατουργήματα στη χώρα. «Ανάπτυξη» που πάει χέρι- χέρι με την απελευθέρωση των απολύσεων, την κατάργηση των αποζημιώσεων, την 7ήμερη εργασία, το χτύπημα σε περίθαλψη και ασφάλιση. Τίποτα δε μένει στο απυρόβλητο!

Χτύπημα στο λαϊκό άσυλο αγώνων – Ένταση της φασιστικοποίησης της δημόσιας και πολιτικής ζωής

 

Πρώτο μέλημα για τη νέα κυβέρνηση αποτέλεσε η ενίσχυση της καταστολής και της φασιστικοποίησης της δημόσιας και πολιτικής ζωής. Κατάργηση Ασύλου, καταστολή στα Εξάρχεια, φυλακές τύπου Γ, αλλαγές στον ποινικό κώδικα, αστυνομοκρατία επιβεβαιώνουν το κλίμα φόβου και τρομοκρατίας που επιδιώκει να δημιουργηθεί με στόχο την πρόληψη των όποιων αντιδράσεων. Το πρώτο που υλοποίησε η νέα κυβέρνηση ήταν η νομική κατάργηση του Ασύλου. Αυτό το μέτρο είναι ένα σημαντικό βήμα στην επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες λαού και νεολαίας. Το Άσυλο δεν είναι αυτό που παρουσιάζεται: «βία», «εγκληματικότητα», «διακίνηση ναρκωτικών», «σπασίματα».Το Λαϊκό Άσυλο Αγώνων είναι μορφή κατοχύρωσης του δικαιώματος των φοιτητών και του λαού να αγωνίζεται και να διεκδικεί σπουδές, δουλειά, ελευθερίες. Οι ίδιοι που θέλουν να μας κάνουν να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε, να αποφασίζουμε, να αγωνιζόμαστε μέσα στις σχολές είναι οι ίδιοι που έσπρωξαν τα ναρκωτικά στις σχολές, που ενίσχυσαν την εγκληματικότητα, που μας αφήνουν νηστικούς στη λέσχη, μας πετάν έξω από τις εστίες, μας παίρνουν το βιβλίο από το χέρι. Είναι οι ίδιοι εν τέλει που λασπολογούν τόσα χρόνια το Άσυλο και μεθόδευσαν την κατάργησή του. Είναι στοίχημα για μας τους φοιτητές ναυπερασπιστούμε το Λαϊκό Άσυλο Αγώνων για τις μάχες που έχουμε μπροστά μας απέναντι στην άγρια επίθεση στις δωρεάν σπουδές.

Προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση αποτελεί η επίθεση στην εκπαίδευση (όλες τις βαθμίδες). Συνεχίζοντας από εκεί που το άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση, του ΣΥΡΙΖΑ, χτυπούν το δικαίωμα της νεολαίας στις δωρεάν σπουδές και εντείνουν τους ταξικούς φραγμούς.

