Ανεπιθύμητος ο Γαβρόγλου!

Κάτω οι ταξικοί φραγμοί και οι νόμοι πλαίσιο και Γαβρόγλου!

Βόλος, 10/6/2019

Πρόκληση αποτελεί η αυριανή επίσκεψη του υπουργού παιδείας Γαβρόγλου σε μία περίοδο εντατικοποιημένης εξεταστικής, προκειμένου να παρουσιάσει το «Νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας» και τα καλά που υπόσχεται για την εκπαίδευση των φοιτητών. Μόνο που η  «αναβάθμιση των σπουδών» που τάζουν ο  Γαβρόγλου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και κάθε αστικό κόμμα, έχει κύρια κατεύθυνση το τσάκισμα των φοιτητικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Με την σταδιακή του εφαρμογή, ο ν. Γαβρόγλου έκανε ξεκάθαρο ότι  «είναι εδώ» προκειμένου να κλιμακώσει την επίθεση στο δικαίωμα στις σπουδές με πιο αναβαθμισμένο τρόπο. Σε όλη την χώρα είδαμε σχολές των ΤΕΙ να κλείνουν ή να συγχωνεύονται, με τον αριθμό των εισακτέων να μειώνεται και τα προγράμματα σπουδών να αλλάζουν ριζικά σε μια ακόμα πιο εντατικοποιημένη κατεύθυνση. Το ενιαίο πτυχίο που κατοχυρώνει όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα διαλύεται με την εισαγωγή του φακέλου προσόντων και τα προσοντολόγια, που βαφτίζονται με… αξιοκρατία αποτελούν ευθύ χτύπημα στο δικαίωμα στην δουλειά και τις σπουδές.

Την Τρίτη 4/6, φοιτητές από τους συλλόγους Φιλολογίας , Φιλοσοφίας/Παιδαγωγικής και Νομικής σε διαμαρτυρία τους στην Πρυτανεία βρέθηκαν αντιμέτωποι με μπράβους , βρισιές και τραμπουκισμούς από μέρους των Πρυτανικών Αρχών σε ένα βάρβαρο και αντιδραστικό κλίμα , μέχρι που ένας καθηγητής ως γνήσιος εκφραστής της πολιτικής του συστήματος, της τρομοκρατίας και της φασιστικοποίησης γρονθοκόπησε έναν  συμφοιτητή μας .

Όλα αυτά αποτελούν κομμάτι μιας συνολικής επίθεσης του συστήματος στις δημοκρατικές ελευθερίες  , στα πολιτικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των φοιτητών , καθώς και της λυσσαλέας επίθεσης ενάντια στο λαικό άσυλο . Καθηγητές και πρυτάνεις αποτελούν τον φορέα υλοποίησης της πολιτικής του συστήματος μέσα στις σχολές μας  , όντας υπεύθυνοι για να περάσουν ένα σύνολο αντιδραστικών νόμων και διατάξεων όπως ο ν.πλαίσιο και ν.Γαβρόγλου ,  η διάλυση των πτυχίων μας και η επιβολή του ΠΠΔΕ στις καθηγητικές σχολές , η απόπειρα επιβολής αντίτιμου στη λέσχη και άλλα . Έτσι αποτελούν κομμάτι αυτής της πολιτικής με τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά της φίμωσης κάθε φωνής αντίστασης ,της τρομοκρατίας , της φασιστικοποίησης της δημόσιας και πολιτικής ζωής βρίσκοντας πάτημα στη φάση που το λαικό κίνημα και οι φοιτητικοί σύλλογοι βρίσκονται σε αποσυγκρότηση .

Καταγγέλλουμε απερίγραπτα το γεγονός αυτό , όπως κάθε προοδευτική φωνή οφείλει να καταγγέλλει τέτοιες τραμπούκικες και φασίζουσες συμπεριφορές .

 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΙΣΤΗ SAMI SOLMAZ!
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

             Στις 27 Απριλίου ο κομμουνιστής, τούρκος πολιτικός πρόσφυγας Sami Solmaz συνελήφθη από το λιμενικό σώμα και έκτοτε κρατείται στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου στην Πάτρα. Παρόλο που εδώ και αρκετά χρόνια έχει καταφέρει να κατοχυρωθεί ως πολιτικός πρόσφυγας με πολιτικό άσυλο στην Γαλλία, το τούρκικο καθεστώς, με τη συνδρομή της Interpol, ζητά την απέλασή του. Μ’ ένα  κατηγορητήριο, σαφώς στημένο από το τουρκικό φασιστικό κράτος, ο Sami Solmaz θα δικαστεί στην Πάτρα την ερχόμενη εβδομάδα. Όπως και χιλιάδες κομμουνιστές και αριστεροί αγωνιστές, ο Sami κινδυνεύει να απελαθεί και να υποστεί τις συνέπειες που του επιφυλάσσουν οι τούρκικες αρχές. Ταυτόχρονα,  ο Sami Solmaz μαζί με άλλους 9 συναγωνιστές από την ATIK (Συνομοσπονδία Τούρκων Εργατών στην Ευρώπη), δικάζεται για τις ιδέες του και στην Γερμανία.

