Να υπερασπιστούμε το λαϊκό άσυλο αγώνων από τα πυρά του συστήματος! Κάλεσμα σε κινητοποίηση ενάντια στην κατάργηση του Ασύλου!

 

 

Να υπερασπιστούμε το λαϊκό άσυλο αγώνων από τα πυρά του συστήματος!  Ελεύθερη πολιτική και πολιτιστική έκφραση στα πανεπιστήμια!

Η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας δήλωνε σε κάθε τόνο ότι με το πρώτο νομοθέτημά της θα «καταργήσει» το πανεπιστημιακό άσυλο. Πιστοί στις διακηρύξεις τους ο Πρωθυπουργός, η Υπουργός Παιδείας και ο Υπουργός Δικαιοσύνης δείχνουν ήδη τα δόντια τους και προαναγγέλλουν την κατάθεση σχετικού νομοθετήματος εντός σύντομου χρονικού διαστήματος. 

Σε σχέση με τη φύση  των κινήσεών τους δύο πράγματα είναι χαρακτηριστικά. 

Πρώτον, ότι όλοι οι επίσημοι παράγοντες που θα προωθήσουν την επίθεση στα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των φοιτητών διακηρύττουν τις προθέσεις τους ευθέως. Δεν τους φτάνει πλέον μια εκ του πονηρού λασπολογία απέναντι στο λαϊκό άσυλο αγώνων, ως δήθεν αιτία εμφάνισης των ναρκεμπόρων. Αντιθέτως, με έναν λόγο καθαρά αντιδραστικό δηλώνουν  ότι θα καθαρίσουν τις «μειοψηφίες» που παρακωλύουν τα διοικητικά όργανα του πανεπιστημίου , που κάνουν καταλήψεις και δήθεν προκαλούν φθορές. Φωτογραφίζουν κατ' αυτό τον τρόπο όχι τους ναρκέμπορους αλλά του φοιτητές, τους φοιτητικούς συλλόγους και τις κινητοποιήσεις τους. 

Δεύτερον, ότι η νέα ρύθμιση όπως αυτή σκιαγραφείται προς το παρόν επαναφέρει τα πράγματα στα μέτρα του νόμου Διαμαντοπούλου του 2011. Στην εξίσωση δηλαδή του πανεπιστημιακού χώρου με όλους τους άλλους χώρους όσον αφορά το ελεύθερο των σωμάτων καταστολής να επιβάλουν με τον βούρδουλα και αυτεπάγγελτα τον νόμο και την τάξη. Για κάθε αξιόποινη πράξη όπως πχ μια αφισοκόλληση! Με μια πιθανή προσθήκη στην οποία έχουν αναφερθεί προεκλογικά μια σειρά γαλάζια στελέχη, και η οποία έχει να κάνει με την επιβολή ελέγχου ιδιότητας κατά την είσοδο στον πανεπιστημιακό χώρο! 

Το γιατί υπάρχει τέτοια βιασύνη στα επιτελεία της κυβέρνησης γίνεται εύκολα αντιληπτό. Η ατζέντα της νέας κυβέρνησης για την εκπαίδευση είναι βαθιά αντιλαϊκή και έρχεται να προωθήσει το πέταγμα χιλιάδων νέων εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας. Περιέχει την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, την καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής για την είσοδο στα ΑΕΙ, την μείωση του αριθμού των εισακτέων μέσα από τον καθορισμό τους από τα ίδια τα ΑΕΙ κ.ά. Προκειμένου να επιβληθούν αυτά και άλλα τόσα που έπονται δεν φτάνει να δηλώνει ο Μητσοτάκης ότι είναι «πρωθυπουργός για όλους τους Έλληνες». Οι κυβερνητικοί φορείς καταλαβαίνουν ότι η υλοποίηση της πολιτικής τους πολύ πιθανόν να προκαλέσει κινητοποιήσεις, από τις οποίες ήδη σπεύδουν να θωρακιστούν καταργώντας δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. 

Το ίδιο άλλωστε ισχύει και συνολικά για την κοινωνία. Η πολιτική της φασιστικοποίησης της δημόσιας και πολιτικής ζωής είναι εδώ προκειμένου να καταστείλει πριν ακόμη γεννηθεί κάθε αντίδραση. Αυτό το στόχο έρχεται να υπηρετήσει η επαναφορά της  λαομίσητης ομάδα Δ, η ίδρυση φυλακών τύπου Γ για ειδικές περιπτώσεις κρατουμένων κ.ά. 

Όσον αφορά δε τον ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί πραγματικό εμπαιγμό οποιαδήποτε προσπάθεια αυτού ή της φοιτητικής του παράταξης (Bloco) να παρουσιαστούν ως υπερασπιστές του ασύλου και των δημοκρατικών δικαιωμάτων των φοιτητών. Δεν είμαστε χρυσόψαρα να ξεχάσουμε πως το άσυλο είναι καταργημένο από την ψήφιση του νόμου Γαβρόγλου. Πως με βάση τον νόμο αυτό τα τελευταία χρόνια έχουμε δει να σουλατσάρουν μέσα στο πανεπιστήμιο ΟΠΚΕ και ασφαλίτες. Πως με βάση τον νόμο Γαβρόγλου εκατοντάδες πολιτιστικές ομάδες έχουν κλειδωθεί εκτός του χώρου όπου δραστηριοποιούνται. Πως επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σύρθηκαν στα δικαστήρια δεκάδες συμφοιτητές μας επειδή αντέδρασαν στην πολιτική των ταξικών φραγμών (βλ. Ξάνθη, Ηράκλειο).

Ως Αγωνιστικές Κινήσεις μπροστά σε αυτές τις αντιδραστικές μεθοδεύσεις καλούμε όλους τους φοιτητές  και όλες τις αριστερές δυνάμεις που παρεμβαίνουν στο φοιτητικό κίνημα σε επαγρύπνηση και συμβολή για την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων υπεράσπισης του ασύλου.  Αυτό που πρέπει να προσπαθήσουμε να διασώσουμε με τις κινητοποιήσεις μας είναι στην πραγματικότητα το δικαίωμά μας να αντιδράμε στις ορέξεις αυτών που μας έχουν διαμορφώσει ένα μαύρο μέλλον. Και το δικαίωμα αυτό το έχουμε ανάγκη όσο ποτέ μπροστά στον κυκεώνα αντιλαϊκών εξελίξεων που μας περιμένει!

 

Καλούμε, όλους τους φοιτητές και την νεολαία, σε μαζική κινητοποίηση, με συγκέντρωση έξω από την Βουλή, την ημέρα κατάθεσης, ενάντια στην ψήφιση του νομοσχεδίου κατάργησης του Λαϊκού Ασύλου. Να υπερασπιστούμε τα δημοκρατικά μας δικαιώματα και τις ελυθερίες!

 

·ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ

·ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΕΝΝΑΕΙ ΤΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ- ΟΧΙ ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ

·ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΕΝΤΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

·ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ & Ο ΝΟΜΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ

·ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