Διαγραφές φοιτητών: Χτύπημα στο δικαίωμα στις σπουδές

Καρφί στο δικαίωμα στις σπουδές αποτελεί η διάταξη για την ολοκλήρωση των σπουδών στα ν+2 χρόνια, μέτρο που πάνω από μία 10ετία προσπαθούν να το εφαρμόσουν, αλλά οι φοιτητικές αντιστάσεις δρουν αποτρεπτικά. Όπως δήλωσε και η ίδια η Κεραμέως η εφαρμογή του ν+2 είναι ζήτημα «πολιτικό και όχι οικονομικό». Τελείωσαν πια τα προσχήματα ότι οι φοιτητές κοστίζουν, το σύστημα μιλά ανοιχτά: μας θέλει σκυφτούς και πειθαρχημένους, θέλει να «τρέχουμε και όχι να περπατάμε», θέλει να μας πείσει ότι οι απάνθρωποι ρυθμοί της εργασιακής ζούγκλας είναι το φυσιολογικό, θέλει υπό την πίεση του «πέλεκι» της διαγραφής να μην έχουμε καμία άλλη ασχολία, να μην πολιτικοποιούμαστε, να μην αντιδράμε στις αυθαιρεσίες των καθηγητών, να μη συζητάμε με το συμφοιτητή μας. Οι διαγραφές και το  ν+2 δεν αφορούν μόνο τους «αιώνιους».Η εφαρμογή τους θα αλλάξει άρδην τους όρους σπουδών για όλο το φοιτητικό σώμα, θα αυξηθεί η εντατικοποίηση, το άγχος και ο ανταγωνισμός. Αν ανοίξει ο «ασκός» των διαγραφώνδε θα περιοριστεί σε αυτούς που περνάνε τα ν+2 έτη. Θα ενεργοποιηθούν και παλιότερες διατάξεις με τις οποίες μπορεί να διαγράφεται κάθε ένας που δεν εγγράφεται για 2 συνεχόμενα εξάμηνα, που κόβεται 3 φορές σε ένα μάθημα, που συνδικαλίζεται και τον περνάνε πειθαρχικό. Είναι ένα μέτρο βαθιά ταξικό, αφού αποκλείει απευθείας όλους όσους εργάζονται και τα παιδιά των πιο φτωχών και λαϊκών οικογενειών.

Κόστος σπουδών στις πλάτες των φοιτητών

Σημαντικά μέτρα θα παρθούν όσον αφορά τον τρόπο χρηματοδότησης των ιδρυμάτων, η οποία πρόκειται να εξαρτάται από «αντικειμενικά» κριτήρια, αλλά και από την αξιολόγηση που θα προκύπτει από το κάθε ίδρυμα. Δηλαδή το κατά πόσο υλοποιήθηκε το ν+2, κατά πόσο αποτράπηκαν οι όποιες φοιτητικές αντιδράσεις, κατά πόσο εντατικοποιήθηκαν ακόμα παραπέρα τα προγράμματα σπουδών. Η χρηματοδότηση, ή μάλλον η υποχρηματοδότηση, των ιδρυμάτων μαζί με τη επαναφορά των Συμβουλίων Διοίκησης θα αποτελέσουν το εργαλείο άσκησης πολιτικής ελέγχου των ιδρυμάτων με σκοπό την ταχύτερη ευθυγράμμισή τους στις απαιτήσεις της κυβέρνησης, ΕΕ, ΟΟΣΑ.Φυσικά η υποχρηματοδότηση θα αποτελεί μοχλό πίεσης για επιβολή διδάκτρων, εισαγωγή περισσότερων ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στην εκπαίδευση, αύξηση δηλαδή των ταξικών φραγμών, πίεση που θα εντείνεται και από τη δημιουργία μη κρατικών ιδρυμάτων που σκοπεύουν να ιδρύσουν.

Νέα ταξικά μέτρα δρομολογούνται για  το  Λύκειο

Μαζί με τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μεθοδεύονται αλλαγές και στη δευτεροβάθμια. Αυτό ολοκληρώνει το κάδρο της παιδείας «των λίγων και εκλεκτών» που θέλει να προχωρήσει παραπέρα η νέα κυβέρνηση, ακολουθώντας πιστά την πολιτική των προκατόχων της. Θέλουν να επαναφέρουν τη βάση του 10 και παράλληλα το κάθε ίδρυμα να μπορεί να ορίσει τη δική του εσωτερική βάση εισαγωγής, υψηλότερη φυσικά από τη βάση του 10, υλοποιώντας έτσι ένα χρόνιο αίτημα των πρυτάνεων: τη μείωση των εισακτέων. Τη στιγμή που κάθε χρόνο τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων γίνονται όλο και δυσκολότερα, η κυβέρνηση θέλει να επαναφέρει τη βάση του 10 για να καταστρέψει το όνειρο χιλιάδων παιδιών να σπουδάσουν. Ταυτόχρονα, θέλουν να αποθαρρύνουν τους μαθητές από πολύ νωρίς να προχωρήσουν στο Γενικό Λύκειο. Γι’ αυτό επαναφέρουν τη τράπεζα θεμάτων και στις 3 τάξεις του Λυκείου και ορίζουν το «Εθνικό Απολυτήριο» στο οποίο θα μετράνε οι βαθμοί και των 3ων τάξεων. Μετατρέπουν το Λύκειο σε ένα εξεταστικό κάτεργο που για να ανταπεξέλθεις θα πρέπει από πολύ νωρίς να βάλουν οι γονείς βαθιά το χέρι στη τσέπη. Ένα Λύκειο γεμάτο ταξικούς φραγμούς.

