Συνάδελφε πρωτοετή, να παλέψουμε μαζί για αυτό που μας στερούνε! Το δικαίωμα μας στις σπουδές, στην δουλειά και την ζωή!

ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΔΕ ΜΑΣ ΧΑΡΙΣΤΗΚΑΝΕ – ΤΑ ΚΕΡΔΙΣΑΜΕ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ – ΚΙ ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ

Συνάδελφε-συναδέλφισσα του πρώτου έτους  -  Θέλουμε να σε καλωσορίσουμε στη σχολή σου. Ξέροντας τα ζόρια, το άγχος όλης της τελευταίας χρονιάς,  τα χιλιάρικα που φύγαν από την οικογένειά σου σε φροντιστήρια, τους εντατικούς ρυθμούς μιας ολόκληρης κατάστασης που πνίγουν τα όνειρα κάθε μαθητή πριν τις πανελλαδικές, την αγωνία πριν βγουν οι βάσεις.Δε θέλουμε να στο παίξουμε «φιλαράκια» ή να σε βοηθήσουμε να γραφτείς λες και είμαστε γραμματεία, όπως κάνουν άλλοι προσπαθώντας να στο παίξουν «κολλητάρια» από την πρώτη μέρα. Θέλουμε να σε βοηθήσουμε να αποκτήσεις μια εικόνα, από το τι σημαίνει να είσαι φοιτητής/φοιτήτρια και να σου πούμε δυο πολιτικές κουβέντες από την άποψή μας.

Το πανεπιστήμιο δεν είναι γυάλα. Ούτε μόνο ζωάρα…  -  Μπορεί να είναι «παράθυρο» να παλέψουμε για μια καλύτερη ζωή, αλλά σίγουρα όχι στο βαθμό που περιγράφουν μερικοί σαν «ρόδινη» και «καθησυχαστική» εικόνα για τις σπουδές. ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΜΕ ΔΕΧΕΤΑΙ ΧΤΥΠΗΜΑ. Αυτό που καιρό πάει να στηθεί είναι μια «παιδεία των λίγων και εκλεκτών».

 

Τι παίζεται δηλαδή;  -  Τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η «φρέσκια» της ΝΔ ευθύνονται σε σημαντικό βαθμό για το ζόρι που έχει ένας νέος σήμερα να σπουδάσει, να τελειώσει, ακόμα και να μπει στο πανεπιστήμιο.-  Κλείσανε και συγχωνεύσαν εκατοντάδες σχολές και τμήματα, πετώντας σπουδαστές έξω από τις σχολές τους.  -  Εντατικοποιήσαν ακραία τους ρυθμούς και τα προγράμματα που σπουδάζουμε, εξωθώντας μας στην παραίτηση.   -  Ξεσπίτωσαν χιλιάδες από εστίες και συνεχίζουν κόβουν το δικαίωμα από άλλους τόσους να τρώνε στις λέσχες, αναγκάζουν συνολικά τη νεολαία που σπουδάζει να συνηθίσει να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Αν έχει φυσικά...  -  Χτυπήσαν το δικαίωμα στο πτυχίο και τα επαγγελματικά δικαιώματά μας, για να μας «προετοιμάσουν» για την άγρια εργασιακή ζούγκλα και την ανεργία που παίζει εκεί έξω για όσους τελειώσουν, αν δε βγαίνουν στο μεροκάματο ήδη, παράλληλα με τις σπουδές.

