Η κατάσταση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Είναι σημαντικό να κατακτάμε όλο και πιο αναβαθμισμένα την ικανότητα να προσδιορίζουμε κάθε φορά τα βασικά χαρακτηριστικά της φάσης που διανύουμε στο επίπεδο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Κάτι τέτοιο αποτελεί και το αφετηριακό σημείο, όχι μόνο για τη σωστή εκτίμηση των επιμέρους εξελίξεων που θα προκύπτουν, αλλά και για τον καθορισμό των καθηκόντων μας και τη χάραξη γραμμής πάλης που να ανταποκρίνεται στις συνθήκες.

Η αμέσως προηγούμενη πανελλαδική διαδικασία των Αγωνιστικών Κινήσεων πραγματοποιήθηκε με «νωπή» την ψήφιση του νόμου Γαβρόγλου και αναπόφευκτα επικεντρώθηκε στην ανάλυση του περιεχομένου του και των αντιδραστικών τομών για τις οποίες στρώνει το έδαφος. Μπορούμε να πούμε πως η περίοδος που μεσολάβησε από τότε ήταν αρκετά αποκαλυπτική για το πόσο γρήγορα ορισμένες από αυτές θα έπαιρναν σάρκα και οστά. Οι λέσχες των εστιών βρέθηκαν για ένα ολόκληρο διάστημα στον «αέρα», το σύγγραμμα αμφισβητήθηκε ανοιχτά, το σχέδιο αναμόρφωσης του χάρτη της τριτοβάθμιας απέκτησε το βάπτισμα του πυρός με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Άσυλο ποδοπατήθηκε επανειλημμένα, για να αναφέρουμε μερικές μόνο από εκείνες τις εξελίξεις, που αποτέλεσαν έμπρακτη υπενθύμιση για αυτό που από καιρό έχουμε επισημάνει: ότι βρισκόμαστε σε φάση ολομέτωπης επίθεσης του συστήματος ενάντια στο λαϊκό δικαίωμα στις σπουδές.

Ταυτόχρονα με αυτό, τμήματα του δυναμικού μας βγήκαν στη σέντρα, σηκώνοντας την αντιπαράθεση με πτυχές της επίθεσης που εξελισσόταν (ΤΕΙ Αθήνας, Ξάνθη) και τέθηκε σε όλους μας επιτακτικά η ανάγκη να εξειδικεύσουμε την άποψή μας περαιτέρω πάνω σε αυτές, ανεβαίνοντας κάποια σκαλοπάτια πάνω από το επίπεδο της κωδικοποιημένης παράθεσης των βασικών σημείων του νόμου, με την οποία γενικά πορευόμασταν μέχρι τα τότε.

Που βρισκόμαστε τώρα;

Απόφαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού των Αγωνιστικών Κινήσεων (12-13/11/2016)

Διεθνείς και εσωτερικές εξελίξεις

Η κατάσταση στον κόσμο χαρακτηρίζεται από τον παροξυσμό των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων σε πρωτοφανέρωτο επίπεδο. Στο πρόσφατο ντιμπέιτ μεταξύ των διεκδικητών του προεδρικού θώκου των ΗΠΑ, αντί η κόντρα να εστιάζεται στα συνήθη… κρίσιμα ζητήματα (όπως π.χ. οι αμβλώσεις) και σε χαζά αστεία, περιστράφηκε έντονα πάνω στο ζήτημα του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας. Η Ρωσία από την άλλη, πραγματοποίησε πρόσφατα αιφνιδιαστική άσκηση αντιμετώπισης πυρηνικής επίθεσης, με τη