Εναρμόνιση της εκπαίδευσης με τον σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα

Φτιάχνουν μια ταξική εκπαίδευση στα μέτρα τους ώστε να είμαστε «έτοιμοι» για τον εργασιακό μεσαίωνα που μας ετοιμάζουν.  Έτσι λοιπόν μαζί με τον νόμο πλαίσιο φέρνουν και νέο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο που αμφισβητεί άμεσα το δικαίωμα των εργαζόμενων να δουλεύουν με αξιοπρέπεια και να παλεύουν για τις ζωτικές τους ανάγκες. Γιατί στην αγορά της μαύρης, απλήρωτης, εκ περιτροπής και ελαστικής εργασίας δε χωρούν φοιτητές και εργαζόμενοι με δικαιώματα. Γιατί πρέπει ήδη απ’ το Πανεπιστήμιο να έχουμε ξεχάσει τι σημαίνει πάλη για δικαιώματα και ελευθερίες. Γιατί όπως και στον καθηγητή έτσι και στον εργοδότη πρέπει να δεχόμαστε με σκυφτό το κεφάλι της απλήρωτες υπερωρίες και την εντατικοποίηση. Γιατί πρέπει να ζούμε συνεχώς με την τρομοκρατία του αφεντικού μήπως απολυθούμε γιατί δεν είμαστε αρκετά «αποδοτικοί» ή απεργούμε με άλλους συναδέλφους μας. Μας πετούν έξω από τα Πανεπιστήμια και ταυτόχρονα ζητούν και τα ρέστα ότι δεν είμαστε άξιοι, ότι δεν κοπιάσαμε πολύ. Θέλουν να μας φορτώσουν την ευθύνη, ενώ η πολιτική τους είναι αυτή που γεννά την ανεργία, την εξαθλίωση και την καταπίεση.

Οργάνωση, αντίσταση, διεκδίκηση : ο μόνος δρόμος για τα δικαιώματά μας

Απέναντι σ’ όλα αυτά που μας ετοιμάζουν όλοι οι φοιτητές πρέπει να στραφούμε στις συλλογικές μας διαδικασίες. Με όπλο τους συλλόγους μας να προχωρήσουμε στη διεξαγωγή γενικών συνελεύσεων και να πάρουμε αποφάσεις αγώνα. Κόντρα στη λογική του «τίποτα δεν γίνεται» να συζητήσουμε με τους συμφοιτητές μας, να καταγγείλουμε την επίθεση της κυβέρνησης, να χαράξουμε το δικό μας δρόμο. Να συναντηθούμε στους δρόμους με τους συμφοιτητές μας, τους μαθητές, στο πλευρό του λαού και της εργατικής τάξης. Να Αντισταθούμε στους ταξικούς φραγμούς και στην παιδεία των «λίγων και εκλεκτών». Να Διεκδικήσουμε ΣΠΟΥΔΕΣ-ΔΟΥΛΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ. 

·ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΦΟΙΤΗΤΗ - ΚΑΝΕΝΑ ΟΡΙΟ ΣΠΟΥΔΩΝ - ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ 10

·ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΑΣΥΛΟ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ

·ΔΗΜΟΣΙΑ-ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ 

·ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ-ΣΤΕΓΑΣΗ-ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ-ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ-ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ

·ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ

·ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