 

 

Βιώνουμε μια περίοδο έντονης επίθεσης στα φοιτητικά μας δικαιώματα καθώς το σύστημα μέσω της εφαρμογής του νόμου πλαίσιο και Γαβρόγλου, θέτει ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση, προωθεί την εντατικοποίηση και την πειθάρχηση, ανοίγει τον δρόμο για την κατάργηση των δημοκρατικών μας  δικαιωμάτων και την διάσπαση πτυχίου. Μέσα σε αυτό το καθεστώς που διαμορφώνεται και στο κλίμα της εντατικής εξεταστικής που δεν επιτρέπει στους φοιτητές να ασχοληθούν με τίποτα πέρα από τα μαθήματα, έρχονται να περάσουν (καθόλου τυχαία) μια σειρά μεταρρυθμίσεις που λειτουργούν εις βάρος των φοιτητών. Πιο συγκεκριμένα λοιπόν το τελευταίο διάστημα στο Πάντειο έχουν ανοίξει τα εξής ζητήματα: 

ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ! – ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.!

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΑΛΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΦΑΣΙΣΜΟ!

Για ακόμα μια φορά μας καλούν να συμμετέχουμε την παρωδία των Ευρωεκλογών. Ποιοι όμως στα αλήθεια είναι αυτοί που πασχίζουν για τη συμμετοχή στις Ευρωεκλογές; Είναι τα κόμματα του ευρωπαϊκού ιμπεριαλιστικού κεφαλαίου και οι εκφραστές τους, όπως η Μέρκελ και Μακρόν, που αποτελούν τους αρχιτέκτονες της εξαθλίωσης των λαών της Ευρώπης. Είναι τα μεγάλα ευρωπαϊκά μονοπώλια, όπως η Audi, η Siemens και η γαλλική Total, που απομυζούν μέσα από τη ζώνη του ευρώ όλο τον πλούτο που παράγει η εργατική τάξη από άκρη σ’ άκρη της Ευρώπης. Είναι οι ντόπιοι υποτακτικοί τους, Τσίπρας-Μητσοτάκης και λοιποί, που πιστά εφαρμόζουν τις πολιτικές τους, εξασφαλίζοντας τον εργασιακό μεσαίωνα για το λαό μας και την κερδοφορία για την αστική τάξη.

ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η Ε.Ε.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ


Οι Αγωνιστικές Κινήσεις καλούμε σε κινητοποίηση ενάντια στο νέο νομοσχέδιο Γαβρόγλου τη Δευτέρα 22/4 στις 17:30 στα Προπύλαια.

 

  • ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ ΚΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ
  • ΕΝΙΑΙΟ ΠΤΥΧΙΟ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΕ ΑΥΤΟ - ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΜΟΝΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ
  • ΟΧΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ ΚΙ ΕΚΛΕΚΤΟΥΣ, ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ
  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ
  • ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΠΛΗΡΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

 

Tην Κυριακή 15-04-19 πραγματοποιήθηκαν στην Ιατρική Σχολή οι εκλογές ΕΦΕΚ Αθήνας για το 2019. Όπως κάθε χρόνο μας “επισκέφθηκαν” και λέρωσαν τον χώρο και τα αμφιθέατρα μας με φασιστικά συνθήματα μέλη της κυπριακής εθνικιστικής φασιστικής παράταξης ΔΡΑΣΙΣ-ΚΕΣ. Μετά το τέλος της καταμέτρησης το αμφιθέατρο ΝΑΒΟ και ο προαύλιος χώρος μετατράπηκαν σε χώρους για ενός τύπου φασιστικής φιέστας με καπνογόνα ,σημαίες με σύμβολα και μαυροντυμένους, που δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από συγκεντρώσεις γνωστών ναζιστικών ομάδων σαν τη Χρυσή Αυγή. Να μην ξεχνάμε πως η συγκεκριμένη ομάδα πέρσυ κατέστρεψε υλικό παρέμβασης πολιτικών δυνάμεων της σχολής μας και το 2012 έσπασε συνέλευση των φοιτητών με την απειλή λοστού... Αποτελεί πρόκληση για κάθε αριστερό αγωνιστή και προοδευτικό φοιτητή η παρουσία τους στον χώρο της σχολής μας.

Δύο μέρες πριν τις φοιτητικές εκλογές οι δυνάμεις των ΕΑΑΚ έβγαλαν μια ανακοίνωση τύπου καταγγελία σε βάρος των Αγωνιστικών Κινήσεων. Η συγκεκριμένη ανακοίνωση δεν είχε κανέναν πολιτικό χαρακτήρα και μόνος στόχος της ήταν να ρίξει λάσπη κυρίως σε προεκλογικό επίπεδο. 

Σωστά λέμε για τα ΕΑΑΚ, ότι είναι η αριστερά της διαχείρισης. Πολύ χαρακτηριστική είναι η στάση που κρατούν απέναντι στη συνδιοίκηση. Οι δυνάμεις των ΕΑΑΚ επιλέγουν να συμμετέχουν στα όργανα συνδιοίκησης του πανεπιστημίου, παίρνοντας τις έδρες που χαρίζει απλόχερα ο πρόεδρος της σχολής. Είναι γεγονός, ότι τα όργανα συνδιοίκησης δεν ήταν ποτέ αίτημα του φοιτητικού κινήματος και ποτέ μέσω αυτών οι φοιτητές δεν πέτυχαν νίκες. Απ΄ τη δεκαετία του ‘80 και μετά, που αυτά τα όργανα καθιερώθηκαν και νομικά, το σύστημα κατάφερε να ενσωματώσει το φοιτητικό κίνημα, να απογοητεύσει τους φοιτητές και να τους στείλει σπίτι τους. Σε τέτοιες λογικές κινούνται και σήμερα τα ΕΑΑΚ, καλλιεργώντας στους φοιτητές την ψευδαίσθηση, ότι μπορούν να συναποφασίσουν και να συνδιαλλεχθούν με τους καθηγητές. Μας κατηγορούν τα ΕΑΑΚ, ότι δεν έχουμε ξεκάθαρη θέση για τη συνδιοίκηση και ότι οι Αγωνιστικές Κινήσεις έρχονται και συμμετέχουν και αυτές σε τέτοια όργανα. Μάλλον οι συνάδελφοι από τα ΕΑΑΚ δεν έχουν καταλάβει, ότι είναι άλλο να πας για κινητοποίηση σε τέτοια όργανα με διάθεση καταγγελίας των ίδιων των οργάνων στους ίδιους τους φοιτητές και άλλο να δέχεσαι να συναποφασίζεις μαζί με τους καθηγητές, νομιμοποιώντας την ίδια τη διαδικασία. Επειδή ακριβώς το πανεπιστήμιο δεν είναι κάτι ουδέτερο, αλλά είναι κομμάτι του αστικού κράτους, ποτέ μέσω των οργάνων συνδιοίκησης δεν θα επιτευχθεί νίκη. Η πραγματική δύναμη των φοιτητών βρίσκεται στα δικά τους όργανα, δηλαδή τις γενικές συνελεύσεις και επειδή σαν Αγωνιστικές Κινήσεις θέλουμε ένα φοιτητικό κίνημα ανεξάρτητο από το κράτος και τους μηχανισμούς του βροντοφωνάζουμε και αναγράφουμε στα ψηφοδέλτια μας, ότι απέχουμε από όργανα συνδιοίκησης. 

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ 

Την φετινή χρονιά ο σύλλογος κατάφερε να κινητοποιηθεί μαζικά και να υπερασπιστεί το δικαίωμα όλων των φοιτητών στην δωρεάν σίτιση, μπλοκάροντας την εφαρμογή αντιτίμου και περιορισμού των δικαιούχων. Όμως παρά την κίνηση του, φάνηκε και στην αδυναμία να διεξαχθεί ξανά συνέλευση μετέπειτα όπως καιστις φοιτητικές εκλογές ότι ένας κόσμος δεν συνέδεσε την κίνησή του πάνω σε ένα ζήτημα αιχμής με την συνολικότερη ενίσχυση του συλλόγου. Δεν μπήκε στην διαδικασία να τοποθετηθεί πιο συνολικά πάνω στα προβλήματά του και να στηρίξει την πολιτική άποψη που τον εκφράζει καλύτερα. Φέτος συμμετείχαν στις εκλογές 92 φοιτητές λιγότεροι από πέρυσι!

