ΓΙΑΝΝΕΝΑ | Καταγγελία των Αγωνιστικών Κινήσεων για τις εξώσεις φοιτητών από τις εστίες

Μας διώχνουν από τα σπίτια μας- Δωρεάν στέγαση για όλους

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ | Τρίτη 25/06, 6 μμ, Περιφέρεια

Για άλλη μια φορά και εν μέσω εξεταστικής, η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων βάζει μπροστά τις εξώσεις φοιτητών από τα δωμάτια τους στις εστίες. Με απειλητικά ραβασάκια και μέιλ ανακοινώνει στους φοιτητές πως όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις θα πετιούνται εκτός των εστιών. Προϋποθέσεις που έχουν να κάνουν τόσο με το να πληρώνουν 40ευρώ τον μήνα, όσο και με το να περνάνε συγκεκριμένο αριθμό μαθημάτων μέσα στο έτος ενώ οι φοιτητές μεγαλύτερων ετών διώχνονται απευθείας από τις εστίες. Και φυσικά, όποιος δεν υπακούει θα τιμωρείται με πειθαρχικά!

Η Πρυτανεία, βάζει σε εφαρμογή τον αντιδραστικό εσωτερικό κανονισμό και σε καταγγελία της με θράσος προσπαθεί να μας πείσει ότι στόχος της είναι να προασπίσει την κοινωνική δικαιοσύνη και όσοι φοιτητές δικαιούνται ένα δωμάτιο να το έχουν. Και πώς ακριβώς προασπίζει η πρυτανεία το δικαίωμα στην στέγαση; Βάζοντας ψευτοδιλήμματα για το ποιος δικαιούται δωμάτιο και ποιος όχι, λέγοντάς μας δηλαδή ότι πολύ απλά δεν είναι δίκαιο όλοι οι φοιτητές να έχουμε δωρεάν στέγαση. Είναι προκλητικό να μας μιλάνε αυτοί για το δίκιο!

Όταν κάθε χρόνο μας βάζουν να τρέχουμε σε μαραθώνιους φτώχειας, αφού λίγοι από εμάς χωράνε στις εστίες. Λίγοι και πολύ φτωχοί. Όταν αδιαφορούν πλήρως για τους όρους διαβίωσής μας σε αυτά τα παρατημένα κτίρια -που πρόσφατα πήραν φωτιά- γιατί απλώς αδιαφορούν για τις ζωές μας. Όταν στη σημερινή κατάσταση της περαιτέρω φτωχοποίησης των οικογενειών μας, που με το ζόρι βγάζουμε τον μήνα, που η ακρίβεια και η ανεργία έχουν χτυπήσει κόκκινο και τα ενοίκια είναι απλησίαστα, που περιορίζουμε ακόμα και το σουπερμαρκετ , αυτοί μας πετάνε έξω από τα σπίτια μας. Άλλο, λοιπόν, είναι το δίκαιο για αυτούς και άλλο για μας!

Το σύστημα και οι κυβερνήσεις του έχουν ορίσει πολύ καλά τι είναι δίκαιο προς τα συμφέροντά τους. Και τα τσιράκια τους στις Πρυτανείες έρχονται να προασπίσουν αυτά τα συμφέροντα. Θέτουν σε εφαρμογή τους ψηφισμένους νόμους και εξειδικεύουν την επίθεση μέσα στα Πανεπιστήμια. Δεν μας διώχνουν μόνο από τα σπίτια μας, μας διώχνουν γενικά από την εκπαίδευση. Όχι επειδή δεν χωράμε αλλά επειδή δεν θέλουν να σπουδάζουμε. Πρώτα κάποιους τους πέταξαν εκτός με την ΕΒΕ και την Τράπεζα θεμάτων και τώρα εμάς με τις ανακοινωμένες διαγραφές. Δεν γίνονται απλά εκκαθαρίσεις δωμάτιων , γίνονται εκκαθαρίσεις φοιτητών. Για αυτούς δεν μπορούμε και δεν πρέπει όλοι να σπουδάζουμε. Γιατί δεν μπορούμε όλοι να «χωράμε» στην αγορά εργασίας, κι ας μην έχει απομείνει δικαίωμα σε αυτή. Γιατί κάποιοι πρέπει να στοιβαχτούμε στην «αγορά» ανεργίας. Και αν θέλουμε τόσο πολύ να πάρουμε πτυχίο μας λένε ότι πρέπει να μάθουμε να δεχόμαστε τους περιορισμούς τους, να μάθουμε να χωράμε!

Το δίκιο για μας, όμως, είναι να μπορούμε όλοι να σπουδάζουμε και αυτό θα υπερασπιστούμε. Όλοι, λοιπόν, να έχουμε δικαίωμα στην στέγαση, στην σίτιση και στις μεταφορές. Δεν κάνουμε την χάρη στην πρυτανεία, απορρίπτουμε τους διαχωρισμούς που βάζει. Δεν έχουμε να συνδιαλλαγούμε σε τίποτα με αυτή. Στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις! Οργανωνόμαστε στους συλλόγους μας, μπαίνουμε στις συλλογικές μας διαδικασίες! Μέσα από την αντίσταση και τους κοινούς αγώνες όλων των φοιτητών να διεκδικήσουμε:

  • Ανατροπή του αντιδραστικού εσωτερικού κανονισμού
  • Δωρεάν στέγαση για όλους χωρίς προϋποθέσεις, κριτήρια και αντίτιμα
  • Να μην διωχθεί κανένας φοιτητής- Αλληλεγγύη στους εστιακούς
  • Όχι στις διαγραφές- Κάτω οι ταξικοί φραγμοί
  • Δημόσια- δωρεάν παιδεία για όλους