Tο παρακάτω κείμενο γράφτηκε εν όψει των μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση της ΝΔ το 2004-2005 (αξιολόγηση)

7 σημεία των Αγωνιστικών  Κινήσεων

για το χαραχτήρα και τους στόχους της επίθεσης στην Εκπαίδευση

για τη συγκρότηση αντιστάσεων και προοπτικής στο κίνημα της νεολαίας

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ κατά το 1ο εξάμηνο του 2003 πραγματοποιούνται προπαρασκευαστικές-θεματικές σύνοδοι, μια εκ των οποίων είναι η Σύνοδος των Υπουργών Παιδείας της ΕΕ στην Αθήνα στις 1-2 Μάρτη.

Μια σύνοδος που αφορά ευρύτερα το λαό και τη νεολαία. Τόσο γιατί η αντιδραστική εκπαιδευτική πολιτική ΕΕ-κυβέρνησης συνδυάζεται και υπηρετεί τους γενικότερους αντιδραστικούς στόχους τους, όσο και γιατί το ζήτημα της εκπαίδευσης είναι ένα απ’ τα κατεξοχήν λαϊκά και νεολαιίστικα ζητήματα.

Μια σύνοδος που αφορά όμως μ’ ένα ιδιαίτερο τρόπο τη σπουδάζουσα νεολαία και τους εκπαιδευτικούς μιας και ενάντιά τους εφαρμόζονται οι αντιδραστικές εκπαιδευτικές πολιτικές και πάνω τους προσπαθούν να διαχειριστούν οι κρατούντες την κρίση της εκπαίδευσης.

Θεσσαλονίκη 2003

Για όλα αυτά που μας αρνούνται

Για όλα αυτά που μας ανήκουν!

Το πρώτο εξάμηνο του 2003 η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ. Η ελληνική άρχουσα τάξη, η κυβέρνηση και το πολιτικό προσωπικό της θα αναλάβουν να αντιπροσωπεύσουν την ΕΕ σε μια κρίσιμη περίοδο.

Τον Ιούνιο του 2003, με το τέλος της ελληνικής προεδρίας θα γίνει στη Θεσσαλονίκη η σύνοδος κορυφής της ΕΕ. Μια σύνοδος, δηλαδή, στην οποία οι ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές θα συζητήσουν για το πώς θα προχωρήσουν την επίθεση ενάντια στους λαούς , πώς θα τους χρησιμοποιήσουν για να λύσουν τις μεταξύ τους αντιθέσεις.

Ήδη έχουν ξεκινήσει διεργασίες για μια μεγάλη διαδήλωση στη σύνοδο κορυφής. Τα ζητήματα που ανοίγονται με αφορμή αυτή τη διαδήλωση και, κυρίως, με βάση την προετοιμασία της, αφορούν, ουσιαστικά, το μέλλον των αγώνων μας, τα χαρακτηριστικά και το περιεχόμενό τους.

 

 

1. Είμαστε σε τροχιά διαμόρφωσης αυτού που χρόνια τώρα οι Αγωνιστικές Κινήσεις περιγράφουν ως «παιδεία των λίγων κι εκλεκτών». Σε εποχή μνημονίων και σκληρής επίθεσης ενάντια στο λαό, με το φ.κ. για χρόνια στον πάγο, ελευθερώνεται το έδαφος για τον αποκλεισμό όλο και περισσότερων παιδιών των λαϊκών στρωμάτων από την εκπαίδευση. Μια διαδικασία που ακόμη έχει μείνει πίσω σε σχέση με το ρυθμό που προχωράει η επίθεση έξω στην υπόλοιπη κοινωνία, με την έννοια ότι υπάρχουν ακόμα μεγάλα ποσοστά παιδιών από φτωχές οικογένειες που φτάνουν μέχρι τις ανώτερες βαθμίδες εκπαίδευσης. Εντούτοις, το ποσοστό αυτό απειλείται και το τοπίο χειροτερεύει δραματικά. Πάνε 4 χρόνια από την ψήφιση του Νόμου Διαμαντοπούλου (2011) σε συνθήκες 6 χρόνων μνημονίου. Λουκέτα σε σχολεία και σχολές, απανωτά χτυπήματα στους εκπαιδευτικούς, νέο λύκειο εξεταστικό κάτεργο, εφαρμογή νόμου πλαίσιο στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, κατάργηση του Ασύλου. Αλλαγές στα προγράμματα σπουδών, διάλυση πτυχίων, δια βίου σεμινάρια, απάνθρωποι ρυθμοί σπουδών, σίτιση, εστίες, ηλεκτρονικά βιβλία, (ως και ηλεκτρονικές παρουσίες!). Η πρόσφατη αποσύνδεση της διδακτικής επάρκειας από το πτυχίο των καθηγητικών σχολών, ήταν ίσως το πιο σοβαρό χτύπημα των τελευταίων ετών στο ενιαίο πτυχίο. Αυτή η πορεία της επίθεσης θέλει να φτιάξει εκπαιδευτικά τοπία αντίστοιχα της ζούγκλας και της ερημοποίησης που επικρατεί στην αγορά εργασίας. Η αποβιομηχάνιση, τη μαζική αχρήστευση εργατικών χεριών και η εκτίναξη της ανεργίας στους νέους σε ανήκουστα ποσοστά (70%) αντιστοιχούν σε εκπαίδευση για πολύ «λιγότερους» και για πολύ «εκλεκτότερους».