Η ΠΚΣ/ΚΝΕ για δεύτερη χρονιά είναι η πρώτη δύναμη στον ΣΦΞ. Ωστόσο, η πρωτιά αυτή δεν φάνηκε να βοηθάει ουσιαστικά το σύλλογο στη συγκρότηση του. Για ακόμη μια χρονιά είδαμε πως στις κινητοποιήσεις του συλλόγου μας, η ΠΚΣ απείχε. Μακριά από τα πραγματικά προβλήματα των φοιτητών έθεσε και συνεχίζει να θέτει ενσωματώσιμα αιτήματα που δεν πάνε κόντρα στην επίθεση του συστήματος.Θεωρεί ότι η ενίσχυση του φοιτητικού κινήματος έρχεται με τον καλύτερο συσχετισμό εντός ΔΣ και όχι με την πραγματική κίνηση των φοιτητών στο σύλλογό τους προςμια προοδευτική κατεύθυνση. Για αυτό και η παρέμβασή της εν όψη εκλογών ενισχύει τη λογική «ψήφισέ μας για να σου λύσουμε τα προβλήματα». Παράδειγμα του τρόπου που επιλέγει να κινείται, αποτελεί και ο σύλλογος οικοτρόφων, στον οποίο έχει αυτοδυναμία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο σύλλογος οικοτρόφων πήρε με πρωτοβουλία της ΚΝΕ άπειρες αποφάσεις για κινητοποιήσεις μέσα από ΔΣ, χωρίς, όμως,οι αποφάσεις αυτές να στηρίζονται από τονανένταχτο κόσμο του συλλόγου. Παρολ΄ αυτά ο απολογισμός για την ΠΚΣ ήταν θετικός, αφού μπορούσε να προβάλει μια πλαστή εικόνα ότι ο σύλλογος κινείται κάτω από τις οδηγίες της.

Αγώνας για συλλόγους-όργανα πάλης στη γραμμή της αντίστασης-διεκδίκησης κόντρα στην αποσυγκρότηση και την απογοήτευση!

 

Και στις φετινές φοιτητικές εκλογές καταγράφηκε σε όλα τα επίπεδα η χρόνια πορεία υποχώρησης του φοιτητικού κινήματος. Στις 10 Απρίλη, ημέρα κορύφωσης της προεκλογικής περιόδου, απουσίασε η πολιτική κουβέντα για τα προβλήματα της νεολαίας μέσα και έξω από τις σχολές, ο κόσμος δεν αγκάλιασε τη διαδικασία ως δικιά του, ενώ κάθε άλλο παρά έλειψαν τα διαλυτικά έως και εκφυλιστικά φαινόμενα, που πολλαπλασιάζονται όλα τα τελευταία χρόνια.

Με την αποχή να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αντικατοπτρίζοντας την αποστοίχιση μεγάλης μερίδας του φοιτητόκοσμου από τα συλλογικά του όργανα, φέτος παρατηρήθηκε μια άνοδος στη συμμετοχή, η οποία δεν προέκυψε από το πουθενά, ούτε εκφράζει τόσο τις υπαρκτές διεργασίες αναζητήσεων στη νεολαία και την οργή που αυτή έχει συσσωρεύσει. Πολύ περισσότερο, δεν ήταν αποτέλεσμα μιας χρονιάς στην οποία ενεργοποιήθηκαν οι σύλλογοι και μαζικοποιήθηκαν οι γενικές συνελεύσεις, όταν μπορούμε να μιλήσουμε για το ακριβώς αντίθετο. Ο βασικός λόγος για τη μεγαλύτερη συμμετοχή έγκειται στην κοινοβουλευτικοποίηση των φοιτητικών εκλογών που επιχείρησαν οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις, συνδέοντας τες με τους σχεδιασμούς των πολιτικών φορέων τους σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο ενόψει των πολλαπλών εκλογών που είναι μπροστά (η ΔΑΠ με την πορεία Μητσοτάκη προς την κυβερνητική εξουσία, η ΠΑΣΠ με το ΚΙΝΑΛ και τις διεργασίες σε κεντροαριστερά, η ΠΚΣ με τη στήριξη του ΚΚΕ σε αυτοδιοικητικές, ευρωεκλογές κοκ.). Αυτή η κατάσταση είναι που διαμόρφωσε το κλίμα και οδήγησε στην αύξηση των συμμετεχόντων, αλλά και καθόρισε κυρίαρχα την άνοδο που κατέγραψαν αυτές οι δυνάμεις. Όξυνε επίσης την τάση για μικροπολιτικά παιχνίδια καταγραφής στις πλάτες του φοιτητικού κινήματος, με χαρακτηριστικά παραδείγματα το Πάντειο, τη Νομική και την ΑΣΟΕΕ.

Page 1 of 42