Η «πάταξη της βίας στα πανεπιστήμια» σημαίνει καταστολή και τρομοκρατία για το φοιτητικό κίνημα

Τις τελευταίες μέρες με αφορμή την επίθεση σε μέλος της ΔΑΠ στην Τουρκικών Σπουδών, έχει ανοίξει από την πλευρά της κυβέρνησης και του υπουργείου μια συζήτηση για την «ασφάλεια» στα πανεπιστήμια. Διαβάζοντας τις δηλώσεις μεγαλοκαθηγητάδων, κυβερνητικών στελεχών, της Ζαχαράκη, του Χρυσοχοΐδη, του Παπαϊωάννου, μέχρι και καθηγητή στην Ευελπίδων (!) βλέπουμε πως «σαν έτοιμοι από καιρό» μιλάνε, για κάμερες, πανεπιστημιακή αστυνομία, μπάτσους, πειθαρχικά ακόμη και για διαγραφές.

Μέχρι και σε διαδικτυακή σύσκεψη στο Μαξίμου προχώρησαν ο πρωθυπουργός με τους αρμόδιους υπουργούς για να συζητήσουν το ζήτημα και να πάρουν έκτακτα μέτρα. Ο Μητσοτάκης μάλιστα ζήτησε από κάθε πανεπιστήμιο ξεχωριστά να περιγράψει τα «μέτρα ασφαλείας» που έχει πάρει με βάση τον ψηφισμένο νόμο Κεραμέως…

Το υπουργείο και η κυβέρνηση, αξιοποιώντας μια ενέργεια που δεν έχει καμιά αναφορά στο μαζικό φοιτητικό κίνημα και τις διαδικασίες του και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να απαντήσει στην επίθεση που δεχόμαστε όλοι μας, θέλουν να εντείνουν τη φασιστικοποίηση της δημόσιας και πολιτικής ζωής, βάζοντας μέσα στις σχολές μας μπάτσους και κάμερες. Θέλουν να αποστειρώσουν τα πανεπιστήμια από κάθε έννοια συλλογικότητας, μάλιστα ο Χρυσοχοΐδης, υπουργός ΠροΠο, δήλωσε πως δεν πρέπει στα πανεπιστήμια να γίνονται συνελεύσεις και δράσεις άσχετες με την ακαδημαϊκή λειτουργία. Μίλησε επίσης για το νόμο Κεραμέως και την πανεπιστημιακή Αστυνομία που είναι ψηφισμένος και έτοιμος να εφαρμοστεί με τις…  όποιες αλλαγές γίνουν σε αυτόν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μίλησε μάλιστα μέχρι και για διαγραφή του «υπεύθυνου» δείχνοντας για άλλη μια φορά ποιος είναι ο ρόλος των διαγραφών. Επί της ουσίας οι δηλώσεις αυτές δεν στοχοποιούν σε καμία περίπτωση μόνο όσους έκαναν την επίθεση αλλά κάθε φοιτητή και φοιτήτρια. Καθένας και καθεμία από εμάς τίθεται στο στόχαστρο του υπουργείου και της κυβέρνησης. Στο στόχαστρο τίθεται κάθε συλλογική δράση και ενέργεια…

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «Το πιο σημαντικό για μένα που πρέπει να μπει στον δημόσιο διάλογο με ευθύνη όλων μας, και των Πανεπιστημίων και της κυβέρνησης και της κοινωνίας των πολιτών είναι ένα πολύ αυστηρό πειθαρχικό πλαίσιο και στα Πανεπιστήμια […]».

Μας θέλουν υποταγμένους και σκυφτούς και χρησιμοποιούν κάθε αφορμή για να το πετύχουν. Θέλουν φοιτητές (και μελλοντικούς εργαζόμενους) φοβισμένους, που δεν θα μπορούν να πάνε κόντρα στις πολιτικές της φτώχειας και της κατάργησης δικαιωμάτων.

Για αυτό φέρνουν την αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια, για αυτό δεν να κάνουν τις πειθαρχικές ποινές κανονικότητα, για αυτό θέλουν να επιβάλλουν τις διαγραφές. Γιατί δε θέλουν τα πανεπιστήμια να γίνονται εστίες αντίστασης, διεκδίκησης και αγώνα. Γιατί δε θέλουν να συζητάμε, να οργανωνόμαστε και να παλεύουμε συλλογικά. Γιατί φοβούνται τους αγώνες μας!

Να υπερασπιστούμε το άσυλο και τους αγώνες μας, να παλέψουμε για να μην γίνει καμία διαγραφή, να συγκροτήσουμε φοιτητικό κίνημα που θα βάλει την κατεύθυνση της ανατροπής του νόμου Κεραμέως και θα περιθωριοποιήσει στάσεις και απόψεις που το συκοφαντούν.

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ

ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΕΡΑΜΕΩΣ