Από την αρχή της χρονιάς έχουν πέσει στο τραπέζι διάφορες εκδοχές για τον τρόπο πανεπιστημιοποίησης του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας  και τη συγχώνευσή του με το Πανεπιστήμιο Πατρών. Αυτό προκύπτει ως συνέχεια της εφαρμογής του νόμου Γαβρόγλου που ορίζει πως ένα προεδρικό διάτραγμα αρκεί για τη συγχώνευση ή την κατάργηση σχολών και το έχουμε ήδη δει με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ενώ αντίστοιχες συζητήσεις γίνονται και στα υπόλοιπα ΤΕΙ).

Συνολικά βλέπουμε την αναδιάρθρωση του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με τις συγχωνεύσεις/καταργήσεις/«πανεπιστημιοποιήσεις» των ΤΕΙ, τη διάσπαση πτυχίων (3+2, διδακτική επάρκεια), τη δημιουργία διετών προγραμμάτων σπουδών και κέντρων δια βίου μάθησης. Στόχος είναι η καλύτερη προσαρμογή της τριτοβάθμιας στις ανάγκες της αγοράς εργασίας, η οποία έχει ανάγκη απο ευέλικτους εργαζομένους προς εκμετάλλευση, χωρίς κατοχυρωμένα δικαιώματα.

Την πέμπτη 18/3 σημειώθηκε ένα περιστατικό τραμπουκισμού στο χώρο του ΠΑΠΕΙ, που όμοιό του είχαμε να δούμε ευτυχώς καιρό. Συγκεκριμένα, ομάδες της ΔΑΠ από νωρίς απειλούσαν και τραμπουκίζαν μέλη της ΠΚΣ και συγκεκριμένα κοπέλες. Επιτέθηκαν φραστικά και με απειλητικό τρόπο σε μέλη της ΠΚΣ με αφορμή ότι «στη ΔΑΠ δεν θέλουν αφίσσες με σφυροδρέπανα γιατί είναι ίδια με τη σβάστικα(!!!)» . Αργότερα τα μέλη της ΔΑΠ κατέβασαν τις  αφίσες και διέλυσαν τον πολιτικό χώρο της ΠΚΣ ενώ ταυτόχρονα  επιτέθηκαν ξυλοκοπώντας τα μέλη της ΠΚΣ με αποτέλεσμα  να στείλουν δυο στο νοσοκομείο.

Αυτή η συμπεριφορά αποτελεί γνωστή πρακτική για την  ΔΑΠ καθώς αδυνατεί να απαντήσει με πολιτικούς όρους τις αντιπαραθέσεις και τις διαφωνίες που έχει με άλλες φοιτητικές παρατάξεις/ διαφορετικές απόψεις και καταλήγει σε τέτοιου είδους πρακτικές.

Δείχνουν ακριβώς την τραμπούκικη και ιδιοκτησιακή λογική που έχει. Η ΔΑΠ ειδικότερα κι ενόψει εκλογών θεωρώντας τον φοιτητικό σύλλογο μαγαζάκι και τσιφλίκι της κάνει ότι μπορεί για να φιμώσει οποιαδήποτε διαφορετική άποψη πόσο μάλλον όταν αυτή η άποψη έχει αναφορά στο κίνημα και την αριστερά. Προσπαθώντας σαν γνήσιος εκφραστής της Νέας Δημοκρατίας μέσα στα πανεπιστήμια να προωθήσει την αντιλαϊκή πολιτική και τα αντί-φοιτητικά μέτρα τρομοκρατεί φοιτητές και κατασυκοφαντεί τον σύλλογο και το άσυλο.

Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν μας κάνει καμία εντύπωση καθώς τέτοιες τραμπούκικες συμπεριφορές είναι στο DNA αυτής της παράταξης. Ειδικά όταν το φοιτητικό κίνημα μαζικοποιείται, τις υιοθετούσε πλήρως και τέτοια ευκαιρία «επίδειξης δημοκρατικού πνεύματος» είναι και οι φοιτητικές εκλογές. Η ίδια φασιστική λογική και το ΔΑΠίτικο πνεύμα, οδήγησε παλιότερα στη δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα στη Πάτρα το 1991 από μέλος της.

Πρέπει όλοι οι φοιτητές του συλλόγου να καταδικάσουμε τέτοιες συμπεριφορές οι οποίες μπορεί αύριο να τις συναντήσει οποιοσδήποτε συμφοιτητής μας ώστε να μην περάσει η τρομοκρατία που θέλει να επιβάλει η ΔΑΠ και η φίμωση της διαφορετικής άποψης. Ο φοιτητικός σύλλογος αποτελεί και πρέπει να αποτελεί  όπλο των φοιτητών καθώς είναι χώρος στον οποίο ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα  την γνώμη του, και μέσω των γενικών Συνελεύσεων του Συλλόγου να λαμβάνονται αποφάσεις από τους φοιτητές για τους φοιτητές. Να μην επιτρέψουμε να παίρνουν αποφάσεις για το πανεπιστήμιο και τις σπουδές μας οι εκφραστές της τρομοκρατίας και του τραμπουκισμού…

Στις 8 Μάρτη ψηφίστηκε στη βουλή ένα σχέδιο νόμου που αλλάζει τον τρόπο απόκτησης ιατρικής ειδικότητας. Συγκεκριμένα, το πολυνομοσχέδιο που πέρασε καθιερώνει πανελλαδικές εξετάσεις για την κατοχύρωση του τίτλου ειδικότητας! Οι εξετάσεις αυτές θα διεξάγονται τέσσερις  φορές τον χρόνο και θα έχουν δύο σκέλη, ένα γραπτό και ένα προφορικό. Για να αποκτήσει κάποιος την ειδικότητα θα πρέπει να έχει περάσει και τα δύο σκέλη της εξέτασης, ενώ ο βαθμός του τίτλου θα είναι αυτός της προφορικής εξέτασης. Η εξεταστική επιτροπή θα ορίζεται από το υπουργείο, ώστε να ελέγχεται ο αριθμός των γιατρών που θα “χωράνε” σε κάθε ειδικότητα. Μιας και θα υπάρχουν δύο εξεταστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το υπουργείο για να χρυσώσει το χάπι, θα φροντίσει να δώσει επίδομα 150€ (που θα καταβάλλεται μόνο μία φορά και μόνο για μία εξέταση) σε όλους τους υποψήφιους  που ειδικεύονται σε πόλεις διαφορετικές από τις δύο παραπάνω, για να καλύψουν έξοδα μεταφοράς και διαμονής.

Το πρόσχημα από τη μεριά του υπουργείου για τη θεσμοθέτηση των εξετάσεων για την ιατρική ειδικότητα είναι η “ποιοτικότερη γνώση”, η “αξιοκρατία”, η”μεταρρύθμιση και ο εκσυγχρονισμός της ειδικότητας”. Η καθιέρωση των εξετάσεων αυτών δεν ήρθε ξαφνικά γιατί το σύστημα νοιάστηκε να μας κάνει «καλούς» γιατρούς. Στην πραγματικότητα, ήρθε ως μια ακόμα προσπάθεια ανύψωσης φραγμών στο δρόμο για τη δουλειά με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα.Το συμφέρον  του σύστηματος είναι να μη φτάνει που σπουδάζουμε έξι χρόνια, κάνουμε υποχρεωτικό αγροτικό και ειδικότητα που διαρκεί τουλάχιστον άλλα τέσσερα χρόνια!Γι’ αυτό αλλάζει το θεσμό των εξετάσεων της ειδικότητας σε μια ακόμα πιο σκληρή κατεύθυνση. Παράλληλα, θα μπορεί να μας κατευθύνει (έμμεσα, μέσω της δυσκολίας των θεμάτων σε κάθε ειδικότητα) προς συγκεκριμένες ειδικότητες που θέλει το σύστημα. Χαρακτηριστική είναι η μνημονιακή οδηγία για περισσότερους γενικούς γιατρούς, μιας και η συγκεκριμένη ειδικότητα δίνει τη δυνατότητα στον εργοδότη (ιδιώτη ή κράτος) να εκμεταλλεύεται με περισσότερους τρόπους τον εργαζόμενο γιατρό ο οποίος είναι περισσότερο «ευέλικτος». 

 Νέο ν/σ συγχωνεύσεων για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής­

Κάλεσμα στη Γενική Συνέλευση της ΣΓΤΚΣ,

Πέμπτη 14/03 στις 12.00, αμφ. ΣΑΕΤ

Νέο νομοσχέδιο συγχωνεύσεων ετοιμάζεται άλλη μία φορά για το ΠΔΑ (ΤΕΙ Αθήνας και ΤΕΙ Πειραιά), ενώ ακόμα το πολύ «διαφημισμένο» ίδρυμα δεν μπορεί να στεριώσει με όλο αυτό το βάρος της «ανωτατοποίησης». Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να συνταχθεί πόρισμα στις αρχές Μαρτίου, προκειμένου το σχέδιο της συγχώνευσης μεταξύ του ΠΔΑ και της ΑΣΠΑΙΤΕ να ενταχθεί στο “πολυνομοσχέδιο σκούπα" που έρχεται εντός του Μάρτη. Επιπλέον γίνεται συζήτηση ανάμεσα στην ΕΣΔΥ (Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας) και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής για την ένταξη της πρώτης στο ίδρυμά μας, φέρνοντας έτσι μία ακόμα συγχώνευση, διότι η απόφαση προβλέπει ίδρυση έκτης Σχολής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής  με την επωνυμία «Σχολή Δημόσιας Υγείας».

Όλα τα παραπάνω έχουν το ελεύθερο να δρομολογούνται ανενόχλητα χάρη στο ν. Γαβρόγλου -συνέχεια του νόμου-πλαίσιο- ο οποίος ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2018, και προτάσσει όχι μόνο την εξαφάνιση όλων των ΤΕΙ της χώρας με το πρόσχημα της "ανωτατοποίησης", αλλά και συγχωνεύσεις-καταργήσεις-μετακινήσεις σχολών και τμημάτων (αν αυτές δεν πληρούν τα «σωστά κριτήρια»), αλλαγές σε προγράμματα σπουδών και σε ονομασίες σχολών, σκληρό χτύπημα στα πτυχία και τα επαγγελματικά δικαιώματα, δημιουργία διετών προγραμμάτων σπουδών μέσα στα ιδρύματα, κατάργηση του λαϊκού ασύλου, καθώς και δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, με άνοιγμα ενδεχόμενων διδάκτρων στα προπτυχιακά. Όμως,ο νόμος Γαβρόγλου δεν σταματάει εκεί, με τα προαναφερθέντα να αποτελούν κάποιες από τις πιο σημαντικές πτυχές του. Για να μην αναφέρουμε ξανά πως είναι ο γονέας του ΠΔΑ!

 

 

 

Καινούριες αλλαγές -και όχι με την καλή έννοια- έχουν αρχίσει να παρατηρούνται στην σχολή από την αρχή του χειμερινού εξαμήνου. Από την σταδιακή εφαρμογή του νόμου Γαβρόγλου, μέσω της διάσπασης του ενιαίου πτυχίου σε ECTS, μέχρι τις πλέον διαρκώς κλειδωμένες πόρτες. Μέσα σε αυτές τις αλλαγές αποτελεί και το συνεχές κατέβασμα των αφισών των πολιτικών σχημάτων και παρατάξεων από τους τοίχους της σχολής, τους οποίους φαίνεται να θέλουν να διατηρήσουν “καθαρούς” από ανακοινώσεις και αφίσες.

 

Όμως αυτό, δεν έχει να κάνει με την καθαριότητα των τοίχων της σχολή ή την συγκινητική “ευαισθησία” τους για το περιβάλλον και το χαρτί που ξοδεύεται. Αλήθεια, πόσο πιο προκλητικό μπορεί να γίνει αυτό το επιχείρημα όταν καίγονται σκουπίδια στην περιοχή σπέρνοντας καρκίνο;Τα όποια επιχειρήματα ακούγονται  για “καθαρές σχολές” από τους εκφραστές του συστήματος, δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από προσπάθειες για ναφιμώσουν και να εξαφανίσουν κάθε προοδευτική άποψη που δεν υποτάσσεται στην “καθαριότητά” τους. Που πάνε κόντρα στην «καθαριότητα» της πολιτικής των ταξικών φραγμών, της φτώχειας και της ανεργίας. Οι πολιτικές αφίσες, τα πανό και τα συνθήματα στους τοίχους αποτελούν πολιτική και συνδικαλιστική έκφραση του συλλόγου, εργαλεία για το άνοιγμα ζητημάτων στον κόσμο της κάθε σχολής και μέσα παρέμβασης των αριστερών δυνάμεων που πάνε κόντρα στο σύστημα της εκμετάλλευσης και της εξάρτησης.