Τι έρχονται να κάνουν τούτοι οι «καινούριοι»;  -  Καινούριους βέβαια δεν τους λες αυτούς από τη ΝΔ. Γι’ αυτό επιστρέφουν «δριμύτεροι». Με πρώτο δείγμα γραφής τη κατάργηση του Λαϊκού Ασύλου Αγώνων. Το δικαίωμά μας δηλαδή να έχουμε ελεύθερη έκφραση μέσα στο πανεπιστήμιο και να υπερασπιζόμαστε τις κατακτήσεις μας.Έρχονται να μας διαγράψουν! Να μας σουτάρουνε κανονικά δηλαδή από τη σχολή στα ν+2 χρόνια, με το μέτρο των διαγραφών- Να βάλουν «κόφτη εισακτέων» - που καμία ντροπή δεν έχουν να ονομάζουν έτσι, τη Βάση του 10, που θέλουν να ξαναφέρουν. - Θέλουν να πληρώνουμε δίδακτρα. Να καταργηθεί δηλαδή, ότι είχε απομείνει από την κατάκτηση «δημόσια – δωρεάν εκπαίδευση». - Κάνουν το σχολείο εξεταστικό κάτεργο με 3 συνεχόμενες χρονιές πανελλαδικές εξετάσεις.Κάνουν λόγο για την «ανάπτυξη» που έρχεται και εννοούναπελευθέρωση των απολύσεων, μισθούς πείνας, νεκρούς ντελιβεράδες, την 7ήμερη εργασία, 6μηνα άρεπα σεζόν, το χτύπημα σε περίθαλψη και ασφάλιση. Τίποτα δε μένει στο απυρόβλητο!

Και γιατί όλα αυτά βρε αδερφέ;

Θέλουν εκπαίδευση σκληρά ταξική. Να μπαίνουν λίγοι και να βγαίνουν λιγότεροι. – θέλουν αυτοί που θα βγαίνουν, να μην ξέρουν από καταχτήσεις, να είμαστε σούζα στους αυριανούς εκμεταλλευτές εργοδότες χωρίς να λέμε κουβέντα. Βγαίνοντας στην εργασιακή ζούγκλα της ανεργίας και της απληρωσιάς, να μην εχουμεουτε πτυχίο, ούτε δικαιώματα και να λέμε κι ευχαριστώ. - Θέλουν να μας πετάνε στο κάδο απορριμμάτων από νωρίς, για να μη γυρεύουμε δουλειά με δικαιώματα και να πεισθούμε μάλιστα ότι φταίμε εμείς γι’ αυτό, επειδή δεν είμασταν οι «άριστοι».  -  Θέλουν επίσης να σφαζόμαστε μεταξύ μας, για να είμαστε «έτοιμοι» να πάμε να σφαχτούμε. Άμα ρίξουν κάνα σύρμα οι Αμερικάνοι κι οι Ευρωπαίοι, να είναι έτοιμη η νεολαία, από τα εθνικιστικά παραληρήματα «να σφάζονται οι λαοί για τ’ αφέντη το φαΐ».

Η ΖΩΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ ΔΕ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΤΑ «ΠΛΑΝΑ» ΤΟΥΣ…

Όσο κι αν μας ζαλίζουν να «μην τα κοιτάμε αυτά» και «να κοιτάξουμε τις σπουδές» μας, εμείς πριζώνουμε περισσότερο. Γιατί αυτό που μας τάζουν δεν είναι ούτε σπουδές, ούτε δουλειά, ούτε καν ζωή.Αλλά ξέρουμε. Ότι τα μέχρι τώρα δικαιώματα που έχουμε τα διεκδικήσαμε. Τίποτε δε χαρίστηκε ποτέ, όλα τα καταχτήσαμε. Κι έτσι πρέπει να συνεχίσουμε.. Ότι για να έχουμε δωρεάν βιβλίο, έπρεπε να πάμε κόντρα απέναντι σε αυτούς που μας το παίρνουν από το χέρι και μετά μας λένε αδιάβαστους. Ότι για να κερδηθεί το δικαίωμα στη δουλειά, στη σύνταξη, την ασφάλιση, γίνανε εκατοντάδες απεργίες, απέναντι σε αυτούς που θέλουν να καταργήσουν το δικαίωμα στην απεργία.Ότι μέσα  στις γενικές συνελεύσεις μας, τους φοιτητικούς μας συλλόγους και την πάλη μας, είναι ο μόνος τρόπος να αντισταθούμε απέναντι στη λαίλαπα που ετοιμάζει το σύστημα απέναντι σε λαό και νεολαία.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ, Ο ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ, ΔΟΥΛΕΙΑ, ΖΩΗ